Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) проверява случая със съдиите от Върховния административен съд (ВАС) Светослав Славов и Николай Гунчев, които са били на лов в стопанство, взето на концесия от фирма на обвиняемия бизнесмен Миню Стайков.

„Получили сме сигнал и ИВСС ще изпълни правомощията си по закон“, заявиха за „Лекс“ от институцията, но не съобщават кой е подателят на сигнала срещу двамата върховни съдии.

След огласяването на случая ВАС излезе със специална позиция, в която заяви, че участието на Светослав Славов и Николай Гунчев в лов в дивечовъдното стопанство „Кабата“ няма отношение към правораздавателната им дейност.

В края на миналата година двамата са били на лов в стопанството край Бургас, на което концесионер е фирма на Миню Стайков, който от 8 месеца е в ареста по обвинения за данъчни престъпления и организирана престъпна група за незаконно производство на цигари.

Гунчев и Славов не са коментирали случая, но позицията на ВАС е, че те са участвали в законно организиран лов, имат необходимите разрешителни за притежание и употреба на ловно оръжие. Освен това имат право да ловуват на територията на цялата страна и не са длъжни да знаят кой е концесионер на дадено стопанство. Двамата съдии не познавали другите участници в груповия лов, а един от тях е адвокатът на фирмите на Стайков – Станислав Коев.

Впоследствие в „24 часа“ излезе публикация, че самата фирма концесионер на стопанството е платила таксата за целия лов.

По закон ИВСС извършва т. нар. проверки за почтеност и конфликт на интереси на магистратите, както и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. Ако установи нарушения, инспекторатът може да внесе във Висшия съдебен съвет предложение за започване на дисциплинарно производство .

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Знайко
Знайко
03 юни 2019 14:54
Гост

Много добре знаят чие е стопанството. А дори да не знаят, нали са били в компанията на адвоката на Стайков. Или и това не знаят? И не знаят, че таксата за лова е поета от стопанството?

Русев
Русев
29 май 2019 11:34
Гост

Познавам добре Гунчев и съм уверен, че е постаноBвка .

Точкоковица
Точкоковица
28 май 2019 20:51
Гост

Автор на сигнала е Цацаров. Това е достатъчно красноречиво.

Анонимен
Анонимен
29 май 2019 0:12
Гост

Развихри се милият преди края на мандата си.

Анонимен
Анонимен
28 май 2019 16:04
Гост

А тази фирма концесионер дали по принцип плаща таксата за лов, или си избира на кого точно.

Златната рибка
Златната рибка
28 май 2019 16:30
Гост

По скоро ловците са предубедени къде да ходят. Не заради безплатното ловуване, разбира се.

Анонимен
Анонимен
28 май 2019 16:01
Гост

Ловуването може да няма отношение към правораздавателната им дейност, но съм далеч от мисълта, че не знаят чие е мястото на което ловуват.

Анонимен
Анонимен
28 май 2019 15:45
Гост

Sega s tozi singal savsem zamiriosa na porachka