Бизнесменът Миню Стайков излиза от ареста, където е задържан от близо две години и половина. Това реши окончателно Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС), като измени мярката му за неотклонение в домашен арест, който да бъде контролиран с електронна гривна за проследяване. Определението му обаче не е било взето единодушно, като против е била председателят на състава и докладчик – съдия Галя Георгиева.

Останалите съдии Румяна Илиева и Даниела Врачева обаче са уважили жалбата на Стайков и адвокатите му, като основният им аргумент е, че делото, по което той е подсъдим, е към края си, няма опасност да влияе на разпитаните почти всички свидетели, а продължаването на ареста би се превърнало в предварително изтърпяване на неналожена присъда.

Стайков беше задържан през септември 2018 г., като първоначално беше обвинен за участие в организирана престъпна група за производството на цигари в нелегални фабрики, които са разпространявани на черния пазар.

Срещу него започна и разследване за злоупотреби с еврофондове, по което през октомври 2019 г. беше пратен на съд. По това дело Стайков е подсъдим с още 13 души, между които и петима служители на държавен фонд „Земеделие“. Според прокуратурата става дума за злоупотреби с Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, като общите щети са за над 8 млн. лева.

Именно по това дело преди две седмици спецсъдът е отказал да измени мярката на Стайков, а втората инстанция го е пуснала под домашен арест. Пред съда защитата многократно изтъква както продължителното задържане, така и влошеното му здравословно състояние, което налагало лечение извън ареста.

Мнозинството от АСНС приема, че по делото за еврофондовете са разпитани 74 от 77 свидетели и че вече няма опасност Стайков да повлияе на показанията им, ако не е в ареста.

„Според практиката на ЕС и практиката на съдилищата в страната опасността от извършване на престъпление следва да е реална, а не хипотетична. Видно от материалите по делото липсват сведения и данни за наличие на опасност от извършване на престъпление. Продължаване на задържането на подсъдимия Миню Стайков би се превърнало в предварително изпълнение на неналожено наказание“, мотивират се съдиите Илиева и Врачева, като отбелязват, че Стайков е и неосъждан. Според тях опасност от укриване още е налична при него, но затова определят да бъде следен и с гривна, докато е под домашен арест.

Според съдия Галя Георгиева обаче Стайков може и да се укрие, и да извърши престъпление, ако не е в ареста. Тя отбелязва, че по това дело арестът му е от май 2019 г. и не трябва да се обединява с фактическото му задържане от септември 2018 г.

Според Георгиева този срок е разумен, още повече че в съдебна фаза няма и ограничения за продължителността на най-тежката мярка за неотклонение. Тя посочва, че и здравословното състояние на Стайков няма промяна от внасянето на обвинителния акт до сега, като за него били полагани нужните грижи. Съдия Георгиева заявява в особеното си мнение, че промяната на мярката на Стайков може да компрометира делото преди края му пред първата инстанция.

„Този извод считам, че може да бъде обоснован от процесуалното поведение на подсъдимите и защитата. Установените взаимоотношения и зависимости между подсъдимите и йерархическото място на подсъдимия Стайков сред съучастниците може да доведе в случай на изменение на мярката в по-лека дори „домашен арест“ до въздействие върху обясненията и други доказателства по делото, а също и до продължително отлагане на съдебния процес, който е на финала“, пише Георгиева и добавя, че заради парите, с които разполага, Стайков можел да се укрие дори и с гривна за проследяване.

В заключение тя казва, че при преценката на съда трябва да се вземе предвид и общественият интерес. Според съдия Георгиева първоинстанционният съд е намерил „баланса между процесуалната принуда и обществения интерес“, като е оставил Стайков в ареста.

17
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Любител
Любител
04 февруари 2021 12:08
Гост

Ясно, нали 2 дена арест се зачита за ден лишаване от свобода. И да го осъдят след години, ще се окаже, че си е излежал присъдата. Две години и половина в ареста, наистина. Остатъка – в къщи.

ала бала
ала бала
03 февруари 2021 16:03
Гост

Особеното мнение е общи приказки

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2021 15:49
Гост

Съдия Галя Георгиева е напълно права.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2021 15:49
Гост

Да, гривната не е пречка въобще.

Агов
Агов
03 февруари 2021 15:32
Гост

За тоя знам от години, че е голям шмекер. Нали Водка правеше? Чиста Водка май му беше рекламното изречение на продукта. На което ние се смеехме, че си е Чиста Вод(к)а. Обаче той се правеше, че е голямата работа. Знаят го по България и София що за тарикатин е. Грешка е, че го пускат.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2021 15:50
Гост

Тарикат, ама си намери майстора.

Стефка Хр.
Стефка Хр.
03 февруари 2021 15:31
Гост

Много такива избягаха от правосъдието. Поредния тарикат

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2021 15:30
Гост

Корупцията се шири в страната на всички нива. Явно пак сме свидетели на нещо такова.

Темелкова
Темелкова
03 февруари 2021 15:30
Гост

Абе тоя човек си е за затвор, а не да минава пак метър от правосъдието, както и много дурги преди него

Осморката
Осморката
03 февруари 2021 15:29
Гост

Как ще се скрие с гривна?

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2021 15:30
Гост

Е няма как ли?

Емилиева
Емилиева
03 февруари 2021 15:31
Гост

Вярвай ми. Ще се намери начин. Сигнал ще се предава уж от къщата, а реално тоя ще е на път за Дубай

Колев
Колев
03 февруари 2021 15:29
Гост

Няма да се изненадам ако е бутнал на някого някой лев

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2021 15:51
Гост

Да. И аз мисля, че е така. С пари всичко се решава в крайна сметка.

Englishman
Englishman
03 февруари 2021 15:29
Гост

От Марс ли пада? Ясно е, че ще влияе. Той и от ареста може да го прави, а у дома си вече хептен

Дани
Дани
03 февруари 2021 15:28
Гост

бизнесменът можел да се укрие и с гривна, както и да влияе на подсъдимите с него

Еми то по тая причина не се седи на особено мнение просто. Щото и аз имам особено мнение ама какво от това. Така пак се съгласява с пускането му

анонимен
анонимен
03 февруари 2021 15:19
Гост

Въобще не се изненадвам от написаното от Георгиева. Ако зависеше само от нея щеше да задържа всички за всичко за неопределено време.