Комисията по натовареност към Съдийската колегия възложи изготвянето на анализ на нарушенията на Правилника за администрация на съдилищата. Ще се изследват правилата за образуване и водене на делата в съдилищата за периода 2016-2018 г. въз основа на актовете за извършените проверки от Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Целта на анализа е да бъде установено евентуалното наличие на различни подходи при образуването на делата и отражението им върху статистическите данни по отношение на натовареността на съдилищата“, уточняват от ВСС.

По информация на „Лекс“ в съвета са получили възражения от административни ръководители по повод решение на СК на ВСС за оптимизиране на щата на съдилища. Оказва се, че в някои от тях има необяснимо увеличение на броя на делата. Има съмнения, че на места се образуват т.нар. кухи дела, за да се повлияе на статистиката. Затова комисията е решила да провери защо са нараснали производствата, при положение че няма логично обяснение за това.

Трима правни експерти от администрацията на ВСС ще извършат анализа, като докладът им трябва да бъде готов след две седмици.

 

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Срамота
Срамота
17 май 2019 16:38
Гост

Що за съдебна система е тази, в която съдилищата лъжат, че имат дела? Всъщност какво ли питам – същата е като здравната система, в която лекари лъжат пациенти и им назначават ненужни операции, за да точат Касата – с други думи прогнила.

Иван Вазов
Иван Вазов
17 май 2019 16:09
Гост

Да уволнят двама-трима председатели или зам.председатели на съдилища за неправилно образуване на дела и нещата ще се оправят . В крайна сметка това им е работата и затова са на по-нисък процент на разпределение .

Анонимен
Анонимен
17 май 2019 11:50
Гост

Aктовете за извършените проверки от Инспектората са съвсем недостатъчни, за да се направи точна констарация.

Анонимен
Анонимен
17 май 2019 11:46
Гост

Тази комисия да взема да разгледа и дали случайното разпределение наистина е такова.

Анонимен
Анонимен
17 май 2019 11:45
Гост

Далаверата с кухите дела вече се изтърка. Обаче точно заради статистиката ги пробутват.

Пич
Пич
17 май 2019 12:30
Гост

От МВР се научиха.