Катаджията Зоран Стефанов осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 10 000 лева за моралните вреди от незаконното обвинение и делото, което беше водено срещу него за притежание на наркотици.

Това става ясно от решение на Софийския апелативен съд (САС) (виж тук), който потвърждава решението на първата инстанция по иска на Стефанов, с който той е претендирал за обезщетение от 36 000 лева.

Стефанов беше арестуван на 8 декември 2011 г. при акция „Чистота“ на МВР и прокуратурата. 34-годишният тогава катаджия беше задържан на излизане от София, на път за Банско, в компанията на две жени, а в колата му беше открит скрит кокаин, както и в чантата на една от спътничките му.

След това се оказа, че служителят е бил следен в продължение на месец, през който са били записани множество разговори, в които според разследващите става дума за кодирани уговорки за доставка на наркотици. В тях обаче Стефанов говорел за доставка на „рибки“, „торти“ и „тикви“. По делото са били документирани комуникации като „А, бе, ай, стига глупости, не приказвай повече, стига”, “ То ни разбра цела София“, „едно прасенце иска да се видиме по-късно” и „ да минеме до Студентски град да видиме булката”. Именно от един от разговорите станало ясно, че компания иска от Стефанов да им достави кокаин в Банско за студентския празник.

Разследването на катаджията започнало по сигнал, а според публикации покрай ареста му, разследващите били заинтригувани от това, че за 7 години в МВР, колегата им купил четири апартамента и демонстрирал висок стандарт на живот.

Стефанов остана в ареста малко над два месеца, а две години по-късно делото беше внесено в градския съд. След още две години пък състав с председател и докладчик Мина Мумджиева оправда катаджията. Прокуратурата първоначално е протестирала присъдата, но след като се запознала с мотивите на съда (виж тук), е оттеглила протеста и така Стефанов е бил окончателно оправдан.

От мотивите на съда става ясно, че въпреки дългото следене, подслушване и документиране на разговори, които според разследващите показват връзките му с наркопласьори, от които купувал, а след това продавал наркотици, катаджията е бил обвинен единствено за държане на 6 пликчета кокаин, на обща стойност 328 лева, които били укрити в джоба на вратата на автомобила му.

И това обвинение обаче не е издържало в съда заради множество нарушения при обиските, изземването и претърсването на колата. Стефанов бил спрян на Владая, където имало полицаи от СДВР, ГДБОП, Вътрешна сигурност, Охранителна полиция и СДОТО. Съдът пише, че са били извършени две претърсвания и изземвания, като едното било неформално, само за минута-две, извършено от неустановен човек и преди да бъдат осигурени поемни лица. Според съда по този начин „местопроизшествието не само, че не било запазено, но дори било изменено по неустановен начин и от неустановено лице“. Така се стигнало и до противоречието, че първо откритият кокаин е сниман в джоба до шофьорското място, а след това при изрядното претърсване, вратата била заснета, без да се вижда пакетът с кокаина.

Така, според съда остава недоказано по несъмнен начин, че Стефанов е поставил наркотика там.

„От обективна страна не се доказа полицейските служители да са обезпечили добросъвестното изпълнение на операцията, доколкото в нея са били включени различни екипи от различни служби, очевидно при липсата на предварително съставен план коя служба точно каква дейност обезпечава. Тази организация е довела до там, че на практика в претърсването на автомобила на подсъдимия са се включили неустановен брой лица, които да прехвърлят веществени доказателства, при това в голяма степен те са иззели и функциите на компетентния да извърши действието следовател. Така дори и подсъдимият наистина да е държал ВНВ в отделение на лявата врата на автомобила си, от обективна страна основните веществени доказателства са били разместени при претърсването по такъв начин, че  снимките да отразят последващите действия на полицията, а не местопроизшествието в неговата запазена цялост преди това“, мотивира се съдът, за да оправдае катаджията.

За да определи като справедливо обезщетението от 10 000 лева, апелативният съд подчертава, че делото е било медийно разгласено, името на полицая е споменато в статия със заглавие „Катаджията с коката дишал ацетон и гълтал виагра преди секс“. Показания е дала и адвокатката му, която свидетелствала, че заради делото Зоран много се променил. Преди това бил жизнерадостен човек, готов да помогне на всеки, но след това се затворил в себе си. Видяла го да плаче в ареста, където отслабнал с 10 кг, а след излизането му, хората около него започнали да го отбягват. Имал страх да не му подхвърлят пак наркотици в колата му, спрял да кара други в автомобила си и се притеснявал да шофира.

Полицаят твърди, че делото провалило кариерата му, като първоначално бил уволнен от МВР, но Върховният административен съд го възстановил на работа през 2013 г. Било му отнето обаче разрешителното да носи оръжие, като впоследствие му разрешили да го носи само в работно време. Зоран криел от майка си, че е подсъдим, но сестра му и до ден днешен не разговаряла с него, защото според нея е уронил доброто име на семейството.

В решението на САС се казва, че наказателното дело се е отразило негативно на катаджията „но все пак, не в изключително голяма степен, а по-скоро в рамките на обичайните за всеки един друг гражданин, който би попаднал в аналогична ситуация“.

„Следва, разбира се, да се отчете и служебното качество, което е имал Х. към момента на повдигане на обвиненията спрямо него /автоконтрольор в СДВР-ПП/, но все пак престъплението, в което е бил обвинен, не е свързано със службата му. Като обстоятелства, обуславящи по-нисък размер на обезщетението в случая следва да се ценят липсата на отражение на претърпения стрес върху физическото здраве на въззивника. Отчита се и фактът, че производството е протекло в разумен срок (около 2 години), без провеждане на съдебната фаза в процеса“, се казва още в решението, което не е окончателно и може да бъде обжалвано и пред Върховния касационен съд.

35
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
christian mysticism
christian mysticism
03 февруари 2023 13:20
Гост

This is really a nice and informative, containing all information and also has a great impact on the new technology. Thanks for sharing it. christian mysticism

who is jesus christ
who is jesus christ
03 януари 2023 14:55
Гост

I’ve read some good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to create such a great informative website. who is jesus christ

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2022 11:41
Гост

Пич, дай нещо вече за втори клас, че първи го минах.

Задача за първи клас
Задача за първи клас
28 ноември 2022 14:18
Гост

В турнир по футбол всеки отбор играе само по веднъж с всеки от останалите отбори .Ако са изиграни 6 мача колко са отборите общо?

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2022 12:37
Гост

4.
Но какво общо има това с математиката?

Задача за първи клас
Задача за първи клас
28 ноември 2022 14:16
Гост

В магазин се продават бонбони, всеки с отделна обвивка.За всеки три обвивки от изядени бонбони купувачът , може да получи един безплатен бонбон. Алекс има достатъчно пари да си купи само 7 бонбона. Колко е най-големият брой бонбони, които той може да получи в магазина?

Задача за първи клас
Задача за първи клас
28 ноември 2022 14:13
Гост

На поляната има повече зайчета ,отколкото кокошки .Ако броят на краката на кокошките и зайците е 18 ,то на поляната има :

А) 5 заека B) 3 заека C) 4 заека D ) 2 заека

Дайте тази задача на магистратския конкурс!
Дайте тази задача на магистратския конкурс!
29 ноември 2022 6:03
Гост

Ако тази задача я дадат на магистратския конкурс -50 процента от кандидатите няма да я решат, не забравяйте,и че кандидата ще има секунди време, освен,че трябва да смята под напрежение(а магистрат трябва да е спокоен,дори и да е под стрес). Особено, ако няма записани отговори, където на спорт тото принцип има 25 процента вероятност да нацелиш.

Задача за първи клас
Задача за първи клас
28 ноември 2022 14:04
Гост

Майка има 5 сина. Всеки от тях има по една сестра. Колко деца общо има майката?

Задача за първи клас
Задача за първи клас
29 ноември 2022 5:53
Гост

Не знам колко деца има госпожата-все пак, според задачата са очевидно 6, ама мога да предположа за етническия й произход-без съмнение е шведка!

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2022 12:35
Гост

Шест, бате. То не е до математика.

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2022 12:39
Гост

По- интересно и близо до правото е ако се пита колко ще получи тая майка от социала. И кой, в крайна сметка, ще понесе реалната тежест на тия плащания.

Мики
Мики
28 ноември 2022 13:52
Гост

Установени са множество нарушения при обиските, изземването и претърсването на колата!

Лозан
Лозан
28 ноември 2022 13:53
Гост

Е, не само прокурататурата е виновна в крайна сметка.

Филип
Филип
28 ноември 2022 13:00
Гост

На зная за какви рибки става на въпрос, обаче видяхме кои са тиквите.

werty
werty
28 ноември 2022 11:32
Гост

Не само че са фалирали едно обвинение за сериозно деяние, ами са се моткали и 11 години!

не се учудвам
не се учудвам
28 ноември 2022 10:53
Гост

Този, ако беше в нормална държава, при така събраните доказателства (с т. нар. формални процесуални нарушения), щеше да търка наровете в затвора за поне 10 години, а в Бълхария взема 10 бона обезщетение… Некадърни разследващи и прокурори и извратен съд!!!

психология
психология
28 ноември 2022 10:42
Гост

Трябва да почне да се изветляват хората от комисиите които ги назначават.

Леда
Леда
28 ноември 2022 9:34
Гост

Не съм изненадана

Nikito
Nikito
28 ноември 2022 9:33
Гост

Поредната издънка на прокурорите

Чочо
Чочо
28 ноември 2022 13:02
Гост

Този е за съд отвсякъде.

Шишо
Шишо
28 ноември 2022 9:33
Гост

Съдете я тая прокуратура ум да и дойде дано

кисел
кисел
28 ноември 2022 11:39
Гост

Е само на прокурорите ли е грешката и вината? Кой е извършвал тези действия, кой е предлагал обвинения!

Друга задача за втори клас
Друга задача за втори клас
28 ноември 2022 9:05
Гост

Малкото кенгурче скача към майка си, която е на разстояние 13 метра от него. Всеки
негов скок е с дължина 1 метър. След всеки три скока напред кенгурчето прави един скок
назад. Колко скока назад ще направи то, докато стигне майка си?
A) 3 B) 4 C) 5
D) 6 Е) 7

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2022 5:56
Гост

Тази задача трябва да я дадат на конкурса за прокурори през януари.
Половината кандидати ще имат трудности да я решат.

Задача за втори клас
Задача за втори клас
28 ноември 2022 9:00
Гост

12. В една ферма има само овце и кози. Овцете са с 8 повече от козите. Ако козите са 2 пъти
по-малко от овцете, намерете колко овце и кози общо има във фермата?

Задача за втори клас
Задача за втори клас
28 ноември 2022 9:04
Гост

Възможни отговори
––––––––-

A) 16 B) 18 C) 20 D) 24 Е) 28

werty
werty
28 ноември 2022 10:44
Гост

Харесах си Д.
Хайде още.

Шишо
Шишо
28 ноември 2022 9:34
Гост

Няма! ти си овца

Анонимен
Анонимен
28 ноември 2022 8:57
Гост

Пример за това, което имаме като полиция. Единият е снабдител, другите некадърници. Честито

werty
werty
28 ноември 2022 10:45
Гост

Не точно пример за това. Тук издънката е на обвинението.

рибки, торти и тикви
рибки, торти и тикви
28 ноември 2022 8:36
Гост

„рибки“, „торти“ и „тикви… То ни разбра цела София. Какво повече да се каже?!

класика в жанра
класика в жанра
28 ноември 2022 8:34
Гост

Нека сега да си отговорим на въпроса защо се провалят разследванията – дали от излишен формализъм или от класическа некадърност. Толкоз!

Топ ченге
Топ ченге
28 ноември 2022 9:24
Гост

Много формализъм и малко по-малко некадърност!

Шишо
Шишо
28 ноември 2022 9:34
Гост

И двете