Полицията е задържала 42-годишен мъж, за който разследващите твърдят, че е получил над 53 млн. лева от парите, предназначени за строителството на ЛОТ-5 от магистрала „Хемус“.

От Софийската градска прокуратура съобщиха, че мъжът е обвинен в пране на пари и е задържан за 72 часа, като ще настояват и за постоянен арест.

Според „Медиапул“ задържаният е бивш данъчен служител, а „24 часа“ пише, че името му е Борислав Колев.

Разследването се води от ГДБОП и според събраните до момента доказателства мъжът е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал хора да станат фиктивни техни управители. След това по сметките на тези дружества били превеждани милионите за „Хемус“.

Накрая Колев лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парите и му ги предавали. От 18 юни 2020 г. до 8 септември 2021 г. били направени 52 тегления, като Колев е получил 53 060 861,00 лева, поясниха от прокуратурата.

ГДБОП съобщи за разкриването на схемата още преди месец, като зам.-шефът на дирекцията Любомир Николов каза тогава, че парите стигали до един обикновен човек.

„Нашето разследване стигна до фирми фантоми, които са изтеглили тези суми в деня или на следващия ден след постъпването им. Всички тези пари се обединяват в едно лице, което също сме установили“, каза тогава Николов и поясни, че става въпрос за човек, който няма политическа кариера, не е свързан с нито една партия и няма никаква строителна дейност.

„Случайно лице, на което е поставена задача да усвои тези средства и да пренесе тези пари“, каза Николов.

Разследване на „Bird“ и „Зов нюс“ от миналия месец показа как са били източени парите от „Хемус“. Само малоимотният Красимир Митриков от монтанското село Златия е успял да изтегли над 18 млн. лева от парите за магистралата, като му били обещани 20 000 лева, но не ги получил, защото починал от коронавирус. Сред останалите, които са теглили пари за „Хемус“, били ММА боец, шеф на младежка структура на ДПС в Лом и водач на листа на „Евророма“ в града.

Във връзка с разследването Бойко Рашков каза преди месец, че парите са минавали през банка, свързана с бившия премиер Бойко Борисов, а парите били изнасяни в сакове и чували.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бай Ганьо
Бай Ганьо
07 декември 2021 16:33
Гост

Човека , взел парите е от Горна Баня, чел е Винету, и прилича на мутра – така че, от ГДБОП много са се объркали

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 декември 2021 14:50
Гост

Давай, Рашков! Още малко и ще покриеш разходите от 500 млн. лв. , които отидоха за избори тая година. Магистралата не я мисли. Ние и без това сме си свикнали с дупките, пък и хората, дето мрат на пътя Русе -Бяла са малка част от тези починали от Ковид-капка в морето.
По-добре така, тесен път, че Комитова да не се обърка кое е магистрала, кое скоростен. И без това горката със спомени от време оно го кара.
P.S. Ако успееш да възстановиш „откраднатото“ де.

Шиши трол
Шиши трол
07 декември 2021 15:18
Гост

Рашков и тъпите протестъри са виновни, че спряха кранчето на спонсорите ни, с която ние нямаме нищо общо, освен стотинките, които ни плащат на коментар. За 1 година 500 млн. за избори на вятъра, а иначе тези пари поне 2 години щяха да ги изнасят в чували, за да напълнят чекмеджетата и офшорките. Ех, каква хубава, сладка и доходоносна „стабилност“ цареше години наред, а сега тези протестъри-престъпници развалиха всички години наред градени схеми, които бяха изцяло в полза на народа, разбира се.

Биби Трол
Биби Трол
07 декември 2021 16:34
Гост

Като заговорихме за тия 500 млн. лева и ми потекоха лигите. Само да кажа, че 500 милки са 500 000 банкноти по 500 ойро, сиреч 500 пачки. Шефа каза, че нямало чекмедже, дето не можело да побере 500 пачки по 500 ойро, ма аз съм виждал само чекмедже с 20тина …

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 декември 2021 18:12
Гост

Вярвайте си в светлото бъдеще. Комунистическият режим изкара половин век с хубави обещания благодарение на доверчиви хора като Вас. Сегашната 4-на коалиция е обединена единствено от страха да не изпаданат от властта. Това е нестабилен модел, който ще доведе до колективна безотговорност и партизиране на държавните институции. Новите разбутаха държавата и сега говорят колко важна в стабилността. Лицемери. Кьовеши каза, че в цяла Европа има корупция. Тя ще я има в България и след като Кирчо дойде на бял кон. Колко години ще ни трябва да ги изпием тези пари- не се знае. Това при условие, че подкупите на висше… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 декември 2021 18:14
Гост

* избием тези пари

Проскубания трол
Проскубания трол
08 декември 2021 11:40
Гост

Единственото светло нещо, в което човек може да вярва, е стабилността по времето на управлението на ГЕРБ и ДПС. Тогава имаше не само стабилност, но и кюлчета злато, къщи в Барселона, тераси с барбекюта – и всичко това разбира се беше за народа и в името на народа – да не си помисли някой, че една престъпна шайка години наред е вегетирала върху народното благо като с помощта на назначени доверени калинки е крала милиарди, с които е пълнела чекмеджета и офшорни сметки.

Да видим.....
Да видим.....
07 декември 2021 14:49
Гост

Чудя се този нещастник дали ще гушне букета в 72 ч. срок или малко след това, но преди да се е разприказвал! Като другия получател на парите – клошаря, който от радост с късмета дето го споходил взел, че умрял, но случайно и много удобно!

Бай Цоньо
Бай Цоньо
07 декември 2021 13:53
Гост

Има една прокурорка от административния отдел на СГП, една крастава жаба, която е подминала годините за пенсия, ама кой ще се сети да я изпъди?! Пак вървим по краищата на закона! Кога ще я освободят?! Защо заема мястото на младите?!

Гешев е радост!
Гешев е радост!
07 декември 2021 13:44
Гост

Гешев е радост! Как закриля мафията, избрала го на поста, за да не бъдат разследвани нейните престъпления! Напълно разбирам платените политически тролове, които плюят по всеки опит за връщане на справедливостта и нормалността в правния ред у нас – защото ако това се случи, няма кой от затвора да им плаща надника, за да заливат с помия новите лица в политиката.

Йосиф
Йосиф
07 декември 2021 13:38
Гост

Понеже гледам и някой коментиращи какво пишат. Нали не смятате, че това е някакъв случаен данъчен и това се случва без никакво знание на силните в ГЕРБ, които управляваха. Както и на Валери Симеонов и Марешки? Като ги сложиш Бориосв, Марешки, Симеонов и Каракачанов и имаш квартет престъпници и схемаджии. Кой от кой по-голям. Вероятно Марешки беше най-големия схемаджия, после са Борисов и Симеонов и накрая е Каракачанов.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 13:37
Гост

Един платен политически трол на ГЕРБ и ДПС гледам се е плюнчил в една друга тема как можело Лена Бориславова да получавала 8,000 заплата и то в евро. Когато обаче става въпрос за окрадените от неговите спонсори милиони чрез различни престъпни схеми – мълчи, точно както Гешев мълчи при въпроса „Пеевски кога ще бъде разследван и обвинен като Божков?“.

Николев
Николев
07 декември 2021 13:37
Гост

Истински мизерии. После да не се чудим защо трябва на новооткрита магистрала преди година или две да се правят кръпки и да се затваря за ремонти. Защото един път се краде от построяването, а после втори път от ремонт.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 13:36
Гост

ГЕРБ в действие. С приказки как спирали ДПС и комунистите, с приказки за омраза към комунизма, българина си избираше една мутра. Тя твърдеше, че ако не е той и Цветанов престъпника, нямало как да се спре тройната коалиция. Айде бе. Айде бе. Ама през това време само крадяха пари и какво ли още не. И имоти от Артекс лапаха!

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 13:35
Гост

И това е смешно, защото Кралев миналата година ни обясняваше как, като национализирали „Националната лотария“ и в мига на това действие едни 50 милиона ще станат държавни пари и с тях щели да увеличат пенсии и да инвестират в спорта. Къде са инвестирани тия пари или и те потънаха? И защо да се борим да национализираме частно дружество, като сте откраднали повече пари само от този Лот на магистралата?

Димитриев
Димитриев
07 декември 2021 13:34
Гост

Не се съмняваме, че схемата е измислена добре и е покровителствана от управляващите. Това са ужасно много пари. Няма как министерствата да не са знаели за тази мрежа.

kalina
kalina
07 декември 2021 13:33
Гост

Ако знаехме и по другите малки и грамадни проекти в страната как се краде, щеше да е супер.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 13:33
Гост

Ами това е метода за крадене на пари от магистрали и като цяло от строителство – едно към три. Плащаш за едно нещо не един път, а три пъти.

Gnqs
Gnqs
07 декември 2021 13:32
Гост

За тия неща се знаеше от години, но никой не правеше реални разследвания, защото управляващите нямаха изгода от това.

Ananieva
Ananieva
07 декември 2021 13:32
Гост

ГЕРБ бате.

Ицо
Ицо
07 декември 2021 13:28
Гост

Някой да се учудва, че банката е свързана с бившия премиер Бойко Борисов?

Бисер
Бисер
07 декември 2021 13:28
Гост

Тези кюлчета и пачки в спалнята му да не мислиш, че са от спестявания.

Фики
Фики
07 декември 2021 13:25
Гост

Този си е докарал много добър доход само за година и три месеца.

Димо
Димо
07 декември 2021 13:26
Гост

Е, за това сега ще му излезне през носа.

Познавач
Познавач
07 декември 2021 13:23
Гост

Не се накрадоха!

Лозан
Лозан
07 декември 2021 13:21
Гост

Какви са тези космически суми?

Пепи
Пепи
07 декември 2021 13:22
Гост

Те, за това пътищата ни ще са в такова състояние. Присвояват си пари, икономисват от материалите.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 13:20
Гост

Поредният данъчен служител!