Автомобили, които превозват пътници чрез такси приложението „Максим“, са спрени от движение за 6 месеца, а на шофьорите ще бъдат съставени актове.

Това съобщиха днес от Върховната административна прокуратура (ВАП) в обобщена информация за проверките на руската компания, която работи в България от пет години, а миналата седмица таксиметрови шофьори организираха протестно шествие до парламента.

„Максим“ е руската алтернатива на популярната фирма за споделени пътувания „Юбер“, която беше забранена от Върховния административен съд (ВАС) заради нелоялна конкуренция.

ВАП възложи проверки срещу „Максим“ преди една година и с тях се заеха Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, МВР и НАП. Целта беше да се установи дали фирмата и шофьорите нарушават Закона за автомобилните превози, като превозват пътници без издадени разрешения.

От ВАП съобщиха днес, че вече са започнали процедури за съставяне на актове на шофьори на „Максим“ и освен това със заповеди колите им се спират от движение за 6 месеца.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) също започна производство срещу „Максим“ заради нелоялна конкуренция. От прокуратурата поясняват, че то е във връзка с дейността на фирмата по посредничество и свързване на шофьори и клиенти чрез мобилни приложения, като това може да е в противоречие с добросъвестната търговска практика и да създава възможност за увреждане на конкурентите.

Пред протестиращите таксиметрови шофьори председателката на парламентарната комисия по финанси Менда Стоянова увери миналата седмица, че процедурата по спиране на дейността на „Максим“ е на финала.

От ВАП са изискали конкретна информация за броя на нарушенията от началото на проверките, за съставените актове и издадените наказателни постановления, както и за заповедите за налагане на принудителни административни мерки.

„Освен това е ангажиран изпълнителният директор на  Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ за налагане на имуществена санкция и на „Такси Максим“ ЕООД, допуснало визираните нарушения, освен глобите на физическите лица“, посочиха от прокуратурата.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Барбара
Барбара
30 ноември 2020 0:52
Гост

Ем протестират хем всички таксиджия използват и приложението на Максим ..айде като протестирате поне си използвайте само вашите приложения защото сте смешни..

Възмутен
Възмутен
25 март 2019 12:22
Гост

Много жалко. Колите с това приложение идваха до 5 минути, където и да съм, по което и време да е. А не като останалите фирми, които по празници ги чакаш с часове и накрая: „нямаме коли“.

Фифи
Фифи
25 март 2019 12:23
Гост

Просто чистят конкуренция. Лобистки прокарвания са това.

Шофьор
Шофьор
25 март 2019 11:37
Гост

Добре но уредиха- шест месеца без работа.