Правомощието на главния прокурор да упражнява надзор за законност трябва да има отношение само към наказателното преследване, т.е. към дейността на другите прокурори, а не на всеки държавен орган. Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков пред Нова ТВ.

Повод за изказването му е заявеното от него намерение Министерският съвет да се сезира Конституционния съд с искане за тълкуване на чл. 126, ал. 2 от основния закон, който гласи: „Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори“.

Идеята е КС да каже какви са точно правомощията на главния прокурор и какви са ограниченията на тези правомощия, посочи Зарков.

Главните прокурори се променят, сменят се имената им, но има скандали и в крайна сметка почти всеки път се оказваме в ситуацията, в която под една или друга форма главните прокурори участват в политическия дебат. Считам, че това става с едно разширено тълкуване на Конституцията, те успяват да държат под контрол цялата изпълнителна власт – и в момента, и преди и това ще продължи, ако не се постави рамка“, каза Зарков.

По думите му това става с проверки на най-различни административни дейности, които нямат връзка с престъпления. „Получавате писмо от прокуратурата – моля, проверете размера на пешеходните пътеки или състоянието на язовирите и др., защото главният прокурор по този начин упражнява правомощието си за надзор за законност. Нашето тълкувание е, че този надзор за законност има отношение само към наказателното преследване, т.е. към дейността на другите прокурори, а не на всеки орган. Иначе какъв смисъл би имало да имаме толкова независими органи – от Комисията за енергийно и водно регулиране до Комисията за регулиране на съобщенията, ако всеки подлежи на допълнителна проверка от прокуратурата“, поясни министърът на правосъдието.

Той коментира и намерението на правосъдното ведомство да изготви нов проект на антикорупционен закон. Зарков каза, че ще ще стъпи на концепцията, разработена от кабинета „Петков“ (виж тук), а именно да има нов разследващ орган, който да се занимава единствено и само с корупцията по високите етажи на властта.

По думите му обаче трябва да се осмислят много неща, включително и критиките към проекта на предишното правителство, така че на финала да има гаранции, че този орган няма да се превърне в поредния скандал или бухалка.

Един от моментите е точно кой ще избира членовете на новата комисия. Според Зарков не може да е само Народното събрание, защото това ще я подчини на мнозинството, което от своя страна крепи правителството, а това, по думите му, не е адекватна постановка и още следващата седмица ще бъде представен вариант, който ще бъде подложен на широка обществена дискусия.

Що се отнася до това, че служебният кабинет няма възможност да извърши големи промени поради липсата на парламент, правосъдният министър уточни, че целта му е да подготви различни законопроекти, така че когато депутатите седнат зад банките, да започнат бързо да дебатират.

Няма как главният прокурор да контролира изпълнителната власт, защото става дума за различни видове надзор. Така отговори Иван Гешев малко по-късно днес.

Той обясни, че в чл. 126, ал. 2 от Конституцията е надзорът за законност, който главният прокурор упражнява върху актовете на всички прокурори. „А в чл. 127 от КРБ е надзорът, с който разполагат всички прокурори, който може да осъществяват и върху неправомерни актове на държавата. Видимо не се прави разграничение между видовете надзор“, коментира Гешев с уговорката, че се базира на публикации в медиите.

Иван Гешев каза още, че принципът за разделение на властите представлява и контрол между отделните власти и това е част от демократичната държава.

 

45
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любител
Любител
09 септември 2022 13:38
Гост

Ех, Зарков, Зарков, правната ти подготовка е колкото на другаря Пинокио Бойкикин. Всеки прокурор упражнява правомощията си общ надзор за законност, а главният прокурор безспорно упражнява контрол над прокурорите. Но явно сме обречени такива люде да си ни началници. То за друго и не стават.

Анонимен
Анонимен
09 септември 2022 11:17
Гост

Нещо се е объркал. Има време, ще се поправи.

бившото педи Бор. Велч. - ексшеф
бившото педи Бор. Велч. - ексшеф
08 септември 2022 18:46
Гост

Зарков, засрами се ! Ти не правиш разлика между това, че главният прокурор контролира всички прокурори и общия надзор за законност върху действията на администрацията по чл. 127 от Конституцията. Вярно е, че не си длъжен да разбираш от право, след като нямаш юридическо образование. Ама чак пък дотам да правиш формалнологически грешки и да объркваш различни разпоредби на Конституцията в един тюрлюгювеч е скандално.

Анонимен
Анонимен
09 септември 2022 7:21
Гост

Защо, нека се излага.

Друг трол с каскет
Друг трол с каскет
09 септември 2022 9:44
Гост

Пълен дилетант е Зарков! Не може да прави разлика между умисъл и непредпазливост както Иван Гешев и не може да пише нова конституция за 7 дни както Данаил Кирилов! И за капак завършил някаква Сорбона, а не университета за селско-правен туризъм.

oikjj
oikjj
07 септември 2022 23:11
Гост

Предоставяме парични заеми от € 5000 до € 50 000, заеми за проекти от € 50 000 до € 300 000 при годишна лихва от 2% за всяко лице или компания, нуждаещи се от заем. пари за задоволяване на част от техните нужди.
уебсайт https://skyexperienceloan.com или имейл на (contact@skyexperienceloan.com)

Литмус
Литмус
07 септември 2022 22:57
Гост

К. Зарков(а) е добър(а) ЙОрист(ка).

Присмял се бял хакер на юрист от Сорбоната
Присмял се бял хакер на юрист от Сорбоната
08 септември 2022 9:48
Гост

Барни, ти ли си? С теб никой не може да се сравнява!

Юрист
Юрист
07 септември 2022 16:02
Гост

Искрено се забавлявам с казаното от Йориста Зарков за правомощията на главния прокурор и „законопроекта“ за КПКОНПИ. Същевременно обаче 90% от коментарите под статията са също толкова юридически неиздържани и забавни. Поне за юристите. И то с елементарни познания, придобити във втори курс „Право“.

Жалко за България и за международното ѝ представителство с толкова неподготвени и слаби юристи в централната администрация.

юрист
юрист
07 септември 2022 15:46
Гост

Зарков не е юрист, затова не знае значението на понятието „законност“. Затова пита, а можеше да проучи литература по въпроса. Но така е по-лесно- да пита.Нека пита, но не се знае дали ще получи правилния отговор от гледна точка на научната истина и правната доктрина.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 септември 2022 15:07
Гост

Да видим дали ще излезе заек от шапката на това червено пионерче.

:)))
:)))
07 септември 2022 14:45
Гост

Рашков и този господин…много искат да вържат ръцете на Прокуратурата, да я оставят с повърхностни правомощия, съгласно Закона. Рашков беше родил идеята за промени в НПК – повече свобода на дознателите и по-малко на прокурора.

Анонимен
Анонимен
07 септември 2022 14:52
Гост

Напротив, искат някой да може ефективно да разследна престъпниците от ГЕРБ и ДПС. Но прикриватурата след като е разпънала чадър над тях се търсят заобиколни начини.

Анонимен
Анонимен
07 септември 2022 15:19
Гост

Стига с тази конюнктура и ГЕРБ. На всички е ясно вече, кой обслужват. СЕБЕ СИ. Истината е, че не мразят толкова ГЕРБ, колкото искат ВСИЧКО за себе си и то на МАКС и за това ще продадат България и цялата и държавност по всякакъв начин. Сменете си опорките. Вече никой не им се връзва.

Анонимен
Анонимен
08 септември 2022 8:53
Гост

Айде стига вече с тези опорки, втръснахте на хората с това, опорките на ДБ-тата видяхме им реформаторството, ако си взел изпита по ОТП и долу горе имаш вече понятие ще се заливаш от смях с тях и такива прани клишета. Тук е юридически форум и има статия, прикриватура, дпс, герб ги оставате за партийните сбирки на ДБ и НПО-тата покрай тях, дето уж са независими, а в листите им за кандидат депутати.

адвокат от САК
адвокат от САК
07 септември 2022 14:31
Гост

Искам да попитам СОЦИАЛИСТА крум зарков счита ли, че е наложително сезирането на прокуратурата и образуването на досъдебно производство на пр.осн. чл. 103 във вр. с чл. 105 ал.1 от НК относно лицето корнелия нинова и нейните “призиви“, настоявания и заповеди за започване на УНИЗИТЕЛНИ преговори с НЕКОРЕКТНИЯ партньор газпром, предвид новината отпреди 1 час, а именно- Путин: Никакъв газ и никакъв петрол за страните, които въвеждат ценови ограничения- дарикнюз. Накратко- съд и осъдителна присъда за ИЗМЕННИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И РУСКИТЕ ШПИОНИ.

Анонимен
Анонимен
07 септември 2022 14:51
Гост

Първо трябва да бъде подведен под отговорност един бивш премиер, който подари на рашистите една газова тръба за 3 милиарда, платени от джоба на българския данъкоплатец.

Кисел прокурор
Кисел прокурор
07 септември 2022 14:20
Гост

Не става въпрос само за чл. 126, ал. 2 от КРБ, а предимно за чл. 16 от ДПК- Участие на прокурора в административния процес (1) Прокурорът следи за спазване на законността в административния процес, като: 1. (изм. – ДВ, бр. 74 от 2016 г.) предприема действия за отмяна на незаконосъобразни административни актове, споразумения, административни договори и съдебни актове; 2. в предвидените в този кодекс или в друг закон случаи участва в административни дела; 3. започва или встъпва във вече образувани по този кодекс производства и когато прецени, че това се налага от важен държавен или обществен интерес. Този текст е… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 септември 2022 13:09
Гост

Оказва се, че дали министърът на правосъдието ще е руса и мината от всички по редицата или мамино синче, няма никакво значение, защото обслужват едни и същи антибългарски, лобистки интереси. След приемането на християнството като официална религия в Римската империя е било забранено висшите държавни длъжности да се заемат от езичници. А ние тук, в България, доста векове след тези събития, сме управлявани от всякакви разновидности на сатанисти (разбирайте масони и т.н.) и се чудим, защо мразят народа си и се напъват постоянно да рушат държавата ни и да продават всичко в нея, включително и хората. Бог да ги спре,… Покажи целия коментар »

Кисел прокурор
Кисел прокурор
07 септември 2022 14:22
Гост

да се чете
от АПК /АДМИНИСТРАТИВНОПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС

Кики
Кики
07 септември 2022 13:07
Гост

Този надзор за законност е редно да няма отношение към всеки държавен орган.

Солна киселина
Солна киселина
07 септември 2022 12:53
Гост

Киселее ми нещо Крумка, КИСЕЛО Е!!!

re: Жълтопаветният умнокрасивитет
re: Жълтопаветният умнокрасивитет
07 септември 2022 12:44
Гост

И Крумчо като Мама е Умен и Красив!

Ден да мине, друг да дойде, да цица. От Мама. Или кат Мама.

некои съображения
некои съображения
07 септември 2022 12:28
Гост

Прокуратурата не надзирава никого вече, надзираваше по старата Конституция! Единствените надзиравани са самите прокурори-пише го директно и ясно в Конституцията-чл 126. За съжаление, видно от случая осемте джуджета-прокурорите не са надзиравани достатъчно. Цяла прокурорска банда за рекет(подкупът платен, след заканата,че няма да има хемодиализа за сина на изнудения, хемодиализата почва минути след плащане на рекета-виж записите осемте джуджета), а и кражби (къде е златото -35 кг изчезнаха, та се невидяха) човекът подал сигнала застана с името си, и всичко това е 1.-допуснато и позволено, 2.-остана без последици-три години нулева реакция. Тоест-прокурорите не са надзиравани достатъчно ефективно от техния надзорник по… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
07 септември 2022 12:08
Гост

От поне половин година не коментирам политическите плюнки, пардон- волеизявления= на лица, заемащи публични държавни длъжности с диплома за завършено висше юридическо образование. За да повярвам на който и да е политик от която и да е партия, би следвало той да заяви ясно, че ИМА политическа воля за създаване на Закон за лобизма-по това бих познала, че политическата недосегаема каста е помислила дори 1 процент за българската държавност и я защитава. Такъв прецедент обаче не е налице към настоящия момент.Останалото е мълчание.

Фики
Фики
07 септември 2022 13:09
Гост

Не мисля, че скоро ще е налице такъв закон за съжаление.

Анонимен
Анонимен
07 септември 2022 11:45
Гост

Господинът, който доказано с решение на КС подкрепи законодателни разпоредби, нарушаващи независимостта на съда и разделението на властите, би следвало да е по-скромен, когато изказва становище за смисъла на основния закон.

Anonimen
Anonimen
07 септември 2022 11:26
Гост

Въпреки целият напън смятам, че накрая пак ще си остане Гешев да си изпълни мандата. В България тарикатите успяват и просперират

въпроси
въпроси
07 септември 2022 12:33
Гост

В кое поделение Гешев отслужи наборната си военна служба?

За кое поделение му е мобилизационното назначение по закона за резерва?

Пипи
Пипи
07 септември 2022 13:11
Гост

За съжаление е точно така.

Фюткин
Фюткин
07 септември 2022 11:25
Гост

Да видим какво ще стане след смяната на управлението от служебно към редовно правителство.

Водкин
Водкин
07 септември 2022 12:47
Гост

Най-рано догодина до Амина.

Ще чакаш … малко … Малко!

Маринов
Маринов
07 септември 2022 11:24
Гост

Подкрепям, но не по този начин.

Чипелинов
Чипелинов
07 септември 2022 11:24
Гост

Зарков в случая е прав

Чепишев
Чепишев
07 септември 2022 12:48
Гост

Както винаги дълбоко служи Вярно на … Дълбоката държава. Или каквото е останало от нея.

Лозан
Лозан
07 септември 2022 13:11
Гост

Напълно!

Анонимен
Анонимен
07 септември 2022 11:19
Гост

Тотално се разми всичко и всички обвиняват другите за незгодите в държавата. Не бива така

Анонимен
Анонимен
07 септември 2022 11:18
Гост

Страшен вой до небето с тоя Гешев и накрая – ще си изкара целият мандат явно.

Спиро
Спиро
07 септември 2022 13:14
Гост

На там вървят нещата.

Чанев
Чанев
07 септември 2022 11:18
Гост

Трябват промени сега заради Гешев, но те да се прилагат и при следващи главни прокурори

Мишев
Мишев
07 септември 2022 11:17
Гост

От цялата си нефелна работа,като депутат и от цялата нефелна работа на управлението в последните 6 месеца, само реабилитирахте ГЕРБ. А никой в държавата не иска ГЕРБ. Ако има как да живеем по-добре, не се съмнявайте, щяхме да изберем друга партия. Обаче сега пак ще реабилитирате мутрите

Димитър
Димитър
07 септември 2022 13:53
Гост

Айде бе ,никой я виж инфлацията,корупция обаче бизнеса вървеше и цените не бяха такива и не само от войната…така че далеч не е никой. Никой протестър не ги иска ,защото сега веганския обяд ще е с пари….

Дерменджиев
Дерменджиев
07 септември 2022 11:16
Гост

Абе изложихте се като кифладжии с това, че подкрепяте този продажен президент и сте част от служебното му упралвение.

Любенова
Любенова
07 септември 2022 11:16
Гост

Прав е човека ама няма кой да слуша

Лубенишки
Лубенишки
07 септември 2022 12:51
Гост

Зарков, също като майка си, е достоен продавач на дини на селския пазар.

АМИН