До средата на октомври ще влезе в сила електронното известяване на шофьорите за наложените им глоби при извършено нарушение. Уведомяването ще става по телефон или имейл чрез Системата за сигурно електронно връчване. Това стана ясно днес по време на свиканата от премиера акад. Николай Денков регулярна среща по проблемите на пътната безопасност.

Целта на нововъведението, по което работят съвместно Министерството на електронното управление и Министерството на вътрешните работи, е да бъде осигурен бърз канал, по който максимално много шофьори да бъдат уведомявани, когато имат наложена електронна глоба. Последващото връчване на глобите, както и досега, е възможно по три начина – лично срещу подпис, електронно – чрез системата за сигурно електронно връчване или през портала на МВР за електронни административни услуги, както и по пощата – с препоръчано писмо с обратна разписка.

Засега детайли за новото връчване не се съобщават.

Междувременно при посещение на Денков във Военномедицинската академия (ВМА) беше обявено, че химико-токсикологичната лаборатория там ще може да обработва три пъти повече проби. Това по думите на премиера значително ще ускори проверката на кръвните проби за наркотици и за алкохол на шофьорите. Със средства от бюджета, в рамките на два месеца лабораторията ще бъде дооборудвана с необходимата апаратура, ще бъдат обучени и допълнителни шестима специалисти. С увеличения капацитет тя ще работи денонощно, на трисменен режим, като по този начин максимално бързо ще се обработват както новопристигналите проби, така и забавените близо 900 проби, натрупани от края на месец април досега.

„Работим много сериозно по проблема с войната по пътищата и по-специално за борбата с дрогираните и пияните шофьори“, заяви министър-председателят.

След като се запозна на място с възможностите на лабораторията, премиерът посочи, че именно ВМА е едно от местата, където е възможно в кратки срокове да бъде ускорен процесът по обработка на пробите. Лечебното заведение има добре работеща лаборатория, която бързо може да се реорганизира и в нея работят едни от най-добрите специалисти в България.

„Фокусът трябва да бъде върху оборудването с роботизирани системи, които да обработват пробите преди техния анализ, защото това е бавният етап – затова е важно да се осигури и необходимият брой подготвени висококвалифицирани специалисти“, изтъкна акад. Денков.

Премиерът, който наскоро обяви, че ще бъдат разкрити нови лаборатории, сега застъпи виждането, че решението на проблема е в обезпечаването на вече съществуващите с оборудване и добре подготвени кадри.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
michaelchristopher154378
michaelchristopher154378
19 януари 2024 11:32
Гост

You may enter to win $500 in Stop & Shop gift cards by completing the Stop and Shop survey. Simply take part in and successfully finish the Stop and Shop Customer Survey. To enter the Stop and Shop Sweepstakes, read the rules and follow the instructions.
https://italktostopandshop.com/

Kohlsfeedback
Kohlsfeedback
19 януари 2024 6:00
Гост

Through the use of a multiple-choice question (MCQ) survey, they want to ascertain the degree of client satisfaction. You must rank your degree of overall customer satisfaction with regard to a variety of factors, including staff conduct, service quality, and shop cleanliness. https://kolsfeedbackcom.info/

vinsjorj
vinsjorj
01 януари 2024 7:20
Гост

you should apply for their store credit card in order to receive some significant discounts. You’ll need to know how to activate the card once it comes. https://oldnevycomactivate.info/

vaseba6321
vaseba6321
25 септември 2023 14:21
Гост

This will allow you to win a 10% Off coupon code or $2500 for the survey taker. They are conducting this service cause they want to know what the customer thinks and which is the highest priority for them.

https://kohlsfeedback.info/

sogoja9556
sogoja9556
20 септември 2023 12:29
Гост

Now we will start with the Mayo Clinic Patient Portal process but before it. Let me brief you about some credentials needed for Mayo Clinic Patient Portalin process. https://mayoclinicpatientportal.info/

Хахаха
Хахаха
19 септември 2023 21:40
Гост

Ако до 31.03.2024 остава един месец, авторът на статията е пиян и/или дрогиран, или въобще не е чел ЗИД на ЗЕУ.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 септември 2023 8:43
Гост

Хич не е кръпка това с трисменния режим, демек дебели заплати за нощен труд (не само дежурство) или може би има други интереси „…да обработва три пъти повече проби“ – уау, геймченджниг (game-changing) сега вече съм спокоен, на следващата ротация капацитетът ще бъде утроен отново, за да има и за тях малко гювеч.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2023 18:25
Гост

Простете за лаишкия въпрос, ама не може ли да се сключи някакво споразумение с колекторска фирма и тя да гони длъжниците. Или пък да се създаде държавна такава, която само с това да се занимава, след като МВР не се справя. Може да се отделят хора от МВР

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 септември 2023 9:02
Гост

А ДСИ-тата да продължат да си клатят краката….

Анонимен
Анонимен
18 септември 2023 18:23
Гост

И какво като им пратят, ще го скипнат и готово

Анонимен
Анонимен
18 септември 2023 18:23
Гост

Новите шофьори не са ли длъжни да дадат мейл или телефон при вземане на книжката

Анонимен
Анонимен
18 септември 2023 18:22
Гост

Колко души са се регистрирали в тази система? Аз не познавам никой. Безсмислена работа.

Пацо
Пацо
18 септември 2023 18:24
Гост

Със сигурност който се е регистрирал, е интелигентен, образован човек, а не полуграмотен джигит – чалгар.

Любител
Любител
19 септември 2023 12:26
Гост

Аз съм се регистрирал, то и по закон съм длъжен. Системата наистина тръгна трудно, но вече функционира сравнително добре. Заявявам административни услуги от отдалечени общини, и получавам исканите документи , като за това отделям минути, а преди години се налагаше да бия път до там. Не всички приемаха заявления по пощата с аргумента – няма доказателство за авторството на молителя. Сега има, влязъл съм в системата с електронен подпис.А и не забелязвате ли , че все пак сме в 21 век ? Малко ми е странно какво ще е това уведомяване по телефон , след като следва да се изпрати… Покажи целия коментар »

шИфьор
шИфьор
09 октомври 2023 14:09
Гост

Аз съм регистриран в системата – и кво?
Според МВР – нямам СУМПС, щото моето не е българско!

3 по 3 е равно на 9
3 по 3 е равно на 9
18 септември 2023 18:22
Гост

Капацитетът на ВМА колкото и да го увеличат, а и на останалите две лаборатории, пак няма да е недостатъчно, заради пробите за наркотичните вещества, с алкохола е лесно

Анонимен
Анонимен
18 септември 2023 18:19
Гост

Съвестните си плащат, наглеците се крият и така ще си остане и електрическо връчване да въведат

хахахахаа
хахахахаа
18 септември 2023 18:20
Гост

Колко ще му е киловатът на ИлИктрическото връчване – нека да го произнасяме правилно, като шефа на КЕВР все пак

???????
???????
18 септември 2023 18:18
Гост

Ако не си се регистрирал в системата, какво? Ще бъдеш ли длъжен да си дадеш имейла?

Анонимен
Анонимен
18 септември 2023 18:22
Гост

Хахаха, ще спират всеки шофьор и ще му записват мейла и накрая ще създадат база данни