Министърът на правосъдието Десислава Ахладова върна за анализ предложението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет за промяна на границите на софийския съдебен район (писмото ѝ до ВСС виж тук). Според Ахладова промените не са мотивирани и няма данни те да са съгласувани с други държавни институции.

На 2 февруари СК на ВСС реши да прекрои софийския съдебен район с цел облекчаване на Софийския районен съд (СРС), като част от делата на граждани от близки до столицата населени места ще преминат в съседни съдилища, ако решението бъде одобрено и от Пленума на Висшия съдебен съвет. Същевременно решението беше изпратено на правосъдния министър за съгласуване, както изисква чл. 30, ал. 2, т. 7 от Закона за съдебната власт.

Става дума за предложение на Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков отпреди повече от две години – да се променят границите на съдебните райони на 32 кметства и пет столични квартала. Така делата на хората, които живеят в крайни квартали на София, вилни зони и села около столицата, ще се гледат от районни съдилища в съседни градове.

В отговор от 17 февруари 2021 г. обаче министър Десислава Ахладова казва: „За съгласувателната процедура по чл. 30, ал. 2, т. 7 от ЗСВ следва да бъдат представени на министъра на правосъдието подробни и допълнителни мотиви за изготвените предложения и конкретни доказателства, въз основа на които да се направи извод относно бъдещите последици от преразпределянето на посочените в предложенията населени места към съседни на Софийски районен съд съдебни райони.

Липсата на обобщени статистически данни за броя на образуваните и висящи дела в СРС и съседните съдилища не позволява да се направи извод дали направеното преразпределение ще доведе до намаляване/увеличаване на натовареността им.

Не е изследван въпросът за комуникацията и инфраструктурата, свързани с обществения транспорт между отделните населени места и дали те позволяват осъществяването на бърз и ефективен достъп до правосъдие за гражданите. Не са посочени конкретните държавни институции, с които са съгласувани коментираните предложения“.

Малко по-късно днес стана ясно, че Комисията по натовареност към Съдийската колегия ще изпрати всички материали, становища и справки по темата на правосъдния министър, защото се оказа, че администрацията на кадровия орган е изпратила в Министерството на правосъдието само решението на СК, без към него да приложи документите, които дават отговори на поставените от Десислава Ахладова въпроси.

Идеята на кадровиците е кметствата от район „Нови Искър“, който е вторият най-голям по територия измежду 24-те в столицата, да преминат към съдебния район на Районен съд-Костинброд. Т.е. вече не в София, а в Костинброд да се гледат делата на жителите на Нови Искър и селата Мировяне, Житен, Доброславци, Балша, Кътина, Подгумер, Световрачене, Кубратово, Негован, Чепинци, Локорско и Войнеговци.

Към района на РС-Костинброд трябва да преминат и Волуяк, Мрамор и Клисура. Кметствата от район „Кремиковци“, както и селата Бусманци, Кривина, Герман, Железница и Лозен, пък трябва да „отидат“ към съдебния район на Районен съд-Елин Пелин. В район „Кремиковци“ влизат  Яна, Желява, Долни Богров, Горни Богров, Бухово и столичните квартали „Ботунец“, „Враждебна“, „Кремиковци“, „Сеславци“ и  „Челопечене“.

Към Районен съд-Перник пък се предлага да минат Мало Бучино, Владая и Мърчаево. А в съдебния район на РС-Самоков да са Долни Пасарел и Плана.

През 2018 г. Съдийската колегия отложи разглеждането на предложението с аргумента, че трябва да се съберат становища от всички заинтересовани страни.

В продължение на година и половина председателят на комисията по натовареност Даниела Марчева се среща с представители на местни власти, магистрати, поиска и получи позициите на прокуратурата, Камарата на частните съдебни изпълнители, на нотариусите, МВР.

Само съдилищата и общините в столицата, Костинброд, Перник, Самоков и Елин Пелин подкрепиха идеята за промяна на границите на софийския съдебен район.

Всички останалите възразиха, като основният аргумент беше липсата на удобен транспорт и проблеми с достъпа до правосъдие. Тогавашния министър на правосъдието Цецка Цачева също беше питана, но от ведомството заявиха, че ще дадат становище след приемане на решение от Съдийската колегия.

Темата отново влезе в дневния ред на СК на ВСС на 17 септември 2020 г., но тогава пък се оказа, че никой не е изследвал какъв ще е ефектът от прерайонирането върху административните съдилища.

Анализ показа, че прекрояването на софийския съдебен район няма да затрудни административните съдилища. Очакванията са около 330 дела да бъдат „прехвърлени“ от Административен съд София-град (АССГ) към тези в Перник и София-област.

Според прогнозата близо 2800 дела от СРС ще отидат в районните съдилища в Костинброд, Своге, Елин Пелин и Перник.

Така на 2 февруари 2021 г. въпросът беше обсъден по същество и със 7 на 5 гласа беше подкрепена идеята за прекрояването на съдебния район. Част от кадровиците изразиха опасенията, че то ще затрудни достъпа на гражданите до съд поради проблеми с транспортните връзки. Те отбелязаха и че съдилищата по принцип са съгласни, но някои правят това с уговорката, че биха поели делата от столицата, ако им отпуснат щат за още съдии. В тази връзка членове на СК на ВСС попитаха кому е нужно тогава да се променят границите, след като вместо съседните съдилища, СРС може да бъде подпомогнат с допълнителни бройки за магистрати и така да се облекчи работата му.

Какво ще бъде окончателното решение, ще стане ясно на някое от следващите заседания на Пленума на ВСС, който наред с отрицателното становище на правосъдния министър, ще обсъди и всички други получени. А такива има от Камарата на частните съдебни изпълнители и Нотариалната камара, които също не са съгласни с промяната.

 

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
yyy
yyy
25 февруари 2021 14:38
Гост

Браво, Ахладова, издигна ми се в очите!..Най- накрая се намери читав представител на изпълнителната власт, който да озапти самозабравилата се съдебна такава!

16-ти април
16-ти април
25 февруари 2021 11:22
Гост

Изразеното от министърката е „тупане на топката“, нищо друго! Имаше срокове за становища, имаше време за реакция…. Явно едно лоби натиска повече /нотариусите/ без да разберат, че когато услугите са по-близо до гражданите, са по-желани и платени. Стига вече с надуването на тоя балон СРС, скоро така ще пукне, че ще ви омаже с кал всички – с неориентираните в него придошли оттук и оттам всякакви „кадри“, с неспособността да бъде впрегнат в елементарни рамки, с невъзможността съдиите да израстват кариерно заради мантрата „ВСИЧКИ ДА РАБОТИМ В СОФИЯ“. Обърнахте града ни на кочина, на хаотично кълбо от селски прояви, на… Покажи целия коментар »

Столичанин в повече
Столичанин в повече
25 февруари 2021 11:35
Гост

Защо аз,жителя на с.Мрамор,Волуяк или Владая ще бъда лишен от правото да ползвам услугите на съда в общината,на която сме жители? С какво живеещият в Младост или Люлин е нещо повече от мен? И двамата плащаме данъци на Столичната община! защо ще бъдем принудени да ходим да газим кал по улиците в Елин Пелин ,Костинброд или Перник? Това е третиране за нас като хора второ качество.ние имаме право на здравеопазване,образование ,полицейска защита именно в общината,в която живееме.Следва и съдебната ни защита да е там.

до столичанин в повече
до столичанин в повече
25 февруари 2021 12:22
Гост

За такива като теб-жителство, и отвеждане с влакчето до родното място на изток!

16-ти април
16-ти април
26 февруари 2021 9:15
Гост

Кой ти каза, че ти се отнема това право?! Напротив, ще можеш да го осъществяваш много по-ефективно и бързо, по-евтино и достъпно когато услугата е по-близо до вратата ти. Няма разлика между община и община, между съд и съд! Запомнете това! Ще го разбереш ако се случи да ти насрочат делото в СРС за след 3 месеца, а в РС – Костинброд и РС – Елин Пелин след един месец. Ето това се цели, ама тя министърката нали сега води регистрите на Нотариусите и учтиво е позабравила целите на правораздаването! Ай със здраве

Селянин от Подгумер
Селянин от Подгумер
26 февруари 2021 20:01
Гост

Как ще го осъществите ефективно и бързо,след като до Елин Пелин и Самоков обществения транспорт е зле организиран?Защо ще товарят гражданите с излишни пътни разходи.В това число и адвокатите,които са в София ще искат допълнителни заплащания за явявания в тези съдилища.Това е подигравка с част от жителите на Столична община!Кои институции го подкрепиха това райониране?Нито една.И защо местите тези квартали,след като тези съдилища в един момент ще са териториални отделения на СРС?

Селинжър
Селинжър
25 февруари 2021 17:29
Гост

Пий си хапчетата.Чувал си за свобода на придвижване,за правото сам да избираш къде да живееш и работиш.София е столицата на всички български граждани,не само на пишман софиянци.В много държави-Турция, Австралия, Бразилия,до 90те години даже и ФРГ имаха за столици градове,които не бяха най-големите им в страната.Дали тази идея не е добра да се осъществи и в Българи?И тогава наистина ще се разтоварите,простаци и гамени с голямото самочувствие!

Кеш енд кери
Кеш енд кери
25 февруари 2021 9:30
Гост

Браво на Ахладова! Идеята не среща подкрепа нито от общини, нито от министерства, нито от със ловни организации.
Цинично е да караш хората ползвате ли на съдебна услуга, да плащат винетка и междуградски транспорт, а териториално и административно да плащат данъци и ползват услуги от Столична община.
Пашкунова им каза, че проблема евтино се решава с 4 нови съдии в претоварения и велик СРС. Без прекосяване, без нови деловодителки.

Теодор Сотиров
Теодор Сотиров
25 февруари 2021 8:15
Гост

Направихме петиция против решението, който желае, може да я подпише https://www.peticiq.com/309936

мнение
мнение
25 февруари 2021 12:39
Гост

С цел обективност-дай линк към подписка, която подкрепя решението. Видно е, че СРС е свръхнатоварен, и подкрепям извеждането на бликите села от подсъдността на СРС, вклч и част от софийските квартали . Предлагам дори Дружба 2 да отиде към РС- Елин Пелин. Младост 1а-също, Горубляне-също към РС Елин Пелин, Панчарево-към РС-Самоков, кв надежда-към РС Костинброд! Люлин-към РС-Костинброд или РС -Сливница. Банкя-към РС -Сливница(дори ще има е драстично по-близо).

Лукавий
Лукавий
24 февруари 2021 19:04
Гост

И какво излиза сега – Ахладова слага прът в колелото Кояджиково. Как смее? Не знае ли, че русенското чудо е много обидчиво, макар и завършило БСУ с 3,60. Веднага ще заръча на жена си, която е шеф на отдел „Следствен“ във ВКП, да привика Ахладова на килимчето.

Злобар
Злобар
24 февруари 2021 19:00
Гост

Радвам се,че по проекта Герман отива към Елин Пелин. Много им порасна работата на германци, та да се поприземят малко.

Темелко
Темелко
24 февруари 2021 18:42
Гост

Така ще стане и с 4 модел….някой яко ще му дръпне ръчната и от цялата работа ще си останат 2 години дискусии,обиколки и мнения…е парата, която е усвоена няма да се върне

Адвокат
Адвокат
24 февруари 2021 17:33
Гост

Негенцова,теб вълнува ли те този въпрос? Или адвокатурата,като деветата дупка на кавала пак не са я питали за становище?

чистач в мол
чистач в мол
24 февруари 2021 19:03
Гост

Що да питат адвокатурата. Адвокатурата незачита съда, като НЕЗАКОННО няма АК-София окръг(или област). Софийския окръжоен съд явно за адвокатурата е втора категория съд, щом няма адвокатска колегия. А по закон е задължително да има към всеки окръжен съд.

Хайде -дайте ми адреса на адвокатска колегия-София окръг, която по закон трябва да има в района на СфОкрСъд.

Адвокат от софия-окръг
Адвокат от софия-окръг
24 февруари 2021 20:13
Гост

Каква адвокатска колегия София-окръг търсиш пък ти.Адвокатите,които работят и са регистрирани на територията на София-окръг нямат и 100 човека.Друг е въпроса ако наистина се направи такава адвокатска колегия ще може ли сама да се самофинансира и издържа!

до адвокат от София-окръг
до адвокат от София-окръг
25 февруари 2021 12:33
Гост

1. Има колегии и с под 100 адвоката. Например в Северозапада-Видин, Враца. 2. Законът е ясен. Докато не се отмени текстът, че колегия има при районът на всеки окръжен съд , същестуването на АД София окръг е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Адвокатурата не е над закона. 3. Допускам,че адвокатите от окръга са поне 300 човека. Това си е бройката на средностатистическа колегия. Ти не се сравнявай с бройката в София. Сравнявай се например с бройката във Видин или Ямбол. 4. Законодателят да въведе,че ще има ЕДНА национална колегия, която да има териториални структури-по места за удобство. 5. За сведение Законът за адвокатурат позволява… Покажи целия коментар »

Илия
Илия
24 февруари 2021 17:32
Гост

Заглавието и текста се разминават- излиза, че Ахладова не е отказала, а само е поискала пояснения и данни.
Що за журналисти, които не четат това, което са възпроизвели?!

Адвокат
Адвокат
24 февруари 2021 17:16
Гост

Браво на министър Ахладова! Някой да се опълчи на щуротиите на ВСС.
Недоучили хора като Марчева се опитват да прекрояват съдебни райони.

съдия СРС
съдия СРС
24 февруари 2021 17:34
Гост

Еййй, само разиграват, защото са взели пари от нотариусите, за да не мине това решение. Държавата ни е за чудо и приказ.

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 17:09
Гост

Поредната нелепица от нейна страна.

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 17:02
Гост

А защо след като е опозиция не реши проблема с кадровата обезпеченост в .Софийския районен съд

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 17:03
Гост

Защото на чужд гръб и сто тояги са малко.

Темелко
Темелко
24 февруари 2021 18:44
Гост

Защото не й е работа

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 16:59
Гост

Не ме изненадват. То чеп за зеле не става от тия. Слагат ги ей така – за да има някой на тоя пост.

Линкаря
Линкаря
24 февруари 2021 16:59
Гост

Чакай да видим следващ кабинет и следващ министър какво ще измисли

Кънчо
Кънчо
24 февруари 2021 16:58
Гост

Тъпо решение

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 16:58
Гост

Подкрепям решението и. Не е лошо

Димитриева
Димитриева
24 февруари 2021 16:57
Гост

Е без мотиви и анализ на това какво би се случило, не може едно към гьотере да се правят тия проемни

Kosta
Kosta
24 февруари 2021 16:57
Гост

Има логика. Не са и дали мотиви

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 16:57
Гост

Браво! Тази жена си тежи на мястото.

Пожарникар
Пожарникар
24 февруари 2021 16:58
Гост

Точно толкова, колкото въздухът под налягане.

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 16:54
Гост

Нищо градивно няма от тоя ГЕРБ бе. Нищо градивно и иновативно!

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 16:59
Гост

Така под вещото ръководство на вожда Тиквуций.

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 16:54
Гост

То па една министърка…

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 17:00
Гост

Да хванеш да откършиш от нея.

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2021 16:53
Гост

Ще питат следващия скоро