Конституционният съд (КС) отклони искането на бившите депутати от „Възраждане“ и БСП да отмени двете решения на предишното Народно събрание за оказване на военна помощ на Украйна. Определението е прието с 9 на 1 гласа – с особено мнение го е подписал проф. Янаки Стоилов (пълния му текст виж тук).

„Общият смисъл на всички взети решения по всички точки и в двата атакувани документа е в една посока – подготовка, поетапно и трайно въвличане на Република България в потенциален военен конфликт извън границите на Република Украйна и заемане на страна по него. Понастоящем няма изрично взето решение от Народното събрание за обявяване на война. Поради което настоящите решения се явяват извън обсега на правомощията на Народното събрание“, твърдяха от „Възраждане“ и БСП. Според двете партии решенията (какво предвиждат те виж тук и тук) противоречат на принципите за върховенство на Конституцията, на правовата държава и за разделение на властите. Те твърдяха, че с тях Народното събрание е иззело правомощия на изпълнителната власт.

КС приема, че оспорването на двете решения (разглеждани в единство, в цялостния контекст и с отчитане на хронологията на приемането им) е направено с оглед на заявената чрез тях позиция по въпрос на външната политика и е израз на преценка по политическа целесъобразност, предоставена на Народното събрание. И сочи, че изтъкнатото от депутатите от „Възраждане“ и БСП, че общият смисъл и на двата документа е в една посока – подготовка, поетапно и трайно въвличане на България в потенциален военен конфликт, „показва, че по същество се засяга във висока степен етичната страна на външната политика в конкретен политически контекст“.

„Такъв въпрос изправя Конституционния съд пред избор, който може да бъде предмет единствено на политическа дискреция“, обясняват конституционните съдии и заявяват: „Като взема предвид ефекта, който приетите от него актове имат включително върху политическия процес, Конституционният съд намира, че намесата му по отношение на такива „документи“ (според израза на вносителя) на политическите институции, в които се проектира формираната от тях позиция за приоритета на ценностите и конкретизирането на целите на външната политика в определен политически контекст, не следва да бъде ангажирана. Това във висока степен се отнася до условията на сложно постижим баланс в отношенията на представителното учреждение и едно служебно правителство, чиято политическа отговорност е трудно осъществима спрямо конституционно зададените стандарти в парламентарното управление“.

КС посочва, че отсъждането относно политически спорове, доколкото те са податливи на преценка с правни стандарти, е присъщо на всяка конституционна юрисдикция, но подчертава, че не е неизбежно изправен пред избор дали да поддържа, или да обяви за противоконституционен оспорения пред него акт.

И заявява в прав текст, че въпросът, с който е сезиран от БСП и „Възраждане“, е въпрос на политика, т.е. на определяне на приоритети на ценности и избори по политическа целесъобразност. „Това е различно например от решаване на спорове за компетентност като конфликт политически и по необходимост определя като най-подходящи за неговото решаване институциите, разполагащи с политическа дискреция“, подчертават конституционните съдии.

Те обясняват, че с отклоняването на искането зачитат „конституционно предоставената дискреция на политическите институции с най-висока степен на демократична легитимност за определяне на приоритета на ценностите и избора на политики, включително в сферата на външната политика“.

„…конституционната юрисдикция в демократичното управление под върховенството на правото следва да държи сметка за границите на възложената ѝ власт и във всеки конкретен случай да обсъжда с необходимото внимание дали отнесените до нея въпроси според естеството им не следва, по силата на конституционния императив, да бъдат решавани от институции, разполагащи със свобода на преценка по политическа целесъобразност“, пише КС. И обяснява, че да се произнесе по двете решения на КС за Украйна ще е пренареждане на определените от политическа институция ценностни приоритети и политически цели.

„Навлизането на конституционната юрисдикция в това пространство на свобода на преценка означава да бъде пренаписан политическият дневен ред извън волята на суверена, който го задава чрез парламента и за който суверенът може да търси политическа отговорност от тези, които упражняват възложената им от него с акта на избора държавна власт, заявява КС.

44
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 март 2023 12:18
Гост

В конституцията пише други работи, ама айде, стигнали са до извода, че е по-добре да не се произнасят с решение по казуса. Жалко, че има толкова страхливи съдии, които се влияят от международната обстановка, а не само и единствено от Конституцията на страната. Ако КС беше част от съдебната власт да кажеш, че има отказ от правосъдие, ама не- това си е липса на държавническо мислене и бягане от отговорност въобще. Рибата се вмирисва откъм главата, не се чудете после, защо нито един орган в #kletamaikabalgariq не работи както трябва.

Анонимен
Анонимен
08 март 2023 13:31
Гост

Пълни глупости! Съдебната власт не може да контролира политиката на правителството.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 март 2023 15:01
Гост

Говоря за КС, не за съдебната власт естествено, даже съм го написал изрично. Приложими са настоящите разпоредби от КРБ: Чл. 84. Народното събрание: … 10. решава въпросите за обявяване на война и за сключване на мир; 11. разрешава изпращането и използването на български въоръжени сили извън страната, както и пребиваването на чужди войски на територията на страната или преминаването им през нея; 12. обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет; …. Чл. 86. (1) Народното събрание приема закони, решения, декларации и обръщения. (2)… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 март 2023 15:06
Гост

Казусът е от ясен по-ясен, защото външната и вътрешната политика са в компетентността на МС, което е длъжно да я провежда в съответствие с Конституцията и законите, а не на някакви си решения на НС. В публичното право си действа принципа за изчерпателното изброяване на правомощията и че всичко, което не е разрешено, е забранено – чл .105 се явява специален на общия чл.84 , конкретизирайки отношенията между НС и МС в посочената област.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 март 2023 15:12
Гост

Проблемът не е дали КС контролира или не политиката на правителството, а дали НС може да нарежда на МС да изпълнява решенията за военно-техническа помощ на Украйна. Това си е чист спор за компетентност между двата органа и КС е длъжен да се произнесе с решение, а не да се изнизва по терлици.

Глух
Глух
08 март 2023 11:25
Гост

Ама и Путин не знае кога да спре, според мен – вече им показа какво следва оттук-нататък.

Дори Украйна отново да кандидатства за НАТО, няма да е същото.

За съжаление – с високомерният Запад се налага да си по-твърд, иначе – ставаш доста по-зле.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
08 март 2023 8:11
Гост

Народното събрание бърза да помогне на същата тази Украйна, която има за цел да превърне бесарабските българи в нещо друго. В защита на българите хвърли преди три години една куха декларация, а сега харизва с лека ръка танкове и снаряди.

Държавен вестник, бр.47 от 2020 година
ДЕКЛАРАЦИЯ
относно административно-териториалната реформа в Украйна и защитата на правата и целостта на българската общност

Анонимен
Анонимен
08 март 2023 9:03
Гост

В следващото НС трябва да се състави нова Декларация – за защита на българския език и традиции, които са забранени в окупираните от Путин украински земи. За да сме последователни, нали, „Кифлев“?!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
08 март 2023 9:16
Гост

Путин вече е успял да окупира Бесарабия?!? Много Ви моля, бъдете последователни – приемете спешно новата декларация, по възможност преди изборите.

Анонимен
Анонимен
07 март 2023 21:09
Гост

Конституционните съдии трябва да имат не само високи морални и правни познания, но и смелостта ясно да заявят своята позиция по изключително важни въпроси за България. Именон те трябваше да сложат точка на антибългарската позиция на БСП и „Възраждане“ и на този, който нарече народните представители, защитили жертвата срещу агресията, „военолюбци“. Но с тези „Витиавати мотиви“ мнозинството не демонстрира държавност, а нещо съвсем друго.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
08 март 2023 7:50
Гост

В момента, в който искането се разглежда не според изложените в него правни основания, а според личността на вносителя, понятията „право“ и „правова държава“ изхвърчаха през комина. Не разбирам къде ги виждате правните познания на мнозинството, пишещо в прав текст, че проверката за конституциосъобразност не е от неговата компетентност. От компетентността на Фътьо Тъпанчев ли да са, или това си е отказ от правосъдие?

Анонимен
Анонимен
08 март 2023 9:05
Гост

Похвално е, че такива, които подкрепят агресията на Путин, говорят за право и правова държава, макар и поставени в кавички. Защо ли, „Кифлев“?!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
08 март 2023 9:26
Гост

Каква красива завоалирана нападка ad hominem! Тоя Путин и изборите в САЩ успя да опорочи, и да хвърля боклук през балконите смогва, и въобще навсякъде успява. Пак ли той внуши на носителите на тоги в България такъв страх, че чак нямат сили да си вършат предписаната от КРБ работа? Все се надявам да не е чак толкова всемогъщ, и повече ми прилича да е дежурното оправдание на кривите ракети, дето и космосът им пречи. Продължавайте да се оправдавате – не е важно на българите да им е добре, важно е на Путин да му е зле. Както е казал Нане:… Покажи целия коментар »

ГЕШЕВ ОСТАВКА !!
ГЕШЕВ ОСТАВКА !!
07 март 2023 19:20
Гост

Пример за това как цивилизацията „отрязва“ тумора в обществото си. Винаги. Сектата ВъZраждане е просто въздух под налягане с цел да обслужва едни лъжци. Браво на КС, че каза „хайде стига“ на една шепа нелепи хорица.

Оценка за подкрепата
Оценка за подкрепата
07 март 2023 17:29
Гост

„България е отделила 0,4% от своя брутен вътрешен продукт (БВП), за да изпрати военна помощ на Украйна, което я нарежда на пето място в света по този показател. Това показва последният анализ на проекта Ukraine Support Tracker на института в Кил. Преди страната ни са Естония (1,1%), Латвия (1%), Литва (0,7%) и Полша (0,6%).“
https://breaking.bg/zakon-i-red/konstitucionniyat-sad-otkaza-da-obyavi-reshenieto-za-voenna-pomosht-za-ukrajna-za-protivokonstitucionno/

Анонимен
Анонимен
07 март 2023 17:37
Гост

Линк от жалко герберастко сайтче. Настолно четиво за калинките и троловете на тиквата.

Оценка за подкрепата
Оценка за подкрепата
07 март 2023 18:33
Гост

Оценката за подкрепата е дадена на английски – Ukraine Support Tracker – https://www.ifw-kiel.de/topics/war-against-ukraine/ukraine-support-tracker/

/breaking.bg само го е превел.

За троловете-изчегъртвачи на БСП и ДБ коментар нямам. Ясни сте.

Bravo
Bravo
07 март 2023 19:23
Гост

0,4% от БВП на България или 1,1% от БВП на Естония е несравнимо малко, в сравнение с многомилиардните пакети помощ, които славна Украйна получава от движещите света икономики. Тази класацийка е безсмислена и смешна за всеки, който може да прави елементарна разлика

Анонимен
Анонимен
08 март 2023 9:10
Гост

Многомилиардните пакети помощи, които „славна Украйна“ получава имат за единствена цел да поддържат военен конфликт на територията на Европа, от което печелят единствено зад океана, а автосанкиите, които Брюксел си налага са само допълнителен бонус за Вашингтон.

Анонимен
Анонимен
07 март 2023 17:16
Гост

КС правилно са отсвирили русоРобите от „Израждане“! А БСП, след като тръгнаха да имитират оркофилията им, вече са на прага на 4% е ще се борят да влязат в НС.

Юлиян
Юлиян
07 март 2023 17:03
Гост

Добре, че са зачели волята на суверена.

Заки
Заки
07 март 2023 17:04
Гост

Или е само на думи!

Анонимен
Анонимен
07 март 2023 17:01
Гост

Много са ми интересни тези с особените мнения. Или си съгласен, или не.

Филип
Филип
07 март 2023 16:57
Гост

Подкрепям позицията на КС.

Тити
Тити
07 март 2023 16:59
Гост

Отделен е въпросът каква военна помощ можем да осигурим ние на Украйна.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 март 2023 17:53
Гост

Те нямат позиция бе, на това да откажеш да решиш спора какво му се вика.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 март 2023 16:55
Гост

Пилат Понтийски би им завидял на нашите убавци.

Анонимен
Анонимен
07 март 2023 17:42
Гост

За Тиквоний Банкянски да не говорим

Недялков
Недялков
07 март 2023 16:41
Гост

Това са израждане, които искаха да внесат закон, който да кара всеки в национален ефир, който ползва чужда дума да бъде глобяван, както и предаването? Абе, идиоти, хайде намерете дума, която точно да описва думата transition на български? Малоумни, останали в 16ти век създания.

Калоянов
Калоянов
07 март 2023 16:39
Гост

Ох, това са така наречените и самопровъзгласили се „патриоти“. Като контингента, който ще гласува за тях са предимно хора, които на 3ти март са първи радетели за всичко българско, но в останалите 364 дни си хвърлят боклука през прозореца, карат с превишена скорост, псуват кой ли не по улиците, та чак пренасят наркотици и крадат коли. Защото и такива „патриоти“ има в крайните квартали на София. С татуиран Левски и Ботев на гърба или шокиращо – на корема, но също и със свастика на гърдите. Обаче няма вече фашизъм и поради това единствения им бастион за мразене на всичко демократично… Покажи целия коментар »

Дани
Дани
07 март 2023 18:40
Гост

Може ли повече данни, за да Ви съдя за клевета?

Адвокат на Кавоянов
Адвокат на Кавоянов
07 март 2023 19:25
Гост

Клевета е когато се говорят неистини, а тук се казва само истината.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
08 март 2023 8:01
Гост

Докажете „истината“ си! Посочете за всеки патриот или самопровъзгласил се „патриот“ къде и кога са крали коли, пренасяли наркотици? Защото кражбата е престъпление по глава пета от НК, а наркотиците са в глава шеста. В раздела за клевета пише, че клеветникът трябва да ДОкаже истинността на приписваните престъпления.

Харалампи
Харалампи
07 март 2023 16:37
Гост

Добре го каза един професор. Като незнаем какво да правим със свободата си, то много лесно ще я подарим на чужда страна. Щом на трети март някой индивиди ги кара на развяват гордо знамето на чужда държава над нащо, то това говори много какви патриоти са.

Анонимен
Анонимен
07 март 2023 19:24
Гост

Казвате, на за Трети март никакъв принос нямат руснаците? Хайде стига ДеБилизми и Проамериканска Проституция.

Анонимен
Анонимен
08 март 2023 9:18
Гост

Съгласен съм! Говориш за индивидите, които веят украинското знаме, нали, та даже някои са го изтипосали и на профилните си, а най-големите „българофили“ го наредиха и на институциите, редом до българското (напр. на сградата на Столична община). Тези хора са продали не само свободата си…

Илина
Илина
07 март 2023 16:36
Гост

Плоскоземците, вярващите в Нибиру, плоската земя, която обаче не пречи явно и да е куха, феновете на Магърката, Майковиц и всякакви небивалици за празноглавци сега ще надигнат вой до небето. Да пищят. На никой не му дреме.

Станев
Станев
07 март 2023 16:35
Гост

Не са луди БСП и Израждане. Те само ядат баницата. А баницата им я правят неграмотни и душевно изпразнени хора.

Мавродиев
Мавродиев
07 март 2023 16:35
Гост

Само ще ви кажа, че избирателите и на едната и на другата партия са хора, които не учат английски дори на ниво А1, като оправдават тоталната си тъпотия с това, че били патриоти и си уважавали българския език. Няма какво повече да ги коментираме. Всеки да си направи сметката на изборите дали ще си остане у дома или ще иде да гласува за нормални партии, защото тези хора, които имат IQ равно на примат ще искат и да управляват държавата.

Анонимен
Анонимен
07 март 2023 19:26
Гост

Надявам се, под „нормални партии“ не визирате тези на Мравояда и Лъжлив Киро, на каишка в „Козяк“.

Людмила
Людмила
07 март 2023 16:33
Гост

Има ли смисъл да коментираме тези две политически формирования? Това са терористични партии.

Андреев
Андреев
07 март 2023 16:33
Гост

Ясно е. Прави се за да се харесат на избирателите си преди поредните избори, а също така да тръбят цял месец преди вота как КС е анти български и тем подобни глупости.

Милева
Милева
07 март 2023 16:33
Гост

Браво на КС!

Павлова
Павлова
07 март 2023 16:32
Гост

Едните са пряко финансирани от Москва, другите вероятно също са финансирани от Москва, но в същото време са и пряко свързани с нея.