Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) беше приет за пълноправен член на Мрежата на европейските служби за съдебна инспекция (RESIJ). Това стана по време на първото Общо събрание на организацията на 16 октомври 2019 г. в Париж, съобщиха от инспектората. Събитието беше организирано със съдействието на министъра на правосъдието на Франция Никол Беллубе.

Главният инспектор Теодора Точкова е благодарила за доверието и е посочила, че това е едва началото на дългогодишно партньорство и сътрудничество. Тя е обяснила на присъстващите, че ИВСС проверява не само професионалната дейност на магистратите, но и дали те спазват изискванията за етично поведение, независимост и висок морал.

Точкова е посочила, че от март 2019 г. инспекторатът е получил и ново правомощие – да осъществява надзор при обработването на лични данни от съда, прокуратурата и следствените отдели при изпълнение на задълженията им.

От една страна това означава доверие на законодателя и висока оценка за свършената работа, от друга – се увеличават очакванията на гражданите и институциите към дейността на ИВСС, което налага следване на най-високите стандарти на инспекционната дейност“, е изтъкнала Точкова. И е пояснила, че това може да бъде постигнато чрез изработването на общи стандарти и обмен на добри практики на съдебната инспекция, каквито са и целите на Европейската мрежа на съдебните служби за инспекция в правосъдието, припознати от ИВСС.

Мрежата на европейските служби за съдебна инспекция е създадена през февруари 2018 г. В нея са участват институции от Белгия, Испания, Франция, Италия, Португалия и Румъния. Целта е укрепване на тясно сътрудничество между членовете ѝ.

Предстои организацията да разработи общи стандарти за оценка на дейността и функционирането на съдебните системи, да определи общи гаранции за етика и компетентност в изпълнение на мисии за оценка. „Една от задачите, които си поставят от мрежата е да допринесе за оценката на ефективността и качеството на правосъдието, включително на европейските инструменти за правно сътрудничество по граждански и наказателни дела„, съобщиха от инспектората.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
18 октомври 2019 21:39
Регистриран

ИВСС бил проверявал професионалната дейност на магистратите, и тяхното поведение….,вкл.висок морал ?!Що е това,госпожо .Чудя се дали по-голям /лъжец/описател на нереалността, от Теодора Точкова, бих успяла да намеря в РБ, или не. Истината е, че не само нищо не проверява-тя отказва проверки освен за нарушаване на „разумен срок“на произнасяне под предлог, че съдиите били независими?! А, освен това, съдиите не са никакви магистрати.НЕ СИ ПРИСВОЯВАЙТЕ ИМЕТО на духовно чисти кандидати за обществени служители и защитници на права/и са развивали правото/, съществували в древната римска империя, които като доказателство за своя висок морал, са се обличали само в бели одежди.И така… Покажи целия коментар »

Въпросче
Въпросче
18 октомври 2019 9:51
Гост

И кой има е платил командировката до Париж?

Е, и?
Е, и?
18 октомври 2019 9:50
Гост

Голям праз – поредната формалност и любезност от страна на нормалните държави. Коагто си дадат сметка как се работи у нас и за какво се ползва ИВСС, бързичко ще си преразгледат позицията.

Кольо
Кольо
17 октомври 2019 16:58
Гост

Тоя инспекторат на нас не ни върши кой знае каква работа. Те пък сега и чужденците го осиновиха.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2019 16:30
Гост

А, белким сега оправдаят очакванията на гражданите и институциите към дейността на ИВСС.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2019 16:26
Гост

Чудесно. Но това с какво ще помогне на хората.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2019 16:28
Гост

Ще ни инспектират по европейски.

Симо
Симо
17 октомври 2019 15:21
Гост

Точкова вместо да се хвали с нови правомощия, да вземе да каже какви заслуги има инспектората.

анонимен
анонимен
17 октомври 2019 15:13
Гост

В края на мандата всеки се хвали с нещо. Цацаров нахилен, че са го пуснали в САЩ, а Точкова доволна, че е стъпила в Париж. Евалата

Страхил
Страхил
17 октомври 2019 15:17
Гост

Е, то и на двамата това им е като Еверест в кариерата.