Конституционния съд (КС) единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев да „отмени“ прекратяването на 35-годишния концесионен договор на държавата с „Лукойл“ за ползване на концесия на нефтеното пристанище „Росенец“ (пълния текст на решението виж тук).

Прекратяването на концесията стана с промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна (ЗКПОМОДРДПУ). Те бяха приети от депутатите за три дни, като двете четения в пленарната зала бяха в един ден.

Първият аргумент на президента да сезира КС е, че промените в закона са неясни. В тях е предвидено прекратяване на възложените концесии в едноседмичен срок, но не е посочено от кой начален момент тече той. „По този начин, без да е отправено искане от Министерския съвет за отмяна на дерогацията, Народното събрание е приело прекратяване на концесия в обхвата на чл. 5к от Регламент (ЕС) № 833/2014 г., без да е фиксиран начален момент за едноседмичният срок, в който това трябва да стане“, посочи Радев. И изтъкна, че за неяснотата допринася и това, че е предвидено измененията в ЗКПОМОДРДПУ да влязат в сила от 5 февруари 2023 г.

„Несъвместимо с правовата държава е и предвиждането с § 1 от изменителния закон на „двуседмичен срок от отнемането на концесията“, в който Министерството на транспорта и съобщенията да поеме оперативното управление на съоръженията, с каквото съдържание се допълва § 2 от Преходните и заключителни разпоредби на ЗКПОМОДРДПУ“, заяви държавният глава.

Другият аргумент на президента да сезира КС беше начинът, по който бяха приети промените в закона.

В решението си КС изтъква, че макар и използваната словесна конструкция в закона да не е достатъчно прецизна, разпоредбата, с която се прекратява концесията, е ясна. И подчертава, „че не всяко правно несъвършенство може да обуслови противоконституционност на основата на противоречие с принципа на правовата държава“.

„Що се отнася до възможността на държавата да преурежда действащи договорни правоотношения, Конституционният съд подчертава, че макар и държавата да следва по изключение да прави това, парламентът, натоварен с осъществяването на законодателната власт в същността си на демократично легитимирано народно представителство, разполага с дискреционна власт, включително и да уреди със закон по нов начин действието на сключени концесионни договори. Конституционно допустимо е законодателят да може да прави обществено потребни и оправдани от публичния интерес промени в тази материя, за да осигури обективно налагаща се негова приоритетна защита пред други конституционно закрепени ценности, като приведе правната уредба в съответствие с динамиката на икономически и социални условия, включително и в съответствие с породените от тази динамика изисквания на правото на ЕС по отношение на националния правен ред“, пише в решението. 

С него се определя като необоснована тезата на Румен Радев, че с приемането на закона на две четения в един ден е нарушен политическият плурализъм, защото така народните представители се лишават от възможността да правят предложения. Народни представители са заявили желание да направят предложение по определен текст на законопроекта при второ гласуване и такава възможност им е предоставена – предложенията са направени и са подложени (всяко от тях) на гласуване“, посочва КС. .

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Лозан
Лозан
16 май 2024 17:48
Гост

Мъдро решение.

Филип
Филип
16 май 2024 17:43
Гост

Съгласем съм, че с приемането на закона на две четения в един ден е нарушен политическият плурализъм.

Асенов
Асенов
16 май 2024 17:59
Гост

Обаче тезата на Румен Радев е необоснована.

много женоря бре
много женоря бре
16 май 2024 16:42
Гост

Да открием, кой е единствения мъжествен от тези на снимката ?

Фен
Фен
16 май 2024 17:45
Гост

Влахов!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 май 2024 16:42
Гост

Много ми е интересно как КС ще с аргументира в частта за гарантирането от страна на държавата на неприкосновеността на частната собственост (чл.17, ал.3 от КРБ) и свободната стопанска инициатива (чл.19, ал.1 от КРБ), с които оправдават толкова много поразии в страната, включително и не само касаещи износа на лекарства, чиито хроничен недостиг е изключително опасен за здравето на нацията проблем. За по-голяма изчерпателност в КРБ има точно 7 некприкосновени неща: – териториалната цялост; – частната собственост; – личността; – тайната на съобщенията между защитник и обвиняем; – личния живот; – жилището; – персоналната кореспонденция; Въпреки наличието на възможност за… Покажи целия коментар »

много женоря бре
много женоря бре
16 май 2024 16:39
Гост

Гризат ме подозрения за пола на поне 5-ма от мъжете,но кво да правим- демкрация, нали са много умни и са ги избрали заради заслугите им и правния блясък и следа , които ни оставят……..

Гражданин
Гражданин
16 май 2024 16:33
Гост

За сметка на това „“Булгаргаз“ обяви търгове по споразумението с „Боташ““

Тепърва ще сърбаме надробеното от Радев и Киро и Асен.

Ударът срещу държавата е съизмерим с фалита на КТБ.

тук Зелка там Зелка никне навсякъде
тук Зелка там Зелка никне навсякъде
16 май 2024 16:28
Гост

Аз пък се любувам на Десито и Зелката и двамата ммм ги харесвам. Чудя се кой е нанесъл повече вреди на гражданите, демек кой по вредител. Но май белата Зелка еднолично е е нанесъл повечко от тази Дулевска.

Анонимен
Анонимен
16 май 2024 16:15
Гост

Браво, браво господине…

Анонимен
Анонимен
16 май 2024 16:14
Гост

В същината си това е добра новина. Няма да клякаме пред руския империализъм и тоталитаризъм

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
17 май 2024 13:14
Гост

Ми да, както е казал шопОт: „я че си запалим къщата, да изгори на Вуте плевнята!“ Като не ни отърва Конституцията на текущата политическа конюктура, да му мисли конституцията! За да не клякат пред руския (авторитарен? тоталитарен?) империализъм, някои хора са готови да клякат и да правят „ку!“ пред щатския (демократичен? либерален?) империализъм. Ей на, Германия вече две години усилено затваря производства, поляците хленчат и реват на глас от новите сметки за газ, в България цената на тока всеки момент ще се „либерализира“ и окончателно ще погребе идеята за уж социална държава. То още по времето на Иван Вазов и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 май 2024 16:14
Гост

Радвам се за което. Радвам се.

Анонимен
Анонимен
16 май 2024 16:13
Гост

Мачкай руската сволоч!

Анонимен
Анонимен
16 май 2024 16:13
Гост

За да се хареса мизерната и продажна на диктатора Путин ПП ГЕРБ, дето с години не го направи, сега да се радват за изборите

Анонимен
Анонимен
16 май 2024 16:12
Гост

Еми радвам се. Това е добра новина.

Анонимен
Анонимен
16 май 2024 16:12
Гост

Позорище. Ама хубаво.

Анонимен
Анонимен
16 май 2024 16:12
Гост

E защо да отменя прекратяването? Защото на Копейкин не му харесва ли?

Анонимен
Анонимен
16 май 2024 16:11
Гост

И това е добре

Велева
Велева
16 май 2024 16:11
Гост

Е как бе, Деси ги натиска. ГЕРБ да се фукат сега лятото шреди вота, пе уж те са го направили