„Има такъв народ“ (ИТН) излезе от управляващата коалиция, а най-голямата партия в нея – „Продължаваме промяната“, обяви, че е готова за правителство на малцинството.

Без ИТН останалите три формации в коалицията – ПП, БСП и ДБ, разполагат с общо 109 народни представители.

Министрите на ИТН в правителството са на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, който е и вицепремиер, на външните работи Теодора Генчовска, на енергетиката Александър Николов и на спорта Радостин Василев.

Според премиера Кирил Петков, който още не е готов с имена на нови министри на местата на четиримата от ИТН, има депутати от партията на Трифонов, които биха подкрепили и новия кабинет.

„На нас не ни трябват всички. На тази коалиция ѝ трябват още 12 депутати. БСП и ДБ заявиха пълна подкрепа“, каза Петков.

По-рано лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви в специално видеообръщение, че излиза от управлението.

„Ако целта беше облаги, щях да стоя усмихнат и ояден в тая коалиция. Само че за разлика от „Продължаваме промяната“, аз не съм такъв. Изтеглям министрите. Слагам край на тази коалиция и на тази агония“, каза Трифонов. Преди това министрите на ИТН напуснаха заседанието на Министерския съвет. Трифонов каза, че причините за това са актуализацията на бюджета и политиката спрямо Северна Македония.

Той обвини министрите на ПП, че „водят държавата към фалит“, като за вицепремиера и финансов министър Асен Василев каза, че е изхарчил и е изтеглил дългове за милиарди откакто е на поста.

„Аз не знам на вас как ви изглеждат тези милиарди. И аз преди като съм гледал телевизията, като заговорят за телевизия, направо настръхваш. А сега това ме ужасява. Всеки лев е важен, особено ако говорим за парите на държавата, защото това всъщност са нашите пари. Всичките ни пари. И никой няма право да експериментира с тях, еднолично да ги харчи както намери за добре и да прави с тях каквото си иска. Ако ще не да е завършил „Харвард“, а да е завършил междугалактическия институт“, каза Трифонов.

И продължи с коментар, че никой не знае за какво се е изхарчила „най-голямата сума в историята на България“ – 9 млрд. лв. за 9 дни през декември 2021 г. „4 млрд. лв. се източиха от енергетиката и се изхарчиха за текущи нужди, защото няма достатъчно други приходи. 1.2 млрд. лв. от държавните дружества се взеха, за да се купи зърно. Обаче зърно няма. А и 1.2 млрд. лв. ги няма. Къде са?“, попита Трифонов.

Той заяви, че депутатите от ИТН ще подкрепят актуализацията на бюджета за социалните мерки, „за пенсиите на хората“, но не и за друго.

За Северна Македония каза, че премиерът Кирил Петков имал друг външен министър – не Теодора Генчовска от ИТН, а Весела Чернева. И нарече политиката на Петков „национално предателство“.

Кирил Петков: Бойко Рашков трябва да оглави КПКОНПИ, утре внасяме законопроекта

Премиерът Петков отговори на Трифонов, че раздорът с ИТН е заради поискано от регионалния министър Гроздан Караджов увеличение на бюджета на МРРБ с 3,6 млрд. лева. Според Петков тези пари са били поискани от ИТН в актуализацията на бюджета, за да бъдат дадени на същите строителни фирми, които МВР разследва за източване на милиони от строежа на магистрала „Хемус“.

„Отделно, на миналия коалиционен съвет казахме, че трябва да реформираме КПКОНПИ, която вече 6 месеца стои и се управлява от заместника на г-н Цацаров. Предложихме да сложим Бойко Рашков заради безпрецедентната му работа срещу корупцията. Това е човекът, който трябва да оглави КПКОНПИ. Какво получихме от ИТН: „Просто не сме съгласни“. Без доводи, без нищо. Е, няма как да стане“, каза Петков и добави, че ПП е готова за правителство на малцинството, в което да не се харчи „нито един лев без надзор“ и да бъде довършена реформата на КПКОНПИ, начело с Рашков.

„Няма да обсъждаме повече, внасяме закона за КПКОНПИ още утре. Искам да кажа, че правителство на малцинството е много по-добре, отколкото правителство, на което се опитват да му извиват ръцете и се спират реформи за борба с корупцията“, заяви Петков.

За неслучилата се досега реформа на антикорупционната комисия, премиерът посочи, че ИТН са искали в бъдещата КПКОНПИ да има специален борд от четирима души,

„Всяка партия да има човек и да се слага вето от всеки един, ако КПКОНПИ разследва група от хора, които от тяхна гледна точка не са правилните“, каза Петков.

По думите му в ИТН има депутати, които имат собствено мислене и споделят същите принципи за нулева корупция и отчетност. Премиерът добави, че тези хора в партията на Трифонов „не разпознават“ Гроздан Караджов, който бил спуснат в последния момент от „някакви незнайни сили“. За бъдещия състав на правителството Петков каза, че още няма имена, но ще предложат хора, които ще трябва да спазват същите високи стандарти, които спазват останалите.

Вицепремиерът Асен Василев добави, че червената линия на „Продължаваме промяната“ е била да не се допускат кражби и тя е щяла да бъде нарушена, ако правителството добавело в бюджета на МРРБ исканите допълнителни 3.6 млрд. лева.

„Днес сме тук точно заради тази червена линия. Можем да имаме различия какво и как трябва да се направи, как да се разходва ресурсът, но не можем да имаме различия по това, че не трябва да се допускат кражби и трябва да се упражняван ефективен контрол“, заяви Василев.

64
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 юни 2022 12:36
Гост

Киро е готов да се прибира в Канада. Ако Гешев го пусне.

Bohm
Bohm
10 юни 2022 2:40
Гост

Оферта за заем без протокол
Здравейте, аз съм физическо лице, предлагащо международни заеми от €5000 до €1,000,000 на всички сериозни хора, лихвата е 2% годишно. На разположение съм да удовлетворя клиентите си в рамките на 24 часа без протокол
За връзка: bohmleonorer@gmail.com

Юрист
Юрист
09 юни 2022 15:33
Гост

Въпреки забавената промяна и съпътстващите скандали, това правителство ми се струва като по-добрата алтернатива на кражбите на ГЕРБ и на опитите на Израждане за тотален слугинаж в полза на Русия .

ДейБа
ДейБа
09 юни 2022 23:05
Гост

Слугинажът му в полза на САЩ съвсем не ни носи позитиви. На народа не носи. Не на троловете, напъплили и тук.

Момчето си отива
Момчето си отива
09 юни 2022 14:09
Гост

С празните приказки, тортите на Линда и канадското гражданство.

И с колелото на късмета. Смело. И с куфарите на село.

Курнелия Христова Иванова
Курнелия Христова Иванова
09 юни 2022 14:11
Гост

Каква трагедия. Тамън и …

Re:
Re:
09 юни 2022 14:00
Гост

Спукано гърнето. Мъкидонското.

Равносметка
Равносметка
09 юни 2022 12:11
Гост

Подлогите на Путлер са ясни. Въпросът е дали точно в този момент и ГЕРБ ще продадат интереса на България.

Веселинов
Веселинов
09 юни 2022 12:17
Гост

Корупцията на старите управляващи май вече е на втори план по време на войната… сега най-големия проблем е дали ще продължим да отстояваме ценностите на ЕС или ще се превърнем в руска колония или поне троянски кон

Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 12:55
Гост

Как пък ГЕРБ станаха добрички? Хайде по живо по здраво да се разтуря и тази седянка. Стига им толкова.

Д-р Моро
Д-р Моро
09 юни 2022 14:04
Гост

Д-р Путлер лекува всичко. Ковид, идиотия, алчност.

Скоро ще се наложат усмирителни ризи за хамериканската агентура, която много се е разпасала.

Васил
Васил
09 юни 2022 11:52
Гост

Предсрочни избори са най-лошата опция за страната точно сега и не мога да си представя кой нормален човек иска такова нещо точно сега.

Да видим кой го е грижа да България
Да видим кой го е грижа да България
09 юни 2022 11:46
Гост

Предсрочни избори по време на война и световна енергийна и икономическа криза – това е пълна лудост за всеки обикновен човек! Но не и за националните предатели от „Израждане“, на които Митрофанова плаща, за да клатят управлението и да държат България далече от Европа и по-близо до Сибир. Не и за престъпната шайка от ГЕРБ и ДПС, която се по-ясно вижда реалната опция да бъдат ефективно разследвани престъпленията им, дори без Гешев да бъде отстранен.

Съдия
Съдия
09 юни 2022 8:37
Гост

Довиждане.Малко да отдъхнем от тези вихрени посегателства върху съдебната власт!

незапознат
незапознат
09 юни 2022 8:49
Гост

Всъщност е крайно време да бъде озаптена в престъпната си дейност съдебната система-включително по Грузински-пълно закриване, рестарт, и реучредяване с нови хора. Чужди посланици го казаха директно-и за гнилите ябълки, и за двойния ааршин на съдебната система(думи на посланик Уорлик), и за корупцията в съдебната система(думи на посланик Ван Кестерен). Когато говори посланик говори правителството на дадената държава! Как става инсталирането в съдебната система на магистрати се видя на прокурорските конкурси през 2006 , и през 2015г. Как става инсталирането в администрацията-го разказа бивш съдия-бивш шеф на съд, сега адвокат, как лице от ВСС му се обаждало кой да бъде… Покажи целия коментар »

прокуратурата гази закона (конкретно ЗДвП)
прокуратурата гази закона (конкретно ЗДвП)
09 юни 2022 8:07
Гост

Прокуратурата десетки пъти е нарушила закона. Десетки нарушения на автомобили на прокуратурата на ЗДвП, основно за превишена скорост. МВР съучаства в нарушенията, като не си дава зор да уведоми прокуратурата за фишовете, вероятно не знаят адреса на прокуратурата. https://www.mediapool.bg/mvr-snima-prokuraturata-ima-64-elektronni-fisha-news336390.html

Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 7:57
Гост

Трифонов, Йорданов и компания да стягат багаж, да не бъдат изненадани от бухалките на Рашков. Май ще има арести и евросредства 2-ри сезон. А къде ли са любимите на ПП европрокурори?

за усложнената престъпна дейност в прокуратурата
за усложнената престъпна дейност в прокуратурата
09 юни 2022 8:13
Гост

Абе то за доказания подкуп, поискан и взет от прокурори, случаят, в който прокурори рекетираха и заплашваха не се случи нищо, та сега ли. Случаят осемте джуджета-че студентите могат да учат почти цялата особена част на НК, и усложнената престъпна дейност по общата част от осемте джуджета. Почти ТРИ ГОДИНИ минаха, скоро и давността ще изтече, и нищо не се случва.

за усложнената престъпна дейност в прокуратурата
за усложнената престъпна дейност в прокуратурата
09 юни 2022 8:20
Гост

Да кажа така-дори и да бъде отпочнато досъдебно производство по осемте джуджета, просто няма време да се стигне до присъда. Не,че ще има досъдебно производство някога, но ако хипотетично се случи-ще продължи години, после три инстанции, а вече изтекоха три години от разкритията-тоест вървим не към обикновената, а към абсолютната давност да изтече. Никога прокурорите в бандата от осемте джуджета няма да влязат в затвора, а славно ще си харчат парите от престъпната дейност*. Няма и индикации за търсене на отговорност то прокурорите, които отказват да разследват колегите си-отказът на прокуратурата да обвини прокурори, извършили престъпление е също престъпление. И… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 юни 2022 23:59
Гост

Жалко, че нищо не зависи от нас, както и от тези момчета и момичета от новото правителство.

Трудно им е
Трудно им е
08 юни 2022 22:47
Гост

А ние ще чакаме избор на 11 члена на ВСД от Парламента есента, кауза пердута, при тези раздори, или Герб и БСП пак ще намърдат спорни фигури като Кояджика и компания…

Анонимен
Анонимен
08 юни 2022 19:25
Гост

хайде стига! Довиждане!

Бай Фидан
Бай Фидан
08 юни 2022 19:06
Гост

По-престъпно антинационално управление дори нещастна България не е имала.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 10:40
Гост

Удивително е как с всяко следващо правителство и парламент поставяме нов прецедент.

Анонимен
Анонимен
08 юни 2022 18:57
Гост

и аз съм готов за много работи, ама ….

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 юни 2022 17:34
Гост

Браво, браво, браво! Единственото правилно решение, което Слави взе в последната 1 година.
Петков да си стяга багажа.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 11:38
Гост

И кой да дойде на негово място – Тиквата или Копейкин?

Анонимен
Анонимен
08 юни 2022 17:24
Гост

Поредният експеримент завърши. Бойко Рашков да се прибира. Стига аматьори. Хубавото Наде да си отива при Пинокио.

Георги Ат.
Георги Ат.
08 юни 2022 17:01
Гост

В началото на май, кога беше байряма на мюсюлманите Карадайъ ако помните каза на структурите да се готвят за предсрочни избори. После ако някой каже, че ИТН не са депесарска издънка да ходи на ходжа … ДПС-то очакваше някакви нови атаки срещу собствените им хора, стил „Магнитски“ – дали подобен вътрешен закон или някоя външна санкция. Хората на Доган предусетиха бурята над главите си и активизираха Славчо, който да създаде по-голяма буря, която да измие опасността за тях.

Анонимен
Анонимен
08 юни 2022 18:10
Гост

и какво, по-удобно ли ти стана?

Анонимен
Анонимен
08 юни 2022 17:00
Гост

Путин активира Славуца.
Сега се очаква да потекат тлъсти пари за реклама в тв 7/8 от Газпром.
Путин не прощава

Анонимен
Анонимен
08 юни 2022 18:12
Гост

Активирал, неактивирал … гласували, негласували … Путин, че не прощава не прощава. Стана ли ти по – леко?

Мишев
Мишев
12 юни 2022 8:03
Гост

Явно много завистници на Путин се въдят напоследък. Разбираемо – който чакаше на краварска хранилка и не го огря, сега не може да се уреди и при Путин.

Жокера
Жокера
08 юни 2022 16:39
Гост

Слави може да е инатест, ама поне е принципен. Не отстъпва от принципни положения, макар да изглеждаше глупав опитът му предната година като ръководител на първата политическа сила еднолично да властва над всички. Е, сега, като миноритарен партньор, явно си е научил урока. ПП си заслужават „вота на недоверие“, макар че ако действително са осигурили алтернативен доставчик на газ, което би било единственото положително нещо, сторено по време на тяхното управление, това би било отчасти засенчило юридическите безобразия, които сътвориха – от опитите със Закона за държавния бюджет да подменят ГПК, измислени мораториуми върху цените с неоправдана „задна дата“, след… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 юни 2022 17:36
Гост

Хубава ретроспекция. Всичко започна с на Киро декларацията. Още тогава се видя колко им е капацитетът.

Анонимен
Анонимен
08 юни 2022 16:38
Гост

Тия с 200 да си ходят.

Сартенски
Сартенски
08 юни 2022 16:11
Гост

Политиците вадят пари вече за ромски гласове. Така свхащаме явно демокрацията.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2022 0:27
Гост

Не им трябват, има машини за глусуване, който държи машините, той печели.

Карлиневска
Карлиневска
08 юни 2022 16:10
Гост

Определено става интересно. Нищо не става от тоя народ, но като цяло цял свят отива на зле. Но ние специално ще отидем много на зле.

Чепилов
Чепилов
08 юни 2022 16:10
Гост

Положението ни става страшно. Просто става страшно. Защото не ни чакат добри работи. И тия сега не са адекватни, но не ни чака по-добро.

Анонимен
Анонимен
08 юни 2022 16:15
Гост

Екстра е!

Шарлатанковци
Шарлатанковци
08 юни 2022 16:09
Гост

Карай да е весело. Българският народ така разбира нещата. Шарлатаните чакат да се върнат. Те не са се махали, те си чакат да се върнат.

Мишева
Мишева
08 юни 2022 16:08
Гост

И това, че сега ще има избори не е най-страшното. Няма нужда да ви описвам какво ни чака.

Мишев
Мишев
12 юни 2022 7:59
Гост

Кво бе, пак ли Ковид?

Чорски
Чорски
08 юни 2022 16:08
Гост

Сега ще правим поредната чорба ли? С парламент с Израждане с повече депутати, с парламент с Манолова, Янев и други кретени.

Спиридон
Спиридон
08 юни 2022 16:06
Гост

И той е един политик… Да откършиш от него.

Цветан
Цветан
08 юни 2022 16:03
Гост

Явно това е, за да изпълни волята на гуруто си от ГЕРБ.

Спиридон
Спиридон
08 юни 2022 16:04
Гост

Зор им е за нови избори. Но надали ще ги спечелят.

Анонимен
Анонимен
08 юни 2022 16:01
Гост

Когато ИТН спечелиха изборите Слави доказа, че е достатъчно тъп, за да предизвика нови избори и да ги загуби. Сега няма да се учудя, ако надмине очакванията ми и предизвика нови избори, на които най-вероятно въобще няма да влезе в парламента.

адвокат
адвокат
08 юни 2022 22:15
Гост

Не е тъп. Това му беше ролята, да няма работещо правителство. За това поставяха невъзможни ултиматуми тип „или цялата власт или нищо. И двете крайности ги устройваха. Но нищо по средата. Слави и назначенията му за кратко време показаха, че не може да бъдат алтернатива. Остана ли някой?

Чочо
Чочо
08 юни 2022 16:01
Гост

Мбого добре.. Те и без това не вършеха нищо в Парламента.

Ужас...
Ужас...
08 юни 2022 15:58
Гост

Сега ще настане тиквено-рубладжийския рай…

Милена
Милена
08 юни 2022 15:57
Гост

Ми добре бе, направете пак избори. На мен доверието в ПП ми спадна от 80% на 30%. Но в ИТН ми беше към 50% миналата година по това време, а после ми спадна на 5%. Същото важи и за ГЕРБ и Радев – имах им доверие едва 10%, а сега е 4-5%. Което значи, че сама ако трябва да се анализирам, то аз пак ще си гласувам за ПП ПП. Защото просто всички други са се сринали прекалено много.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 юни 2022 20:57
Гост

Наивна сте. ПП са въздух по налягане. Нямат хора, структури, а и лидери. Всяка втора дума на Кирчо е гаф, само Асен закърпва нещата, но негово не го знаеш на гъби ли е или просто си пийва винце. ОП се държат само по милостта на Козяк и това е.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2022 7:57
Гост

То, по-добре май недей почва да се самоанализираш, че като усещам накъде ти върви анализа …

Павлова
Павлова
08 юни 2022 15:56
Гост

Услуга на ГЕРБ… чудесно.

Стоил
Стоил
08 юни 2022 16:08
Гост

Подлога!

Аспарухов
Аспарухов
08 юни 2022 15:54
Гост

Оф…пак предизборна кампания по никое време.

Чавдар
Чавдар
08 юни 2022 16:02
Гост

На там вървят нещата.

Черков
Черков
08 юни 2022 15:54
Гост

Явно не им е зор да влизат пак в парламента. Защото ако сега правим избори е много вероятно да не влязат в парламента повече от ИТН.

Стоил
Стоил
08 юни 2022 16:09
Гост

И по- добре.

Иванова
Иванова
08 юни 2022 15:53
Гост

Сега я втасахме…

Анонимен
Анонимен
08 юни 2022 15:49
Гост

Браво!

Филип
Филип
08 юни 2022 16:10
Гост

На мижитурките в НС.