Виртуални съдебни зали, електронна комуникация със страните, електронни административни преписки, спестени месеци време на гражданите и бизнеса. Това са само част от целите, които си поставя проектът за дигитална трансформация на административното правосъдие, който днес беше представен на съвместна кръгла маса на Асоциацията на българските административни съдии (АБАС) и Американската търговска камара (Амчам), която събра представители на над 35 организации и институции. Той трябва да бъде осъществен до 2026 г. и е получил близо 8,5 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост.

„Ние живеем в информационна епоха и е трудно да се трансформираме, а е необходима трансформация в мисленето, действията, решенията и мерките, които се вземат. Доскоро нашата съдийска общност трудно общуваше със заинтересованите страни, като държавни органи, неправителствени организации, камо ли с бизнеса, но времето изисква открит диалог“, каза зам.-председателят на Върховния административен съд (ВАС) и председател на Контролния съвет на АБАС Любомир Гайдов, когото изпълнителният директор на Амчам Иван Михайлов определи като двигател на събитието.

Съдия Гайдов представи визията за дигитализацията на административното правосъдие, за която посочи, че стъпва на опита на най-добрите практики в Европа. „Първо трябва да минем през законодателни изменения. Няма как да стигнем до дигитализация в съда, ако администрацията не бъде задължена да дигитализира преписката си. Трябва да се дефинират термините „електронна преписка“, „електронно дело“ и да се въведе задължение за определен кръг лица, като държавната администрация, юридическите лица, адвокатите, да се обръщат към администрацията по електронен път“, обясни той.

И описа процеса така – в администрацията се подава искане за издаване на индивидуален административен акт по електронен път, тя оформя електрона преписка, а при жалба, тя се изпраща по е-път в съда и става част от образуваното електронно дело.

„Това е в полза на гражданите и на бизнеса и се нуждаем от тяхната подкрепа. С дигитализацията се подобрява достъпът до правосъдие, намалява се срокът за разглеждане на делата, ще се намали и административната тежест. Постига се и много по-добро управление на делата“, каза Любомир Гайдов.

Съдията от Административен съд София-град Младен Семов направи пред бизнеса приблизителни разчети за времето, което ще спести въвеждането на пълноценно електронно административно правосъдие. Вместо седмица, изпращането на преписката от административния орган ще отнема часове, отстраняването на нередовност в жалба, заради е-връчването на страните, няма да отнема средно месец. По думите му поне 2-3 седмици ще бъдат спестени на процеса от събиране на доказателства от страните или трети лица. А видеоконференцията ще облекчи проблема със съдебните зали, каза той. И допълни: „Ще се намали възможността за отлагане на делата  – адвокат със заседание в друг град, без да пътува, ще може да осъществи процесуалната защита на своя доверител“, като даде пример с делата по ЗУТ, по които често има 4-5 страни и участници рискът някой да не бъде призован или да не може да се яви.

„Подобна оптимизация ще ускори процеса реално със 7-8 месеца. Ще ускори и гражданския оборот“, заключи Младен Семов.

Той обърна специално внимание, че за да заработи ефективно електронното правораздаване, трябва да бъдат предвидени стимули за гражданите и бизнеса – освобождаване или намаляване на държавните такси, приоритетно разглеждане на жалбите, подадени по електронен път като в Нидерландия.

Както стана ясно, парите, за да се случи всичко това, вече са осигурени по проект на ВАС, който е единствената съдебна институция със самостоятелен проект по ПВУ.

Накратко какво ще бъде направено по него, така както беше представено пред американския бизнес:

Системата ЕДИС, с която работят административните съдилища, ще бъде свързана със Системата за електронно призоваване и съобщаване (СЕПС) на Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП).

Ще се създаде софтуер, който ще осигурява следните електронни услуги:

  • Отдалечен достъп до материалите по делото в електронен формат;
  • Възможност за подаване на документи по електронен път. Като ще могат да се подават документи за иницииране на образуване на дела, материали по вече образувани дела, както и документи, които не касаят съдебно производство, например искания по Закона за достъп до обществена информация.

В 28-те административни съдилища ще бъдат изградени зали, в които да се провеждат дистанционни онлайн съдебни заседания. Всяка ще има проектор и прожекционна стена, на които участниците да виждат видеоизлъчването, ще има камера с възможност за насочване към отделните участници в залата с достатъчен ресурс за ясно визуално разграничаване на лицата на участниците и на документите, които се показват, ще има сканиращо устройство, чрез което ще могат да се предоставят на останалите страни и на съдебния състав на документи, сочени в рамките на откритото съдебно заседание.

„Участниците в съдебните заседания ще използват физически предвидените по зали в 28-те административни съдилища, за да се гарантира, че на всеки е била предоставена възможност за явяване и да се удостовери по безспорен начин, че за времето на заседанието никой не е преустановил участието си поради технически проблеми“, обясни съдия Гайдов в отговор на въпрос на адвокат Петър Славов дали е помислено, че може някоя от страните да злоупотреби и сама да се „изключи“ от онлайн заседание.

Адвокат Славов попита и дали е помислено за готовността на страните да участват в един изцяло дигитален съдебен процес, като посочи, че има адвокати и на 90 години, които практикуват, пишейки искови молби на пишещи машини.

„Не трябва да се допуска да се ограничи достъпът до административното правосъдие на тези, които са в обективна невъзможност да работят дигитално. Дигитализацията ще бъде въведена поетапно и например само по отношение на адвокати, които са заявили съгласие. Важното е да задължим първо самата администрация, съдебните органи, търговците и бизнеса“, отговори Любомир Гайдов.

А представител на американския бизнес изрази готовност на добра воля да помогне с колегите, за да може съдът да се възползва максимално от различни технологии, които са със свободен достъп.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ангел
Ангел
23 февруари 2024 18:47
Гост

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим–- https://da.gd/menx

Unus testis, nullus testis
Unus testis, nullus testis
23 февруари 2024 8:33
Гост

Трябвало видите ли да се дефинират “електронните дела” и “електронните преписки”. И това го казва действащ съдия!? Междувременно НАРЕДБА 5 ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И РЕДА ЗА ВОДЕНЕ, СЪХРАНЯВАНЕ И ДОСТЪП ДО ЕЛЕКТРОННИТЕ ДЕЛА ги е дефинирала тези неща преди 7 години… Информационните системи на органите на съдебната власт поддържат обработката на електронни преписки, представляващи набор от свързани структурирани данни, който съдържа всички електронни документи и информация, създадени или предоставени във връзка със и до момента на образуване на електронно дело. Информационните системи на съдилищата поддържат обработката на електронни дела, представляващи съвкупност от свързани електронни записи, която съдържа всички електронни документи и… Покажи целия коментар »

Анон
Анон
23 февруари 2024 8:13
Гост

Първо да се оправи ЕДИС, защото създава проблеми, за които създателите са отдавта уведомени. Старата САС си беше в пъти по-оперативна и добра за работа. Но хайде – трябва и друг да опита от меда. Нека поне обърнат внимание на забележките, които са повдигнати от работещите с ЕДИС.
И за какво ел. правосъдие говорим, като съдиите нямат свободен ел. достъп до делата си и Апис / Сиела от всякъде? Това е нещо, което трябваше да се направи още 2020-та и е лесно, освен че е необходимо.
Нека се оправят първо настоящите проблеми.
Нови тепърва ще ни създават.

Ad nauseam
Ad nauseam
22 февруари 2024 23:56
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2024 21:59
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 февруари 2024 17:47
Гост

„Асоциацията на българските административни съдии (АБАС) и Американската търговска камара (Амчам),“

Тази АБАС го играе подразделение на ССБ и негов просмерикански „бекъп“ или просто са усетили накъде духа вятъра и са се преориентирали своевременно според паричния поток?

Alice
Alice
23 февруари 2024 12:05
Гост

По- скоро Амчам иска да може да контролира системата на допълнително основание. Няма такова нещо като безплатен обяд.

Герасим
Герасим
22 февруари 2024 17:43
Гост

Tова е добре.

Мавродиев
Мавродиев
22 февруари 2024 17:31
Гост

Дано

Песимист
Песимист
22 февруари 2024 17:31
Гост

Надали ще смогнем за това време.

Геро
Геро
22 февруари 2024 17:32
Гост

Много кратък срок за такава мащабна промяна.

Дюпри
Дюпри
22 февруари 2024 17:30
Гост

Чудесно. Браво. Успех

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2024 17:30
Гост

Дано се възползваме от възможностите, които ни дава и ЕС. Че до тука нещо повече се краде, вместо да се случват тези дигитализации и развитие.

Христов
Христов
22 февруари 2024 17:30
Гост

Eстествено, че ще учим от опита на най-добрите практики в Европа.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2024 17:29
Гост

Дигитализацията е много важна. Но дигитализацията в държавата е за младите и схватливите. На бай Гьоре от Павликени дигитализация не му трЕбЕ. А и псевдо патреотиъте биха казали, че тя е опит западните сили да нахлуят в страната ни. Дръж си раята проста и ограничена да си управляваш с десетилетия.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2024 17:28
Гост

Да се ненадява човек. Молим се да стане.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2024 17:28
Гост

Прекрасен план. Но при нас всичко опира до това кой управлява. Смени ли се управлението, за да се харесат на простата маса веднага зачеркват дори и хубавото от предходното управление и почват наново. Сега ще се окаже, че тоя план е правен тъпо, че нещо си не е съобразено и хоризонта ще стане 2030.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2024 17:27
Гост

Като дойде Румен Радев ще иде на кино тоя хоризонт

Сашо
Сашо
22 февруари 2024 17:26
Гост

Добър проект!

Щерев
Щерев
22 февруари 2024 17:28
Гост

Не мисля, че се получи. Или поне толкова скоро.

Симеон
Симеон
22 февруари 2024 17:25
Гост

Това наистина ще доведе до спестени месеци време на гражданите и бизнеса.

Пенчо бре
Пенчо бре
23 февруари 2024 14:56
Гост

Едва ли осъзнавате от какво ще се лишите- да си изложите лично мнението непосредствено пред съда. Личното впечатление, особено по лични и семейни казуси не може да бъде заменено с нищо, дори с отдалечен достъп.

скептик
скептик
22 февруари 2024 17:07
Гост

в някой съдилища дори и зали няма още, електронни ще правим