Подалата оставка като заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова е била фаворит за служебен премиер на президента Румен Радев.

Това стана ясно от изказването на държавния глава, след като „Продължаваме промяната-Демократична България“ приеха и върнаха неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство, а заявките на всички партии са, че няма да бъде успешен и третият, което означава нови предсрочни избори и ново служебно правителство.

Елена Чернева изненадващо подаде оставка, за което председателят на парламента Росен Желязков информира днес депутатите. Чернева беше един от възможните варианти за следващ служебен премиер след последните промени в Конституцията, според които президентът не може сам да избира кой да е служебен премиер, а изборът му е ограничен между председателя на Народното събрание Росен Желязков, управителя на БНБ Димитър Радев (или подуправителите Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков), председателя на Сметната палата Димитър Главчев (или заместник-председателите Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров) и омбудсмана или неговия заместник. Тъй като омбудсманът Диана Ковачева трябва да встъпи като съдия в ЕСПЧ след по-малко от месец, мястото на служебен премиер можеше да бъде заето от Елена Чернева. Всеки от изброените обаче може да откаже поста и в основния закон не е уредено какво следва в такъв случай.

Президентът използва случая отново да критикува ПП-ДБ за инициираните и подкрепени промени в Конституцията в частта за служебното правителство.

„Не знам дали вие осъзнавате какви процеси вече се отприщиха в резултат на промените в Конституцията, които и вие инициирахте“, каза Радев и подчерта, че тесният кръг от възможностите за избор на служебен министър-председател се е стеснил още повече с оставката на Чернева.

„Тя беше единствената фигура, която не е и косвено, и директно близка с някоя партия и единствената в списъка, за която е ясно, че със сигурност можем да твърдим, че няма несъвместимост. Как така изведнъж Елена Чернева реши да си подаде оставката и когато този факт беше обявен искрено се учудих, че останахте безмълвни и не реагирахте. А според мен трябваше да има въпроси – защо, как, с какви мотиви, как така точно вчера, имало ли е натиск, защо не се инициира изслушване“, заяви Радев.

В парламента днес единствено Георги Свиленски от БСП попита председателя на парламента дали има информация оставката на Чернева да е свързана с възможността да бъде номинирана за служебен премиер, но Росен Желязков му отговори само, че е изчел дословно уведомлението.

„Ако за вас това са нормални неща, не се изненадвайте впоследствие, че рязко нараства възможността да получите политически служебен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша полза“, обърна се президентът към ПП-ДБ.

Преди това премиерът в оставка акад. Николай Денков и съпредседателят на ПП Кирил Петков обясниха, че не са получили подкрепа за управленската програма и реформите от ГЕРБ. Според Денков коалицията ГЕРБ-ДПС всъщност е искала избори през цялото време на преговорите.

„Нямаме съмнение, че преговорите бяха проформа с ясното съзнание, че страната трябва да бъде изпратена на избори“, каза Денков. Кирил Петков пък призова президента да направи възможното предсрочните парламентарни избори да са заедно с изборите за Европейски парламент и да бъдат спестени 100 млн. лева.

„Вече е много късано за такава молба. Призовах да не се предприемат необмислени промени в Конституцията, особено за служебния кабинет. Сега въпросите стават много повече от отговорите. Аз ще направя всичко възможно процесът да не прерасне в конституционна криза, но вие направихте всичко възможно правомощията на президента да бъдат силно ограничени, не само за избора, състава и контрола на служебния кабинет, но и определянето на времевите параметри за определяне на следващите избори. Съчувствам ви, но направихте всичко възможно тази институция да не владее процесите, както досега“, отговори Радев.

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:03
Гост

­Г­­­о­­р­­е­­­щ­и­­­ ­м­о­­­м­­­и­ч­­­е­­­т­а­­­ ­­в­­­и­­­ ­о­­­ч­­­а­­­к­­в­­­а­­т ­­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?95914

Срамота!
Срамота!
28 март 2024 9:18
Гост

Тази пък поне две години на държавна заплата, от данъците на хората, без особени затруднения си кюти на службицата и като стане напечено и трябва да се поема отговорност, ааа не, ама как, аз не искам така…Пълна скръб и безотговорност, пълно падение и ЛОШ ПРИМЕР за подрастващите и прохождащите в професията! Досега сте яли от обществения хляб, госпожо, имате ДЪЛГ към това общество, което ви хранеше! Срам

ППДБ - йорист до йориста
ППДБ - йорист до йориста
28 март 2024 8:42
Гост

Промените в Конституцията не решиха нито един проблем, но за сметка на това създадоха предпоставки за конституционна криза или в „най-добрият случай“ служебно правителство на ГЕРБ! Последното звучи като оксиморон, но не е. Оксиморон е словосъчетанието – „Христо ИВанов-юрист”.

Мамин сладък
Мамин сладък
27 март 2024 23:05
Гост

Хубаво е, че ще има избори. Така ПП-ДБ ще загубят електорат, а Баце ще остане сам на върха. Хората печелят. Избирателната активност пак ще е ниска и пак ще ни вкарат в спирала от избори, щото няма да има кабинет и след юни, понеже няма да съберат 120 гласа и проблемите ще си останат. Ицето Иванов иска да има промени в ЗСВ и затова са се скарали, ама Баце и Дебелия не пускат кокала. Да са живи и здрави тия във ВСС. Амин!

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 19:19
Гост

Единственият останал претендент за служебен премиер е Желязков. Ако той откаже какво ще правят бащите на промените в Конституцията? Освен, че трябва да си скъсат дипломите.

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 20:02
Гост

Мравоядът ще си оскубе брадата, за по-лесно ще я полее първо с мазно турско кафе.

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 15:01
Гост

Ако ще и да я полее с мазен турски чай, ще си остане презряна подлога!

Същият
Същият
28 март 2024 12:09
Гост

Ще си я скъса дипломата ако я има.Долни низки мекерета.Бойкикев вероятно кат дете на,,активен борец“ е влязъл,че и останалата кохорта около него.Пък и на Кирчовци кой е видял диплома.Лъжи ,корупция,серсем до серсема мила моя майко.

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 18:42
Гост

Радев ги е убил с тъпия нож, ама тия пак не загряват как ги изпързаляха и какво ги очаква. Няма по-големи идиоти от ПП/ДБ

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 18:58
Гост

и винаги някой друг им е виновен …

ППДБ са юридическите наследници на Барни Ръбъла
ППДБ са юридическите наследници на Барни Ръбъла
27 март 2024 18:09
Гост

В момента розовата гвардия става жертва на собствената си конституционна реформа, връщайки Борисов на бял кон.

От край време се чудя дали са по-глупави, отколкото продажни, или обратно. Още не знам. Но знам едно – няма по-големи неможачи в българската политика от ППДБ.

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 18:33
Гост

Така е. Всеки път се питам колко пъти може да се настъпи една и съща мотика и всеки път да те удря по главата? Край нямат глупостите на Христо Иванов и сега пак други ще са му виновни.

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 20:04
Гост

От посредствен йорис (адвокат с едно дело и дисциплинарка за неплащане на членски внос), издигнал се от посолството до скутите на Шиши, какво да очакваме?

kiley96
kiley96
27 март 2024 15:24
Гост

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:–- http://gg.gg/xlman

Адвокат
Адвокат
27 март 2024 14:49
Гост

Прекрасен ден за българската адвокатура. Тази подлога на всички политици разката правната помощ в България.

Юридическа онкология
Юридическа онкология
27 март 2024 13:26
Гост

От епистоларния жанр. Писмо.

Лизан
Лизан
27 март 2024 12:46
Гост

Строга господарка го играе женицата по сценарий на ГЕРБ.

Всеки ден ще е така до ПОБЕДАТА!
Всеки ден ще е така до ПОБЕДАТА!
27 март 2024 12:13
Гост

Това е УРОДА заради който цялата Адвокатура духа супата!

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 11:43
Гост

Чернева заби черен кинжал в гърба на русото Диди. Сега горкото няма да може да встъпи в Страсбург, тъй като няма да имаме действащ БГ омбудсман. Демек – няма да имаме конституционно предвиден орган, каквото и да казва КС. Това баце никога няма да допусне, поради което се очаква Дидито да се откаже от страсбургския пост, оправдавайки се с мантрата – „националноотговорна позиция в нестабилно полит. време“.

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 12:56
Гост

Глупости. Кой ще задължи омбудсмана да остане и да не отиде в Страсбург на Блага, по – престижна и добре платена работа? Няма да имаме омбудсман и квоутуй? Фигурант и половина. Просто взеха мерки заместничката да не бъде назначена за служебен премиер от президента.

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 16:33
Гост

Проф. д-р министър на правосъдието – омбудсман (независима от ГЕРБ) Ковачева има студентска мечта за сбъдване!

Спиридон
Спиридон
27 март 2024 11:31
Гост

Много жалко.

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 11:25
Гост

Мотивите не са ясни

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 11:37
Гост

Точно пък на теб ще си ги каже мотивите. Смешко

Всеки ден ще е така до ПОБЕДАТА!
Всеки ден ще е така до ПОБЕДАТА!
27 март 2024 12:15
Гост

Уродщина! Наместо в затвора, тя щеше да е премиер?

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 11:24
Гост

Странно решение

Жаки
Жаки
27 март 2024 11:28
Гост

Тя си знае.

Велизаров
Велизаров
27 март 2024 11:24
Гост

Или някоя партия я натиска да си подаде оставката или я натиска, като стане омбудсман да изпълнява техните нареждания. И в двата случая жената се маха.

Димо
Димо
27 март 2024 11:28
Гост

Напълно възможно е.

Велизарий
Велизарий
27 март 2024 12:16
Гост

Жената ли? Подчовек, по Путин.

Америслямец
Америслямец
27 март 2024 20:13
Гост

Untermensch е според усраинските ти опорки, водещи началото си от посолството, троляк. Десет цента вкараха ли ти за коментарчето? Или пак се налага да се размножиш като зелена еуглена в топла вода?

Кунчев
Кунчев
27 март 2024 11:24
Гост

Изненадваща оставка и то преди да заеме поста. Има нещо явно, което не се казва.

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 11:38
Гост

И кой си ти, че да ти кажат истината на теб ?

Арнаудов
Арнаудов
27 март 2024 11:23
Гост

Очаквам това да не се случи скоро. Защото те сега всички са се скарали с всички в тоя парламент

Чипев
Чипев
27 март 2024 11:23
Гост

Да си върнат Манолиева. Тя е неуспешен кандидат кмет, но пък е много успешен скандалджия, популист и кремълски агент

Лозан
Лозан
27 март 2024 11:29
Гост

Да, безспорно си вършеше работата жената.

Лизан
Лизан
27 март 2024 12:45
Гост

Да. Въртеше фе.ацио на ГЕРБ. И това е работа. Все пак!

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 11:22
Гост

Еми ще стискаме палци да се избере добър омбудсман. Константин беше добър и Диана също.

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 11:22
Гост

Да видим дали няма да се скарат и за това

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 11:22
Гост

Те мислят в НС за избори, а те ще ги занимават с избор на човек, който да защитава интересите на гражданите. Как не.

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 11:20
Гост

Отново им се отваря работа на тия в НС

Виктор
Виктор
27 март 2024 11:30
Гост

Не са се преработили.