Министерството на правосъдието обяви, че е съобразило коментарите на Европейската комисия по Националния план за възстановяване и устойчивост на България, свързани с върховенството на закона и търсенето на отговорност от главния прокурор.

От ведомството определиха бележките на Брюксел като такива от технически и редакционен характер и заявиха, че те не влияят съществено върху изготвените предложения.

„Отбелязваме съгласието си с направените коментари на Европейската комисия и информираме, че основната част от тях са приети, отразени са в съответните документи и ще бъдат изпратени на Министерския съвет в рамките на днешния ден“, съобщиха от МП.

Както е известно, в плана е предвидено въвеждане на механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор и заместниците му. Първата стъпка е да се уреди възможност за временното им отстраняване от длъжност в случай на образувано наказателно производство срещу тях. Предлага се разследването да се извършва от прокурори и следователи с най-висок ранг или на длъжност във Върховната касационна прокуратура (ВКП) или в Националната следствена служба (НСлС). Както и те да се определят ad hoc на принципа на случайния подбор.

Третата стъпка в плана е да се създадат гаранции за нормално кариерно развитие на прокурора, който е водил разследване срещу обвинител №1, включително като бъде назначен за съдия след края на процеса. Предлага се прокурорските актове по разследване на главния прокурор да не подлежат на инстанционен контрол и за тях да не се отнасят надзорът за законност и методическото ръководство. В плана е записано още, че за времето на разследването срещу главния прокурор или негов заместник по отношение на разследващия не може да бъде образувано дисциплинарно производство, както и за действията си във връзка с това дело той няма да носи дисциплинарна отговорност. Предвидено е и да не се извършва извънредно атестиране на разследващия главния прокурор до изтичане на мандата на последния.

Основният проблем на Брюксел е, че всички това е предвидено да се случи през последните три месеца на 2022 г,. а явно първоначално е било заложено да бъде извършено до средата на следващата година. „Предвид важността на тази реформа, това би предполагало връщане към по-ранната времева линия“, пише ЕК в коментарите си. И иска правителството да посочи дали съществуват специфични рискове за забавяне за отделни елементи от реформата, но не такива, свързани с политическата ситуация. Еврокомисията настоява, ако наистина някои от промените обективно не могат да се случат до средата на 2022 г., тези стъпки, които може да бъдат извършени без забавяне, да бъдат предприети по-рано.

Освен това ЕК критикува, че в плана се говори твърде общо за намаляване на правомощията на главния прокурор. Тук основното предложение да се въведе възможност за съдебен контрол над част от отказите за образуване на досъдебно производство. В бележките си ЕК настоява България да очертае в плана най-малко кои категории прокурорски актове биха попаднали в обхвата на тази разпоредба.

Що се отнася до независимостта на разследващия главния прокурор, ЕК иска гаранции и по отношение на назначаването му и настоява ролята на Висшия съдебен съвет да бъде сведена само до проверката на наличието на ограничени обективни критерии, свързани с необходимата му минимална професионална квалификация. Комисията предлага случайният избор на разследващ да бъде гарантиран след одит на софтуера.

От коментарите на Брюксел става ясно, че от там не са се отказали от настояването си разследването срещу главния прокурор да се извършва от съдия следовател и затова искат в плана да не бъде залагано толкова конкретно, че той е прокурор от ВКС или следовател от НСлС, а да се посочи по-общо, че е магистрат, за да остане възможност за по-гъвкав подход.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 20:55
Гост

Абе, тъпаци! Не ви е виновен Гешев, а това, че сте неграмотни. За една година да го бяха написали този план, да бяха направили законодателни промени. Как ще клекнете пред европейците да затворите въглищата? Пак ли Гешев ще ви е виновен? Некадърници. Националните интереси се защитават, а не се предлагат на пазара. Сега ще клекнат и за Македония и за джендърите и пак Гешев ще им е виновен. И за цената на тока, парното, олиото сигурно пак? И за ковида?

Анонимен
Анонимен
11 декември 2021 1:04
Гост

Точно така, цената на олиото е виновна, че калинките на Тиквата изнасяха крадените магистрални милиони в чували, а Каскета гледаше със широко затворени очи и нямаше законов механизъм да му се потърси отговорност за това престъпно бездействие.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 20:47
Гост

Съобразил бил! Нищо такова. Преработваха, пренаписваха… от март месец досега. Нищо не направиха. Но тия в Брюксел не са вчерашни. Разкриха ги бързо. Сега ще има да чакаме.

анонимен
анонимен
10 декември 2021 15:57
Гост

Как пък един не се сети да сформира работна група от магистрати, преподаватели, други експерти, че да се изработи една работеща стратегия от хора, които практически се сблъскват с проблемите, толкова време вече това е на дневен ред, тука се правят само някакви парафарни изявления на някакви министри, които не са били магистрати дори не са специалисти по НПН, предлагат се реформи в НС от ПП, които нямат един специалист по материята, за мен това си е чиста проба правене на ПР, никой не е предложил ефективно решение с реформа, а само се повтаря махнете главния, махнете спеца.

Димитър
Димитър
10 декември 2021 15:52
Гост

Може заради него (макар че не е вярно,просто ЕС има проблем с фигури които не контролира) да губите пари,ама акъла сте го загубили доста по-рано,иначе няма как да ви прави хубаво впечатление че друг субект в случа ЕС определя какво да правите с вътрешното си право…..Поляците вече се възпротивиха,а те си нямат Гешев,няма как той да ви е виновен за всичко,освен в моралните ви главици

Anonimen
Anonimen
10 декември 2021 15:47
Гост

Докато намерят механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор и заместниците му, мандатът на Гешев ще изтече.

Кики
Кики
10 декември 2021 15:48
Гост

Този човек как няма доблест да си подаде оставката.

Шиши-трол-съдия
Шиши-трол-съдия
10 декември 2021 15:29
Гост

Калинките на ДПС и ГЕРБ първо окрадоха милиарди от България, а сега заради тях България ще пропусне да получи милиарди. Истински позор и национално предателство. Но рано или късно мандатът на кухата каскетна кратуна ще свърши, а бай Ставри е търпелив. Единствено развитието на България ще се затрудни и забави, за да влязат мафиотите в затвора малко по-късно.

Равиоленска
Равиоленска
10 декември 2021 15:19
Гост

Според мен е гола вода цялата работа и незнам как ще се снабдим с тия пари.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 15:18
Гост

Какво, като сте съобразили. Докато не се излъчи редовен кабинет, това са глупости.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 15:18
Гост

Губим финансиране заради иван гешев (нарочно с малки букви му пиша името)

Красимиров
Красимиров
10 декември 2021 15:49
Гост

Така е. Обаче той е изключително нагъл и не се оттегля от поста.

Димитър
Димитър
10 декември 2021 15:52
Гост

Може заради него (макар че не е вярно,просто ЕС има проблем с фигури които не контролира) да губите пари,ама акъла сте го загубили доста по-рано,иначе няма как да ви прави хубаво впечатление че друг субект в случа ЕС определя какво да правите с вътрешното си право…..Поляците вече се възпротивиха,а те си нямат Гешев,няма как той да ви е виновен за всичко,освен в моралните ви главици

Калина
Калина
10 декември 2021 15:18
Гост

Надявам се скоро да се отървем от присъствието на този смотан главен прокурор и да се назначи там качествен човек.

Турчев
Турчев
10 декември 2021 15:17
Гост

И сега? На къде?

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 15:17
Гост

Сега ако Иван Гешев не се трогне, не знам кога.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 15:17
Гост

Няма шест – пет. Европа ти иска конкретна дата за спиране на въглищата. Също така няма как да стане да продъжаваме по тоя начин с Гешев.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 15:16
Гост

Трябва да се направят промени и специално Гешев да се маха. Защото ще направи всичко възможно за да не се приемат промени, които да позволяват на Гешев да бъде разследван.

Todorina
Todorina
10 декември 2021 15:15
Гост

И какво от това? На Гешев не му дреме.

Лозан
Лозан
10 декември 2021 15:50
Гост

Дебелокожо същество, еййййййййй

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 15:15
Гост

Е какво излиза? Че губим милиард заради Гешев?

Роро
Роро
10 декември 2021 15:51
Гост

Ние по принцип си губим много докато той е на този пост.