Завод „Полимери“ в Девня буквално е бил обезкостен. Той е източен, като пари от сделките на дружеството са отивали по сметки на други фирми на Николай и Евгения Баневи или са вземани пари от касата му. Това разказаха днес зам.-главният прокурор Иван Гешев и наблюдаващата делото от спецобвинението Мария Дойчева. Като случилото се със завода в Девня беше определено като бандитска приватизация.

Гешев припомни, че придобитото при т. нар. първа вълна на масовата приватизация не е подлежало на никакъв последващ контрол от държавата – никой не се е интересувал какво се случва с предприятията, с работниците им. Така е станало възможно източването на „Полимери“. „Терминът, който употреби един колега е обезкостяване. Това онагледява цялата ситуация“, каза заместникът на Сотир Цацаров. И подчерта, че това, което в момента се вижда по разследването срещу Баневи, е само върхът на айсберга.

Прокурор Дойчева каза, че Баневи са привлечени към наказателна отговорност за престъпно сдружение за присвояване и данъчни престъпления. Засега данните са за присвоени над 1,5 млн. лв. от „Полимери“. Тя съобщи, че в бивш офис на дружества на Баневи във Варна са намерени укрити документи за завода.

Прокурорите казаха и кои ще са другите дружества на Баневи, които според тях и събраните свидетелски показания, са източени по подобен начин. „Елма“ в Троян на първо място. Той също като „Полимери“ е нарязан за скрап. Заводът в Костенец пък е бил продаден на КТБ“, каза Дойчева.

Тя разказа, че свидетели са обяснили, че след приватизацията на „Полимери“ на контрагенти на дружеството е казвано да превеждат парите от негови договори по сметки на други дружества на Баневи. Всичко това престои да бъде засечено с вписаното в счетоводната документация.

Към делото, довело до ареста на Баневи в Ница, са приобщени и стари разследвания срещу фамилията, които са били спрени. Възобновени са две дела на Окръжната прокуратура във Варна, едно на Софийската градска прокуратура и едно текущо разследване на районните обвинители в столицата.

За първи път разследващите разказаха какво са намерили при претърсването на т. нар. имение на Баневи. „Свидетелите го наричат „мавзолея“, Баневи го наричат „корпоративна резиденция“, каза Иван Гешев и обясни, че в показания се твърди, че е построено с пари, източени от различни предприятия.

В стая в него, защитена от специална врата с ключалка, чието разбиване е отнело на специалист 8 часа, са намерени документите са всички офшорки на Баневи. „Намерено е и множество злато и скъпоцености, не знам дали са диаманти, това ще каже експертизата, но обемът е потресаващ“, заяви Гешев.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван Иванов
Иван Иванов
31 октомври 2018 5:06
Гост

Без да съм фен на двойката (макар, че животът е един и трябва да си доставиш поне малко удоволствие) – да си предприемач е много трудна работа. Повечето хора завиждат, без да си дават сметка какви усилия и труд коства да изградиш нещо. Бил съм прокурист във фабрика и само да поддържаш електричеството струва 10 000 лева на месец. Само това. Ами пласментът – в днешно време всичко е внос. Като няма пласмент – няма смисъл. Сега – в интерес на истината – има злоупотреба – но с изцяло частно дружество – все едно да си продадеш покъщнината, сега –… Покажи целия коментар »

Любопитко
Любопитко
28 октомври 2018 16:53
Гост

Всичко 6, ама защо чак сега се сетиха за Баневи, при положение, че се вихрят от поне 15 години?

порошенко
порошенко
28 октомври 2018 15:50
Гост

Ох, майко! Богатството не е порок, ама тази грандомания, нямам думи

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2018 15:52
Гост

този стил е доста показателен за нивото на точно тези богаташи. това обаче не означава, че децата им трябва да останат само по летищата

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2018 10:34
Гост

Компекси. кпмплекси…