Конституционният съд (КС) отхвърли искането на министъра на правосъдието Крум Зарков да „отмени“ правомощия на прокуратурата, свързани с т.нар. надзор за законност. Те са регламентирани в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и бяха оспорени от служебното правителство, което поиска и тълкуване на основния закон по отношение на надзора за законност.

Решението е взето единодушно, но все още не е публикувано. Съдиите Соня Янкулова и Янаки Стоилов са го подписали със становище.

Както „Лекс“ писа, през ноември 2022 г. КС отказа да тълкува Конституцията (повече виж тук), защото предвиденото в нея е ясно, но прие да провери за съответствие с нея поставените на вниманието му от Зарков разпоредби в ЗСВ.

Министърът поиска да бъдат обявени за частично противоконституционни две разпоредби от ЗСВ. Става дума за чл. 145, ал. 1, т. 3 и т. 6 (виж в карето, оспорените думи и изрази са почернени). Зарков твърдеше, че в атакуваните частично разпоредби са уредени правомощия, присъщи на отменения общ надзор за законност, предвиден в Конституцията от 1971 г., но не и в тази от 1991 г.

Той сочеше, че конституционният проблем в т. 3 на чл. 145, ал. 1 ЗСВ идва от това, че тя дава възможност на прокурора да възлага проверки не само при данни за незаконосъобразни актове (както е предвидено в основния закон), а и за незаконосъобразни действия. Според него така вместо последващ, надзорът на прокурора се превръща в предварителен и се разпростира върху неограничени по характер дейности на изпълнителната власт.

Що се отнася до правомощието на прокурора по чл. 145, ал. 1, т. 6 ЗСВ – да приложи предвидените от закона мерки при наличие на данни, че може да бъде извършено друго закононарушение, Зарков изтъкна: „…в теорията се посочва, че „това предполага прокуратурата да следи за спазване на законността във всички области на държавното управление, включително дейността на контролните органи, и да се намесва, като прави предложение за преодоляване на закононарушенията“ . Това правомощие се определя и като превантивно правомощие на прокуратурата, на чиято плоскост „следва да преценяваме сигналната функция на прокурора по вече отменения чл. 184 НПК“ (повече за искането виж тук).

Тези аргументи на министъра на правосъдието явно не се споделят от конституционните съдии, но аргументите им за това ще станат известни след публикуването на решението им.

Главният прокурор Иван Гешев коментира днешното решение на КС в Туитър.

В съобщение, публикувано на фейсбук страницата на пресцентъра на прокуратурата, във връзка с решението на КС се заявява, че то показва, че защитаваната от представители на изпълнителната власт теза, че чрез упражняването на надзора за законност се надхвърлят конституционните правомощия на прокуратурата и в частност на главния прокурор, е несъстоятелна. „Прокуратурата на Република България ще продължи да изпълнява задълженията си в съответствие с Конституцията и законите на страната за защита на сигурността на българските граждани, и няма да позволи да бъде превърната в заложник за постигане на политически цели“, посочват още от държавното обвинение (подробно с позицията на държавното обвинение по искането, разяснена от зам.-главния прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Десислава Пиронева пред „Лекс“, можете да се запознаете тук).

54
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бобкта от Гоце Делчев
Бобкта от Гоце Делчев
26 април 2023 22:34
Гост

Наскоро гледах и слушах Магдалината на българското право . Този титан на правната мисъл и поведение и на секудата слушайки го си казах защо не се песи8нира този старец . Та той е неадекватен, даже не знае и не мисли какви ги говри . Защо точно той да представлява ВСС та с аквонсе различава от СтоЮ Стоев по своя правн нихилизъм и наивизъм . Мен специално ме е срам ама много срам от Магдалината тази Гоцедечевска юридическа примадона . Жалка гледка е това човече

Аааааа нищо не казвам ти си пише
Аааааа нищо не казвам ти си пише
26 април 2023 14:31
Гост

Леонид (Ленко) Атанасов Кацамунски е български офицер, генерал-майор от Държавна сигурност. Баща на журналистката Анна Заркова и дядо на политика от БСП и министър на правосъдието Крум Зарков. Ленко Кацамунски е роден в Плевен на 6 март 1936 г. Баща му Атанас Кацамунски е деец на БКП и съратник на Димитър Благоев. При кръщенето през 1943 г. е преименуван на Леонид. Първоначално учи във Военноморското училище, но се отказва. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет и работи като съдия и прокурор в Пазарджик и Велинград. Работи като прокурор в Софийска градска прокуратура, но поради невъзможността да си намери жилище за купуване преминава на работа в МВР.[1] Бил е началник на Главното следствено управление на МВР от 1990… Покажи целия коментар »

Георги
Георги
26 април 2023 9:16
Гост

Това правомощие на прокуратурата изобщо не е най-големия проблем. Най-наболелия проблем е, че гл. прокурор е разпънал чадър над най-едрата престъпност в лицето на корупционерите от ГЕРБ и ДПС и никой не може да му търси отговорност. Дано за последното колкото може по-скоро се намери решение.

Котьо Кацамун Тиквунски (френски)
Котьо Кацамун Тиквунски (френски)
26 април 2023 0:39
Гост

А Крум що се меси в прокуратура и съд, като е очевидно , че нищо не разбира?
Що не си гледа закона за Истамбулската конвенция , от която е видно, че разбира?
Закон за котките или закон за певиците (Мая Нешкова).
Защо БСП все издигаше Крум от провинцията вместо от София или Плевен , откъдето е произхода му ? Какво общо има Крум с Русе ? И какво допринесе за Русе ?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 април 2023 8:34
Гост

Нищо, но е практика да се издигат от други градове, защото няма избираеми места за всички с претенции от „близкия ръководен кръг“, а и в някои случаи просто съответното лице не е особено популярно в дадено населено място, пък трябва да влезе.

Ами
Ами
26 април 2023 10:22
Гост

ДОПРИНЕСЕ, че издигна свинята Кояджиков за член на ВСС

Дядо на Крум ген. КАЦА МУНСКИ прокурор
Дядо на Крум ген. КАЦА МУНСКИ прокурор
26 април 2023 0:32
Гост

Не е време за поемане на някаква отговорност от Крум Сорбоната (ген. Кацамунски по майка и дядо). Бих му подсказъл например самокритика , пепел и оставка. Също бих подсказал на някой съдебни журналисти писатели като Анна Заркова (ген. Кацамунска по баща) да излязат с позиция. Тя е все пак комптетна и има опит цяла книга за всички Гл. Прокурори написа

Хари
Хари
25 април 2023 20:30
Гост

Поздравления за решението!

ДА СИ СПОМНИМ
ДА СИ СПОМНИМ
25 април 2023 20:17
Гост

ОТБЕЛЯЗВАМЕ 90 години от рождението на проф. Стефан Стойчев (1933 – 2005)- изтъкнат български конституционалист и общественик, професор по Конституционно право в Софийския университет ,,Св. Климент Охридски“. Поклон пред паметта му!

Anonimen
Anonimen
25 април 2023 20:40
Гост

Професор Стойчев беше и член-кореспондент на БАН! Единственият български юрист, трудовете, на който бяха цитирани многократно в чужбина!

Мария Стоянова
Мария Стоянова
25 април 2023 22:39
Гост

Проф. Стойчев (Дядо Стойчо ми викахме като студенти) преподаваше по държавно право (сега конституционно право) на нашия поток. Това беше учебната 1986/1987, когато бяхме във втори курс. Невероятна личност, с много широк и МОДЕРЕН поглед за онези времена върху самия конституционализъм. Такъв беше и преподавателя на другия поток по държавно право – проф. Ярослав Радев, който обаче беше малко по-вироглав и подигравателен, върл стожер на червената догма. По наше време титулярите на Конституционното право в Юридическия ни факултет бяха Борис Спасов, Ярослав Радев и Стефан Стойчев. Викахме им „тримата големи“, защото бяха като основоположниците на държавното право. Всеки един от… Покажи целия коментар »

През 1986 право учеха най-верните към престъпния р
През 1986 право учеха най-верните към престъпния р
26 април 2023 1:37
Гост

През 1986 обучението по право беше достъпно за хардкор комунистическата номенклатура. За най-верните от най-верните към престъпния комунистически режим. За деца на активни борци, за деца на членове и кандидат членове на ЦК на Партията, чрез РАБФАК, по точката за развитие на регионите-тоест за местната номенклатура на Партията от окръзите. Противници на режима, дисиденти -няма, най-верните към Партията имаха достъп до обучение по право. А в ЮФ от 20-тина места са приемани по 80-100 студенти, тоест 80 процента чрез привилегии В цяла източна европа учили право, преди 1989г бяха лустрирани-с последици-анулиране на дипломата, незачитане на стажа, забрана за друга работа… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 април 2023 3:44
Гост

Без съмнение членът на ЦК на БКП Ярослав Радев има гениални трудове. Например:

-Марксизмът и учението за разделението на властите“

-Първата съветска конституция“ (проекти и принципи)

-Влияние на съветското държавно право за създаване на българската народно демократична конституция

припомнете ,че забравих
припомнете ,че забравих
26 април 2023 6:20
Гост

Кой беше автор на книгата :

МЯСТОТО И РОЛЯТА НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ ФРОНТ-изд от 1964г

също и на прекрасния труд:

НЕПРЕСТАННОТО РАЗВИТИЕ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ-изд от 1960 г.

Анонимен
Анонимен
26 април 2023 6:26
Гост

Препоръчвам чудесния сборник, изд в съавторство на двама автори:

„Владимир Илич за държавата и правото.“ изд. 1970 г.

Този труд трябва да бъде преиздаден, и задължително изучаван от студентите.

Анонимен
Анонимен
26 април 2023 6:15
Гост

Чудесно а кой автор беше автор на дисертацията, че забравих името му, но това е заглавието на дисертацията-чудесно подбрана тема, която е като ракета носител за академично израстване по времето на комунизма, ама днес не се споменава в , защо ли.

„АКТОВЕ НА ВЪРХОВНИЯ СЪВЕТ НА СССР.“

Прекрасен труд, дълбок анализ, от 1971 г, утвърден от ВАК с протокол 22 от 1971г.

Той
Той
27 април 2023 12:21
Гост

….и 140 години от рождението на проф. Стефан Баламезов (1883-1960).

Анонимен
Анонимен
25 април 2023 19:42
Гост

Чудесно решение.
Поздравления за КС.
Това е едно от основните правомощия на ПРБ и НПО-тата изплискаха легена, начело с неюристите да натрапят удобна им забрана.

1-2
1-2
25 април 2023 19:17
Гост

И тези хора ще реформират прокуратурата, чакам с нетърпение да приемат отказите и специалния прокурор дето толкова реват, да отиде в КС, ако мине евала, но ако не мине да се освестят малко, че с пропаганда и с Венецианската комисия, която сама казва, че е не е компетента да се произнася по К въпроси не става и всички НПО–та, дето се имат за големи „разбирачи“ и обикалят студиата най-накрая да разберат, че подхода на „реформистите“ не е правилен!

?!?
?!?
25 април 2023 18:38
Гост

Ехо, някой въобще поглежда ли интернет страницата на КС?: ДНЕС, 25.04.2023 Г., БЕ ПУБЛИКУВАНА НЕВЯРНА НОВИНА В ПУБЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО ОТНОСНО ВЗЕТ КРАЕН АКТ ОТ КОНСТИТУЦИОННИТЕ СЪДИИ ПО К.Д. №18/2022 Г. Към настоящия момент Конституционният съд не е провел заседание за обсъждане по същество, насрочено за 25.04.2023 г. от 13:30 ч., и не е приел краен акт по к.д. № 18/2022 г. С Определение №9 от 15.11.2022 г. по к.д. №18/2022 г., Конституционният съд само е допуснал за разглеждане по същество искането на Министерския съвет за установяване на противоконституционност на разпоредбата на чл. 145, ал. 1, т. 3 в частта относно… Покажи целия коментар »

Юрист
Юрист
25 април 2023 18:46
Гост
Анонимен
Анонимен
25 април 2023 18:50
Гост

Ти си като във вица за „оня дето все не е разбрал…“

Анонимен
Анонимен
25 април 2023 18:00
Гост

Новите управляващи юристи трябва да се научат да произнасят най-дългата дума правилно, а именно „непротивоконституциоснователствувайте“.

Заки
Заки
25 април 2023 20:32
Гост

Доста време ще им отнеме. 😄

еугЛЕНА
еугЛЕНА
25 април 2023 17:55
Гост

Поредното пълно юридическо фиаско за Крумчо, Кирчо, Ленчето и компания.

Сашо
Сашо
25 април 2023 20:42
Гост

И тези нормотворци като предните. Пълна трагедия.!

Анонимен
Анонимен
25 април 2023 17:37
Гост

Крумзаркови небивалици.

.!.
.!.
25 април 2023 16:52
Гост

Това решение на КС е противоконституционно,и следва да бъде оспорено пред Върховния конституционен съд!

Анонимен
Анонимен
25 април 2023 17:41
Гост

Да се говори,че решение на Конституционния съд може да бъде оспорено пред Върховния коституционен съд/какъвто не съществува/ не само е юридически нетърпимо, но говори за потресаваща некомпетентност. Дъно.

Анонимен
Анонимен
25 април 2023 17:53
Гост

Дъното е за лишените от чувство за ирония, а още по-голямо за тези лишени от самоирония.

Разбирач
Разбирач
25 април 2023 19:20
Гост

Определено си плаче за обжалване, защото противоречи на трайната практика на Конституционния апелативен съд.

Конституционната прокуратурата да не чака, а да протестира решението!

Анонимен
Анонимен
25 април 2023 19:46
Гост

Много имаш ти идея от Конституция. Аман от уличници в този специализиран уж сайт.

Анонимен
Анонимен
25 април 2023 21:18
Гост

Най- добре, най- сигурно и най – компетентно е да се жали пред Арменския синод!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 април 2023 16:39
Гост

По отношение на качеството на актовете на КС бих искал да използвам момента да обърна внимание на две негови тези, които си противоречат: От определението, с което се отклонява искането на Зарков за тълкуване на ЗСВ: „Конституционният съд не може чрез тълкуване да дава конкретни указания за действие (или бездействие) на органи на публичната власт, вкл. на Народното събрание, още по-малко да ограничава неговата суверенна функция на единствен законодател на държавата“ Из Решение № 3/28.04.2020г. на КС (онова странното със заобикалящия обратен ефект на решенията на КС, въз основа на което могат да съдят НС за противоконситуционни актове) „При контрола… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 май 2023 16:54
Гост

Въпреки че става въпрос за двата различни вида правомощия на КС, отразено в съответния диспозитив – тълкувателен и обявяване на закон за противоконсититуционност, мотивите си остават средството, чрез което органите биват запознати с разсъжденията на магистратите и тяхната интерпретация на закона.

Както казва проф. Близнашки на лекции:
Както казва проф. Близнашки на лекции:
25 април 2023 16:15
Гост

“300 пъти ме канеха да стана конституционен съдия, ама моята работа е да стоя отстрани и да ги шамаря! А откакто Атанас Семов влезе в КС, хептен Георги Близнашки трябва да ги бие!”

Анонимен
Анонимен
25 април 2023 16:23
Гост

Бе кой го е канел тоя варел с кисело зеле, те за слива не го бръснат, та за Конст съдия го канели, пхахахахахаха:))), ама виж нищо против нямам професора, жив и здрав да е, писа ми 6 на държавния, а нищо не бях казал:)))

Анонимен
Анонимен
25 април 2023 19:48
Гост

О, пак ли за клоуна Гошо?
Темата е все пак сериозна. Оставете клоунадата за други места.

Мария Стоянова
Мария Стоянова
25 април 2023 20:07
Гост

Георги си го знаем още като беше млад асистент по държавно право. Вироглав и заслужаващ да бъде победен, дори и забравен. В онези години си позволяваше да подхвърля разни доноси срещу светилото за нас, студентите по право, а и изобщо за юристите в НРБ, проф. Борис Спасов, който ни четеше лекционния курс по държавно право тогава.

Бай Кольо
Бай Кольо
25 април 2023 16:15
Гост

Чудесно! А вие защо публикувахте новината още сутринта?! Не ви ли е поне малко срам?! Гешев ли ви даде решението, той явно го има в аванс!!

Лидия
Лидия
25 април 2023 16:14
Гост

Аз не съм изненадана, че отказват

Огнян
Огнян
25 април 2023 16:14
Гост

Позорно

Кака
Кака
25 април 2023 16:13
Гост

Не съм изненадана

Тодоров
Тодоров
25 април 2023 16:13
Гост

Явно не искат Гешев да им квичи на главите после, че обслужват мафията

Йорданова
Йорданова
25 април 2023 16:13
Гост

В сегашния си вид прокуратурата е безполезна

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 април 2023 16:13
Гост

Какво стана бе, мишции, Зарчо Сорбонски пак се издъни като достоен наследник на мис Пиги, или както каза Гешев, толкова им е капацитетът на „агроинженерите“.

Проскубаната тиква
Проскубаната тиква
25 април 2023 16:59
Гост

Каскета колко пъти го отсвириха, герберастки троле? Включително за закриването на поръчковите спецове.

Валери
Валери
25 април 2023 17:07
Гост

Виеше на умряло главния каскет КС като потвърди закриването на Спецсъда…

80%
80%
25 април 2023 19:26
Гост

КС нищо не е „потвърждавал“, уважаеми агроинженери!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 април 2023 19:51
Гост

Нали се сещате, че не е важно точно колко пъти не си успял, а е напълно достатъчно да си прав само веднъж, но когато и за каквото трябва. В случая правомощията на прокуратурата бяха в центъра на политическата кампания срещу Гешев и целта беше да се орежат същински негови компетентности. Въпреки че в становището на обвинението има недостатъци (сливат понятията акт и действие), тезите на противниците са драстично по-неадекватни.

Малеев
Малеев
25 април 2023 16:12
Гост

На тая наща Конституцията и разказахме играта всеки случай. Всеки си я ползва, когато и както му е удобно

Чулев
Чулев
25 април 2023 16:12
Гост

Да бе как ще има проблем…

Лидия
Лидия
25 април 2023 16:11
Гост

Ох то и тия са едни работяги. Майка плаче

Мушев
Мушев
25 април 2023 16:11
Гост

Има си хас да открие