Група към Министерството на правосъдието с широко представителство започва работа по промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) срещу т.нар. дела-шамари. За създаването ѝ е съобщил министър Атанас Славов по време на днешното заседание на Съвета за върховенство на правото.

От МП посочват, че в работната група влизат представители на държавни институции, медии и професионални магистратски организации.

Тя ще има за предмет и други изменения в законодателството, свързани с медийната среда и достъпа до информация.

Славов е представил пред членовете на Съвета за върховенство на правото концепция за политиката за свободата на медиите, плурализма и защита от стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността (SLAPP дела).

„Изключително притеснително е, че в България също има случаи на SLAPP дела. Необходимо е да предложим адекватна законодателна рамка за защита срещу подобни производства, целящи да заглушат критични медии и неправителствени организации“, е казал министърът.

„Предвиждат се промени в Гражданския процесуален кодекс, така че SLAPP делата да бъдат включени сред бързите производства, както и възможност за прекратяване на явно необоснованите искове срещу медии, НПО и др., на ранен етап. Акценти в концепцията са също изсветляване на медийната собственост и прозрачност на държавното финансиране чрез реклама“, посочват от МП.

Пред съвета Атанас Славов е акцентирал върху намерението да бъдат изпълнени всички препоръки в докладите на Европейската комисия за върховенството на правото. „Бе посочено изискването на Еврокомисията за независима антикорупционна комисия и търсенето на най-добро решение за второто четене на единствения одобрен законопроект по темата“, обясниха от МП.

Министър Славов е изразил надежда в предстоящия Доклад на ЕК за върховенството на правото за България, който ще бъде обявен в началото на юли, да бъде отчетено стореното през последните месеци. За пример даде приетите промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които беше въведен механизъм за независимо разследване на главния прокурор.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 10:09
Гост

Еха, предварителна преценка, дали бил явно необоснован иска, че и прекратяване на делото……………егати смешниците……………Дани Кирилов, въпреки цялата му простотия, е титан в сравнение с тези………….

ясно-о
ясно-о
26 юни 2023 21:39
Гост

„Необходимо е да предложим адекватна законодателна рамка за защита срещу подобни производства, целящи да заглушат критични медии и неправителствени организации“, е казал министърът.

Като бял ден
Като бял ден
26 юни 2023 23:03
Гост

Османското „робство“ вече ми се струва като детска игра в сравнение с „българското“ управление на Кирчовци и всякакви подобни киртаци на държавата България. Проформа всичко е българско ужким, а реално сме като жаби на бавен американски огън. Вече под 6 млн. население на територията.

По османско време и най-паче на Сюлейман Великолепни – Кирчовци щяха да ги обесят с главата надолу пред паметника на Цар Освободител и онова „Съединението прави силата“. Да се помни и да се знае! Пък после нека следващите мераклии си правят сметката!

За Усогорския щеше да има бесило с тугра.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 7:07
Гост

И този пост няма да остане – глупав и използващ език на омразата. „Възрожденци“ в „Атака“! Не трябва обаче да се забравя, че България е ЕС и НАТО, т.е. българите изповядваме демократични ценности – свободно да решаваме съдбините си, да служим на истината, чрез правото и свободния си разум.

айде пак простотии
айде пак простотии
26 юни 2023 20:57
Гост

Признавам за медия само тази, в която 100 % от журналистите в нея имат магистратура по журналистика. Иначе всякакви драскачи, могат да си направят сайт, да пишат вътре всякакви щуротии и да се титулуват журналисти, пък и да реват като ги засъдят хората. Стига либерастия вече…

misnomer
misnomer
26 юни 2023 21:37
Гост

И ако ясно кой ги финансира – отвън, отвътре

Световен принос в теорията на правото
Световен принос в теорията на правото
26 юни 2023 19:39
Гост

От Коми: прекратяване на явно необоснованите искове срещу медии, НПО и др., на ранен етап.

Съдът за какво е, или това ще го решават другите власти и в частност министъра на правосъдието?!

Понеже в министерството няма никаква корупция и неможене: ценоразпис за места на нотариуси, съдебни изпълнители, служители в охраната и затворите, бараус липсата на какъвто и да контрол върху всичко в правомощията на министъра на правосъдието!

само минавам
само минавам
26 юни 2023 19:21
Гост

А изсветляване собствеността на частните „национални“ телевизии и медии … собственост на … ЦРУ?

А на политическите партии и НПО-ТА, а?

НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!!!

Е нема такава "управляващи"!
Е нема такава "управляващи"!
26 юни 2023 19:18
Гост

Демек националните американски телевизии и цялото купено медийно пространство да може да лъже, маже, обижда и клевети на воля!

Не че и сега не го прави. Просто да са онеправдани лъжците и мошениците и да не плащат по някой лев … не друго!

Превзетата държава. И мутрата която се страхува, предаде като женски полов орган избирателите си след като ги излъга и подари властта на изнудващите го!

Щото ПосолствоТо така иска!

неанонимен
неанонимен
26 юни 2023 17:12
Гост

Какво друго да предложи министър роден в Усогорск, Коми АССР, от брак на български дървар и рускиня, копнееща да избяга от Сибир? Министър на правосъдието, който май не е влизал в съдебна зала?

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 16:32
Гост

Айде сега пък „slapp дела“ – сега като почнат на тая тема едни анализи и проекто-доклади на НПО-та и всякакви други….работа , добре платена за години напред

Новата Цола Драгойчева е Ленка
Новата Цола Драгойчева е Ленка
26 юни 2023 16:08
Гост

Новата Цола Драгойчева е Ленка – бруталистка

Вълка-Цола- Дража Драгойчева- Комитска е Лена
Вълка-Цола- Дража Драгойчева- Комитска е Лена
26 юни 2023 16:07
Гост

Тъй като това е юридически сайт си позволявам да изкоментирам една юристка, която е узурпирала, т. нар. „правосъдна реформа“. Навяваме спомена и асоциация за видните ни политични от близкото минало, които съща бяха последна инстанция. Ето събирателния образ за Вълка-Цола- Дража Драгойчева- Комитска. Това са все видни „дами- другарки“ ремсистки. Няма как Лена ( река в Русия) на не ми заприлича на въпросните госпожи в събирателния образ посочен по- горе. Нямад коментирам юридическото качество , мисъл и принципи , които ни предлага тя. Неприятно, потресаващо за свободата на изразяване и плурализъм е публично поведение на младата „дама- шумкарка“ Лена. Няма… Покажи целия коментар »

Много слаб министър пишман юрист
Много слаб министър пишман юрист
26 юни 2023 15:38
Гост

Пълни глупости са това . Опит за създаване на привилегии, нямащи нищо общо с правото и равенство пред закона. какво е това върховенство с привилегии – всеки може да се пише журналист тогава и да си ги плещи какви намери за добре . Този квазиДоцент и квазиЮрист пишман министр да си съда дипломата . Излезе най- слабият по зле от Цецка, Зинаида, Барни , Зарков, Надежда и Ицо

неанонимен
неанонимен
26 юни 2023 15:36
Гост

Ясно, правилните медии и НПО ще могат да оплюват когото си искат. Навремето се говореше за стандарти в журналистиката, за необходимостта от потвърждение от независими източници. Сега просто се води пропаганда.

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 16:38
Гост

Кви стандарти, кви пет лева-та вече АКФ ги дават за пример в разсл.журналстика.

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 14:06
Гост

Поредните глупости на невиждали дело и невлизали в зала гъзолизци…….

Ицо Торбалан - Грантоед
Ицо Торбалан - Грантоед
26 юни 2023 19:25
Гост

Какви гъзолизци? Това са едни гнусни и долни национални предатели готови да продадат и майка си за 30 сребърника!

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 13:56
Гост

Колко ли такива дела министъра е имал като адвокат, колко ела изобщо е имал?!? Как можеш да се мъчиш да реформираш нещо, като няма грам практика по него по всички въпроси било то гражданскоправни или наказателноправни едно дело да нямаш, но гордо да се заявяваш, упадъкът продължава всеки ден!

Кики
Кики
26 юни 2023 14:29
Гост

Никакъв опит няма, ама нейсе…

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 13:41
Гост

Струват ми се мудни действията

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 13:41
Гост

Нещо ми се изчерпва това правителство

Възмутен
Възмутен
26 юни 2023 14:30
Гост

Напълно! И то много рано.

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 13:40
Гост

Дано само не са там за да смучат пари

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 13:40
Гост

Много подобни неща се правят, а резултата е никакъв

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 13:40
Гост

Чудесно би било да се подобри медийната среда

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 13:39
Гост

Напълно подкрепям

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 13:39
Гост

Да почват работа по-бързо

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 13:39
Гост

Успех

Попов
Попов
26 юни 2023 13:38
Гост

Доста интересно. Да видим ще има ли резултат

Стаматов
Стаматов
26 юни 2023 13:38
Гост

Това е важно и имаме нужда

Чочо
Чочо
26 юни 2023 13:12
Гост

Много съществени промени. Надявам се да се случат по- рано.

Герасим
Герасим
26 юни 2023 13:10
Гост

Дано наистина да бъдат изпълнен всички препоръки в докладите на Европейската комисия.

Стоил
Стоил
26 юни 2023 14:30
Гост

И този път-НАДАЛИ!