Конституционният съд (КС) отхвърли искането на състав на Върховния административен съд (ВАС) да „отмени“ разпоредба от Закона за частната охранителна дейност, подадено по делото за отнетите лицензи на фирма „Делта гард“.

Става дума за едно от основанията за отнемане на лиценза на частните охранителни фирми. То е, когато „физическото лице, регистрирано като едноличен търговец, собственик на еднолично дружество с ограничена отговорност, съдружник в дружество с ограничена отговорност, член на управителния орган на търговското дружество или на юридическото лице, както и неограничено отговорен съдружник в командитно или събирателно дружество е привлечено като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер“ (чл. 49, ал. 1, т. 2 от Закона за частната охранителна дейност в частта „в случаите на чл. 47, т. 5“ относно б. „б“).

Осем от конституционните съдии са приели, че то не е противоречи на Конституцията, а двама – Соня Янкулова и Янаки Стоилов, са подписали решението с особено мнение. То предстои да бъде публикувано и тогава ще станат известни мотивите на КС.

Съставът на ВАС, пред който беше оспорено отнемането на лицензите на „Делта гард“ (Даниела Мавродиева, Калина Арнаудова и Весела Андонова), сезира Конституционния съд, тъй като според него това основание за отнемане на лиценз на охранителна фирма противоречи на гарантираните от основания закон свободна стопанска инициатива, неприкосновеност на частната собственост, презумпция за невиновност и право на труд (подробно за мотивите на ВАС виж тук).

Делото пред ВАС е по жалба на „Делта гард“ срещу решението на Административния съд София – град, с което беше потвърдена заповедта за отнемането на лиценза ѝ. Тя беше издадена от шефа на Главната дирекция „Национална полиция“ на 4 ноември 2021 г. Причината е, че на единия от собствениците на охранителната фирма – Димитър Стоянов, през 2019 г. е повдигнато обвинение за самоуправство, осъществено чрез сила или заплаха (чл. 323, ал. 5 НК), свързано с охраната на фотоволтаичен парк. Постановлението му е предявено през ноември 2021 г. Няколко дни преди това Стоянов прехвърля дяловете си в „Делта гард“ на съдружника си. АССГ прие, че тъй като постановлението за привличане е съставено на 14 май 2019 г., оттогава е започнал да тече 30-дневният срок той да напусне фирмата, а той го е направил повече от две години по-късно. Затова първата инстанция потвърди заповедта за отнемане на лиценза.

За „Делта гард“ се заговори в публичното пространство покрай разследването на „Антикорупционния фонд“ за бившия следовател, в момента обявен за издирване, Петьо Петров и ресторант „Осемте джуджета“ – бизнесменът Илия Златанов твърди, че служители на охранителната фирма незаконно са ограничили достъпа му до една от фабриките на компанията му “Изамет”.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
wynfisoxudivog
wynfisoxudivog
05 декември 2023 22:09
Гост

Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България.–– http://gg.gg/ketox

Анонимен
Анонимен
05 декември 2023 15:09
Гост

Ободряващо е човек да научи, че все пак мрежата на осемте джуджета не е стигнала до Конституционния съд. Има надежда.

Адвокат
Адвокат
05 декември 2023 14:59
Гост

Трябва да си наистина Каратист – както е прякора – въпросният собственик, за да отидеш лично, да тепаш някой. Колкото и филми да съм гледал, все са в сянка Капотата, чисти ръце, не се замесват. Впрочем навремето имаше хватка с чейндж-бюрата – що пъти съм ходил по Следствените служби да ми издават удостоверения и такива хватки имаше. Сега – ще има сираци-охранители, хората не са виновни от своя страна, така седят нещата, но едва ли ще останат без работа толкова. Но пък каква жажда за справедливост, каква пламенност, какво устременост, каква истинска човешка и неподправена борба за истината има във… Покажи целия коментар »

Мисленето не е за всеки
Мисленето не е за всеки
05 декември 2023 13:26
Гост

какво ли ще „измислят“ сега от „мешерето“ на ДПС, че да спасят лиценза на „фирмата“, за които всички знаят , че са едни преоблечени мутраганьовци!

еугЛЕНА Парапетова
еугЛЕНА Парапетова
05 декември 2023 13:36
Гост

Ще го мислят заедно с коалиционните партньори от ПП и ДБ, с които заедно ще променят Конституцията.

Анонимен
Анонимен
05 декември 2023 12:36
Гост

Точно и ясно

Анонимен
Анонимен
05 декември 2023 12:35
Гост

Браво на КС!

Асен
Асен
05 декември 2023 13:31
Гост

Поздравления за решението.

Анонимен
Анонимен
05 декември 2023 12:35
Гост

Чудесно е това, че се допитват. За да се научат от ВАС кое какво е и как се спазва закона.

Христов
Христов
05 декември 2023 13:31
Гост

Надали ще се научат.

...
...
05 декември 2023 13:36
Гост

този състав на ВАС специално трябва да тръгне от първи курс в университета. И то в някой приличен университет,по възможност.

Анонимен
Анонимен
05 декември 2023 12:35
Гост

Ами щом КС казват значи няма какво да коментираме.

Анонимен
Анонимен
05 декември 2023 12:34
Гост

Ако бяха в България сигурно и фирми, като Гучи, Тойта и дрги големи щяха да са спрели да съществуват заради малоумните схващания на съда ни,

Анонимен
Анонимен
05 декември 2023 12:34
Гост

Добре са им го казали. Не може на цяло дружество да се взема лиценз и да се съсипва, защото едно лице в него е престъпник

Анонимен
Анонимен
05 декември 2023 12:33
Гост

За мен единствено КС има някаква стойност и хората там са адекватни

Мавродиев
Мавродиев
05 декември 2023 12:33
Гост

Време е да започнат с адекватните питания, не да занимават КС с глупости

Михаил
Михаил
05 декември 2023 13:32
Гост

Така им е най-удобно.

Чепилов
Чепилов
05 декември 2023 12:33
Гост

Е какво искате? Щом КС го казва, значи така ще е

Temenugov
Temenugov
05 декември 2023 12:32
Гост

Няма закони

Петров
Петров
05 декември 2023 13:33
Гост

По принцип има, ама не се спазват.