На тържествена церемония в Софийския районен съд (СРС) бяха връчени грамоти на участници в Стажантската програма „Фулбрайт“ към съда.

Председателят на СРС Александър Ангелов и Анджела Родел – изпълнителен директор на Комисията за образователен обмен „Фулбрайт“, връчиха удостоверения за участие в програмата и отличиха студентите по право, които подпомагаха съдиите от столичните районен и градски съд от октомври 2022 г. до май 2023 г.

Съдия Ангелов отчете позитивите от програмата за повишаване на качеството на правните познания на студентите, както и за последващата им реализация. Статистиката от последните години показва, че голяма част от участниците в програмата избират съдийската професия.

„Ползите от програмата вече са оценени и извън София“, заяви Анджела Родел. Тя сподели, че по инициатива на преподаватели в Пловдивския университет и съдии от града програмата ще се разрасне през следващата академична учебна година. И добави, че една от целите пред стажантската програма „Фулбрайт“ е насочена към подготовка на студентите по „Право“ за предизвикателствата на избраната от тях професия.

Зам.-председателят на СРС Николай Чакъров обяви номинираните от съдиите-наставници изявени стажанти, работили точно, всеотдайно и старателно. Те са Ангел Ефтимов, Вероника Тодорова и Девора Вълкова. Първите двама ще получат шанс да работят допълнително със съдии от Върховния касационен съд, а последната със съдия от Софийски градски съд.

С допълнителна награда – правна литература, предоставена от съдия Васил Петров от СРС, за своето участие в програмата бяха наградени показалите внимание в работата си, както и любознателност и интерес към правните проблеми, Веселина Шипковенска, Владимир Славчев, Полина Дянкова, Велимир Димитров, Тея Шикренова, Йоана Романова, Христо Сираков, Емилия Митрошанова и Росица Тонева.

Специално отличени от техните наставници са стажантите: София Лефтерова, Борис Николов и Ани Павлова за всеотдайна и компетентна задълбочена работа по делата и проучванията, които са им възложени от съдиите.

Големите наградени Йоана Романова и Йоан Улузов с Анджела Родел, Александър Ангелов и Николай Чакъров

Анджела Родел обяви имената на двамата стажанти – Йоана Романова и Йоан Улузов, които печелят голямата награда на Стажантската програма „Фулбрайт“ – двумесечен стаж при американски федерален съдия – Джейн Триш Милазо. Двамата ще имат възможност да се запознаят с американската правосъдна система във Федералния окръжен съд на Луизиана, като организаторите на проекта поемат тяхното пътуване и издръжка за престой и съдействат активно с осигуряване на необходимата виза.

Комисията за образователен обмен „Фулбрайт“, със съдействието на СРС, тази година ще предостави още една награда на най-добре представилите се участници, те ще имат шанса да участват в обучение по юридически английски, което ще бъде водено от Джулиян Ластовски- дългогодишен адвокат в САЩ.

От платформата за обучения на юристи  „ЛексАрт“, чрез Вероника Димова, връчиха сертификати за отлично представяне на стажантите в програмата. Награда, представляваща безплатно обучение по избор на стажанта, получиха Теодора Япаджиева и Симона Сефтерска.

Стажантската програма „Фулбрайт” е създадена през 2009 г. от съдии от СРС и Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ по инициатива на съдия Евгени Георгиев. Участниците в нея получават ценна възможност за работа в практическа среда със съдии, което не се предоставя и до днес по време на юридическото образование в България.

От създаването ѝ в програмата са участвали близо 700 стажанти, а интересът към нея расте с всяка изминала година. Съдействие за осъществяването ѝ имат и преподаватели от юридическите факултети в страната, които насърчават най-активните си студенти, да се включват и развиват допълнително.

Студентите работят с действителни казуси и навлизат в материята на гражданския и наказателен процес. Те подготвят проекти на съдебни актове, присъстват на открити съдебни заседания и дискутират по правни въпроси със съдии по програмата. Организацията на работата се уговаря според графика и възможностите на стажанта. Индивидуалното израстване на всеки участник в процеса на сътрудничество между съдии и стажанти се наблюдава с всяка изминала седмица по програмата. Това е и основната причина за увеличаващия се с всяка година интерес към стажа, в който се затвърждават интереса на младите юристи към правосъдието и се усъвършенстват правните им познания.

Набирането на кандидати за участие в програмата, за учебната година 2024 г. – 2025 г., ще се осъществи в периода май-септември 2024 г. Повече за програмата можете да видите тук. Повече за спечелилите голямата награда и впечатленията им от стажа при съдия Милазо и съдия Енгелхард можете да видите тук.

 

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
анонимка
анонимка
29 февруари 2024 17:22
Гост

Браво на децата!

Ad nauseam
Ad nauseam
28 февруари 2024 9:26
Гост

Александър Ангелов завършил милиционерската школа и после едно „право“ при Alma Mater на Шиши. И това ви е административният ръководител на най-големия съд в България!

Тук надежда всяка оставете! Свършиха се кадрите, та опряха до този, ама послушно момчето, че и изпълнително -SS.

.....
.....
27 февруари 2024 20:34
Гост

Коментиращите,преосмислите си живота, моля ви

Гл. юрисконсулт
Гл. юрисконсулт
27 февруари 2024 17:01
Гост

Съвет: Закачете се за ДПС, вождът им Делянчо Пеевски е бащата на съдебната система в БГ, веднага ще ви настани, даже на ръководна позиция.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2024 19:06
Гост

Не се знае нищо! Пояснявам за неведущите като теб:
Сега Н.Пр. Мертен може да нареди на Бойче и ДП да предадат ключовете от имота „Съдебна система“ на Ристю Бойкикев, нАско и Кирча. Тогава ще се обърнат нещата и Справедливостта най-накрая ще Дойде!!! Доброто и Слънцето ще огреят и Майка България най-сетне

дрън дрън
дрън дрън
27 февруари 2024 15:45
Гост

Дрън – дрън и какво ще им помогне в съдебна залата тази нагрда. даже напротив излишно ги помпа със самочуствие, а реалността е доста различна. И как по- точно някой ще оценява правни резултати в състезателен дух и по кои критерии. Поредния наивизъм издигнат в култ. Знам, че ще ме наплюете , но така го мисля..

Студент по право
Студент по право
27 февруари 2024 15:21
Гост

Много ми е смешно как колегите се влачат по разни стажантски програми, а реалността да им поднася друго. Моята майка е следовател, а татко е главен разследващ полицай. Мога да избирам след завършване измежду Следствието и МВР.

.....
.....
27 февруари 2024 20:56
Гост

Реалността, която описваш в случая е, че само си се смял на другите и после си се чудил защо друго не е станало от теб.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2024 14:42
Гост

Тоя с мустаците Улузов има много Путинистки вид, точно него ли избраха за стаж в САЩ?

Истината
Истината
27 февруари 2024 14:18
Гост

Нямате ли сериозни политически връзки, ако ще и 20 грамоти да имате, все тая. Ще си загинете посредствени юристи, каквито са 2/3.

Дайте родата
Дайте родата
27 февруари 2024 14:07
Гост

„Статистиката от последните години показва, че голяма част от участниците в програмата избират съдийската професия“.
А случайно да са неслучайно в програмата с оглед предизвестения избор?! Че и във ВКС отсега ще ходят…

Симо
Симо
27 февруари 2024 14:35
Гост

Големите надежди!

Иуда Искариотски
Иуда Искариотски
27 февруари 2024 13:36
Гост

А безплатни въжета за бесене не раздадоха ли?

„Фулбрайт“ и не само е инструмент на ЦРУ. Имената на глупците? Наградени …🙈

ДАР
ДАР
27 февруари 2024 14:43
Гост

Иуда, не се безпокой, и теб някой някой ден може и да те пожелае за нещо

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2024 14:44
Гост

Шамар да е, аванта да е! Нали е без пари, нека видят свят хората. Тука има много безплатни слуги на Мамона, които и това не са видели

Димо
Димо
27 февруари 2024 13:01
Гост

Ето такива новини обичам да чета.

Асенов
Асенов
27 февруари 2024 13:00
Гост

Заслужени награди.

Симеон
Симеон
27 февруари 2024 12:57
Гост

Браво! Успех на тези млади хора.

Сотир
Сотир
27 февруари 2024 12:58
Гост

Късмет за в бъдеще.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2024 12:57
Гост

Успех!

Радомира
Радомира
27 февруари 2024 12:56
Гост

Надявам се, че няма да ги омърлят в българските глупости

Ad nauseam
Ad nauseam
27 февруари 2024 13:37
Гост

Те вече са в иудейските – също като теб с троленето!

Милена
Милена
27 февруари 2024 12:56
Гост

Чудесно. Да се надяваме, че няма да се откажат

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2024 12:55
Гост

Страхотно. Успех деца.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2024 12:55
Гост

Абе такива новини да пишете. А така.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2024 12:55
Гост

Успех в бъдеще на добрите деца

Заки
Заки
27 февруари 2024 12:59
Гост

Дано да останат тук.

Маки
Маки
27 февруари 2024 13:39
Гост

Дано да не останат! Една Мирослава Тодорова е повече от достатъчна след Нели Куцкова!

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2024 12:54
Гост

Трябва да им се даде шанс. Да бъдат обгрижени. Такива хора ни трябват в България

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2024 12:54
Гост

Млади и готини хора. Поздравления.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2024 12:54
Гост

Браво

Сотир
Сотир
27 февруари 2024 12:59
Гост

Успех!