Конституционният съд (КС) единодушно отхвърли искането на „Възраждане“ и ИТН да бъде „отменен“ Законът за ратифициране на споразумението за финансов принос между Република България и Европейската комисия съгласно член 7 от Регламент (ЕС) 2022/2463 на Европейския парламент и на Съвета.

Той беше приет на 13 декември 2023 г. на две четения в един ден.

Депутатите на „Възраждане“ и ИТН в предишния парламент твърдяха, че това е станало в нарушение на Конституцията. Тя позволява приемането на закон на две четения в един ден, но само по изключение. В искането си от двете формации сочеха, че са искали да направят предложения между двете гласувания, но това право им е било отнето.

Оспореният закон има един член, който гласи: „Ратифицира Гаранционното споразумение между Европейската комисия и Република България съгласно член 10 от Решение (ЕС) 2022/1628 на Европейския парламент и на Съвета, подписано за Република България на 28 март 2023 г. и за Европейската комисия на 17 май 2023 г.“ и една заключителна разпоредба, която предвижда, че влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“.

Предложението законът да се гласува два пъти в един ден е на Теменужка Петкова от ГЕРБ.

Николай Дренчев от „Възраждане“ прави обратно предложение: „Нищо няма да ѝ стане на Украйна, ако не гласуваме днес на второ четене и втория законопроект и не дадем още 20 – 30 милиона допълнително точно днес. Дайте малко време между първо и второ четене, няма смисъл всичко да се приема в рамките на няколко минути. Имате мнозинство, вероятно ще имате мнозинство и другата седмица – гласувайте го тогава. Дайте си малко време да осмислите какво правите, защото после, когато пледирате, че не сте знаели какво правите, не знам дали съдът ще го кредитира. Благодаря“.

Председателстващата заседанието Росица Кирова му отговаря: „Искам само да Ви обърна внимание, че всъщност гласуваме ратификация, в която няма как да направим промени като начало, господин Дренчев. Смятам, че това е недостатък на Правилника ни, защото би трябвало да е ясно. Затова ще подложа процедурата, която госпожа Петкова предложи, на гласуване. Народното събрание ще се произнесе дали иска да гледа на второ четене въпросната ратификация. Господин Ганев, няма как да променим ратификацията между първо и второ четене“.

Какви са мотивите на КС ще стане ясно, когато бъде публикувано решението му.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пеналист
Пеналист
21 юни 2024 17:14
Гост

С тия искания за парлама ИТН и селската секта „въZражданьее“ само показват силата на юридическите си капацитети… просто хора завършили право… плюйте ме ако щете, но по-добре гадната калинка слугинка Деса, от колкото онова недоразумение, което предлагаха от селска секта „въZражданьеее“

Иван
Иван
19 юни 2024 14:52
Гост

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Българин
Българин
18 юни 2024 14:51
Гост

Трябва да разберем, че членството, в който и да е съюз както дава на една държава така и взема – същото е като понятията за права и задължения, вървят заедно. Възраждане и ИТН се хващат за някоя случайно открита запетая, която дори не са разтълкували правилно!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 юни 2024 15:05
Гост

За добро или за лошо обаче тези две партии се утвърждават като сравнително юридически компетентни или поне правят такава заявка с възползването от предвидените в Конституцията и Правилника на НС механизми, защото не разполагат с влиянието и кадровото обезпечаване по върховете на властта, така че поведението им е напълно очаквано и естествено.

Българин
Българин
18 юни 2024 15:25
Гост

Аз не казвам, че не е очаквано поведението им, но категорично не мисля, че е адекватно, популистко – да, но адекватно – в никакъв случай.

Пеналист
Пеналист
21 юни 2024 17:16
Гост

Всеки, който все пак изкарва хляба си в съдебните зали, ти се подиграва на неадекватните ежедневни проскубани коментари, които спамиш тук бухльо.

Kalin
Kalin
18 юни 2024 14:48
Гост

В това споразумение се определят правилата, уреждащи гаранцията, които са еднакви за всички държави членки, няма как да сме специални! Пак политически спекулации

Пеналист
Пеналист
21 юни 2024 17:17
Гост

И то на политически рудаменти и правни нихилисти, каквито са си и ИТН, и селската секта „въZражданьеее“

Алесия
Алесия
18 юни 2024 14:42
Гост

Кой не знае какво значи „ратификация“… гениите от Възраждане и ИТН

Анонимен
Анонимен
18 юни 2024 14:41
Гост

Тези „индивиди“ от Възраждане и ИТН не знаят ли, че някои неща идващи от ЕК не подлежат на промяна… това българския депутат да вземе някой да му направи встъпителен курс за длъжността!

Александров
Александров
18 юни 2024 14:36
Гост

Естествено, че ще го отхвърли, предвид подателите, няма изненадани мисля…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 юни 2024 14:30
Гост

За съжаление КС съвсем целенасочено и систематично отказват да гледат дела по същество с материя, пряко или косвено свързана с войната в Украйна, независимо от възможните нарушения на Върховния закон на Република България.
Много тъжно, но факт, който според мене ще има изключително неблагоприятни за легитимността на институцията, вече разклатена с последните попълнения в състава, последици, които рано или късно ще имат обратен ефект.

Не може да си затваряш очите и заравяш главата в пясъка за трупащите се проблеми вечно и да се криеш зад „дискрецията на колективния орган“ и аргумента, че „магистратите сами решават кое е от тяхната компетентност“.

Мирослав Дроснев
Мирослав Дроснев
18 юни 2024 14:44
Гост

Много удобно е ниюо да не се гледа по същество. Опасявам се, че това не е проблем само в КС

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 юни 2024 14:55
Гост

Вероятно причината е далеч по тривиална, нали вече са се скъсали да пишат актове заради промените в Конституцията и „заливането“ на институцията със запитвания от съдии на всякакви нива.
Заплатата може да е висока, ама хората не са отишли там да се скъсат от бачкане, я, или както се казва:

„Колкото и да работиш в щата, все ти дават по една заплата.“

Пеналист
Пеналист
21 юни 2024 17:18
Гост

Слава на Украйна! Слава на Героите! Добре че все пак има хора в тая държава, които не оставят шепата разбеснели се народняци селяци да ни тласкат на изток! Нашата цивилизация е ценна, а не путлеровия коптор!

Красимир
Красимир
18 юни 2024 14:28
Гост

Съгласен съм с Николай Дренчев.

Лазар
Лазар
18 юни 2024 14:30
Гост

Напротив! Четете доводите на Росица Кирова. Има явен недостатък на Правилника.

Гери
Гери
18 юни 2024 14:26
Гост

Не им ли писна да спекулират с нарушения на Конституцията?

Ники
Ники
18 юни 2024 14:27
Гост

Толкова си могат.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2024 14:45
Гост

Не могат да се спрат… как иначе могат да бърничкат из главата на клетия българин

Филип
Филип
18 юни 2024 14:25
Гост

Напълно очаквано решение.

Жаки
Жаки
18 юни 2024 14:25
Гост

При това нелепо искане!

Mimi
Mimi
18 юни 2024 14:46
Гост

От Възраждане и ИТН няма как да излезе неюо лепо!