Заседанията на комисиите в Народното събрание да се ръководят от посочен от председателя на парламента техен член, гласуваха днес депутатите. Това беше записано в правилника им (текста на решението виж тук), но на практика парламентарният шеф Росен Желязков няма да определя всеки път кой да води заседанието на всяка комисия, а тази задача ще бъде възложена на председателите на комисии в предишното НС.

Тази договорка обаче няма да влезе в ход за Комисията по правни въпроси, тъй като шефът ѝ в предишния парламент Радомир Чолаков от ГЕРБ заяви, че не желае да поеме тази функция.

Чолаков излезе на трибуната и обяви: „Аз не желая да председателствам правната комисия. Не желая да съм председател в момента, в който се приемат измененията в НПК“, визирайки промените за наказателната отговорност на главния прокурор.

Акад. Николай Денков от ПП-ДБ заяви, че правната комисия трябва да бъде извадена пред скоби и да бъде избран неин председател. Причината за това е джентълменската договорка между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ втората по големина парламентарна група да получи за три месеца председателството на правната комисия, а Росен Желязков от ГЕРБ да ръководи Народното събрание. По неофициална информация за шеф на правната комисия е готвен 30-годишният адвокат Стою Стоев от ПП.

Освен това Денков предложи бившите шефове на комисии да водят само първото заседание на комисиите, за да може това да е стимул за избор на постоянни техни ръководства, като посочи, че те може да бъдат избрани на квотен принцип.

Мнозинството в НС обаче не даде правомощието на председателя на НС да определя водещите на заседанията на комисии еднократно, а на практика за неограничен период – докато пленарната зала гласува постоянни ръководства.

Правната комисия ще се състои от 23-ма членове. Седем от тях са представители на ГЕРБ – Анна Александрова, Радомир Чолаков, Бранимир Балачев, Десислава Атанасова, Марин Маринов, Ралица Ангелова и Рая Назарян.

От коалицията ПП-ДБ влизат шестима депутати – Стою Стоев, Мирослав Иванов, Петко Кьосев, Радостин Василев, Людмила Илиева и Надежда Йорданова.

„Възраждане“ ще има четирима членове в комисията – Петър Петров, Златан Златанов, Цвета Рангелова и Маргарита Махаева.

ДПС ще е с трима представители – Хамид Хамид, Ертен Анисова и Гюнер Ахмед. БСП с двама – Смиляна Кръстева и Мая Димитрова и човекът на ИТН ще е Гроздан Караджов.

Засега не е ясно кой ще е председател на правната комисия.

Според правилника на парламента Комисията по конституционни въпроси се състои от 12 народни представители – по двама от всяка парламентарна група. Но днес бяха запълнени само девет места, като ИТН не изпрати свои представители, а БСП излъчи само един.

Така в състава на комисията влизат Екатерина Захариева и Радомир Чолаков (ГЕРБ), Никола Минчев и Атанас Славов (ПП-ДБ), Златан Златанов и Иво Русчев („Възраждане“), Гюнер Ахмед и Мустафа Карадайъ (ДПС), както и Мая Димитрова от БСП. В предишното Народно събрание неин председател беше Атанас Славов.

Заседанията на комисиите, които преди бяха ръководени от представител на „Български възход“, които сега не са в парламента, ще бъдат водени от представител на ИТН.

Без комисии няма как да започне законодателната работа на Народното събрание – няма как да се приеме нито бюджет, нито законопроектите по Плана за възстановяване и устойчивост, за голяма част от които, включително за промените по отношение на главния прокурор, двете най-големи партии обявиха подкрепа.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
съдия
съдия
08 май 2023 15:47
Гост

Жалкото е, че „съдебните реформатори“ не питат действащите съдии, прокурори, следователи, разследващи полицаи, хабилитирани лица, вл. и адвокати със сериозен опит, но без обвързаности с подсъдимите милионери. Всеки действащ юрист знае, че основният проблем на правосъдието на е Гешев, а ненужно формализираните процедури, особено в НПК. Те водят до парадокса дело с 5 подсъдими и 5 защитника да се влачи по 5-6 години само на една инстанция, а съдът да съобразява служебния си график със свободното време на защитниците. Ама трябва да си съдия, за да го видиш, а не да си всезнаещата Лена Бориславова и компания аматьори.

юрист
юрист
08 май 2023 15:36
Гост

Веднага си представям Стою Стоев като председател на правната комисия. Едвам завърши НБУ с 1 година стаж.. Голям смях. Ама такива са им кадрите. Замислям се дали има юрист в НС, който да не е адвокат, освен един нотариус от Дряново, който считат, че е корифей. И тези ще правят съдебна реформа. Я да видим кой от тях е виждал истински съдебен процес, истинско разследване, а не по телевизията.

Адвокат
Адвокат
07 май 2023 0:53
Гост

Няма кадри за системата, навремето бягаха от упражнения – не че нещо – ще научиш толкова – ама все пак.

Пълна неяснота, специално – техниката на изработване на закони е толкова трудна – че на практика – това е калъп за поведение.

Жана
Жана
06 май 2023 8:10
Гост

За да станеш член на регионален адвокатски съвет законът изисква 10 години юридически стаж, обаче можеш да станеш член на Правната комисия в Народното събрание и дори да я оглавиш с 1-2 години юридически стаж?! Следователно Стою Стоев не може да участва в управителните органи на н-ската адвокатска колегия, но може да дава правни становища и да одобрява законопроекти?! Ако трябва да взема аргумент от старото римско правило „който може много, може и малко“, значи който не може малко, не може и много. Очевидно Стоев, израснал в семейство на приватизатор и нотариус, завършил как да е НБУ, е щастливо изключение… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
06 май 2023 9:08
Гост

И после като кажат имаме кадри – къде са?! Хора без стаж или със стаж в НПО, никога не ходили на конкурс ще реформират съдебната власт, с нищо не доказали, че могат. От този кръг всичките са такива, затова и бившата министърка като отиде да сваля ГП, правеше ПР, нагли усмивчици и пропаганда, а като и казах дайте доказателства, ами нямам стоеше и се усмихваше.

Анонимен
Анонимен
05 май 2023 16:49
Гост

Да затварят и този цирк!

Малък Шиши
Малък Шиши
05 май 2023 14:14
Гост

В кариера на Стоев има кратък адвокатски опит в кантората на татко му – той започва да практикува през 2019, но скоро след това му се отваря възможност да замени адвокатската кантора с депутатската банка. Поглед към родословието на младежа дава някаква яснота как може да се обясни стремглавата му кариера. Негов баща, оказва се, е един от надзорниците в Агенцията за приватизация от времето на НДСВ Теодор Стоев, който е бил консултант при сделките на френската фирма „Мекамиди“ за каскадите „Санданска Бистрица‘ и „Пиринска Бистрица“. Слагането на консултант по енергийни сделки за надзорник на приватизацията предизвика скандал през 2001… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 май 2023 19:24
Гост

Те повечето от този кръг са така, Божанката и той има невероятен юридически стаж във фирмата на баща си, Христо Иванов няма какво да се коментира, Атанас Славов се представя като адвокат от гражданския сектор, само че май май е само за представяне, Атанасов е бил практикуващ юрист, но като вижда, че политическата банка е по-сладка почва да се занимава само с това и пропаганда, тези хора са реформаторите на съдебната власт.

Симеон
Симеон
05 май 2023 14:11
Гост

Джентълменската им договорка е такава само на думи явно.

Лозан
Лозан
05 май 2023 14:09
Гост

Кога ли ще започне законодателната работа на Народното събрание?

Филип
Филип
05 май 2023 14:10
Гост

Като гледам как се контрират, май няма да е скоро.

Асен
Асен
05 май 2023 14:08
Гост

Пънла каша. Нещата няма да се оправят скоро.

Мавродиев
Мавродиев
05 май 2023 14:08
Гост

Борисов се изпляскал, че ще има лидерски дебати, само когато всички узреели, че трябва подкрепят първия мандат. Това са само притискания и натиск и шантаж от ГЕРБ. Еми не, не трябва да ви подкрепят!

Димо
Димо
05 май 2023 14:07
Гост

Радомир Чолаков като че ли бяга от отговорност.

Anonimen
Anonimen
05 май 2023 14:07
Гост

Е, нали измененията засягат Гешев!

Любен
Любен
05 май 2023 14:07
Гост

Днес ще ни информирате ли нещо за каскета. Още не сте. Домъчняло ни е. Не мога да го преживея и нямам идея трите почивни дни как ще ги изкарам.

Dopasaran
Dopasaran
05 май 2023 14:09
Гост

Като иде да изрази съболезнования в книгата, която е отворена в посолството на Сърбия ще ни кажат веднага какво е казал и къде е бил. Спокойно

Анонимен
Анонимен
05 май 2023 14:06
Гост

Петък е, хапвам си китайско, като животно направо от тенджърата и съм си налял. Еми не ме интересуват тия малоумщини в НС.

Анонимен
Анонимен
05 май 2023 14:04
Гост

ГЕРБ излъгаха ПП да предложи кабинет и после му се фръцна. Това са глупости. Защо втората сила трябва да показва кабинет, преди първата, която ще получи мандат

Анонимен
Анонимен
05 май 2023 14:03
Гост

И първата и втората политическа сила ще ни вкарат в гляма криза лятото и есента.

Анонимен
Анонимен
05 май 2023 14:03
Гост

Определено положението не става по-добре от това, което виждам

Анонимен
Анонимен
05 май 2023 14:02
Гост

Нито на ДБ и ПП нито на ГЕРБ им пука за държавата. Това е горчивата истина.

Анонимен
Анонимен
05 май 2023 14:02
Гост

Чудят се каква глупост да измислят