Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в случай, че държавата не откликне на направени от нея мотивирани искания за увеличение на размера на нормативно признатите разходи. Това заявява в решение  от днес Висшият адвокатски съвет (ВАдС).

И припомня, че искането му за увеличаване на процента нормативно признати разходи за адвокатите от 25 на 40 е още от март 2020 г. (можете да се запознаете с него тук).

Както „Лекс“ писа, преди дни столичната адвокатска колегия постави ултиматум на властта – до 22 януари 2021 г. да вземе конкретни мерки, за да подпомогне адвокатите заради кризата от COVID-19 или те ще предприемат ефективен протест и няма да се явяват по дела. От САК изпратиха писмо до шефката на парламента Цвета Караянчева, правната и бюджетната комисии, Министерския съвет и министъра на финансите Кирил Ананиев.

Досега няма информация адвокатите да са получили някакъв отговор от властта.

Сега и Висшият адвокатски съвет заговори за протест, ако не бъде променен процентът на нормативно признатите разходи.

„Висшият адвокатски съвет счита, че след като държавните институции отчитат затрудненията за другите трудещи се лица, както и за търговците – били те физически или юридически лица, следва да отчитат и затрудненията на самоосигуряващите се лица и да предприемат съответните мерки за облекчаване на тежестта върху тях, породена от условията за работа в следствие на пандемията от COVID-19“, заяви в днешното си решение съветът.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любител
Любител
18 януари 2021 16:54
Гост

Много навременна акция, няма що. Аз, като един скромен адвокат си мисля, че такива предложения трябва да се правят при приемането на бюджета от НС,тогава се изменят и данъчните закони, които ще действат през следващата година. Но явно не им е проблем да искат ретроактивно действие. Като ги гледам кои са на снимката може и да предложат, че от данъчните облекчения не могат да се ползват адвокати на длъжници на банките.

Re:
Re:
19 януари 2021 10:39
Гост

Ха ха ха. Това за банките в контекста на управленско-изборните мероприятия на др. Валя – звучи много саркастично! Истина е, че благодарение на „усилията им – адекватни, навременни и най-вече превантивни“, цялата адвокатура се е докарала до това дередже – да стачкува. И да не я бръснат за слива. А адвокатите да бъдат унижавани, глобявани и бити, но всичко е точно понеже снощи тези на снимката правиха КЕКС. Въпросът на въпросите е – за кого е КЕКСА?

Спиридон (фотограф)
Спиридон (фотограф)
17 януари 2021 14:00
Гост

Обаче снимчицата е ТРЕПАЧ! Ще остане за спомен в бъднините на фона на COVID-19. И за невероятната защита от страна на ВАдвС на правата, свободите и законните интереси на гражданите, ЮЛ и най-вече на колегите-адвокати! Дами канят с … правна помощ. Pro bono.

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
17 януари 2021 14:32
Гост

Във всички сфери на живота е така – дори в една детска ясла има интриги в персонала. Като млад адвокат се дивях на страстите в гилдията – кой е най- и по, включително и собственика на този сайт, това е някаква страст у всеки – съвсем друго е да ти кажат (да те излъжат), че си супер-професионалист, съвсем друго е да караш като дисидент, някакъв дон Кихот. Друго е – да го раздаваш потомствен адвокат (има такива – но те не са на снимката, според мен, най-малкото мен ми прилича на реклама на „Карибски пирати“), супер-капацитет, дето въздиша от напрежение… Покажи целия коментар »

Цветелина
Цветелина
18 януари 2021 13:48
Гост

Анонимния, явно не знаеш НИЩО за ВАдвС, и не си адвокат. Само един пример за потомствените адвокати, и ще започна от Негенцова:
баща – Босилко Негенцов – 40 години адвокат
дядо – Ран Босилек. Завършил докторат по право в Брюксел.
прадядо – опълченец.
Намери си книжка за оцветяване или иди да драскаш в друг сайт!

Синедрионът в защита на Исус
Синедрионът в защита на Исус
17 януари 2021 11:55
Гост

Благодарим за подкрепата, другари и другарки – Негенцова, политичката; Гигова, банкерката; Рангелов, специализирания … и всички останали паднали в борбата за свободата на Адвокатурата!

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
17 януари 2021 0:38
Гост

Сигурно са интелигентни в Адвокатският съвет, това е повече от научно откритие.

Пристанище.

Отдавна ветровете и времето са изтрили спомените за евентуални победи в съдебна зала.

Има пробив поне на два пъти – намалиха адвокатските хонорари и съветът на адвокатите – тоест – хората, които ни защитаваха – не реагираха пълноценно.

А сега – някакви данъчни врътки.

Ще следим какво става.

ЗА "победите в съдебната зала"
ЗА "победите в съдебната зала"
17 януари 2021 11:26
Гост

Той и Лозан Панов „победи“ /заедно с ВКС/ – Сметната палата в съдебната зала! Преди това др. Ана Караиванова /сега по съвместителство адвокат от САК, а предходно – изритан прокурор от ВКП, като комунистическа вещица/ обяви на юридическата общност, България и света, че „Сметната палата не можела по К нея да я проверява, съда и съдебната власт, понеже кинтите падали от небето. Победи. Победи. Победи. Мерси за победите в корумпирания, некомпетентен /вече над 50% от съдиите са завършили по линия на РАБФАК, ПУЦ и задочно/ и слугуваш политически „независим български съд“. АМИН

Пак, пак и пак!
Пак, пак и пак!
16 януари 2021 12:32
Гост

Форумът, както и онези на Икономедия, е налазен от няколко трола, които pro bono настройват срещу адвокатите и адвокатурата… В ИНТЕРЕС НА КОГО? Е … ще постигнат целта си с техните спонсори на 4 април – заветните 4% и да са ПАК на трапезата, за да им сипе ПАК Баце в канчето … pro bono. Пък после има и общи събрания …

само минавам
само минавам
16 януари 2021 12:13
Гост

Да видим дали като са казали „а“ ще стигнат до „я“! Като знам какво е СИНЕДРИОНА … не вярвам. Иначе съм „ЗА“. С двете ръце и двата крака и на онова между последните.

Милен
Милен
15 януари 2021 20:18
Гост

Прави са си хората. Естествено е при това положение да се чувстват недооценени.

Мис Каприз
Мис Каприз
15 януари 2021 20:16
Гост

Ей, тези отново с безкрайните си претенции.

И адвокатите на хранилка
И адвокатите на хранилка
15 януари 2021 19:59
Гост

Засрамете се, свободни били! Какво ви е свободното, като сте на килимчето на властта…и като ви нахранят Сити и независими ли ще сте?

Не свободен, не адвокат
Не свободен, не адвокат
16 януари 2021 12:23
Гост

Свободата Санчо винаги следва Салама. Още от каменната ера. При теб е друго, нали, като при Карл Маркс? За това си яж свободно твоя салам, и бъди вовеки свободен с твоите камъни в твоята ера! АМИН

Язък
Язък
15 януари 2021 19:52
Гост

Много жалко за адвокатурата, язък за принципните и смислени позиции в защита на правото и конституционните ценности, които защитаваха по време на тази безпрецедентна криза. Всичко било за пореден път за пари! Много ме разочароваха адвокатите, а те ми бяха симпатични.

Мими
Мими
15 януари 2021 20:09
Гост

Е, какво им е симпатичното? Оглозгват те буквално когато ги наемеш да те защитават.

Мунчо
Мунчо
16 януари 2021 12:06
Гост

Всички тролове и катунари от Орлов които пишат срещу адвокатите „без пари“ във форума /за 30 сребърника/ трябва да получите по една кирка и да претворяват на практика завета на техния Гуру и Алма матер – Владимир Каролев и ВИИ „Карл Маркс“.

Chuck
Chuck
15 януари 2021 18:32
Гост

Добре, бе, няма само Данов да си прави пиар, я.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2021 18:31
Гост

А бе, а Менко Менков и Марковски старши дали подкрепят протеста, след като са на хранилка на ГЕРБ

Христо
Христо
15 януари 2021 20:11
Гост

Надали. Кой хапе ръката, която го храни.

OMG
OMG
15 януари 2021 18:30
Гост

Наредете се в Бояна и оня да вади от чекмеджето и да раздава на калпак. Но! При спазване на притовоепидемичните мерки – маски и дистанция, място има.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2021 18:32
Гост

А се видя, че и пари има, чак и злато 😊

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
15 януари 2021 18:32
Гост

Аз ще се наредя за Мата Хари.

Пожарникар
Пожарникар
15 януари 2021 20:13
Гост

Да бе! Той толкова години къта като хамстер. А и изваждането явно не го е учил.

123
123
15 януари 2021 18:29
Гост

ВАдС, все сте на опашката!

Анонимен
Анонимен
15 януари 2021 18:28
Гост

Крайно време е. А сега имат и шанс за успех. Предизборно е

Анонимен
Анонимен
15 януари 2021 18:30
Гост

To затова се прави, но все пак аз си оставам на позицията, че ултиматуми и изнудвания не вървят на уважаваща себе си гилдия. Ако бяха адвокатите на място, да ги уважават в изпълнителната и законодателната власт, нямаше да се налага да се правят бунтовни писания. Освен това в случая става дума за икономическа изгода, а не за протест в полза на правата и свободите на гражданите

Така ли БРЕ, ВАМПИР ?
Така ли БРЕ, ВАМПИР ?
17 януари 2021 11:39
Гост

Адвокатите да били излезли на протест в полза на правата и свободите на гражданите … без пари за правната помощ (и услуга), която по всички правила и икономически закони /de facto/ трябва да се остойностява и това е по правилата !? На това ли ви учат сега във ВИИ „Карл Маркс“ и по ПУЦ-овете по села и паланки ! А онези „протестиращите“ /уж/ от миналата година, да не би pro bono да са на жълтите павета … като им гледам физиономиите … са същите като на писачите във форума срещу адвокатите. Само за сведение от историята: който е тръгнал срещу… Покажи целия коментар »

стачка
стачка
15 януари 2021 18:28
Гост

Нашите самозабравили се управници забравиха, че без адвокати няма демократична държава, не че им пука за това. Една хубава стачка ще им напомни, че тази професия винаги е била фактор и заслужава уважение! Стачкаааа!

Анонимен
Анонимен
15 януари 2021 18:27
Гост

Ама как хем се оплакват, че нямат клиенти в кризата, ерго и дела, пък плашат да не се явяват по… дела.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2021 18:30
Гост

Еми така или иначе нямат клиенти, значи са свободни да протестират. Пък като им се появи клиент, няма да влязат в зала

Мими
Мими
15 януари 2021 20:15
Гост

Значи явно лъжат. Очевадно е.

Лили
Лили
17 януари 2021 11:45
Гост

Тролещите катунари от Орлов въобще не лъжат и не се представят за „адвокати“ във форумите! Само за сведение – в Германия примерно, ако се предавяш за адвокат, а не си такъв – право в Моабит „на курорт“! По закон. И да видим после дали ще има соросоидни джендъри – $адвокати$.

ЧСИ, нотариуси и др.
ЧСИ, нотариуси и др.
18 януари 2021 10:31
Гост

Колеги от ВАдС, използвайте момента и предприемете действия за отмяна на здравното осигуряване от самоосигуряващите се пенсионери. Те се осигуряват от държавата. Личното осигуряване е излишно и се превръща в данък. Става въпрос за адвокати, вещи лица, архитекти