От 1 април окончателно отпада задължителното носене на маски на закрито, но ще бъде силно препоръчително.

Това обяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова на пресконференция за края на извънредната епидемична обстановка. Правителството реши тя да отпадне от 1 април, а с нея отпадат и въведените мерки, включително ограниченията в допустимия брой хора в различни обществени обекти, в присъственото обучение в университетите и за свижданията.

„Време е да направим крачка към живота такъв, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 г. (тогава започна срокът на извънредното положение)“, каза министър Сербезова и подчерта, че в момента България е сред четирите страни в ЕС с най-ниска заболеваемост от COVID-19, заедно с Румъния, Унгария и Полша.

„Всяко нещо свършва рано или късно – и доброто, и възможно най-лошо, като една пандемия. Връщането към нормалното е нещо, което всички желаем, въпросът е да е с най-малко рискове“, посочи и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той подчерта, че основните мерки трябва да останат като силно препоръчителни. По думите му, носенето на маски в градския транспорт, в болниците, в помещенията без вентилация и на места, където има струпване на хора и на открито, е много полезно за ограничаване на риска от заразяване. Той препоръча да продължат да ги носят възрастните хора и всички с придружаващи заболявания.

„Дистанцията е преди всичко – разстояние от 1,5 м. осигурява петкратно намаляване на риска от заразяване“, посочи още доц. Кунчев и добави, че миенето на ръцете вече е въпрос и на култура.

От здравното министерство изрично поясниха, че очакваното окончателно приемане на промени в Закона за здравето няма да включва възможността за налагане на мерки като забрана за придвижване и затваряне на обекти. Промените ще предвидят възможност министърът по предложение на главния здравен инспектор и директорите на РЗОК да въвежда мерки и извън обявена извънредна обстановка. Евентуалното налагане на мерки в бъдеще ще е с начален и краен срок, като те може да са отново носене на маски на определени места, дезинфекция, дистанция, проветряване и др.

Здравните власти посочиха, че отпадането на мерките и на извънредната обстановка са щели да бъдат предложени и по-рано, ако бяха повече ваксинираните.

“COVID-19 е тук и ще остане. Трябва да се научим да живеем с него и да го лекуваме и без епидемична обстановка. Няма нищо завинаги, следим динамично, възможно е да се въведат нови мерки и на регионален принцип. Трябва да се научим да бъдем гъвкави, необходимо е отговорно поведение и постоянен мониторинг, за да се анализира необходимостта от повторно въвеждане на някои мерки. Това ще бъде обвързано с ясна и навременна комуникация. Връщането следва да се основава само на епидемиологични критерии, капацитет на здравната система и възможност за тестване“, каза министър Сербезова и поясни, че след 1 април ще развитието на разпространението на COVID-19 ще бъде следено в продължение на месец, за да се оцени въздействието на отпадналите мерки в поведението на хората.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Димиитров
Димиитров
30 март 2022 18:19
Гост

Разгеле!

Гецата
Гецата
30 март 2022 17:16
Гост

Браво, време беше! Мисля, че Кирчо и сие в крайна сметка много добре се справиха с Ковид кризата, въпреки че през цялото време бяха между чука и наковалнята. Хем нямаше брутални ограничения и задължителна ваксинация, хем нямаше анархия и отпадане на абсолютно всички мерки.

Дичо
Дичо
30 март 2022 18:46
Гост

За разлика от предните аматьори на ГЕРБ.

Тамара
Тамара
30 март 2022 16:07
Гост

И така до есента…докато не се измисли хапче, което да лекува Ковид 19, няма да има край на мерки – без мерки – мерки – без мерки…

Хари
Хари
30 март 2022 18:47
Гост

Не вярвам да измислят лекарство скоро.

Игнати
Игнати
30 март 2022 16:06
Гост

Поне бизнеса да живне малко. Надяваме се.

Заки
Заки
30 март 2022 18:49
Гост

Разсипаха бизнеса на хората.

Милен
Милен
30 март 2022 16:06
Гост

Очаквам Костадин Ангелов, който последно време е най-върлия защитник на Бойко Борисов и ГЕРБ, явно се надява на нещо, защото преди година дори обясняваше, че не е член на партия ГЕРБ. Та този сладур сега ще скочи и срещу мерките и срещу какво ли не още. Стана ми много противен този тиквеник!

Feliski
Feliski
30 март 2022 16:07
Гост

Ама той бил ли ти е приятен някога? Защото на мен не. Фалира Александровкска и какво ли още не. Затова е толкова деен в защитата на ГЕРБ, защото го е страх от съдебни дела.

Расти
Расти
30 март 2022 16:08
Гост

В началото наистина ми беше симпатичен, но с тези си мятания на фронтовата линия с тяло да брани Борисов, той вече не е доктор. Той не коментира докторски въпроси, той коментира само политически въпроси и е страшно реваншистки настроен. Непрекъснато се бълва пропаганда анти управляващите. И то злобна и дребнава. Той и Биков са най-гнусните гербери сега.

Чавдар
Чавдар
30 март 2022 18:52
Гост

Става смешен вече.

Дичо
Дичо
30 март 2022 18:51
Гост

Голям фен е на Тиквуций явно.

Теменужков
Теменужков
30 март 2022 16:05
Гост

Няма нужда и от сертификати, но ако идеш в чужбина, където може и да не ти искат сертификат за влизане в страната, то като се върнем тук ще искат сертификат. Тоест пак си трябват сертификати.

Nikola
Nikola
30 март 2022 16:04
Гост

Поне да ни оставят да си живеем лятото. Защото вероятно есента пак ще почнат да ни облъчват с ковид вълни. Още повече ако войната в Украйна свърши. Отново от сутрин до вечер ще се занимаваме с Ковид.

Ангелина
Ангелина
30 март 2022 16:04
Гост

Да де, но специалисти казват, че тоталното занемаряване на мерките ще доведе до нова вълна.

Анонимен
Анонимен
31 март 2022 14:30
Гост

Специалисти, или търговци на маски и производители на ваксини?

Пашов
Пашов
30 март 2022 16:03
Гост

Те и сега не се носят масово. Няма смисъл от тях.

Иванов
Иванов
30 март 2022 16:03
Гост

Разгеле