София, Бургас и Пловдив са областите с най-много дела за убийства на жени в периода 2012-2017 г., а за същото време в Кърджали не е заведено нито едно дело за подобно престъпление.

Това показва интерактивна карта, създадена от Българския хелзинкски комитет (БХК) като част от платформата ubita.org, в която ще се събират данни за убийствата на жени, каквито в момента официалната статистика не предоставя. Картата дава възможност за преглед на броя на делата в окръжните съдилища и справка за постановените присъди по тях.

Обобщените от БХК данни показват, че най малко 102 присъди за умишлени убийства на жени от мъже са постановили окръжните съдилища в България в периода от 5 години.

В 95% от случаите убийците са се познавали с жертвите, в 70% от тях – те са били в близки взаимоотношения – роднини, бивши или настоящи партньори – като в  44 на сто от прегледаните случаи извършителят е бивш или настоящ партньор на убитата жена. „Очевидна е корелацията между взаимоотношенията на убийците с техните жертви и извършените престъпления. На този фон, българският съд продължава да приема ревността за “смекчаващо вината обстоятелство”, което е недопустимо“, посочват от правозащитната организация.

Прегледът на съдебната практика показва още, че всяка трета убита жена е била подложена на системно насилие, а всяка десета е търсила закрила от полицията именно от мъжа, който я последствие я е убил. 62% от жертвите са били убити в дома си.

Платформата съдържа база данни със 141 осъдителни присъди по дела за умишлени убийства, опити за убийства и причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на нанесена телесна повреда. Пострадалите са жени на 14 или повече години, а извършителите са мъже.

Данните показват, че в 53 от случаите жените стават жертва на нападение с нож, брадва или сатър, а 34 са били пребити. 23 жени са били удряни с тъп предмет – камък, бухалка, чук, 17 са удушени, а 10 са били застреляни. Има единични случаи и на жени хвърляни отвисоко и една, която е била хвърлена в кладенец.

Базата данни позволява филтриране на съдебната практика по един или няколко критерия: съд, постановил присъдата; година на постановяване на присъдата; престъпление; връзка извършител-жертва; начин/средство за извършване на престъплението.

Резултатите от търсенето се представят в списък, съдържащ информация за делото, какво е престъплението, кога, къде и как е извършено, връзка извършител-жертва, възраст на жертвата и възраст на извършителя.

От БХК посочват, че платформата е отговор на спешната нужда от системно събиране на данни за случаите на убийства на жени, тъй като проблемът е неглижиран от властите, а официалната статистика не включва данни за случаите на домашно насилие и другите форми на насилие срещу жени.

„Убийствата, като най-тежката форма на посегателство срещу личността, също не се документират и анализират през призмата на обусловените от пола на жертвата специфики. Липсата на данни и анализи спомага единствено за прикриване на мащабите на проблема, на факторите, които допринасят за неговата устойчивост и на начините за неговото премахване. БХК споделя разбирането, че е невъзможно да се борим срещу “невидими” проблеми. За да изкореним насилието, трябва първо да го направим видимо“, пишат от правозащитната организация.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
lssah
lssah
06 февруари 2019 12:34
Гост

Стигнах до бхк и спрях да чета.

мъж
мъж
05 февруари 2019 12:18
Гост

А за убийствата на мъже защо няма? Нали уж по закон сме равни, с какво жените са по специални?

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2019 22:00
Гост

Защо няма статистика на убити мъже спрямо убитите жени? Явно мъжете не са ценни, особено ако са бели, хетеросексуални и в репродуктивна възраст и могат да се избиват на воля?
Защо няма сравнение за едно и също престъпление какво наказание получава една жена и един мъж?
Без подобни сравнения, освен за едностранчивост и предвзетост не може да става въпрос за друго.

Светлините на града
Светлините на града
04 февруари 2019 18:09
Гост

Е, да можеше Българският хелзинкски комитет да направи и подобна карта за корупцията България. Сигурно ще светне цялата като коледна елха.

Не ме трийте!!!
Не ме трийте!!!
04 февруари 2019 16:00
Гост

Българският съд, ако въобще има такъв трябва да се замисли, че един ден законите се обръщат срещу него. Да не се случва на някой законодател негова роднина да бъде убита по този начин. Той дали ще приеме тогава ревността като оправдание за извършителя.

някой
някой
07 февруари 2019 9:46
Гост

Крайно време е да се научите да разграничавате българския съд от българския законодател. Запомнете го най-накрая, законодателят е Народното събрание – ония 240 главоча, които създават законите. Съдът е институцията, която само прилага закона, какъвто е създаден от НС, съдът не измисля нови закони по свое усмотрение.
Иначе, сте много прав/а/, един ден всичко се връща като бумеранг.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2019 15:55
Гост

Не бива да стига до тази тъжна статистика. Може би, ако сигналите за системно насилие.

Киро
Киро
04 февруари 2019 15:54
Гост

А какви са мотивите на жените, които убиват мъже? Те са в пъти по-малко, но е интересно защо.

Местен
Местен
04 февруари 2019 15:56
Гост

Последният случай е от Пловдивско, мотивът – системен тормоз.

5-ко
5-ко
04 февруари 2019 16:02
Гост

Нетърпимост към ревността.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2019 15:53
Гост

Ревността – смекчаващо вината обстоятелство!? Що за аборигентско разбиране, първичност и простотия? И това минава през съдебната практика.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2019 15:56
Гост

За тези жестоки убийства няма оправдание.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2019 15:50
Гост

Народопсихология и възпитание от убиеца до съдията.