За първи път Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) преразглежда свое решение по дело срещу България и обяви оплакването за недопустимо, съобщиха от Министерството на правосъдието.

И посочват, че решението на съда в Страсбург е след молба на правителствените агенти за прилагане на извънредната процедура, тъй като жалбоподателят и адвокатът му са злоупотребили с правото си на жалба.

Сега жалбоподателят следва доброволно да възстанови полученото от държавата обезщетение – 7500 евро за неимуществени вреди и 4150 евро за разходи и разноски. В противен случай държавата може да ги претендира по съдебен ред.

Става дума за делото “Я.Т. срещу България”, по което оплакването е за отказ на българските съдилища да допуснат юридическа промяна на пола на жалбоподателя.

Я. Т. е транссексуален – роден като жена, но цял живот се идентифицира като мъж. През 2016 г. районен съд, а след това и окръжен, отказват вписване в регистрите на населението на променения му пол, имена и ЕГН.

С решение от 9 юли 2020 г. ЕСПЧ приема, че е налице нарушение на правото на зачитане на личния и семейния живот и присъжда обезщетение за неимуществени вреди и разноски. Съдът критикува мотивите на националните съдилищата, в които няма обяснение относно конкретната природа на обществения интерес и не е извършена преценка за пропорционалност спрямо правото на жалбоподателя да получи признаване на половата му идентичност.

„След постановяване на решението, в рамките на събиране на информация, касаеща индивидуалните мерки по неговото изпълнение, правителствените агенти установяват, че докато е било висящо делото пред ЕСПЧ, Я. Т., представляван от същия адвокат, който го представлява и пред ЕСПЧ, успешно е инициирал ново производство пред национален съд по реда на Закона за гражданската регистрация, но в друг съдебен район. Съдът е уважил исканията му, като през юни 2017 г. посочените данни са променени в Регистъра за гражданско състояние – обстоятелство, което не е било известно на ЕСПЧ към датата на постановяване на осъдителното решение“, посочват от Министерството на правосъдието.

Затова българското правителство подава молба до ЕСПЧ (на основание чл. 80 от правилника на съда) да позволи извънредна процедура по преразглеждане на решението, като възразява, че поведението на жалбоподателя и неговия процесуален представител е злоупотреба с правото на жалба.

На 4 юли 2024 г. ЕСПЧ е уважил молбата за преразглеждане. В решението си той посочва, че жалбоподателят е длъжен да го уведомява за всеки релевантен факт по делото, както и да сътрудничи с оглед на правилното правораздаване. „Съдът заявява, че в настоящия случай, жалбоподателят и неговият адвокат съзнателно не са го информирали за фактите относно второто производство по Закона за гражданската регистрация, което е още по-фрапиращо предвид това, че  второто становище и искът за справедливо обезщетение са изпратени на ЕСПЧ на 24 юли 2017 г., месец след като промяната в Регистъра за гражданско състояние вече е била факт“, огласяват мотивите за решението от МП.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
kaithy
kaithy
09 юли 2024 9:45
Гост

I’m really interested in it and would like to find out more. Could you please add new things to your blog when you learn more? moto x3m

Анонимен
Анонимен
08 юли 2024 20:26
Гост

Може би следващият път ЕСПЧ да обърне внимание на факта, че производството по ЗГР е едностранно охранително и актовете за отказ не формират СПН и не пречат на молителя да заяви това колкото пъти иска пред когото иска, като едновременно с това крънка и обезщетения. Малко смешно стана, ама нищо, нали е транссексуален, простено му е.

Петър
Петър
08 юли 2024 12:42
Гост

В случая поведението на жалбоподателя и неговия процесуален представител е злоупотреба с правото на жалба.

Геро
Геро
08 юли 2024 12:40
Гост

Е, това ако е съд?

Лозан
Лозан
08 юли 2024 12:38
Гост

Нормално-след като жалбоподателят и адвокатът му са злоупотребили с правото си на жалба.

С надежда за справедливост
С надежда за справедливост
08 юли 2024 11:44
Гост

ЕСПЧ отдавна не е съд, а посмещище на световната прозападна политика, която няма отдавна нищо общо с правото.

Кики
Кики
08 юли 2024 12:40
Гост

Именно за това отнасяме много често присъди.

Александров
Александров
08 юли 2024 11:02
Гост

Тоест Я.Т. и е спечелил и не е… И му е присъдено обезщетение и не е… Обожавам правото!

Алексиева
Алексиева
08 юли 2024 10:58
Гост

Ах този така спорен въпрос, който не виждам да стане по-малко спорен идните поне 50-100 години. Не сме дорасли и то не само в България

льольо
льольо
08 юли 2024 13:52
Гост

Дорасли сме – отхвърля се. Готово – реших спора.

Анонимен
Анонимен
08 юли 2024 10:45
Гост

Никой друг не може да злоупотребява с правата си както нашите жалбоподатели могат… Български генетично предаван талант е тарикатлъка и злоупотребяването

Велемир
Велемир
08 юли 2024 11:05
Гост

Това е уникален талант… не го може всеки

Кака Ви
Кака Ви
08 юли 2024 10:43
Гост

ЕСПЧ критикува на нашия съд… Каква „изненада“…

льольо
льольо
08 юли 2024 13:53
Гост

Ми не – не критикува.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 юли 2024 10:38
Гост

Значи и трансексуалните не са носители на животворната светлина и пророци на новата либерална ценностна система, а могат да са същите тарикатунгери като Ганьо то Горно Нанадолнище.

П.С. Жалко, все пак че държавата в крайна сметка се е огънала под натиска на ЕСПЧ и другите му там институции, които уж не задължават страните членки и се съобразяват с „конситуционната им идентичност“.

Анонимен
Анонимен
08 юли 2024 11:03
Гост

Ганьо, дори и в Ганка да се превърне манталитета си е един и същ

Анонимен
Анонимен
08 юли 2024 10:24
Гост

Министерство на правосъдието имат жълто около устата, че е отсъдено в тяхна фактически полза

Пенчо
Пенчо
08 юли 2024 14:01
Гост

Аз се чудя каква защита са имали при разглеждането на делото, като най- простите справки очевидно не са си направили.

Чукча
Чукча
08 юли 2024 10:16
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Велемир
Велемир
08 юли 2024 11:06
Гост

Е хайде да не прекаляваме…

Съд
Съд
08 юли 2024 10:07
Гост

Ех, за всичко си има първи път я