Изборът на нов главен прокурор ще се състои на 24 октомври. Номинации ще се правят най-късно до 29 юли. Процедурата започва на 15 юли. Това реши днес Пленумът на Висшия съдебен съвет, който прие хронограма за провеждане на избора.

Първоначално Прокурорската колегия беше предложила изборът да бъде на 14 ноември. Но днес кадровиците решиха, че не трябва да се чака изтичането на двумесечения срок, в който концепциите да „стоят“ на сайта на Висшия съдебен съвет и след това да се изготвят становищата за професионалнионалните и нравствени качества на кандидатите и да се взема решение за допустимостта на номинираните.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков изрази надежда да има избор още при първата процедура, защото така ще има възможност и за приемственост. Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи становището, като добави, че именно това е причината да бъде предложено откриването на процедурата да бъде на 15 юли.

Следват четири заседания на Пленума на ВСС, на които може да се издигат кандидати за поста главен прокурор. Те ще се проведат на 18, 22, 25 и 29 юли. Номинираните трябва да представят своите концепции до 12 август.

Първоначално Прокурорската колегия беше решила, че на 3 октомври Пленумът трябва да обяви дата, място и час за изслушването на кандидатите, а етичната комисия и тази за комисиите за атестирането и да изготвят становища за притежаваните професионални и нравствени качества на кандидатите до 7 октомври. Сега датите се изтеглят съответно на 12 и 17 септември.

Същевременно, вместо на 30 октомври, Прокурорската колегия ще решава за допустимостта на номинираните на свое заседание на 9 октомври. Неправителствените организации и представителите на научните среди могат да дават становища до 16 октомври, вместо до 6 ноември, както гласеше първоначалният вариант.

Така се стигна и до датата 24 октомври, на която да се проведе изслушването на кандидатите и самият избор.

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че приемането на времеви график не е залегнало в Закона за съдебната власт, но тази практика се е наложила, защото така има предвидимост и откритост на процедурата. По думите му в закона никъде не се сочи и кой изготвя хронограмата. В предишни избори предложения за това са правени от отделни членове на ВСС и на комисии.

Цацаров обясни, че изтеглянето на някои срокове не е кой знае колко съществено. „Не мога да кажа, че има пряк умисъл. Моето убеждение беше, че заседанията на комисиите и колегията следва да следват изтичането на двумесечния срок, в който концепциите са публикувани на сайта на ВСС. Но направих справка с предходни избори и се оказа, че няма пречка комисиите да изготвят становищата си в рамките на тези два месеца“, каза още главния прокурор.

След заседанието правосъдният министър Данаил Кирилов потвърди, че няма намерение да внася предложение на кандидат за главен прокурор. Би номинирал човек само при определени обстоятелства. На въпрос какви, той каза – когато няма други кандидати, макар да направи уговорката, че не иска да бъде изчерпателен в обстоятелствата. Той отказа да посочи дали към 29 юли ще има свой кандидат, който ще държи в резерва и би предложил само при нужда.

По отношение на името на евродепутата Емил Радев, което през последните седмици се появи като евентуален кандидат за главен прокурор, Кирилов заяви, че той има възможност и е много вероятно в един момент да продължи работата си като евродепутат.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Спомени
Спомени
25 юни 2019 16:00
Гост

Толкова надежди имаше за Цацаров. Дано не се повтори фиаското и с новия мандат.

Бай Иван
Бай Иван
13 юни 2019 20:14
Гост

e що не Делян Пеевски за Главен? Навремето не стана шеф на ДАНС, сега е ред да му се реваншират…

Анонимен
Анонимен
13 юни 2019 13:50
Гост

Татарчев-Филчев-Велчев-Цацаров – винаги мислиш, че не може по-зле, пък то става. всеки по своему разбира се

монитор мониторингов оставков
монитор мониторингов оставков
13 юни 2019 13:03
Гост

Оставката на Дани К. ще е интригуващ акт, явно рожденикът ББ му е казал – ако не го махнат, си отиваш. И той какво да прави, ще подава. Инак от Брюксел не се е чуло, че размитат да го махат тоз пусти мониторинг

12345
12345
13 юни 2019 10:52
Гост

Явно за местните избори няма интрига и няма защо да се чака, иначе май Цацаров това искаше

Анонимен
Анонимен
13 юни 2019 10:40
Гост

Няма да е кой знае какъв проблем, ако няма приемственост. Каква е тази еуфория.

pier
pier
13 юни 2019 10:24
Гост

Не виждам основание за вълнение. Намеците, че първият опит ще се провали вече започнаха. Въртят се несериозни кандидатури като на Емил Радев. Емил Радев главен прокурор?! Да не чува Господ! Та, дано измътят нещо, по-приемливо, ако трябва и да се проваля този избор

Анонимен
Анонимен
13 юни 2019 10:17
Гост

Всичко е споко. То не е толкова важно кога, а #кой 😉