Главният прокурор Иван Гешев поиска имунитета на депутатката от „Продължаваме промяната“ (ПП) Рена Стефанова.

От прокуратурата съобщиха, че искането е заради пътен инцидент, като се посочва, че досъдебното производство за него е образувано на 13 декември м.г. Според информацията депутатката е блъснала жена, пресичаща на пешеходна пътека, като ѝ причинила средна телесна повреда. От държавното обвинение посочват само инициалите на народната представителка – Р. С., но на тях отговаря единствено Рена Стефанова.

Тя е юрист, избрана за депутат от ПП в Русе. Стефанова е зам.-председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, член е още на комисията по превенция и противодействие на корупцията и на временната комисия за обсъждане на промени в Конституцията.

От съобщението на прокуратурата става ясно само, че след пътния инцидент Стефанова е направила всичко възможно, за да окаже помощ на пострадалата. Затова и досъдебното производство е по чл.343а, ал. 1 от НК, който предвижда до 2 години затвор или пробация.

По разследването са били събрани доказателства, че депутатката е нарушила Закона за движение по пътищата и е извършила престъплението, но за да продължи производството, парламентът трябва да свали имунитета ѝ или тя сама да се откаже от него.

Рена Стефанова заподозря специално отношение от прокуратурата

По-късно Рена Стефанова коментира случая в профила си във „Фейсбук“, като обясни, че сама ще се откаже от имунитета си, а инцидентът се случил при потегляне на ляв завой, докато се движела зад голям джип и в последния момент видяла пешеходката.

„Направих всичко възможно да спра, но за съжаление я закачих с бронята на автомобила си, което доведе до падането ѝ на пътното платно. Веднага отидох при нея и независимо от твърденията ѝ, че няма оплаквания, настоях да бъде прегледана от лекар и я откарах лично до най-близкото болнично заведение. Междувременно уведомих полицията за инцидента и двете с пострадалата дадохме обяснения“, разказа Стефанова и подчерта, че съжалява много за случилото се, а при прегледа се оказало, че пострадалата има спукване на кост.

Според депутатката обаче прокуратурата е проявила специално отношение към нея, тъй като иначе разследвала с години подобни деяния, а сега била удивително бърза.

„Има ли връзка между поведението на главния прокурор и обстоятелството, че работя активно за неговото отстраняване от поста? Какво се случва със следствената тайна? Как така се твърди, че съм виновна, при положение че досъдебното производство не е приключило и по отношение на мен, както и на всеки друг в подобно положение важи презумпцията за невинност? Наистина ли аз съм-най големият проблем на правосъдието в момента?“, пита Стефанова.

В поста си тя пита прокуратурата и чии имунитети са искани заради енергийната зависимост от Русия, за лошото строителство на пътищата, за насаждането на омраза, както и за казусите с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, свързани с къщата в Барселона и златните кюлчета в чекмеджето му.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Луциъс
Луциъс
11 май 2022 19:17
Гост

Нагла до безобразие и то с юридическо образование! Самозабравили се бабичка! Като е депутат от управляващите да не е над закона! Да спазва мантрата на Киро. От декември до сега са 5 месеца. Елементарно дело с няколко разпита на свидетели и една комплексна експертиза!

222222222
222222222
11 май 2022 14:36
Гост

Че какво пък толкова е направила да питам аз , че и специално отношение! Това със закриването на спец съдилищата ли е реформата ??? Хайде да видим точно какво е в реално време и тогава да се хвали каква е партизанка.

Анонимен
Анонимен
11 май 2022 9:32
Гост

Кюлчета в чекмеджета, чували с милиони, къщи в Барселона… добре, че са руските шпиони и селския туризъм, а сега и това изключително тежко престъпление, за да видим колко способна е безпристрастна е родната прокуратура.

Анонимен
Анонимен
10 май 2022 21:44
Гост

Не е нужно наказанието да е тежко, а извършителят да знае, че е неотвратимо! Т.нар. закачане с бронята и поваляме е причинило средна телесна повреда. Депутатката е нарушила поне две законови разпоредби за съобразената скорост и предимството. От изявлението й личи, че нито е осъзнала стореното, нито съжалява, а още по-малко е готова да понесе наказание. Какъвто Министър-председателят, такива и съпартийците му – закононарушители. Отказвам такава промяна, искам си досегашния живот – магистрали, спортни зали и добри отношения със съседите, достъпен бензин и дизел, както и съответни на доходите цени в магазините! Дано по-скоро настъпи онази промяна, тази ми дойде… Покажи целия коментар »

Спрете коментарите
Спрете коментарите
10 май 2022 19:21
Гост

Извън житейската ситуация, която не подлежи на коментар, защото е човешко, може да се каже само едно: САМОЗАБРАВЯНЕ ДО НАГЛОСТ! И РУСЕНЦИ РАЗБИРАТ ОТЛИЧНО КАКВО ОЗНАЧАВАТ ДУМИТЕ МИ!

Анонимен
Анонимен
10 май 2022 18:52
Гост

А как и с каква скорост трябва да си потеглил и то за ляв завой, че да събори ш някого! Не имунитет, веднага оставка! Наглост- ще иска да се проточи разследването срещу нея и ще претендира защо си вършат работата , но сигурно иначе би скочиха ако се протака за някой друг. Само заради това трябва да напусне Парламента. Какъв юрист и депутат е?!

Анонимен
Анонимен
10 май 2022 18:56
Гост

То е ясно какво ще направи- сега ще си плати на пострадалата щедро , защото има законова възможност пострадалия ако поиска, да се прекрати наказателното производство, за да не я привлекат като обвиняема. Наглостта е , че досега не го е сторила, защото се има за недосегаема и е разчитали да се уреди дори без да подпомогне пострадалата както правят всички, което не знам дали е много ок, но поне е разбираемо.

Симо
Симо
10 май 2022 16:08
Гост

Е, какъв шофьор трябва да си, та да блъснеш човек на пешеходна пътека?

Анонимен
Анонимен
11 май 2022 7:18
Гост

Не дърпай дявола зад опашката.

Георги Ат.
Георги Ат.
10 май 2022 15:26
Гост

Айде, айде! Ами на оня дребния гербаджия (бивш депутат) Гамишев, който уби човек му дадоха две години условно или пък пак депутатът от ГЕРБ Миховски, който блъсна жена в Троян. Пак й докара на жената средна телесна, ама прекратиха разследването …
Ако може да се перифразира „Обущарю, не гледай по-високо от обувките“, то трябва да бъде „Гешев, не гледай по-високо от герберския аршин“!

Офталмолог
Офталмолог
10 май 2022 16:10
Гост

Той много добре вижда, обаче се прави, че не е така.

Кики
Кики
10 май 2022 14:49
Гост

Дано да има справедливост.

Лазар
Лазар
10 май 2022 14:48
Гост

Въобще не съм от фен клуба на Гешев. Но в сшучая е абсолютно прав.

Чавдар
Чавдар
10 май 2022 16:11
Гост

Обаче пак двойният аршин. Защо не обвиняваше така неговите ортаци герберастите.

-----
-----
10 май 2022 14:21
Гост

Както казваше преподавателят ми по наказателно право -проф. Стойнов (Бог да го възвиси в райските земи), за такива едно смъртно наказание решава проблема. Теглиш му куршума и няма вече проблеми, съответно и издръжка доживот.

Хаджи Енчо
Хаджи Енчо
10 май 2022 16:15
Гост

Такива простотии не може да ги казал преподавател, бил той и пиян.

Ставински
Ставински
11 май 2022 11:32
Гост

Психичноболният Стойнов си беше привърженик на смъртното наказание, нищо чудно

Двоен каскетен аршин
Двоен каскетен аршин
10 май 2022 14:05
Гост

За средна телесна повреда няма прошка, за милиони в чували няма закони!

Пашов
Пашов
10 май 2022 13:35
Гост

Да се надяваме, че ще има правосъдие тогава.

Вирка
Вирка
10 май 2022 13:35
Гост

Определено трябва да и се снеме имунитета тогава.

Божевски
Божевски
10 май 2022 13:33
Гост

Така доказват, че са неподкупни от прокуратурата и работят само в името на народа? Добре.

Кирчев
Кирчев
10 май 2022 13:32
Гост

Гешев мога ли да го питам какво стана със сина на Лъчо Мозъка от ГЕРБ, който беше в колата причинила смъртта на Милен Цветков?

Жокера
Жокера
10 май 2022 14:11
Гост

И к’во сега, трябва да го съдят, не защото е карал, а защото е бил в колата ли? По кой текст от НК е това престъпление?

Анонимен
Анонимен
10 май 2022 15:24
Гост

Абе той и Лъчо Мозъка не е за изпускане, предвид милионите,които се оказа, че е заработил набързо като консултант!

Луциъс
Луциъс
11 май 2022 19:13
Гост

В този смисъл за Гуглена нещо и месечния й хонорар от 17хил.лева да консултира ББР?

Ненов
Ненов
10 май 2022 13:32
Гост

А, тук се е провело разследване, което е доказало нещо си. А за хората не ГЕРБ няма?

Василев
Василев
10 май 2022 13:03
Гост

В затвора! Смекчаващите вината обстоятелства….са ФОРМАЛНИ!

Мишев
Мишев
10 май 2022 13:33
Гост

Хайде по-спокойно, че ще се задавиш от плюнки.

Елвира
Елвира
10 май 2022 13:34
Гост

Май много ви се иска да се махне ПП? Пречи, а ?

Minekov
Minekov
10 май 2022 13:34
Гост

Викаш друго си е да блъснеш човек на пешеходата и да избягаш после, както правят всички?

Марина
Марина
10 май 2022 13:35
Гост

Безкрайно тъпо изказване.

Жокера
Жокера
10 май 2022 14:14
Гост

Не дай се боже утре на Вас да Ви се случи да блъснете някого, ще ревете, че не искате в затвора, но пък от друга страна ще четете злобните коментари на такива като Вас, които ще скандират за противното.

Анонимен
Анонимен
10 май 2022 15:27
Гост

Така е, винаги съм си мислел, че такива произшествия могат да се случат и на най-читавия и добър човек.