Беглецът от правосъдието Илиян Тодоров, който се укри преди да бъде осъден за двойното убийство пред дискотека „Соло“, е бил задържан в Узбекистан.

Това е станало на 1 март на летището в Ташкент преди полет за Истанбул. От прокуратурата съобщиха, че Тодоров е бил спрян за проверка, след което е установено, че паспортът му е подправен и той е бил задържан. След това е било установено, че става дума за издирван с Европейска заповед за арест и червен бюлетин на Интерпол.

Прокуратурата в Узбекистан е започнала разследване срещу него за документно престъпление заради използвания подправен паспорт.

От държавното обвинение поясниха, че предстои да бъдат изпратени и документи за екстрадиция на Тодоров, съгласно сключен договор между България и Узбекистан, а главният прокурор Иван Гешев е поискал официална видеоконферентна връзка с колегата си в Узбекистан Нигматила Юлдашев.

През декември 2013 г. Илиян Тодоров беше окончателно осъден на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека „Соло“, на метри от Съдебната палата в София. То беше извършено на 18 април 2009 г., когато Кирил Въжаров и Васил Александров бяха наръгани смъртоносно с нож в гърба, а приятелят им Кирил Димитров беше ранен. До трагедията се стигна след конфликт между две компании. За двойното убийство и опита за убийство беше обвинен именно Тодоров, който след два дни се предаде в полицията, но още тогава беше променил външния си вид и се появи късо подстриган и изрусен.

През 2011 г. състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Румяна Ченалова, която няколко години по-късно беше уволнена от съдебната система, оправда Тодоров и го освободи от ареста. В хода на делото стана ясно, че непосредствено след убийството Тодоров се качил на такси и казал на шофьора: „Май наръгах един“, но според съда не било изяснено кого е наръгал, а намереният у него нож бил изследван само за кръв и ДНК, но не и дали може с него да е било извършен убийството. Така съдът прие, че има само косвени доказателства срещу Тодоров. Присъдата беше подписана с особено мнение от младшия съдия Мария Дончева, която беше категорична, че веригата от косвени доказателства не е прекъсната и те водят до единствения възможен извод, че именно Тодоров е наръгал момчетата.

След това Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда и го осъди на доживотен затвор, а в края на 2103 г. Върховният касационен съд (ВКС) остави присъдата в сила. Едва тогава обаче стана ясно, че Тодоров се е укрил, вероятно още когато е бил освободен от ареста след първото му оправдаване. След окончателното произнасяне на ВКС Тодоров направи обръщениe в „Youtube“ до главния прокурор и писа на правосъдния министър, като се обяви за невинен и твърдеше, че знае кой е истинският убиец, но мълчал заради заплахи към семейството му.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Случаят вони та се нетрае.
Случаят вони та се нетрае.
07 март 2023 2:56
Гост

Случаят вони, и е очевидно до очевадност,че бягството е с протекции от тогавашната власт и институции и служби. И не иде реч за странната оправдавка на първа инстанция-това вече беше изговорено. 1. Беглецът панически продава имот. Това е известно на държавата, защото се подават декларации, плащането е по закон по банков път, всичко се вписва в АВ.Институциите знаят,че подсъдимо лице панически продава имот, не се случва нищо. 2. В медиите пише,че роднините на подсъдимия продават тогава и други имоти. Тоест има паническо обръщане на имоти в пари, имаме подсъдим за убийство, и не се прави нищо. Държавата знае за обръщането… Покажи целия коментар »

Архив
Архив
06 март 2023 18:49
Гост

Важно е да се отбележи,че адвокат на пострадалите беше бивш съдия от Димитровград,който даде всичко от себе си с цел доказване авторството на това престъпление!Това е адвокат Росен Райков от САК.Толкова се беше амбицирал срещу тази несправедливост,че дори написа маса статии срещу Ченалова и бившата си съпруга в момента съдия от един окръжен съд. Без неговата епична битка нямаше да се стигне до този финал.

Обективната истина
Обективната истина
06 март 2023 23:45
Гост

Колега, пишете небивалици. Всички знаем, че авторството на деянието се доказва, чрез средствата и способите на НПК, чрез разследващите органи, наблюдаващия прокурор, експерти, вещи лица и т.н.
Хайде да не правите реклама на неизвестен провинциален адвокат.

Арбитър
Арбитър
07 март 2023 4:28
Гост

Явно скоро сте завършили НИП!Нищо не сте разбрали от коментара на Архив!

Обективната истина
Обективната истина
07 март 2023 7:39
Гост

За разлика от Вас съм с над 25 г. магистратски стаж!

съдийката Ченалова
съдийката Ченалова
06 март 2023 18:25
Гост

Не ми харесва тази новина. Ама хич не ми харесва.

Анонимен
Анонимен
06 март 2023 17:09
Гост

Явно парите не са стигали за Дубай.

Юлиян
Юлиян
06 март 2023 15:55
Гост

Като го изпускат нашите, другите ще го хващат.

бай Сорос Гейтс Ротшилдов
бай Сорос Гейтс Ротшилдов
06 март 2023 19:11
Гост

„Изпускат“?
Пусна го съдийката Румяна Ченалова. Известна като „гнила ябълка“.
Понастоящем уонаби политик и кандидат депутатка от „Възраждане“.

Анонимен
Анонимен
07 март 2023 3:04
Гост

Какво изпускане? Подсъдим за убийство започва панически да продава имоти, това се знае от държавата-всяка продажба на имот е добре известна на държавата и не се случва нищо. Явно е ,че бягството е с подкрепа-явна или мълчалива-все едно на властта, която е част от престъпността. Да не светне червената лампичка, когато подсъдим обръща имоти в пари в паническа скорост-ясно е,че има сериозна подкрепа в съд, прокуратура , милиция. Подсъдимия продава тогава имот, роднините му продават тогава имоти-всичко вони. Силно съмнително е ,че лицето ще остане дълго в затвора. Чрез магията на възобновяванките вероятността да бъде уредено пускането от затвора е… Покажи целия коментар »

Кики
Кики
06 март 2023 15:53
Гост

E, сега вече няма къде да бяга.

съмняващ се
съмняващ се
07 март 2023 3:07
Гост

Що да бяга.

Има адвокатска кантора чудотворци в магията пред ВКС „възобновява делото на ниво ВКС, оправдава, освобождава “ лицето. Смяташ ли,
че няма да бъде пробвана възобновяванка?

Щерев
Щерев
06 март 2023 15:48
Гост

E, от този нож не са ли взели отпечатъци?

Заки
Заки
06 март 2023 15:45
Гост

Ако Софийският градски съд беше взел правилно решение, нямаше да се стигне до тук.

Георги Ат.
Георги Ат.
06 март 2023 14:52
Гост

Чудно място да се скриеш от закона е Узбекистан, бедна, но не толкова, че да живееш царски, мюсюлманска и суха като напуканата пета на селски работник. Освен да има някой роднина там, има малка диаспора там и то предимно от таврийските българи.

Раду
Раду
06 март 2023 14:41
Гост

Спукана му е работата!

Тодоров
Тодоров
06 март 2023 14:41
Гост

Нахален бе

Мики
Мики
06 март 2023 15:47
Гост

Гледа да отърве кожата.

Манолев
Манолев
06 март 2023 14:41
Гост

Определено не е добре, че е бил изтърван да избяга.

Андраде
Андраде
06 март 2023 14:40
Гост

Поживял си е. Но се е отпуснал и е тръгнал да се разхожда в Истанбул

Недев
Недев
06 март 2023 14:40
Гост

Ами тук идва един друг въпрос. Тоя е от малкото осъдени на доживотен затвор за двойно убийство. Обаче 12 години се крие и не е извършил друго такова. Ако тогава, за тези няколко минути и дори секунди, просто е прещракал заради някакви лични проблеми, алкохол или друго, то това прави ли го убиец at general? Казус е това за мен.

Любител
Любител
06 март 2023 15:50
Гост

Като се крие, явно внимава да не се набива на очи, и да не привлича вниманието на полицията. Ако бъде заподозрян в каквото и да е престъпление, ще лъсне самоличността му. А след като има влязла в сила присъда, тя трябва да се изпълни. Въпросът, който ти поставяш, ще се обсъди евентуално след 20 години, когато поиска замяна на доживотния затвор с 30 години лишаване от свобода.

Пашов
Пашов
06 март 2023 14:39
Гост

Хубаво е, че е хванат. Защото може да направи още едно такова престъпление, но в друга държава

Чулев
Чулев
06 март 2023 14:38
Гост

Поредния рецидивист. Изглежда, като човек, който не е с всичкия си

Лозан
Лозан
06 март 2023 15:50
Гост

Щом не е сигурен дали е наръгал хората. Кой го знае и на какво е бил.

Каралиев
Каралиев
06 март 2023 14:38
Гост

От Кармата няма да избягате. Нищо, че може да не вярвате в нея.

Манолев
Манолев
06 март 2023 14:38
Гост

Не е лесно да живееш „на свобода“ при все, че имаш осъдителна присъда и да се оглеждаш зад всеки камък и стена дали няма да те хванат.

Рубев
Рубев
06 март 2023 14:37
Гост

Прави впечатление, че е заловен защото сам се е издънил. Не защото е бил намерен от властите. Независимо дали говорим за български или примерно Интерпол – ЦРУ.