Прокуратурата вече е осъдена да плаща обезщетение заради 15-годишното разследване и последвалото дело за източване на над 14 млн. лева по програма САПАРД, което тази година приключи по давност без осъдителни присъди.

Подсъдими в процеса бяха бизнесменът Марио Николов, съпругата му Марияна и още шестима души, които сега могат да заведат искове срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Това обаче вече е направила майката на Марио Николов – Елена, която дори и не се е изправяла пред съд за измамите по САПАРД, а е била само обвиняема и разследването срещу нея е било прекратено още преди пет години, показа проверка на „Лекс“.

През 2019 г. Елена Николова е предявила иск за 100 000 лева срещу прокуратурата за неимуществени вреди от незаконното обвинение срещу нея. Разследването започнало през 2007 г. за това, че през 2004-2005 г., като представител на фирмата „Елпин трейд“, Елена Николова и синът ѝ Марио неправомерно са изнесли в Европейския съюз (ЕС) замразени заешки бутчета от Китай за около 4 млн. лева. Случаят бил посочен в доклад на европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ и според прокуратурата е ставало дума за измама в особено големи размери и е особено тежък случай. Тя се изразявала в това, че в документите пишело, че китайските бутчета са от Аржентина, а Николови получили от европейски фондове над 3,7 млн. лева, колкото била продажната цена на заешкото месо в Германия, Франция и Испания.

Делото срещу тях било прекратено от градската прокуратура през 2015 г. поради несъставомерност на деянията, но след това апелативната прокуратура отменила постановлението, тъй като преценила, че е извършено друго престъпление – контрабанден износ на заешките бутчета. Прокуратурата им повдигнала новите обвинения, но и това дело било прекратено година по-късно.

В началото на тази година Софийският градски съд е осъдил прокуратурата да плати на Николова обезщетение от 20 000 лева, но решението е било обжалвано и от нея, и от държавното обвинение.

Наскоро Софийският апелативен съд намали обезщетението на 8000 лева. От решението му става ясно, че Николова е преживяла негативни емоции през цялото време на разследването, но най-силни са били в първата година от образуването му. Тогава тя станала агресивна към колегите във фирмата, която фалирала през 2009 г., но и към синовете си. Съпругата на единия е дала показания и споделила, че Елена Николова обвинявала децата си за положението, в което се намирала и особено за това, че от човек с финансови възможности, в бъдеще щяла да бъде зависима от други. В решението на съда се казва дори, че Николова изпитвала „ненавист“ към тях за известно време.

Нейна колежка пък е свидетелствала как Николова разказвала за разпитите в полицията и затова, че я обвинявали за престъпление, което не е извършила, а можела да влезе в затвора за 10 години, където не вярвала, че ще издържи. Този страх се засилил след един от разпитите, където се държали изключително грубо с нея. Била заведена в подземие, където разпитващият ѝ казал, че я очакват 10 г. „строг тъмничен затвор“. Това станало после основната ѝ мисъл, страхувала се и когато я търсели от непознат номер, тъй като допускала, че ѝ звънят от полицията. Изпитвала страх от полицаи на улицата и започвала да мисли дори за самоубийство.

Заради стреса станала хаотична, а преди това била много добър мениджър. Отслабнала драстично. След един разпит се върнала в офиса, където трябвало да се вземат важни решения за фирмата, но Николова не била в състояние и постепенно бизнесът започнал да страда.

Бившата ѝ колежка разказала как веднъж отишла с Николова до пощата, за да си вземе пенсията, понеже вече се страхувала и да излиза сама. Там служителката казала, че не може да ѝ преведе парите, защото имало наложени запори и Николова се разплакала.

Според апелативните съдии обаче, въпреки тежките обвинения и продължилото близо 9 години разследване, тревогите и влошеното здраве на Николова, справедливото обезщетение за нея е само 8000 лева. Съдът отбелязва, че на Николова не е била наложена мярка за неотклонение и по разследването за измами дори не е била привлечена като обвиняема, макар да се е водило срещу нея, а другото обвинение също не е стигнало до съд.

„Освен вследствие намесата в живота ѝ на държавната репресия, очевидно ищцата е кумулирала сериозно напрежение, включително е проявявала вербална агресия към синовете си, които е смятала за виновни за случилото се, което само по себе си е също е източник на негативни изживявания. От друга страна обаче, от свидетелските показанията е видно, че те не са изоставили майка си, а са продължавали да я подкрепят, както морално, така и финансово. Колегите в офиса ѝ също са изразили съмнение относно вината ѝ, тъй като документацията не показвала да са налице законови нарушения, т.е близкото ѝ обкръжение не само не ѝ е обърнало гръб, а я е подкрепяло“, се казва в решението на САС, което може да бъде обжалвано и пред Върховния касационен съд.

В него съдиите отбелязват, че в този период е било висящо и голямото дело по САПАРД, по което подсъдим е бил синът ѝ Марио, заради което може да се приеме, че майка му също е изпитвала тревоги и притеснения.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Симо Хъшимов
Симо Хъшимов
14 септември 2023 15:20
Гост

Ох, ох, ох. Значи, жената си беше от голямото добутро, мъжа и беше шеф на Месокомбинат Родопа и нам още на какво, и разбира се беше ухо на властта, връзката с другарите си я имаха. Ами както сте чували за куфарчетата с пари така се раздадоха и бизнеси, и така хората след демокрацията пак си останах добре и с големи бизнеси. После синчетата решиха, че от България вече няма какво да се краде, и могат да пооткраднат още малко от европейските парички, като си в играта, лесно се оринетираш как стават тия неща, имаш бизнес, кандидатстваш за Европейски субсидии, предоставяш… Покажи целия коментар »

двоен аршин на обезщетенията
двоен аршин на обезщетенията
30 ноември 2021 7:20
Гост

Изключително ниско обезщетение. Подигравка. 9 години , откраднати не се компенсират с 8 000 лв. Че неотдавна съдия получи обезщетение от няколкостотин хиляди за незаконен наказателен процес, а преди време прокурор получи обезщетение от 150 000 за 2 годишен незаконен процес.
Категорично има двоен аршин на обезщетенията-подсъдими магистрати получават десетки хиляди, а в някои случаи стотици хиляди, а за плебсът-суми-колкото пари за дрехи за двама инсталирани в бандитската* съдебна система.

*Вж видеото осемте джуджета, ако ще спориш,че съдебната система не е част от престъп ността. че дори прездидента каза,чеима мафиия в прокуратурата: https://www.actualno.com/politics/radev-da-izhvyrlim-mafijata-ot-izpylnitelnata-vlast-i-prokuraturata-video-news_1480021.html

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2021 14:03
Гост

В Германия ги осъдиха, но тук Калпакчиев не пожела. Защо ли?

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2021 17:22
Гост

Тук прикриватурата умишлено внесе негоден обвинителен акт и за съдийският състав нямаше друга опция, освен да оправдае подсъдимите. А след това лайнометите на Пеевски се надпреварваха да атакуват съдия Калпакчиев, вместо некадърната прокуратура.

Двоен аршин
Двоен аршин
29 ноември 2021 13:52
Гост

Е, може ли да има наложени запори на пенсионерка? А престъпниците се разхождат на воля и си живеят живота.

Срам
Срам
29 ноември 2021 13:46
Гост

Поредното приключило дело по давност без осъдителни присъди!

Филип
Филип
29 ноември 2021 13:14
Гост

Е, пак ли! Взе да ми писва да им плащаме резилите на тези.

9876
9876
29 ноември 2021 11:27
Гост

Прокуратурата трябва спешно да се реформира, а напоследък като гледам какво се случва, направи трябва да се направи реподбор. Не може едно дело за корупция да не излезе, просто не мога да проумея колко трябва да си некадърен, или да си плюеш на физиономията, за да не го приключиш както трябва. Състоянието на ПРБ е ужасно

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2021 11:30
Гост

Винаги може едно дело „да не излезе“. Проблемът е, когато мирише на корупция сред разследващите, както е в този пословичен случай.

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2021 11:46
Гост

То не е само по това, за съжаление, има редица други дела, които имат дъх на корупция/изнудване. Това е отчайващо

Лозан
Лозан
29 ноември 2021 13:17
Гост

За това трябва да се започне с коруоцията по високите етажи на властта.

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2021 13:15
Гост

Дано ПП си удържат на думата. Най- накрая да се разкара Гешев.

Наблюдател
Наблюдател
29 ноември 2021 11:16
Гост

Това дело ще ни струва повече от всичките пари от фондове, които са получили. Въпросът е, защо прокуратурата се провали, след като в Германия имаше осъдени още в края на миналото десетилетие?

wtf
wtf
29 ноември 2021 11:20
Гост

Как защо, защото повдига обвинения по текстове, по които няма как делото да издържи в съда

Ето защо
Ето защо
29 ноември 2021 11:29
Гост

За едни ПРИКРИВАтура, за други ПОРЪЧКОратура.

Чавдар
Чавдар
29 ноември 2021 13:19
Гост

Не се научиха. То веднъж, два пъти да сгрешиш, ама да не се поучиш от грешките си.

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2021 11:15
Гост

Кокинов и компания трябва да платят парите, кога най-сетне ще има регресен иск

1234
1234
29 ноември 2021 11:18
Гост

По-внимателно с тази тема срещу магистратите, най-малкото имат функционален имунитет. Но може да се мисли нещо друго – например да се отразява в атестацията

Фичо
Фичо
29 ноември 2021 11:27
Гост

Да, но е малко неудобно да си получил поръчка да минираш едно дело и после този, който ти е възложил „задачата“, да те шамаросва публично.

4242
4242
29 ноември 2021 11:39
Гост

Да не забравяме, че и делото беше разделено на две, за да не могат да се навържат схемите.