Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) ще извърши проверка в Софийския районен съд (СРС) за изтекли лични данни на свидетел по дело.

ИВСС е бил уведомен от самия съд за допуснато нарушение по чл. 64 от Закона за съдебната власт, който предвижда съдебните актове да се публикуват на интернет страниците на съдилищата. След получаване на уведомлението, в ИВСС незабавно е била образувана преписка.

След анализ на информацията и определяне нивото на риска за правата и свободите на засегнатото лице, съобразно процедурата по чл. 94з от ПОДИВССДАЕ ще се извърши проверка в СРС, която да установи причините за нарушението, както и има ли и други нарушения на сигурността на личните данни, допуснати от съда в качеството му на администратор на лични данни при публикуване на съдебните актове“, се казва в съобщение от ИВСС.

Случаят бе огласен вчера от Нова ТВ. Йордан Данчев установил, че трите му имена и номерът на личната му карта фигурират в протокол от съдебно заседание по гражданско дело от 18 юли, по което е бил свидетел. На следващия ден протоколът се появил в интернет.

От 19 юли въпросният протокол циркулира в интернет пространството. Там са изписани пълните ми имена, както и тези на съпругата ми, а също и номер на личната карта. Обявих личната си карта за открадната, но тъй като кредитният регистър се публикува с месец закъснение, аз до този момент не знам дали някой не е злоупотребил с моите данни като е изтеглил бърз кредит”, разказва Йордан Данчев.

Той е подал сигнали до Комисията за защита на личните данни, както и жалби до МВР и омбудсмана.

От Софийския районен съд са поднесли извиненията си на Йордан Данчев и са го уведомили, че личните данни вече са заличени. От съда са посочили още, че става дума за пропуск, който се дължи на законовото изискване в деловодната система на съдилищата да се публикуват актовете и протоколите от всички видове дела, които само за миналата година в СРС са над 70 000.

В същото време Единната информационна система на съдилищата не заличава голяма част  от данните автоматично и се налага ръчното анонимизиране на всеки акт и протокол от съдебните служители, което е изключително трудоемко с оглед огромния брой на делата и множеството актове и протоколи по всяко от тях“, са посочили още от СРС.

От съда са изтъкнали, че има остра необходимост от подобряване на деловодния продукт, за да не се допускат подобни пропуски в бъдеще.

 

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
наблюдателен
наблюдателен
31 август 2023 12:59
Гост

Влизам в сайта на СРС, съдебни актове, задавам дата 19 юли 2023 година и няма абсолютно НИЩО качено, нито протокол, нито решение, НИЩО. Къде ли ще да е отишъл този протокол? За дата 18 юли положението е същото…няма нищо качено

ГЛОБИТЕ ЗА БЕЗЗАКОНИЕТО СА СВИРЕПИ!
ГЛОБИТЕ ЗА БЕЗЗАКОНИЕТО СА СВИРЕПИ!
31 август 2023 12:20
Гост

Не инспектора, а КЗЛД трябва да провери случая, като глобите по закон за ЗЛД, и по Регламента по материята са свирепи и НЕИЗБЕЖНИ-до 4 процента от бюджета на съответната институция-тоест 4 процента от субсидията за СРС!

НЕГЛИЖИРА СЕ
НЕГЛИЖИРА СЕ
31 август 2023 11:14
Гост

А ИВСС кога ще провери масовото некачване на протоколи от заседания, актовете на съда, дори заповед за разпределение на делото, понякога липсва от ЕПЕП и проблемът е масов! Съдебните секретари масово неглижират императивното задължение да качват пълните протоколи и актове на съда от всяко едно заседание в кратки срокове. Те просто отказват да си вършат задълженията. После как да видя протокол от което и да е дело? Къде е публичността на заседанията, ако това не се спазва? ОБУЧЕТЕ СИ СЕКРЕТАРКИТЕ!

Geleto
Geleto
31 август 2023 13:27
Гост

Колега, възмущението Ви е разбираемо, но дали си задавате простия въпрос тези секретарки смогват ли физически да си изпълнят тези си задължения.

НЕГЛИЖИРА СЕ
НЕГЛИЖИРА СЕ
31 август 2023 13:45
Гост

Закона е закон и той се изпълнява какъвто е. Ако бях съдебен секретар и нямах време, нямаше да си тръгна в 16:59, а щях да остана докато е готово. Съдиите как могат да пишат мотиви през уикенда, свободно време да нямат от пустите мотиви, а секретаря да си вее байряка, за да не кажа бельото, насам-натам. Ако трябва ще се определи съботния ден само и единствено да се качват пълни стенографски протоколи, съответно със заличени лични данни, ако някой иска да взима лични данни, вече да си ходи и да си присъства във зала… последното е в кръга на шегата,… Покажи целия коментар »

Любител
Любител
30 август 2023 16:32
Гост

Да бе, той СРС си изпълнява задължението и публикува протоколите. В ЕПЕП може и да са всичките, но в интернет страницата , едва ли са и 10 %

666
666
30 август 2023 17:58
Гост

Всичко, което подлежи на публикуване, се публикува. През сайта на съда, може да си изтеглиш който си искаш протокол, по номер дело, състав, година. Тази ЕИСПП, не е нож, а гилотина. Тепърва ще й берем плодовете. А и съдиите държат протоколите да са в системата. Всеки Ганьо, ако знае какво търси, ще го намери. Толкова е сигурна системата за милиони евра, гушнати от Информационни носители. Кво ши каиш , гусин Константинов? Шибана ви е системата, за нищо не става.

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 16:30
Гост

Истината е, че в ЕИСС има бутон за обезличаване на името, ЕГН и той се използва, както за съд.протоколи, така и за актовете и мотивите, т.е. това е автоматизирано изтриване на личните данни, засечени от системата. Затова трябва да се провери заданието и изпълнението от Информационно обслужване. Нали идеята беше електронно правосъдие и затова се въведе тази ЕИСС. Навремето ръчно се обезличаваше и нямаше пропуски. Сега се появиха. СРС си има други трески за дялане, но точно тук нито съдията, нито съд.секретар, нито ръководството имат вина, че част от личните данни, ЕИСС не е обезличила. Вероятността в този голям съд… Покажи целия коментар »

Радостта Прелива
Радостта Прелива
30 август 2023 15:58
Гост

Сто бързи кредита са изтеглили на негово име. Само това правят по цял ден измамниците – дебнат протоколите на съдилищата за издънки с лични данни lmao Впрочем, има безплатна услуга за справка относно кредитната история на лицето, която можеш да я заявиш и получиш онлайн, ако имаш КЕП.

Мони
Мони
30 август 2023 16:53
Гост

Защо не вземете да си качите в интернет пространството трите имена и номера на личната карта в такъв случай???Запознайте се първо как се тегли кредите с чужди данни!
https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/910666

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 22:19
Гост

Няма данни за кредити. Хайде да не съчинява!

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 15:47
Гост

Не е добре това

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 15:46
Гост

Ужас!

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 15:45
Гост

Ако стане практика или се установи, че е такава, то не вярвам, че някой ще иска да свидетелства за каквото и да било вече!

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 15:45
Гост

Дано се задействат, защото това вече е притеснително

Танини
Танини
30 август 2023 15:45
Гост

Успех желая на всички, които чакат някой да им защити личните данни и изобщо неприкосновеност на тях.

Филипа
Филипа
30 август 2023 15:44
Гост

Тоо само това да беше. Личните данни на всички са къде ли не в мрежата

Джоно
Джоно
30 август 2023 15:44
Гост

Добре де, но то какво излиза? Че може да ти разпускат лични данни където им падне?

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 15:43
Гост

Тук явно говорим за професионализъм на особено голямо ниво

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 15:43
Гост

Е бива ли такова нещо