Конституционният съд (КС) единодушно допусна за разглеждане искането за противоконституционна да бъде обявена забраната на лечебните заведения да се плаща за оказаната от тях помощ, която надхвърля т. нар. лимити, определени в Националния рамков договор със здравната каса (пълния текст на определението виж тук).

То беше отправено от състав на Върховният административен съд (ВАС), който изтъкна, че тя на практика води до забрана за болниците да лекуват пациенти, ако са надхвърлили лимитите си.

Върховните съдии настояват за противоконституционна да бъде обявена разпоредбата на чл. 55а, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), която гласи: „Националната здравноосигурителна каса не заплаща за оказана от лечебните заведения медицинска и дентална помощ в нарушение на посочените в техните договори по чл. 59, ал. 1 обеми и стойности“.

Те заявиха, че това ограничение „директно влиза в противоречие с гарантираното от чл. 52, ал. 1 от Конституцията право на здравноосигурените лица да получат достъпна медицинска помощ, в случаите когато лечебните заведения са достигнали определените им с договорите лимити“.

ВАС изтъкна, че лечебните заведения са изправени пред необходимостта да следят ежечасно дали са достигнали определените в договорите си лимити и обеми и в случай на достигането им преди изтичане на срока, да отказват извършването на последващи медицински дейности от вида, чийто обем са изчерпали.

„Това директно поставя здравноосигурените лица, които ще потърсят съответната медицинска или дентална помощ в положение да им бъде отказана такава единствено поради финансови причини. Освен, че са поставени в незавидното и застрашаващо живота им положение да са изправени пред необходимостта да търсят лечебно заведение в условията на нужда, без да могат да ползват достъпното такова, тези лица са дискриминирани минимум по два начина – първо, защото са се „разболели“ по-късно, след изчерпване на съответния лимит или второ, защото са се разболели на „неподходящо място“, в случаите, когато в населеното място няма друго лечебно заведение, което да разполага с достатъчно предварително одобрен от Здравната каса обем от медицински услуги. Именно в това се състои противоречието на разпоредбата на чл. 55а, ал. 2 от ЗЗО с принципа на равнопоставеност, прокламиран в чл. 6, ал. 2 от Конституцията“, посочиха върховните съдии.

И обясниха до какво води тази ситуация за болния – от една страна той е длъжен да си плаща здравните вноски, под страх от санкция. От друга – не може пълноценно да се ползва от правата си на здравноосигурен, защото достъпът му медицинска помощ е ограничен от въведените лимити (повече за аргументите на ВАС виж тук).

С определението си за допускане на делото КС покани за мнения и становища десетки институции и водещи юристи.

Като заинтересувани институции по делото са конституирани Народното събрание, президентът, Министерският съвет, министрите на финансите и на здравеопазването, Върховният касационен съд, Върховният административен съд, омбудсманът, Висшият адвокатски съвет, Националната здравноосигурителна каса и Националната агенция за приходите.

За становища са поканени Българският лекарски съюз, Българският зъболекарски съюз, Националната пациентска организация, Българската асоциация за закрила на пациентите, Сдружението за развитие на българското здравеопазване, Сдружението „Конфедерация защита на здравето“, Федерацията „Български пациентски форум“, Българската асоциация за персонализирана медицина, Националното сдружение за здравна политика и мениджмънт, Националната асоциация на работодателите от здравеопазването, Асоциацията на университетските болници, Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници, Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, Сдружението на общинските болници в България, Центъра за правни инициативи и Юридическото дружество по медицинско право и здравеопазване.

КС отправя покана да изразят правното си мнение до чл.-кор. проф. д.ю.н. Иван Русчев, проф. д-р Даниел Вълчев, проф. д-р Дарина Зиновиева, проф. д-р Иван Тодоров, проф. Петко Салчев, проф. д-р Сашо Пенов, доц. д-р Ивайло Стайков, доц. д-р Мартин Белов, доц. д-р Момчил Мавров, доц. д-р Наталия Киселова, доц.   д-р Ярослава Генова, д-р Ани Митева, д-р Антония Илиева, д-р Надежда Славчева, д-р Мария Петрова, д-р Мария Радева, д-р Светла Качарова и Мария Шаркова.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:24
Гост

­­­Г­о­­­р­е­­щ­­и­­ ­­м­о­м­и­­ч­­­е­т­­а­ ­в­­­и­­­ ­­о­ч­­­а­­­к­­­в­­­а­т ­­­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?90660

Росен
Росен
17 октомври 2023 22:31
Гост

Решението ще бъде интересно.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2023 15:40
Гост

Пошла работа си е всичко и това е.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2023 15:40
Гост

А на личните лекари дето има касички на бюрцата да им давам пари ? Това за какво е?

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2023 15:39
Гост

Сега ако спрете млади хора на улицата, между 20 и 30 бас ловя, че дори не знаят какво значат тези лимити. Това е абсурдно с лимитите

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 октомври 2023 15:48
Гост

Напротив, не е, защото от тях се ползват основно частните болници, които редовно си ги надившават и парите все не им стигат, въпреки заложеното в модела им на управление доплащане от пациента на пазарен принцип.

Guy Fawkes
Guy Fawkes
20 октомври 2023 8:43
Гост

Съгласна съм, не е абсурдно , защото бюджетът не е бездънен. Не може най-големите калпазани, които са подписали договори с НЗОК, но не ги спазват да получават допълнително пари. Също не може сънародниците ни да не се грижат за здравето си , да не ходят на профилактични прегледи, да не ходят на контролни прегледи, да се самолекуват и после всички да им плащаме масрафа. Освен това за неосигурените трябва да има минимален пакет, ако искат повече – да работят.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2023 15:39
Гост

Позорно е да не може да се лекува човек, защото му е свършил лимита

Роки
Роки
17 октомври 2023 22:32
Гост

A иначе се имаме за правова държава.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2023 15:39
Гост

Бе за какво пари говорим, шефове на болници прибират по 20-30 000 лева. Нямало пари. Не може ли да взема не 20, а 10 000? Ще умре от глад ли?

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2023 15:38
Гост

Нямам идея защо е тази каша. Колко здравни министри се изредиха. Не е лесно да се краде.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2023 15:38
Гост

Аз не знам държава, в която здравеопазването да е ОК. В САЩ първо ти гледат сметката дали имаш пари и после те лекуват

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2023 15:38
Гост

И все пак нашето здравеопазване е далеч напред пред западното, дори да не ви се вярва. В Англия чакаш 2 седмици преди да те приеме личен лекар. За толкова време може и да си умрял.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2023 15:37
Гост

Трагедия.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 октомври 2023 15:31
Гост

Не се учудвам този делегитимирал се състав на КС да преразгледа (за пореден път) практиката си по казуса, по който вече се е произнасял със задължително по силата си решение по конституционно дело № 12 от 2006г., ама айде, вятърът на промяната дойде, време е за натиск, че частните болници дебнат за ъгъла.
#пълнатаприватизацияназдравеопазванетоевход

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2023 14:18
Гост

Аз мислех,че иде реч за лимитите ,с които джи питата разполагат, за да пращат на специалист, и за изследвания-щото там е големия проблем. А то било за частните болници.

Адвокат
Адвокат
17 октомври 2023 14:14
Гост

За съжаление отворихме кутията на Пандора. Навремето нямаше частни болници и – ресурса на държавата лесно стигаше.

Сега има поне 3 пъти повече болници – частни, които смучат. Едва ли сме по-болни, а и сме с 3-4 милиона по-малко.

Става нещо неясно, най-вероятно ще им разрешат масово да изписват, впрочем – вършат работа, на ниво са като лечение, обаче – стават страхотии. По финансовата част се лапка яко.

Калин Димитров
Калин Димитров
30 ноември 2023 8:52
Гост

Изпълнителите на здравни услуги са същият брой, броят на частните болници няма значение. Увеличаване на НЗОК бюджета се получава от навлизане на нови допълнителни дейности за плащане, дотиране на инпланти и медикаменти, които досега не са били в списъка. Вие какво си представяте, повече пари, с които лекарите си увеличават заплатите? Много наивно! Частните болници не са ви враг, те са място без обществени поръчки, с по-добри условия и по-прозрачно разпределение на средствата сред персонала. Аз нямам никакъв проблем още от утре да спра да оперирам по НЗОК! Търсете си лечители в държавна болница, за които 5000 лв заплата са… Покажи целия коментар »

Радостта Прелива
Радостта Прелива
17 октомври 2023 13:41
Гост

Гражданските съдилища отдавна са решили този проблем – Касата плаща, независимо какви са лимитите. Има тонове практика на ВКС по въпроса.