С обвинения за провокация, похвали за събуждане и сравнение на избора на Иван Гешев за главен прокурор с избор на председател на районен съд започна днешното заседание на Съдийската колегия.

Първата точка в дневния ред е избор на председател на Районен съд-Златоград. Кандидатът е само един – Динко Хаджиев.

И именно по повод единствената кандидатура, Драгомир Кояджиков поиска прекратяване на процедурата. Той се позова на част от мотивите на свои колеги, които на 14 ноември при повторното гласуване на Иван Гешев за главен прокурор, поискаха нова процедура като един от аргументите им беше, че няма състезателност.

Възползвайки се именно от тези думи, Кояджиков поиска Съдийската колегия да обсъди дали от тук насетне ще провеждат избори при един кандидат.

Атанаска Дишева му обърна внимание, че става дума за съвсем различни процедури. Тази за избор на тримата големи е специфична, при нея има споделена отговорност между ВСС и президента и че държавният глава е упражнил правомощието си да не подпише указа като е изтъкнал и липсата на друг кандидат.

Дишева напомни, че на 14 ноември Кояджиков е подкрепил продължаването на процедурата за избор на главен прокурор и е гласувал за Иван Гешев. „Подобно говорене е лишено от всякакво практическо значение и смисъл“, отбеляза Дишева.

Гласувах за продължаване на процедурата. Твърдо съм убеден, че процедурата трябва да се развие. Мотивиран от говоренето на колегите, че това е правно нищо, че процедурата е лишена от съдържание, предлагам да проведем дебат – назначаване ли ще направим сега при един кандидат“, каза Кояджиков.

Радвам се, че г-н Кояджиков успя да се събуди. Не чух той да се изказва на 24 октомври и на 14 ноември. Няма да подкрепя предложението му. Процедурите са различни – като процедурни правила и възможности за участие“, отбеляза на свой ред председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Искам да покажа несъстоятелността на тезите ви. Защо да не се проведе този дебат тук? Това пак е процедура, пак е избор, говорихте за състезание с един кон. Благодаря за урока за различията в процедурата. Но днес пак е избор. Тезите, които изложихте в четвъртък, са несъстоятелни. Исках да го покажа с този дебат“, заяви Кояджиков. На което председателят на ВКС му отговори: „Радвам се, че проявявате смелост днес“.

Олга Керелска на свой ред намери изказването на Кояджиков за провокативно. „Той цели провокация на някакъв дебат, на който мястото нито е сега, нито тук. Що се отнася до това дали процедурата е била с един участник и дали това я опорочава, или ѝ влияе, този въпрос е обсъждан и в мотивите на президента. Ако имате нещо против, отидете в президентството и повдигнете този дебат. Двете процедури нямат нищо общо. Провокацията, която стои в основата на този дебат, повече няма да обсъждам. Ако влезем в дебат по същество, губим себеуважение“, заяви Керелска.

Цветинка Пашкунова призова колегите си да преминат към дневния ред. И тя отбеляза, че правилата за избор са различни за тримата големи и за председатели на съдилища. Тя напомни и друго – че днес предстои избор на шеф на районен съд, в който работи само един магистрат и това е кандидатът. „Г-н Кояджиков е наясно в процедурите, да запазим добрия тон и да уважаваме мнението на колегите, които не мислят като нас. Дали се споделят от останалите, това е коментирано и обсъдено и всеки, който е имал нещо да каже, го е казал“, посочи Пашкунова.

Кояджиков оттегли предложението си за прекратяване на процедурата и се пристъпи към избора на шеф на РС-Златоград.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Стойчо
Стойчо
21 ноември 2019 9:07
Гост

В предни теми имаше коментиращи оценки от конкурсни изпити и държавни. Та, да сравнят Кояджиков, който е завършил свободния в Бургас с тройки от държавните … дали не си личи нещо, а?

Наглец
Наглец
20 ноември 2019 16:25
Гост

Не стига, че се е продал на мафията, ами и става за смях тоя Кояджиков. Заради такива индивиди, съдебната система у нас скоро съвсем ще бъде лишена от авторитет.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 13:12
Гост

Кояджика пак се изтакова на метеното. Но какво да очакваме от русенско варено завършило Бургаския свободен с диплома 3.60

Позор
Позор
20 ноември 2019 16:26
Гост

Това ако е вярно… и този се е издигнал до член на ВСС. То ако са ни такива юристите, човек да не смее да иде и на лекар.

без страх
без страх
19 ноември 2019 11:49
Гост

Лош закон, но закон…..
Не са виновни от ВСС – трябва да го изберат, защото така е разписана процедурата по избор на Председател на РС.

По-същественото и извън спора по избор на Председател на РС е:
Някой от великите законотворци дали е помислил, че Председателят изпълнява функции на административен ръководител??????????
И като как двете длъжности се съвместяват??????????
Излиза, че Председателят ще контролира сам себе си ……

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 11:12
Гост

Районен съд само с един магистрат, който е и кандидат. Естествено, че ще го изберат.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 11:10
Гост

Панов е абсолютно прав. За Гешев гласуваха повечето с две ръце, пък сега не могло, че кандидатът е единствен. Абсурд.

Павлин
Павлин
19 ноември 2019 15:55
Гост

Панов е прав, но не поради причината, която изтъкваш. Кояджиков се опитва да се подиграе на Панов с предложението си. После, разбира се, го е оттеглил, понеже не е било сериозно, а единствено с цел провокация. Но правилно са му отговорили, че между избора на председател на районен съд и на главен прокурор на Р България има огромна разлика. Хвърленият бумеранг срещу Панов, логично, се върна обратно при Кояджиков – за разлика от 14. ноември, когато и дума не обели, сега се прави на интересен. Личи си кой не е гласувал по съвест, а от зависимост.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 11:07
Гост

А, сетиха се дали от тук насетне ще провеждат избори при един кандидат! След като избраха Гешев за цели седем години.

без страх
без страх
19 ноември 2019 10:48
Гост

Надявам се, че с оттегляне на предложението по т.1 от дневния ред на днешното заседание на съдийската колегия г-н Кояджиков да е приел аргументите на колегите си като правилни и в духа на закона и е вложил разум , а не оттеглянето на предложението да е плод на пресмятане дали същото ще получи мнозинство.

Павлин
Павлин
19 ноември 2019 16:02
Гост

Дори не ги е чул, камо ли да ги е приел. Този съдия е срам за гилдията си, щом върви срещу своите.

Стоян
Стоян
19 ноември 2019 10:39
Гост

Нелеп опит да се покажеш смислен с преклонената си главица.

Анонимус
Анонимус
19 ноември 2019 10:38
Гост

Нинова, ти ли го натресе този във ВСС? Нали си опозиция, уж?

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 10:53
Гост

Добър въпрос!

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 10:35
Гост

страстта, с която някои хора искат да се подмажат на бъдещия главен е впечатляваща

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 11:26
Гост

За съжаление тези хора са мнозинство.

провокатор
провокатор
19 ноември 2019 10:34
Гост

Разбира се, че е провокация! Опива се да сведе до абсурд адекватни тези, но не е го е направил с най-подходящия съд, че в Златоград има един човек… Дори това не мога да измислят като хората!

хехе
хехе
20 ноември 2019 9:09
Гост

Нема кой да чака докато се появи подходяща възможност… желязото се кове докато е горещо