Имението на Николай и Евгения Баневи в столичния кв. „Бояна“ се продава на търг с начална цена от 5 788 107 лв. без ДДС.

Имотът е обявен за продажба от частния съдебен изпълнител Милен Бъзински, а обявлението е видно на сайта му, съобщи „Дневник“. Става дума за къщата, от която МВР разпространи снимки, след като започна разследването срещу Баневи миналата година, като там бяха открити и множество скъпоценности на семейството. Тогава зам.-главният прокурор Иван Гешев каза, че свидетели наричали къщата „мавзолей“, а Баневи я определяли като „корпоративна резиденция“.

Обявата е публикувана вчера и е в Регистъра на публичните продажба, като в нея за собственик е представена фирма „Партнърс комерс“, която пък е собственост на Банев през офшорна фирма. Според медийни публикации отпреди две години фирмата е имала задължения от близо 2 млн. лева към държавата.

dav

В края на януари т.г. в имението на Баневи влязоха частни съдебни изпълнители, за да опишат имуществото. Тогава стана ясно, че става дума за дълг от 90 000 лева на „Партнърс комерс“, натрупан като неустойки по договор за заем от 15 000 лева, отпуснат на сина на Банев, който пък бил управител на фирмата. Синът на Банев обаче каза тогава, че няма нищо общо, а баща му и Евгения Банева го вписали като управител като подставено лице, докато той бил студент в Лондон.

Имението се разпростира на 11 486 кв. м., а застроената площ е 685 кв. м. Според обявлението предмет на публичната продан е само сградата. От приложения от частния съдебен изпълнител списък се вижда, че от 2011 г. до 2018 г. върху имота има наложени няколко възбрани. Желаещите могат да направят оглед или да разгледат книжата на имота от 22 март до 22 април, а на 23 април ще се проведе публичната продан в Софийския районен съд.

Имението представлява жилищна част и басейн, свързани с топла връзка. Жилищната част се състои от сутерен, партер и два етажа, като на етаж има по 6 апартамента с тераси.

dav

Николай и Евгения Баневи и в момента са в ареста по обвинение, че в престъпна група са изпрали над един милиард лева, присвоили са близо 85 млн. лева и са укривали данъци. Според разследващите присвояването на парите е ставало от приватизираните предприятия „Полимери“ , „Елма“, „Химически завод Панайот Волов“ и „Топлофикация Казанлък“. Държавното обвинение твърди, че от „Полимери“ са присвоени над 1.5 млн. лева, завод „Елма“ е бил нарязан на скрап и източен, а заводът в Костенец бил продаден на КТБ. Източването ставало като всички пари по договори на дружествата се превеждали по сметки на Баневи.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
еха!
еха!
21 март 2019 16:28
Гост

А Нинова си купила апартамент за мижавите 21 000 лв. В кое ли село е този имот?

Симо
Симо
20 март 2019 22:48
Гост

Окрадоха държавата, за да се къпят лукс. Дано да платят за мръсните си пари.

Стоян
Стоян
20 март 2019 22:45
Гост

Ако е истинa това, което казва синът им, е много жалко да използваш детето си като изкупителна жертва.

Наглец
Наглец
20 март 2019 22:36
Гост

Тези добре са си поживяли. И после Банев ще претендира, че процесът срещу тях е като селска вечеринка.