Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) назначи осем нови следователи в отделите на пет окръжни прокуратури. Решението е в резултат на обявения през февруари т.г. конкурс за първоначално назначаване в следствените отдели на окръжни прокуратури.

Местата бяха осем и разпределени по следния начин – три в Софийската градска прокуратура (СГП), две в ОП-Бургас и по едно в ОП-София, Ямбол и Военно-окръжната прокуратура в столицата.

В СГП бяха назначени Красимира Ипократова, Мариан Кабзималов и Станимир Стоев, в Бургас ще работят Фатме Нуриева и Владимир Демирев, Невяна Иванова отива в ОП-Ямбол, а Мария Драганова – във ВОП-София.

Кандидатите за тези осем места бяха 144. Други 14 не бяха допуснати до участие в конкурса, защото не отговаряха на различни законови изисквания.

 

 

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бюджетна разсипия
Бюджетна разсипия
29 септември 2022 8:12
Гост

Това е изключителна бюджетна разсипия, и то при продънен бюджет. Да смятаме-8 новоинсталирани, по поне 6000 лв-48 000 на месец, над половин милион лева годишно. И то без да смятаме пари за дрехи, неплащането на осигуровки и евентуален бонус за ЧНГ. Ако и това се смята-разходът ще е около и над 600 000 лв годишно. Пари изсипани за хора, които няма да правят почти нищо. И които се прибавят към другите 500 нищонеправещи следователи, поспомагани от администрация, назначена на прителски принцип. А за сведение-в болниците -достъпът до скенер е лукс-ако е по линия на касаета, кръвните изследвания преди скенера, контрасното… Покажи целия коментар »

Кики
Кики
28 септември 2022 16:35
Гост

Много познати имена. Честито на колегите!

Чавдар
Чавдар
28 септември 2022 16:33
Гост

Този конкурс като по чудо мина доста бързо.

А пък
А пък
28 септември 2022 16:24
Гост

Колко от сегашните следователи, прокурори, съдии, като цяло магистрати, дори и адвокати знаят какво е експертиза, какво е следа от биологичен произход, от зъби, нокти , как се изземва, фиксира, какво е съдебна балистика, фотография, как да разпознават фалшифициран подпис, документи и т.н.? А, колко?! Аз съм завършил ЮФ на СУ и ги знам тия неща, щото при нас криминалистиката е задължителна дисциплина, а не избираема, и се учех от най-добрия – проф. Беленски! Е, вече не е в България, но беше добър. Така че…замислете се!

ганю
ганю
28 септември 2022 16:57
Гост

Беленски беше добър в едни тънки работи, граничещи с правонарушения.
Май поради това изчезна някъде.
Не е подходящ пример.

Истории от ЮФ на СУ
Истории от ЮФ на СУ
28 септември 2022 17:19
Гост

Пхахаха, помня една случка от унито, по Кримито в 4-ти курс всички искахме да сме при другия поток – на тях водеше златната професор Евгения Коцева, прекрасен преподавател, много разбрана, понеже за тоя Беленски бяхме чували всякакви истории. Та, минаха скучноватите му лекции, дойде изпита – устен, влизаме по четирима. На един приятел гаджето му му беше разписала всички лекции и той си ги взе в кабинета. Теглихме теми, той директно си извади готовите. Беленски ни извика, взе му листа, погледна му книжката и му каза – „Колега, ама тва не е вашия почерк, как си мислите, че ще заблудите… Покажи целия коментар »

кисел - прокурор, бивш следовател, помня много.
кисел - прокурор, бивш следовател, помня много.
28 септември 2022 16:08
Гост

Помня много- до 1994 следствието беше в МВР, а до 2000 нямаше „следователи“ в МВР и посещавахме всички произшествия, /имам представа как се извършва оглед на труп в полето през ноща при липса на поемни лица/, до 2006 когато следствието беше кастрирано като виновник при поредната съдебна реформа. Тъй че моля не обвинявайте следователите за това, ако са останали без работа. /по добре е да се направят промени, които да ги ангажират повече, освен това познайте къде отиват повечето досъдебни производства от закрития спец./ Също така не ги противопоставяйте на разследващите полицаи, нито на органите на МВР, и не ги… Покажи целия коментар »

НеЕтичен НеМагистрат
НеЕтичен НеМагистрат
29 септември 2022 2:17
Гост

Колега, ще ги обвиняваме. Повечето от тях така работят и малкото работа, която имат, че по-добре да се направят промени изобщо да не работят, защото не ев интерес на обществото. Но пък вземат минимум окръжни заплати, за малко некачаствена работа…

кисел - прокурор, бивш следовател, помня много.
кисел - прокурор, бивш следовател, помня много.
29 септември 2022 16:28
Гост

Аз съм работил по време, когато всичко минаваше през следствието, /нямаше разследващи в МВР/ и то имаше авторитет. Също съм потърпевш, защото като прокурор на районно ниво вземам по- малко от един следовател в ОСлС. Идеята ми като цяло обаче е по възможност да бъдат натоварени с повече работа,а професионализма идва предимно с много работа.

НеЕтичен НеМагистрат
НеЕтичен НеМагистрат
01 октомври 2022 2:07
Гост

Съгласен съм, че с работата нивото се покачва. Проблемът е друг. И аз съм видял доста хора в системата, които след 5-10г. стаж са достигнали задолително или поне посредствено ниво на професионална компетентност. Въпросът обаче е, с уменията им от преди тези години служба, как са успели да заемат магистратска длъжност :/

Марто
Марто
28 септември 2022 15:38
Гост

М…ка ви! Аз три пъти се явих на конурсите за младши следовател, та,двата пъти все за малко се разминавах. Даже последният път, понеже изгубих надежда за Успех, нарочно писах глупости по казуса, явих се, за да видя колко са обективни и гледам – 5.10!🤣🤣🤣 По мое мнение, не заслужавах повече от 3.00. Ето колко обективно проверяват работите.

Тити
Тити
28 септември 2022 16:39
Гост

Явно не сте написал достатъчно глупости.

Закривай! Уволнявай! Атестирай на изпит!
Закривай! Уволнявай! Атестирай на изпит!
28 септември 2022 15:29
Гост

Крайно време е следствието да бъде закрито, а инсталираните в следствието-пратени на изпит, защото 16 години неработене следва да се провери как се е отразило на квалификацията. Стажът в следствието, положен след 2006 следва да се фингира като неположен, а заплатите-върнати с лихвите, до суми непогасени в давност.

Закриването трябва да се случи без изплащане на противоконституционните 20 заплати обезщетение, и без преназначаване.

Ако следствието бъде закрито никой в държавата няма да го разбере, освен самите инсталирани.

Стар следовател
Стар следовател
28 септември 2022 14:40
Гост

Аз съм в системата от 1986г. Е, в ония години бяхме извън съдебната власт, към изпълнителната, МВР. Предстои ми пенсиониране след една година. Дано моето място се случи на достоен кандидат.

ЛУСТРАЦИЯ-по-добре късно, отколкото никога
ЛУСТРАЦИЯ-по-добре късно, отколкото никога
28 септември 2022 15:26
Гост

В цяла източна европа такива като тебе бяха ЛУСТРИРАНИ, с последици: -секвестиране на имущество-движимо и недвижимо, отнемане на влогове и пари в брой, -лишаване от право на работа в публични и в общественозначимия частен сектор(например забрана на лустрирания да е адвокат), -отнемане правото на пенсия. -трудовия стаж се фингира като неположен със задна дата. Само в България и в Русия номеклатурната сган, близка до властта преди 1989 г. не беше докосната, а днес дават акъл. Как пък лустрацията се случи в десетина държави от Източна Европа-но в България номенклатурата успя да я избегне?! Поне две от партиите със шансове да… Покажи целия коментар »

——-
——-
28 септември 2022 15:44
Гост

Лекувай се

Римлянин
Римлянин
07 ноември 2022 22:11
Гост

Поздравления,че ще успеете да се пенсионирате г-н Следовател.Защото за разлика от вашия РАЙСКИ живот като следовател,с по най-много 10-15 дела на година, в районните прокуратури много трудно работещите там прокурори достигат до пенсия.Защото по никакъв начин вие,а и вашите колеги не сте подложен дори и на 20% от психическото натоварване в районните прокуратури,защото ако бяхте едва ли щяхте да оцелеете до пенсия. Каква пародия – в районните прокуратури се бачка изключително здраво и ако нещастника – прокурор в РП не успее след придобиване на необходимия стаж да избяга по високите нива на прокуратурата,или не успее по някакъв друг начин да… Покажи целия коментар »

Харизанов
Харизанов
28 септември 2022 14:39
Гост

Явно този състав на ВСС чакаше, че нвма той д прави тези назначения, но не го огря

Любенов
Любенов
28 септември 2022 14:37
Гост

Нямам съмнения, че е доста слижна тази работа. ВСС защо чакаха толкова време?

Кепче
Кепче
28 септември 2022 14:33
Гост

Успех на всички. Това е отговорна работа

Симо
Симо
28 септември 2022 16:42
Гост

Безспорно!

Spiro
Spiro
28 септември 2022 14:31
Гост

Отнело им е малко време да изберат

Милен
Милен
28 септември 2022 14:31
Гост

Желая им попътен вятър

Старата школа
Старата школа
28 септември 2022 14:28
Гост

Успех, следователската работа изисква много усет, знания не само по правни науки, но и като цяло – абсолютно цялото знание на планетата. Разкриването и разследването на едно престъпление, особено против Републиката- не е лека задача.

Dani
Dani
28 септември 2022 14:32
Гост

Така е. Не е лесна работа

Оля
Оля
28 септември 2022 14:35
Гост

Неопровержим факт

Todor
Todor
28 септември 2022 14:36
Гост

Никак не е лесна задачата, но работата е неблагодарна

Law
Law
28 септември 2022 14:49
Гост

С кое е неблогадарна тази работа??? Следователите в НСлС са най-добре платените магистрати. Вземат по 6000-7000 лева, това е без бонусите и т.н., но това е от преди 2 години. Не е нормално съдии да искат да стават следователи, но това много добре се знае и следствието си стои тихо и кротко. Несправедливо и неблагодарно е че разликата във възнаграждението между разследващи п-и следователи е в 3 пъти в повече в полза на последните, а натовареността им е 10 пъти по-малко от тази на разследващите /справка в отчет на ПРБ/. Не случайно повечето нови следователи са бивши разследващи. Желая им… Покажи целия коментар »

Pepo
Pepo
28 септември 2022 14:39
Гост

Да, разкриването на всяко престъпление не е леко начинание.

Чочо
Чочо
28 септември 2022 16:44
Гост

Въобще даже.

Чилев
Чилев
28 септември 2022 14:41
Гост

Е те са най-умноте хора на планетата ли? Да ги избираме за ръководители на държавата тогава. Щом имат цвлото знание на планетата, то те са нещо като египетските фараони, за които населението е смятало, че са богове.

Старата школа
Старата школа
28 септември 2022 14:47
Гост

Тук се поставя акцент върху това, че следователят трябва да бъде широкоскроен човек, с много знания и умения. Защото разкриването на едно престъпление не изисква само отличното познаване на НК, НПК, но и знания като – следи, експертизи, някои математически умения, знания от биологията, химията, физиката. Умело да борави с мозъчния си апарат, да изгражда версии, да може да ги осъществява и проверява. Това всичко е логика. За там изисква наистина доста умения, ако искаш да си добър следовател.

Лора
Лора
29 септември 2022 11:25
Гост

Същите качества ги притежават и разследващите полицаи. Разликата обаче е, че разследващите полицаи наистина работят, а следователите – не. Но в замяна на това получават огромни заплати.

Човек от народа
Човек от народа
28 септември 2022 15:29
Гост

Цялото знание на планетата🤣, звучи много професорско. Колко такива престъпления сте имал? В страната не вярвам да има повече от 1-2, но повече клоня към “0”. И запомнете следоватвателя не разкрива, а само разследва престъпления.

Анонимен
Анонимен
28 септември 2022 16:04
Гост

Човече от народа, сигурен ли си, че не разкрива престъпления?! Точно той работи на терен и му се случва и да ги разкрива.

Човек от народа
Човек от народа
28 септември 2022 16:33
Гост

Разкриването е дейност на оперативно-издирвателните служби. И да следователя/разследващия и прокурора не разкриват, а само разследват. Последните само наблюдават това де…нали са наблюдаващи. Колега моля правете разлика между тези сходни на външен вид думи с коренно различно значение!!!