Парламентът подкрепи с почти пълно мнозинство решението на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел да оттегли изпълнението на получения от президента проучвателен мандат за съставяне на правителство.

226 от 227 депутати гласуваха „за“ решението, според което мандатът приключва неуспешно. Въздържа се единствено един народен представител от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ).

Преди това съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов предложи официално на ГЕРБ-СДС да посочат приемлив кандидат за премиер в правителство с втория мандат на ПП-ДБ, в което министрите от кабинета в оставка да се запазят.

„Ние потвърждаваме готовността си да реализираме този мандат като национален, общ с ГЕРБ-СДС, готови сме да го направим при спазване на ангажиментите, които поехме преди 9 месеца“, заяви Атанасов и подчерта, че условието е председателите на двете коалиции да подпишат споразумението, включващо реформи в съдебната система, регулаторите и службите, с ясни дати за изпълнение.

Атанасов каза, че предложението е ГЕРБ-СДС да излъчат министър-председател, който да е взаимно приемлива кандидатура и да се запазят сегашната структура и състав на Министерския съвет, след като по време на преговорите от последните седмици е станало ясно, че не могат да постигнат съгласие за промени. По думите му, ако предложението не бъде прието, ПП-ДБ няма да предлагат друг вариант на правителство с втория мандат.

„Това не е покана за допълнителни преговори, а предложение и израз на готовност да изпълним ангажиментите, които поехме преди 9 месеца. При отказ, ще считаме, че сме изпълнили задълженията си и ще върнем мандата неизпълнен на президента“, каза Атанасов.

Шансовете предложението да бъде прието обаче са нищожни, след като по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред журналисти, че коалицията е взела окончателно решение да откаже още преговори, след като е направила много компромиси и е била подложена на натиск, включително от министри на чужди държави.

В неделя от преговорния екип на ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да има разбирателство за общо правителство, защото от ПП-ДБ настоявали за смяна и на вътрешния министър Калин Стоянов, а след това премиерът в оставка акад. Николай Денков предложи да се запази съставът на кабинета, като само той и Мария Габриел сменят позициите си.

Днес Борисов разясни първо какви компромиси е направила ГЕРБ от заявения от Мария Габриел състав на правителство пред президента.

„Първи компромис – Асен Василев, остава. Втори – зачертах Христо Гаджев и написах Тагарев, заради Атлантическия съвет. Задрасках Жечо Станков и написах Румен Радев, така както искаха. Този министър, който ги изобличаваше за стотици милиони поръчки, за да не дразни, нека да е неговият заместник – на електронното управление. Лидерски задрасках голяма част от това, за което се бори преговорният ми екип. Казах на Асен Василев да бъде кратък в отговора – да каже „да“ или „не“. Вечерта обаче Василев каза, че за вътрешно министерство и за електронното министерство да са други хора. Ген. Атанасов ми се обади, казах му същото, като предложи г-жа Ивелина Дундакова, да стане министър на МВР“, заяви днес Борисов.

След това разказа, че в събота Денков поканил Мария Габриел в Министерския съвет, като тя му казала, че не могат да отстъпват повече.

„Акад. Денков казва – без МВР и без електронното управление не става и приключва темата. В неделя за последен път изпращам Габриел да му каже за последно окончателно ли няма разбирателство. Без МВР не става, сложете Румяна Бъчварова, ѝ казва той. Последва пресконференцията на Мария Габриел. Какво става после – телефон, телефон, телефон. Нещо излагащо България. Започват да се обаждат от името на г-н Петков да ме натискат за вътрешния министър. Министри от други държави, включително. Взехме окончателно решение да защитим институциите, да защитим хората, да защитим демокрацията. И сега имат колегите от ПП-ДБ своя шанс“, обясни виждането си Борисов.

Междувременно от дебатите в парламента стана ясно, че никой не иска и евентуалния трети мандат за съставяне на правителство.

„Ясно е, че отиваме на избори. Всичко друго, което се случва, е някакъв фарс и мъка. Няма смисъл. Нека да запазят достойнството си всички и да отидем да видим какво доверие ще ни дадат хората. Както чух, г-н Борисов изключи втория мандат, аз изключвам третия, ако е при ДПС“, заяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

До момента, в случаите, когато се стига до такава развръзка, президентът Румен Радев даваше третия мандат на БСП, но днес лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че и те не го желаят, защото този парламент е изчерпан.

Това ще означава, че управлението ще поеме служебно правителство. За първи път държавният глава няма да има право сам да избере кой да е премиер. От последните промени в Конституцията следва, че той ще трябва да „хареса“ или председателя на Народното събрание Росен Желязков, или управителя Димитър Радев (или подуправителите Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков) на Българската народна банка, или председателя Димитър Главчев (или заместник-председателите Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров) на Сметната палата, или омбудсмана Диана Ковачева, която обаче трябва да встъпи като съдия в Европейския съд по правата на човека след по-малко от месец (или нейната заместничка Елена Чернева).

Всеки от тях може да откаже поста и в основния закон не е уредено какво следва в такъв случай. Засега по неофициална информация управителят и подуправителите на БНБ не биха се съгласили да са служебни премиери, заради работата по предстоящото приемане на еврото. Кулоарните коментари в Народното събрание са, че най-вероятно е поста да се съгласи да поеме бившият шеф на парламента от ГЕРБ Димитър Главчев.

Празнота в основния закон и има по отношение на това какви са възможностите на държавния глава да отхвърли състава на правителство, който ще му предложи кандидатът за служебен премиер.

 

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:03
Гост

­­­Г­о­р­­е­щ­­­и­­­ ­­м­­­о­м­и­ч­е­­­т­­а­ ­­­в­и­ ­о­­­ч­а­­к­­в­­а­­т ­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?95868

kiley96
kiley96
27 март 2024 15:27
Гост

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:–- http://gg.gg/xlman

repome2221
repome2221
27 март 2024 12:42
Гост

Thanks for sharing this interesting blog with us.My pleasure to being here on your blog..I wanna come beck here for new post from your site Zaxby’s Houston Menu With Prices & Hours

Проф. Киров
Проф. Киров
26 март 2024 16:12
Гост

„Психиатър да обясни заявката на ПП-ДБ, че ще вземат втория мандат и ще го дадат на ГЕРБ“

https://epicenter.bg/article/Prof–Kirov–Psihiatar-da-obyasni-zayavkata-na-PP-DB–che-shte-vzemat-vtoriya-mandat-i-shte-go-dadat-na-GERB/344807/2/0

Пеналист
Пеналист
26 март 2024 15:04
Гост

Толкова си могат, както ги нарече Морфов – „гербаджийските боклуци“. За пореден път хвърлят всичко под автобуса, само за да спасят задните части на мафиота от село Банкя. Желая му топъл Магнитски с 200. ГЕРБ са просто едни предатели.

Анонимен
Анонимен
26 март 2024 15:50
Гост

Айде на партийна сбирка за промивка, Магнитски е чужд закон, нямащ действие на наша територия, създаден за влияние и пропаганда! Стига с тази ДБ пропаганда, олеквате сериозно, това е юридически форум, а не партиен ажиотаж с общи приказки, клишета и всякакви други измишльотини!

Пеналист
Пеналист
26 март 2024 16:51
Гост

Статията е конкретно за поредният неуспех на ОПГ ГЕРБ да бъде адекватна на времената партия и да създаде действащо правителство. Те са просто едни хора, които успяват само в задкулисните схеми, но не и да бъдат държавници. Не са отговорни. Единственият, който олекна е мафиотът от село Банкя – Боко Тиквата.

Анонимен
Анонимен
26 март 2024 14:36
Гост

ППДБ да издигнат Бойко Борисов за министър председател с техния мандат и ще стане работата. Те и без това много си го искат и го обичат. Пък и Христо Иванов му беше и министър на правосъдието на Боко. Знаят се отдавна и могат да работят доказано заедно.

Миленита
Миленита
26 март 2024 12:03
Гост

За мен ГЕРБ и ДПС накъкаха работата. Дано народа не им прости. Но народа е плиткоумен и забравя бързо

Рандев
Рандев
26 март 2024 12:02
Гост

Аз не съм видял напредък в страната, както при Денков от поне 20 години. Понеже се засили вятъра на промяната и системата/статувото/мафията веднага почнаха да дескридитират я Асен Василев, я Кирил Петков.

уеишщксд
уеишщксд
26 март 2024 12:15
Гост

Голем напредък – назад и надолу със скоростта насветлината. А за най-големите мошеници в политиката номинацията на ППДБ-гейци се присъжда безапелационно. Като гледам така изчегъртаха Борисоффф, че вече го канят за премиер, само и само да поостанат още някой ден на власт. Не се наядоха тия предатеули и градци! Да им го връща Господ дано!

Анонимен
Анонимен
26 март 2024 11:58
Гост

Глупостите на Борисов

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 март 2024 11:42
Гост

Славов и цялата им компания от ЙОристи да си скъсат дипломата за тая простотия, защото очевидно не могат и/или не искат да спазват Конституцията, която имат претенции да познават, че и да променят.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 март 2024 11:46
Гост

Какъв е смисълът от връчването на мандати на различните политически сили, след като ще се „отстъпват“ на базата на поредното тайно ротационно квазиспоразумение?!

П.С. ПосолствоТО е недоволно от развитието на събитията и иска да довърши тихия преврат в държавното управление, което може да стане по два начина – или Протестърите да се влачат по корем пред ББ, за да не се стига до нови избори, или ако това стане, да им бият шута и създат изцяло нов проект, понеже тези са очеизвадно некомпетентни.

Анонимен
Анонимен
26 март 2024 12:00
Гост

Ти или си от така наречените патриоти или си влачещ се по корем пред „величието“ на банкянския простак. И в двата случая нямаш агрументи и си простоват. Ако ГЕРБ управлява в коалиция с ДПС ще има протести пред НС. Младите в София няма да го търпят това! А те са тези, които изкарват пенсиите на бленуващите БСП, Израждане, Атака, Путин и подобни. Както и на мъжете с анцузи и диагоналки по провинцията

Димитър
Димитър
26 март 2024 12:24
Гост

Подкрепям напълно да протестират, полицията предния път не го би достатъчно,сега трябва да навакса.

Проскубания
Проскубания
26 март 2024 12:44
Гост

Младите, и то основно в столицата, за съжаление са наивни и живеят извън действителността, която е прекалено напрягаща за осъзнаване и затова предпочитат да живеят в свой си имагинерен свят на розови понита и „европейски ценности“, но без обективен анализ на реалността в държавата и извън нея, с всичките ѝ проблеми и зависимости като първа и основна стъпка за разрешаването на проблемите у нас с адекватни на ситуацията средства, щастлив изход няма да има скоро. Не може да подкрепяш политици, които се бият в гърдите колко са знаещи и можещи, да претендират за реформаторски дух, а после да не спазват… Покажи целия коментар »

хараКиро
хараКиро
26 март 2024 11:36
Гост

Киро заминава на бунището на историята. Излъга стотици хиляди избиратели и после им се изплю в лицето, предаде ги и направи точно обратното на онова, което обещаваше.

Чипев
Чипев
26 март 2024 12:01
Гост

Хайде да видим на изборите какъв ще им е резултата и тогава да съчиняваме глупости. НДСВ и АТАКА са на бунището. НФСБ са на бунището. Не виждам за ПП/ДБ подкрепата да е станала 0,4%.

Анонимен
Анонимен
26 март 2024 11:35
Гост

Е ко реват от ППДБ, има си парламент, могат да се приемат закони, „реформата“ може да се приеме, макар че всичките им приказки за нея са префърцунени и преувеличени и ще създадат повече проблеми отколкото решения, хората да си направят сметката колко им е интегритета главно на ДБ-арите „реформисти“!

ПП са позор
ПП са позор
26 март 2024 11:34
Гост

ППДБ изкопаха поредно дъно. Да се влачат по корем и да молят ГЕРБ, да им отстъпват мандата, за да излъчат техен премиер… Явно властта и постовете развращават окончателно.

Анонимен
Анонимен
26 март 2024 12:01
Гост

Трол на ГЕРБ! Горе си писал същото ама с друг никнейм. Поне да ви научат да си сменяте името!

Динев
Динев
26 март 2024 12:02
Гост

Ще ви се

уеишщксд
уеишщксд
26 март 2024 12:16
Гост

Те си бяха извратени изначално.

Анонимен
Анонимен
26 март 2024 11:34
Гост

Пеевски нали навремето каза, че е готов да смени Денков. Сега е моментът да го предложат. Киро и Христо, както се подписаха за Десислава Атанасова, така ще се подпишат и за него. Тъкмо ще си осигурят квалифицираното мнозинство.