Правителството предлага на президента Румен Радев да освободи шефа на Националната служба за охрана (НСО) ген. Емил Тонев, заради тежко нарушение и системно неизпълнение на служебните задължения. Това съобщи говорителят на кабинета Лена Бориславова след заседанието на правителството.

Тя обясни, че една от причините за това е бързото предаване на записите от всички входове на Министерския съвет на Софийската градска прокуратура (СГП), което по думите ѝ „се извършва при нарушение на основните гаранции за сигурност на лицата на територията на МС“.

В сградата на Министерския съвет се намира контактна точка, чрез която може да се подават сигнали за престъпления директно на Европейската прокуратура. С предаването на тези видеоматериали се компрометира поверителността на подателите на сигнали и се застрашават техните права“, допълни Бориславова.

Тя каза още: „На оперативно заседание е обсъдено още разминаване в поведението на НСО със скорострелно предоставяне с гриф „Спешно“ на видеоматериали от служебните входове на МС, съпоставено със забавено и липсващо предоставяне на съдействие по време на протестите по-миналото лято, когато беше изключително важно тези видеозаписи да бъдат предоставени на разследващите органи, за да може да бъдат направени пълни разследвания на насилието над протестиращи граждани“.

Миналата седмица стана ясно, че СГП е изискала от НСО записите от камерите за видеонаблюдение на всички входове и изходи на МС за периода от 23 февруари до 23 март. Писмото беше от прокурор Марина Ненкова до шефа на НСО Емил Тонев и в него се казваше, че информацията е изискана във връзка с разследване по досъдебно производство и трябва да бъде предадена спешно.

Периодът, за който прокуратурата поиска данните от НСО съвпада с посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която пристигна в София на 16 март и се срещна в МС с Кирил Петков. На следващия ден пък МВР задържа за 24 часа лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и PR-a на партията Севделина Арнаудова. След това стана ясно, че арестите са били по разследване за изнудване на Васил Божков от страна на Борисов, по което пък показания като свидетел в МС е дал премиерът Петков. Той на свой ред определи като „пълно безобразие“ искането на видеозаписите (виж повече тук).

Лена Бориславова днес допълни, че другата причина да се иска оставката на шефа на НСО е, че по официална информация, с която и президентът разполагал, има съмнения за непрозрачно разходване на бюджетни средства от страна на службата за охрана.

Пред бТВ ген. Тонев заяви, че по закон е длъжен да отговори на прокуратурата и да ѝ предостави материалите, които е изискала писмено. По отношение на забавата при предоставянето на кадрите от полицейското насилие, ген. Тонев заяви, че по онова време не е бил шеф на НСО.

39
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
09 април 2022 19:06
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
07 април 2022 14:04
Гост

Резонно искане. Слугите на мафията, които способстват за постигане на незаконосъобразни резултати с на пръв поглед законни средства, следва да бъдат отстранявани, защото не служат на обществото.

,ff
,ff
08 април 2022 10:55
Гост

Съгласен съм на 100%, но тогава защо още стоят Кирча и Кокорча – най-големите такива слуги?

просто Лена поне да беше Еее лена
просто Лена поне да беше Еее лена
07 април 2022 14:00
Гост

Аз пък наблюдавайки и слушайки тези политически процеси си мисля, че явно трябва пак да препитаме „отличничката“ Лена (какво име руско ли е…?) по НПК и въобще по конституционно право, ОТП, учение за държавата, философия на правото, ИППУ. Та писна ми да гледам отстрани как се гази закона постоянно само защото ГЕРБ и Бойко преди това го правили, а тия сегашните -Лена и Киро- взеха та ги надскочиха и то яко. Коя юридическа глава е родили тази мисъл, че може и има право да се откаже законно задължение (така пише в 159 НПК и 215 и 154 ЗСВ). Откъде накъде… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 14:03
Гост

Престъпление срещу каскетосъдието е това! Да лишават Каскетното ведомство от конституционните му правомощия да разберат кой мръсник ги заобикаля и праща сигнали директно на Кьовеши и после да му повдигнат едно обвинение и да твърдят, че не е надежден свидетел, защото е обвиняем!

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 6:28
Гост

Майка на руски боец приказва със сина си:

– Киев взехте ли?

– Не.

– Харков взехте ли?

– Не.

-Донбас взехте ли?

-Не.

– А какво взехте?

– Миксер взехме, кафеварка взехме…

закривай!
закривай!
07 април 2022 5:35
Гост

УБО отдавна трябваше да бъде закрито, а доста лице от УБО-разследвани. ПРИМЕР: случая когото при плажът „Догансарай“ лице от УБО хвърли българското знаме на земята. И до ден днешен юнакът не е арестуван. Не са арестувани и другите юнаци, които бутаха хора към морето, при положение,че плажът е държавен. ВТОРО-когато милицията биеше хора пред МС УБО наруши закона, като не се намеси, и със сила не спря милицията да върши престъпление-побой над ход хора. В ЗНСО- чл 36 т. 2 пише,че в случай на нарушение на закона , на територията на охраняван обект УБО задържат нарушителя. ЗАЩО УБО НЕ ЗАДЪРЖА… Покажи целия коментар »

Мутри вън!
Мутри вън!
06 април 2022 23:06
Гост

За побоищата пред колоните на МС по времето на протестите срещу мутрите лъжеше като дърт каскет, че записи нямало, а сега търчи спешно да ги предава на главния каскет, за да види кой подава сигнали срещу мафията!

3737
3737
06 април 2022 22:56
Гост

Много жалко, ме това Ренче е юрист. Нямам думи. Леля Пена на село би имала по-адекватно поведение.

Анонимен
Анонимен
06 април 2022 21:32
Гост

Смешници!

Анонимен
Анонимен
06 април 2022 20:51
Гост

Все по близо до Северна Корея! Гуглена се изказва като последна инстанция! Киро просто в култ.
Коалиционите партньори БСП и ДА България държат здраво коала, защото пуснат ли го. ГЕРБ потъващи в собственото си натягане към НАТО.
България единствена територия, на която управляващите нямат корупционно повидение, питаъте Рашков.
Прокуратурата обянена за враг на народа от упровляващите, обниняеми и подсъдими олигарси лансирани от ведиите за жертви!
Народа беден!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 април 2022 20:47
Гост

Жалко само за Ленчето. Желанието й да обиколи света на държавни разноски й струва репутацията на юрист и спазващ закона, а уж се е клела. Нищо, сега Урсула ще я издърпа някъде в ЕС – я ЕК, я ЕЦБ, че и има опит с банкови инсититуции. Всеки ден работи по договора за правна помощ с ББР. НЕ може усилията й да останат недооценени. Усмивка тук-там, и ще папкаш. А това, че не таковаш закона в БГ, голяма работа- тука някаква периферия с русофили, които те дърпат назад.

Фантомас
Фантомас
06 април 2022 19:39
Гост

Как една информация, поискана от Прокуратурата на Република България по надлежния ред, може да застраши правата на пострадали от престъпление????
Ленче, Ленче, колко мъка има по този свят, Ленче?!?!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 април 2022 20:55
Гост

Мата Хари да не е ходила да дава показания в МС?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 април 2022 19:16
Гост

Никой не е над закона…. с изключение на Кирчо и кликата му. Тези изпростяват ден след ден и затъват в собствените си л…………а

Анонимен
Анонимен
06 април 2022 19:08
Гост

Боже!

faustin
faustin
06 април 2022 18:37
Гост

Абе тея смешки не взеха ли вече да прекаляват с изживяването си като върховни лидери? От една страна нонстоп мантрата с неадекватните причинно-следствени връзки от типа „Борисов е престъпник, ясно е на всички“ – щом спецпрокуратурата не го арестува, ще я закрием, тъй като не отговаря на „очакванията на обществото“ – щом и Гешев не го арестува, въпреки, че въобще не е негова работа, значи и той е престъпник – щом ВСС не маха Гешев, значи и ВСС е компрометиран, ще изчакаме да изтече мандата им и ще променим ЗСВ, така че мнозинството в него да се избира от НС,… Покажи целия коментар »

Geleto
Geleto
06 април 2022 17:36
Гост

Длъжен е да ги предаде, а прокуратурата има право на достъп до каквито и да било тайни съгласно законодателството на Република България. Всичко останало са политически, а не юридически коментари. Такъв е законът и генералът го е спазил. Ако не го беше направил, сигурно вече щеше да е обвиняем. Просто няма как да не се спази законът. Да, ако имаше някаква крайна необходимост по смисъла на НК, можеше да се откаже предаването на записите, но не виждам как такава крайна необходимост може да бъде обоснована в случая. Ако законът е лош, то той трябва да се промени и това е… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
06 април 2022 18:00
Гост

Абсолютно вярно, но…. обяснете го на “умни“ самозабравили се политици, които умишлено се стремят да сринат и малкото останала българска държавност…Нямам думи….

адвокат от САК
адвокат от САК
06 април 2022 17:12
Гост

Абе тези нормални ли са- записите са предадени на законна държавна институция- ПРОКУРАТУРАТА- а не на мафията на обв. божков…Ако тези считат прокуратурата за мафия, това означава, че самите управляващи са мафия и България вече е мафиотска държава, на която й “пречат“ именно прокуратурата и наказателните съдилища и съдии…Кога да очакваме мафията да започне да отстрелва прокурори и съдии, затова, че си вършат законно работата…Ненормалници…

Анонимен
Анонимен
06 април 2022 16:40
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Георги Ат.
Георги Ат.
06 април 2022 16:15
Гост

Че той е предал записите не на бай Гошо пъдаря, а на компетентен орган, колкото и да е пробит тоя орган. Къде се вижда тук основание за освобождение, като ги е предал на прокуратурата? Не го харесаха още кога оня противен министър Ник Събев му иска оставката по фейсбук, ама удари на камък и ми се чини, че не могат да преглътнат, че не е станало по тяхната. Пишлемета са тия сегашните, мислят си, че като се махне тоя ще дойде някой по-хубав, да ама не – нали Президентът трябва го назначи, а ако махнат неговия човек дали няма им… Покажи целия коментар »

SimeonGG
SimeonGG
06 април 2022 16:09
Гост

Президентът трябва да вземе страната на подмяната, която се чувства гузна или страната на НСО за която Ленче-кенче се опитва да говори.

Анонимен
Анонимен
06 април 2022 15:19
Гост

Радев трябва да реши на коя страна е – на страната на мафията ГЕРБ и ПРБ или на страната на народа.

Анонимен
Анонимен
06 април 2022 16:38
Гост

На мен ми се струва, че единственото, което Радев трябва да направи, е да спазва закона. Същото важи и за правителството и прокуратурата.

Анонимен
Анонимен
06 април 2022 21:14
Гост

Олеле майко! Този трол се е олял.

Анонимен
Анонимен
06 април 2022 15:17
Гост

Страх лозе пази.

Анонимен
Анонимен
06 април 2022 15:12
Гост

Аз не разбирам какъв точно е проблема.

132
132
06 април 2022 15:17
Гост

Ще ти кажа, от предаването на записите, се виждат от тях куп нередни неща, поради което Кирча и Гуглена са покафеняли по определени дрехи. Ама се скараха с Радев, така че няма да им станат нещата. Пътници са тези майцепродавци.

Анонимен
Анонимен
06 април 2022 21:15
Гост

Време е!

Анонимен
Анонимен
06 април 2022 15:12
Гост

Поват да се излагат сериозно от управляващата коалиция.

Аугистинсон
Аугистинсон
06 април 2022 15:11
Гост

Пак се занимават с глупости!

Харалампиев
Харалампиев
06 април 2022 15:11
Гост

Явно Радев зае позиция, че плюе и по сегашните управляващи. Преди и по ГЕРБ. С цел да стане новия лидер на държавата, като спре да е президент. Видите ли той защото е най-кадърен.

Арнаут
Арнаут
06 април 2022 15:10
Гост

Той Радев беше против и да се освобождават хора от кабинета, както и министри, защото били назначени от служебния кабинет. Сякаш той е безгрешен.

Чепилов
Чепилов
06 април 2022 15:10
Гост

Надали Радев ще го освободи

Таврев
Таврев
06 април 2022 15:08
Гост

Е поиска, ама не е освободен.

Радивоева
Радивоева
06 април 2022 15:08
Гост

Ами изложи се. Изложи се.

Темила
Темила
06 април 2022 15:07
Гост

Определено мога да кажа, че трябва да го освободят!

Анонимен
Анонимен
06 април 2022 15:25
Гост

А неопределено ще кажете ли нещо