„Неприлагане на правото на ЕС и заплаха за ценностите на съюза“. Така е определено тълкувателното решение на Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС), с което беше сложен край на възможността транссексуалните юридически да променят пола си (повече за тълкувателното решение виж тук) в сигнал до Европейската комисия (ЕК). Той е отправен от сдружение „Ние идваме!“.

То иска Брюксел да реагира срещу тълкувателното решение и да започне производство за установяване на нарушение на правото на ЕС и на основните права на гражданите и за неспазване принципите на съюза.

„Настоящият казус пряко засяга два от основните принципи на ЕС – върховенството на правото и правата на човека. Липсата на реакция на подобна практика, би създало опасен прецедент, застрашаващ правовия ред както в нашата страна, така и в ЕС, защото неравенство в една страна-членка, е неравенство в целия Съюз“, заявяват от сдружението, чийто председател е адвокат Николай Хаджигенов.

Те са изпратили сигнала си до зам.-председателя на ЕК Вера Йоурова и комисарите по правосъдие Дидие Рейндерс и по равнопоставеността Хелена Дали, както и до председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент Хуан Фернандо Лопес Агилар.

„С приетото Тълкувателно решение еднозначно и недвусмислено по тълкувателен път се извлича обща, автоматична и еднаква за всички, независимо от конкретните особености, забрана за правна промяна на пола на транссексуалните лица, каквато в действителност не съществува в обективното материално право, действащо на територията на Република България“, се посочва в сигнала до ЕК.

Авторите му цитират и коментират мотивите в тълкувателното решение. Като се спират най-вече на заявеното от мнозинството в Гражданската колегия, че „инкорпорирането на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи (КЗПЧОС) в националния правен ред на основание чл. 5, ал. 4 КРБ не означава, че всички норми на Конвенцията имат пряко приложение и са „самоизпълняеми“.

„С това ВКС приема, че КЗПЧОС има ограничено действие, което от своя страна, предвид че КЗПЧОС е част и от европейското право, се засяга и категоричното върховенство на европейското право. Цитираното решение граничи с правен абсурд, доколкото Конвенцията, след ратификацията си през 1992 г., е част от националното законодателство и всички съдилища я прилагат неизменно до днес“, заявяват от „Ние идваме!“.

В сигнала си до ЕК от сдружението правят и следния коментар: „Приемайки, че понятието „пол“ има само „бинарно“ значение, влизайки по същество в ролята на Бог, който не винаги е категоричен при направата на човеците, съдът се опира на „религия, традиции, патриархално семейство“, а не на гарантиращите правата на човека разпоредби на чл. 8 (право на личен живот) и чл. 14 (забрана за дискриминация) от Конвенцията за защита правата на човека и на огледалните клаузи на Хартата на основните права на ЕС (ХОПЕС) – чл. 7 (зачитане на личния и семейния живот) , чл. 20 (равенство пред закона) и чл. 21 (недискриминация)“.

Според сдружението мнозинството от 28 върховни съдии, приело тълкувателното решение, „буквално торпилира чл. 5, ал. 4 от Конституцията, според който международните договори, еrgo и Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи и Европейското право, имат пряко действие и приоритет пред противоречащите им „вътрешни“ норми“.

То заключава, че е налице основание Европейската комисия да започне официална процедура за нарушение на правото на ЕС и „да приложи строги правни санкции“ (пълния текст на сигнала виж тук).

52
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
19 март 2023 18:47
Гост

Пишман адвокат Хаджигейов пак е изригнал. Ами да се маха извън БГ и да се кефи там на евроценности. Да вземе със себе си и козяшкия трол, чийто речник се изчерпва с минджевисткото „Путлер“ и производните, че аман вече от надъхани профани, размножили се като амеба. ПО възможност, да приберат и Мравояда с тях- и той е виден йорис.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 март 2023 18:24
Гост

Ненормалници, които искат да компесират липсата на обществено внимание след провала на лидера им в политическото поприще.

Ало!Петко!!!
Ало!Петко!!!
15 март 2023 20:18
Гост

Поздравявам ВКС за това ТР!Вярно имало е и колеги против,но нормалността е надделяла!
Естествено ,че ще искат да ни санкционират.Те ако могат ще ни анексират!те са прекрасни,европейци,най-умни и най-красиви,но …уродливи!!!Ние сме християни православни ,славяни и имаме все още чувство за принадлежност към семейството ,към пола и всички нормални прояви на човешкия род!
Писна ми от от натрапчивото с привкус на изнасилване на съзнанието ни европейско мислене!

Анонимен
Анонимен
16 март 2023 8:02
Гост

Когато „нормалността“ надделява над правото, осъзнаваме, че живеем в Афганистан или Путлеристан, където са подложени на гонения всички, които имат друга „нормалност“.

Трол - рублофил
Трол - рублофил
15 март 2023 15:32
Гост

Путин денонсира ЕКПЧ, да го последваме! Може да нямаме права, но няма да има и ЛБГТ!

БГ путлераст
БГ путлераст
15 март 2023 18:11
Гост

За Путлеру, за родину!

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 18:29
Гост

Ти и сега нямаш права, а ЛБГТ също ги няма – това са платени индивидуални случаи, които послушно се преекспониран по медиите. Не знам, защо си мислите, че Путин ни „иска“… ха ха ха…искат територията ни и едните, и другите… а това с правата на българите е много назад в дневния ред и на САЩ, и на ЕС, и на Путин. Като цяло колкото по- малко българчета, толкова по- добре … Може и да наруша нечие право, за което моля да бъде извинен, но гейовете все още не се размножават, колкото и да са равни ха ха ха… Тук поне… Покажи целия коментар »

ХаджиНБУ- то
ХаджиНБУ- то
15 март 2023 14:55
Гост

Ако живеехме в наистина правова държава Хаджито… нямаше да е адвокат и въобще юрист. Щеше да си седи обикновен и щастлив стругар или шофьор. Добре, че беше НБУ да влезе без изпит а с такса. И да наистина този екземпляр търси слава и нищо повече. Един под посредствен адвокат за съжаление на гилдията.

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 14:30
Гост
Анонимен
Анонимен
15 март 2023 14:18
Гост

По- добре България да плаща на богатите европейски държави и да се размахват по медиите антихристиянските решения на т. нар СЪД в Страсбург, отколкото това нещо да стане част от съзнанието на децата ни. Кои са тези „Ние идваме?“ Да застанат с имената си и с имената на спонсорите си, за да е ясно кои са предателите. Каквото искат- нека да правят със собствените си тела, но до тук. Това да се настоявя всички да приемем в образованието и бита си противоречащи на християнството перверзии (поне по критериите на патриархалното българско възпитание, което е запазило самозъзнанието ни) е ДОСТА извратен… Покажи целия коментар »

ала бала
ала бала
15 март 2023 13:00
Гост

Гаспажа Геника Михайловна този пут прекали с Конституцията и “конституционната идентичност“ – ама следващий пут не знам дали има, че може да ни изстрелят от ЕС и да ходим на….евразийски пут, а там другаря Путин ще ни каже какви права ни се полагат

Любител
Любител
15 март 2023 11:44
Гост

Когато чужди журналисти попитали Петко Каравелов вярно ли е, че са го били в ареста/а са го смазали от бой/, той отговорил- „В моята Родина такива работи не се случват“. Пък и питам се , какво е виновен съдът , че е постановил решение съобразно Конституцията?

Свобода или несвобода - право на избор
Свобода или несвобода - право на избор
15 март 2023 9:55
Гост

В цивилизованите страни всеки има право да бъде всякакъв, вкл. хомосексуалист, стига да не засяга правата на останалите. В талибанските държави като Афганистан, Путлеристан и Северна Корея хомосексуалистите са пребивани с камъни или разстрелвани. Всеки има право да избере в кой от двата свята да живее, единствено ме дразни как някои плюят по единия свят, но си натискат парцалите в него, вместо да имигрират в другия свят, който повече им харесва.

Отвратен
Отвратен
15 март 2023 12:23
Гост

Поредната глупост на свободния съчинител с либерастки наклоностти – никъде никой не може „да бъде всякакъв“, понеже му се защенкало на празното подкорие в даден момент. Можете ли да сте овца, прасе, крава, лишей, телевизор, Байдрън и подобни? Нормално ти се вижда да си сутрин непълнотелен, понеже не ти се плащат данъци и издръжка, а вечер – 18-годишен за дискотеката? Да се самоопределиш като 7- годишен, понеже тъй се чувстваш и да се наредиш на физиолигичните си 35 с пенсионерите за пенсия? Кога те признаха за Наполеон, Аллах или Христос? Храм да ти издигнем не щеш ли? Да ти принесем… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 13:14
Гост

Въобще не става въпрос за сексуална ориентация, драги! Става въпрос за пол в биологическия, научен смисъл, а полът на човек е мъжки и женски. Става въпрос за юрид.промяна на пола по избор и абсурдът на ЕС с либералните възгледи, че всеки може да си променя пола в юрид.смисъл. За мен това не почива, нито на житейска, нито на правна логика, а да не говорим за научна. Първо въпросът с пола трябва да се реши с медицински средства, разбирайте отстраняване на външните полови белези, имплантиране на такива за съответния пол, който ще се приеме, а също и дълга хормонална терапия за… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 14:08
Гост

Дялкането на телеса дори непроменя пола. Той си остава този, който е заложен в гените. Другото е просто козметика за разглезени без работа.

така не бива
така не бива
15 март 2023 14:06
Гост

Напълно съм съгласен, но се засягат,при това безобразно, правата на останалите. Всъщност, въпроса за сексуалността е въпрос за под завивките. Всичко останало е най-малкото белег на пошлост. Човек се определя от хиляди неща и последното е – с кого и как си ляга и какво обича да прави с тялото си… Само че агитацията вече прекали.То не бе пропаганда, силово налагане и прочее… дори децата учат вече училище как трябва да спят само със същия пол. И това ако не е засягане, здраве му кажи… Имам приятели с различна ориентация и последното което си говоря с тях е за секс…… Покажи целия коментар »

адв. Н. Хаджигенов
адв. Н. Хаджигенов
16 март 2023 7:24
Гост

В Русия нямаш право да пропагандираш на децата, иначе си свободен да бъдеш какъвто искаш.

Млад старец
Млад старец
15 март 2023 9:40
Гост

Не знам как би реагирал адв. Хаджигенов, ако утре синът му започне терапия за смяна на пола и му докара вкъщи млад черен висок и надарен младеж и му го представи като любовта на живота му. Дали ще започне да ръкопляска прогресивно!

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 14:19
Гост

Ще започне, щом става въпрос за пари…

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 7:10
Гост

Не допускайте подмяна! Думата гей няма нищо общо със сексуална ориентация. Думата значи весел,щастлив човек. Без значение каква му е ориентацията. Да замениш думата педераст с думата гей е подмяна, описана в прозорецът на Овертон-това е начин а прокарване на неприемливи теми в обществото, като способът включва и подмяна на значението на думите. Спокойно можете да казвате,че сте гейове-ако вие сте щастливи и весели хора, думата няма никакво полово значение, въпреки опитът за подмяна. Това значи,че сте щастливи хора. Нищо общо няма със сексуална ориентация. Напълно мислимо е да казвате,че сте хетеросексуални гейове- това значи,че сте щастливи хора със семейство-с… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 21:33
Гост

Все повече ми харесва идеята за излизане от ЕС. Това е прогнила организация, вредна за психическото здраве, обезличава нации, уврежда живота с полуфабрикати и пластмасови домати, промива мозъци, подхранва войната, дискриминира белите, образовани, ясно определени по пол мъже и жени. Къде да се дяна, къде да отида, за да живея нормално като жена, която може да роди и кърми децата си, да прави любов, обича и се наслаждава на съпруга си – мъж.

ала бала
ала бала
15 март 2023 0:07
Гост

Пробвай да идеш в Русия, Иран или Северна Корея – там няма такива права, каквито са ти проблемни. Няма и транссексуални, а доматите са оригинални – когато въобще ги има.

Путлерасти, сър!
Путлерасти, сър!
15 март 2023 9:51
Гост

Рублофилите предпочитат да плюят ЕС… докато живеят в същия този ЕС, а не на Сибирската ривиера примерно.

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 12:27
Гост

Ходих. Сега отивам пак. Нещо ти е крива информацията. Но така е то – платеният нацитролаж издиша вече отвред. Започнаха да фалират банките на шефовете ви и трудно ви превеждат нещо хонорарите. Та набират вече всякакви на норма – пост из нета. … А, да, доматите им наистина са оригинални, поне в Русия. Че ги и има целогодишно по магазините. И не само доматите. Не ги спонсорират с прескъпи заем от ЕС, държавата им отпусна помощи и се произвеждат на място. Ама де ще го знаеш ти това. Нито си стъпвал, нито някой ти го е казал. А не е… Покажи целия коментар »

ала бала
ала бала
15 март 2023 12:57
Гост

Не искам и да стъпвам, туко-виж ме изкарали шпионин

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 14:12
Гост

Като нищо ще те изкарат, ако и да не си въобще. Цялата пропаганда е такава.
Иначе типично за незнаещ, не чул и не видял – не ходил, ама не иска. Абе стой си където си, кой те кани на друго място? Само не разпространявай измислици. Вече достъпът до информация е лесен и не можеш да се лъже доволно и на широко.

Анон
Анон
14 март 2023 20:53
Гост

А ЕК какво е? Върховен тартор на сатанизма и екзорсизма? Докога въобще ще търпим корумпираното повредено ръководство на ЕС да съсипва държави, да отнема нагло суверените им и да ги въвлича във войни и морални падения, като обсъжданото?

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 6:41
Гост

Защо трябва да четем откровени глупости на „конспиратори“ от източните „страни“?!

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 12:28
Гост

Защото ни ги натрисате с едностранчивата си пропаганда, наглеци.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 20:38
Гост

На къде отива този свят! Абе хора, какви са тези глупости, вашите деца – момчета, как ще реагирате ако утре разберете, че всъщност нямате син, а дъщеря, другиден – то пак е син. Къде е сигурността на децата, на които родителите, ту са майка и баща, ту са баща и майка. Как психически ще се оформят, емоционално ще са уравновесени, ако не знаят утре дали майка му няма да е станала баща му. Каква е тази изродщина, какви са тези права! Ние хората, които не искаме утре да сме от друг пол, как ще ни се гарантират правата на научна… Покажи целия коментар »

Политическите трупове атакуват
Политическите трупове атакуват
14 март 2023 18:26
Гост

Жаждата за внимание на Хаджигенов, Бабикян и производни… Късно е другари, на бунището на историята сте.

Досадни сте, но безплодни
Досадни сте, но безплодни
14 март 2023 18:06
Гост

До гуша ни дойдохте вече, браво на КС, браво и на ВКС, че сложиха край на глупостите ви. А който си мисли, че ЕК има правомощие и щяла да ни санкционира заради това – да се прегледа спешно!

Хахахах
Хахахах
14 март 2023 18:01
Гост

Хахаха, плач на … всъщност и те не знаят какви …
Всяка конвенция, всеки регламент има текст, че се прилага до границата за конституционен ред и разбиране в съответната страна.

Та в това сдружение са:
Николай Димитров Хаджигенов
Арман Агоп Бабикян
Мария Василева Капон
Виктор Стефанов Лилов

Хахахах, да си го кажат бе, защо се срамуват.
Мая Манолова е за Истанбулската конвенция !!!
Хахахахаха

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 17:53
Гост

Не ви ли казах, че ще ни подгонят от ЕС! Ама не го ли разбрахте и осъзнахте, че щом сте решили да сте в ЕС, то значи, че трябва да спазвате неговите правила и интереси! Ще играете по Европейските правила! Иначе – червен картон!

Пенчо бре
Пенчо бре
15 март 2023 11:48
Гост

Иска ви се да се затрием като нация, ама няма да стане. Не случайно Господ ни е дал азбука и ни е запазил като нация, макар и много бъгната и ни е поставил на границата между Изтока и Запада /за баланс/. Не може с глупавите решения на ЕС, които противоречат на здравия разум и биологията да обезличавате всички държави и да обричате поколенията на нещастие от психическа и емоционална нестабилност /достатъчни са другите проблеми на хората/. Да, в природата съществуват и наистина объркани хора, които трябва да се лекуват, както всички останали душевно болни. Но да ви въздигате като норма,… Покажи целия коментар »

Манил
Манил
14 март 2023 17:15
Гост

Поздравления за решението

Канев
Канев
14 март 2023 17:15
Гост

Излагация!

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 17:15
Гост

Трябва да си избием от главата, че сме нещо повече от Европа и Света!

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 17:14
Гост

Или ще се научим да сме част от нормалния свят, да зачитаме всеки и правото да му е какъвто реши или ще ни съдят и унижават до последно и ще сме последна дупка на кавала! Това е. И не, няма да идем към Путлер за да „няма обратни“.

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 7:01
Гост

Няма как да си смениш пола-въпрос на хромозоми е. Никой не ти забранява да си педераст, даже това е предимство в артистичните среди а злите езици казват- и в част от правната общност е предимство за някои правни професии(спомни си за флашките преди 10-тина година висшестоящо лице, разказа на друго висшестоящо лице за негови колеги в съответната важна държавна институция какво се случва по подозрение в кабинета им)…, но това не те прави жена-без значение дали нещо влиза в ануса ти.

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 14:14
Гост

Е, сега вървим с бодри крачки точно към „ненормалния свят“ – на съчените полове, забраната на кривите краставици и пластмасовите храни. Поне за сега към нормалния не сме тръгнали.

Станев
Станев
14 март 2023 17:13
Гост

Ясно е, че има закостенели и консервативни човечета, които се дразнят на гейовете. Не зачитат човешките им права

Светлинчо Магделин
Светлинчо Магделин
14 март 2023 20:40
Гост

Гейове от всички страни, съединявайте се! Човекът има права само, ако е гей, транс или друг улод.

Подмяната-процзорец на Овертон
Подмяната-процзорец на Овертон
15 март 2023 6:54
Гост

Думата гей има друго значение-значи весел, щастлив човек. А тук ни се прокарва промяна и подмяна, и с думата гей, се заменя думата педерасТ. Това е типичен пример на прозорецът на Овертрон*-противни идеи се въвеждат в обществото постепенно, като един от способите е подмяната на термините-допреди 20 години с думата гей се изразяваше радост и щастие, и нищо общо с педерасти нямаше думата. В случая думата педераст е подменена с думата гей, само допреди 20 години думата гей значеше весел човек-да кажеш,че дете е гей, преди 20 години значеше, че е щастливо дете, добре гледано, нищо общо с полова ориентация.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 март 2023 14:15
Гост

Че си и неграмотен, на това отгоре.
Във всекитълковен речник думата „гей“ е синоним на хомосексуалист. Провери си, ако можеш да четеш въобще и да приемаш информация.

Natalia
Natalia
14 март 2023 17:13
Гост

Съгласен съм

Николина
Николина
14 март 2023 17:11
Гост

И с право!

123
123
14 март 2023 17:10
Гост

А, така, подайте още една топка на Копейката.

Дани
Дани
14 март 2023 17:12
Гост

А? От Рубльов ли да ни е страх сега?

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 17:09
Гост

Не е казал точно това ВКС за ЕКЗПЧОС, ама от кандидатите за слава адвокати – толкоз.

Kalina
Kalina
14 март 2023 17:12
Гост

А какво е казал?