419 души са се явили на писмения изпит в конкурса за нотариуси, съобщиха за „Лекс“ от Министерството на правосъдието. Това означава, че 105 от общо 524 кандидати, които бяха допуснати до участие в конкурса, са се отказали още преди първата му фаза.

Писменият изпит се проведе вчера в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За него бяха изготвени три варианта за казус, като кандидат изтегли един от тях, който участниците решаваха в продължение на три часа.

От Министерството на правосъдието съобщиха за „Лекс“, че няма кандидати, които са се отказали по време на изпита, няма и такива, които са отстранени заради извършени нарушения.

Сега предстои писмените работи да бъдат проверени и оценени от конкурсната комисия, като до устния изпит ще бъдат допуснати кандидатите, които са получили не по-малко от „Добър 4“. Устният изпит на всеки от кандидатите ще започне с изтегляне на билет с въпрос от предварително обявения конспект с 50 въпроса от областта на нотариалното право и практика. Изпитът ще се проведе в присъствието на конкурсната комисия, стенограф и следващите по графика до петима кандидати. Оценката е средноаритметичното от тази на всеки от членовете на конкурсната комисия и ще се обявява незабавно.

Конкурсът беше обявен окончателно в края на април от служебния министър на правосъдието Мария Павлова, а подготовката му започна още по времето, когато министър беше Крум Зарков.

Свободните места са нотариуси са общо 52 и са разпределени по следния начин – четири са в София, по две са в Ардино, Асеновград, Добрич, Ивайловград, Казанлък, Карлово, Момчилград, Омуртаг, Разград и Ямбол и по едно в Айтос, Берковица, Бяла, Бяла Слатина, Велики Преслав. Велинград, Видин, Гълъбово, Девин, Димитровград, Златоград, Карнобат, Котел, Крумовград, Кула, Монтана, Никопол, Павликени, Панагюрище, Радомир, Русе, Силистра, Сливен, Сливница, Трън, Тутракан, Царево и Шумен.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
28 август 2024 11:24
Гост

Най нагласеният конкурс в БГ – за нотариуси. Бойко и Пеевски и останалите им дреме на дедовия обаче…….

Слави Крашевски
Слави Крашевски
27 август 2024 17:22
Гост

Абе, я да питам още ли е столичен нотариус един колега – кръгъл мошеник с цигарено име на колелото на 5-ицата до Съдебната палата?!

Анонимен
Анонимен
27 август 2024 12:35
Гост

Сега отново ще сме свидетели на следния парадокс-помощници станали такива с пълно отличие, няма да вържат четворки. Същевременно мамини /и особено таткови/ сладки синове и дъщери на заслужили „адвокати на държавта“ ще са с пълно отличие. Кучетата си лаят, кервана си върви. Министерство на правосъдието дължи доста отговори-кога ще се внесе законова порвака, рагламентираща пенсионна възраст на нотариусите-като в Германия и Австрия. Кога ще се внесе законова поправка, с изрична забрана в комисията да има представители на камората. Всичко друго е прах в очите и превръща нотариалната дейност в наследствена такава.

Кандидат
Кандидат
28 август 2024 13:58
Гост

Не знам защо мислите, че представителите на камарата са лошите в случая. Проверете кои са хората, които станаха нотариуси на предния конкурс в София. Те нямат и 1 ден стаж в кантора и не са деца на нотариуси. Това, което е време да се въведе, е изискване за стаж като нотариус или помощник-нотариус по заместване. Вътрешен конкурс трябва да има.

Мунчо
Мунчо
27 август 2024 7:44
Гост

Всичко е нагласено!

Както винаги.

Вервайте им!

Досега винаги е било така и сега е същото. Ето това е корупцията! Не е само за нотариусите, а за ЧСИ, помощници и прочие, включително за всичкото „магистрат“ от ВСС.

Шони
Шони
26 август 2024 18:04
Гост

Навреме са се усетили.

Герасим
Герасим
26 август 2024 18:02
Гост

Не очаквах да се откажат толкова много хора.

Участник
Участник
28 август 2024 14:00
Гост

Още повече са тези, които предни години са ходили и се чувстват омерзени от корупцията… те няма да идат никога повече, докато не се променят правилата

Рът
Рът
26 август 2024 17:46
Гост

Да видим колко помощници ще изкарат двойки…

Байче
Байче
26 август 2024 19:16
Гост

За една минута мога да изброя поименно 10 човека, които плющят с печата, но няма да се справят за три часа със заданието.
Бонка Дечева, ако за толкова време си мотивира решенията, значи е много продуктивна. Или на чужд гръб и 100 тояги са малко, а на първо гражданско висиме с месеци обявени за решаване!
Ясно е че го играха Орлинчо (детето) да може да изкара!
Че то това дете, направо е за докладчик на ВКС!
Да са обективни при проверката и да докажат, че не е така!

Анонимен
Анонимен
26 август 2024 21:23
Гост

Пак ли Бонка е в изпитната комисия? Абе докога ще въртят двама съдии от ВКС на всички нотариални конкурси? А третият чете лекции на печалбарските курсове преди това. Не им ли е неудобно вече….

Анонимен
Анонимен
26 август 2024 21:33
Гост

Сакън, недейте злослови:) Той Орлинчо е дете от сой, надявам се поне тати да не е в комисията😂 Само деца закърмени от малки с нотариалната дейност, и играли си с печати вместо с пумпали, та само те и единствено те са достойни за таз славна професия😂 Другия плебс на изпита е за пълнеж😂

Дете
Дете
28 август 2024 14:03
Гост

Не знам защо слагате всички “деца” в една категория. Някои работят по 10+ години като помощници, други нямат и 1 работен ден в кантора. Някои дори са нотариуси в други градове и се борят за София. На последния конкурс нито едно “дете на нотариус” не стана нотариус в София. Нито един помощник и нито един нотариус.

Байче
Байче
28 август 2024 15:31
Гост

Я тихо, бе! Пък и нагъл! Ненаняло се, пичлемето! Ма той бие печти при тати! Да се радваш, че не съм те срещнал някъде да ти обръсна веждите!

Кандидат
Кандидат
28 август 2024 14:00
Гост

В какъв смисъл го казвате? Че помощниците не са добри кандидати или че изпитът не е реалистичен?

Байче
Байче
28 август 2024 15:32
Гост

По -скоро го казвам в смисъл, че този казус за три часа Луиза няма да го реши!

Кандидат
Кандидат
30 август 2024 8:59
Гост

Не само Луиза, а никой практикуващ нотариус.
А защо така агресивно към коментара по-горе? Не познавате ли свестни помощници?

Fidos iskrenov
Fidos iskrenov
26 август 2024 17:00
Гост

Само да спомена, че Искра Фидосова вече е с район на действие -София, като се смени с Енчо Енчев въз основа на разпоредба, която Герб прие по нейно време. Месеци преди падането на последните. Тогава в парламента в редиците на РЗС беше и кръвния и враг Бисерка Петрова, която пък имаше и неизяснени отношения с НС доста след приключването на мандата и.

Анонимен
Анонимен
26 август 2024 16:10
Гост

Да не са луди да се занимават. Аз на другите се чудя що не си хващат пътя в чужбина. Ще остават тука да живеят, работят, създават семейства в една пропита с корупция от ГЕРБ среда. Която сега се гарнира и с фашизоидни-про Путински хомофобски закони и полагат почвата за гонения ако не си на тяхното мнение… айде сиктир. Тая територия да си я управляват фашисти, които се избират от празноглавите кратуни без грам интелект в тях.

Мавродиев
Мавродиев
26 август 2024 16:08
Гост

Усетили са се, че от тия 50 свобдни места ще набутат 40 връзкари и остават реално 10 места за около 370 човека.

Любител
Любител
27 август 2024 10:33
Гост

Оптимист

Шурикен
Шурикен
26 август 2024 16:07
Гост

Успех на останалите в неравната битка

Ники
Ники
26 август 2024 18:03
Гост

E, сред многото връзкари както винаги.

Екатерина
Екатерина
26 август 2024 16:06
Гост

Жалко. Но въпреки това явно, явно има голям наплив. Това се дължи и на факта, че имаме хиляди университети, те бълват излишен брой кадри всяка година. И за да е удобно са си направили филиали по места. Да учиш право в Търново, Благоевград, София… абе къде го има това бе? Учиш в София и това е. Или в Търново и друга опция няма. Да не би Оксфорд, Кеймбридж, Сорбоната да имат филиал за по-удобно изучаване на специалност в Индия, Румъния, Финландия и Канада примерно?

Чимичурка
Чимичурка
26 август 2024 16:04
Гост

Ще станат гастербайтери или ще дойдат в София да се слеят с потока хора прииждащи в столицата с цел бохемски живот.

Калчев
Калчев
26 август 2024 16:07
Гост

Екстра ми е. Планирам пускане под наем на 100 квадратен апартамент по Христо Белчев за около 2000 на месец. Точно желаещи да се тълпят в София ми трябва. Аз от своя страна си заминавам на село. Точно в тия малките градчета тип Тополовград, Момчилград, Свиленград.

Анонимен
Анонимен
26 август 2024 16:04
Гост

Лошото е, че в тези малки градове основен работодател си остава под една форма държава (общината). А така не се гради икономика. После Василев ви е виновен.

Анонимен
Анонимен
26 август 2024 16:03
Гост

Ма кой ще иска да седи в Омуртаг и Момчилград бе ?

Коко
Коко
26 август 2024 23:45
Гост

Ма аз, бе, аз искам, много искам, бе

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 август 2024 15:59
Гост

С други думи 105 кандидати са се усетили овреме, че резултатите от конкурса са предопределени и затова са решили да не играят във вече свирен мач, за да съхранят малко от достойнството си и не бъдат използвани за статисти в сатиричната постановка.

Нека запазим мълчание за наивниците, останали смело на бойното поле докато „генералитетът“ се подхилква в „бункера“ с дебели стени от връзки и зависимости, почесвайки гладко обръснаните си бради с пачки пари и лукаво поглеждайки към банковата си сметка, през което време редниците гинат като мишки в парижка катакомба.

Анонимен
Анонимен
26 август 2024 16:09
Гост

Другите май се явяват за спорта

Силва Димитрова
Силва Димитрова
27 август 2024 1:09
Гост

Или да проверят дали нещо не се е променило, но не, не само, че си е същото, ами хиляди пъти повече от същото.