Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ е следило една година Огнян Статев, който беше един от задържаните преди 10 дни в акцията на МВР и прокуратурата срещу разпространители на детска порнография.

Това стана ясно на днешното заседание на Софийския градски съд (СГС), който остави окончателно в ареста Статев и нидерландеца Валтер Спиес.

При разкриването на разпространителите, зам.-главният прокурор Борислав Сарафов каза, че сред тях има IT специалист и пилот от популярна ниоскобюджетна авиолиния.

Този специалист е именно Статев, за който съдът прие, че няма как да не е знаел какво прави и какви сайтове отваря, тъй като е имал необходимото образование и опит. ФБР пък е следило IP адреса му в последната година, тъй като от него се разпространявали порнографски материали.

Пилотът от гражданската авиация е Валтер Спиес, който още пред първата инстанция в районния съд каза, че не знаел, че държането на порнографски материали е забранено. Той твърдеше, че не ги е разпространявал, а ги държал за лично ползване. На неговия телефон са били открити клипове със сексуално посегателство над деца. Експертиза е установила, че в настолния си компютър е съхранявал над 200 файла с порнографски видеоклипове с деца.

Съдът прие, че на свобода Спиес може да се укрие, тъй като компанията, за която работи, е позиционирана в Малта, а работата му предполага свободно и неограничено придвижване. Според съда Спиес няма и договор за наем в България, нито друга обвързаност със страната.

В ареста е и Лъчезар Александров, който дори не обжалва постоянното задържане, определено от районния съд. Той пък твърди, че от любопитство свалил торент и не го изтрил после.

При разкриването на мрежата, разследващите обясниха, че са открили много видеоклипове и снимки с брутални сцени на сексуално насилие над деца на възраст между 2 и 10 години. Децата обикновено били от бившите съветски републики или от Далечния Изток, Тайланд, Виетнам, Филипините, Индонезия.

„Надявам се да не се окажат верни опасенията ни за използвани деца и от България. Не бих могъл нито да покажа тези кадри, нито да кажа нещо повече за тях, защото този, който ги види, просто ще трябва да си измие очите“, каза тогава Борислав Сарафов.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бунтар
Бунтар
30 ноември 2022 1:12
Гост

Защо не напишете колко ги пуснаха с парична гаранция? Първоначално гръмко се написа колко били арестувани, а после не се дава продължението на новината…. https://news.bg/crime/postoyanen-arest-za-dvama-ot-zadarzhanite-za-detsko-porno.html – според новината тук, „няколко от задържаните“ били пуснати под парична гаранция!? Колко и кои?

Легализиране на порното с пълнолетни актьори!
Легализиране на порното с пълнолетни актьори!
29 ноември 2022 15:56
Гост

Крайно време е порнографията с ПЪЛНОЛЕТНИ актьори да бъде легализирана! Какъв е този двоен морал-разрешени са филми с насилие и убийства-Рамбо например,, а да се показва любовта между пълнолетни мъж и жена е забранено? Значи е разрешено да гледаш как Рамбо извършива насилие в Рамбо 3, но когато същия актьор се е снимал във филм на здравноосигурителна тематика като млад-този филм е забранен. Освен това в Българската дефиниция на порнографията влизат и произведения на изкуството. Картините на Моделиани с голи женски тела н специфична поза не могат никога да гостуват на изложби, защото следва да бъдат конфискувани и унищожени, като… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2022 16:23
Гост

Ами кои ти пречи да гледаш…всички кабелни оператори имат поне по 10 канала с порно

Любител
Любител
30 ноември 2022 15:45
Гост

Не може хетеро сцени, противоречи на европейските ценности. Току виж, си решил да се ожениш, за жена! Щото нямам съмнение, че си мъж, или поне от мъжки пол

Щерев
Щерев
29 ноември 2022 15:17
Гост

Притеснителен е фактът, че снимките с брутални сцени на сексуално насилие са на деца на възраст между 2 и 10 години.

Филип
Филип
29 ноември 2022 15:17
Гост

Болни мозъци.

Рики
Рики
29 ноември 2022 15:10
Гост

Тпзи пък как да не е знаел, че държането на порнографски материали е забранено?

Кики
Кики
29 ноември 2022 15:12
Гост

Обяснемиетп на другия с торента е още по- нелепо.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2022 1:06
Гост

2/3-ти от българите имат порно на компютрите си,това прави ли ги престъпници?!?

Велизара
Велизара
29 ноември 2022 15:09
Гост

Браво за професионаланат работа. Явно като имаш много пари е много по-лесно да се изратиш.

Цветков
Цветков
29 ноември 2022 15:09
Гост

Да видим как ще протече делото обаче.

Чунска
Чунска
29 ноември 2022 15:09
Гост

Силно се надявам сега да имат големи присъди. Това е отвратително. Дано ги съдят в САЩ. Там може да получат серозни наказания, а не тукашните мизерни наказания от по 2-3 години.

Темелков
Темелков
29 ноември 2022 15:08
Гост

Край. Няма как да увърташ. Щом си програмист няма как да тъврдиш, че не си знаел какви са тия сайтове.

New Gay
New Gay
29 ноември 2022 15:07
Гост

Е да, защото ако си ползвал съдържанието за лично ползване е много по-малко престъпление. Глупости.

Челингиров
Челингиров
29 ноември 2022 15:07
Гост

Според мен трябва тези да не излизат от затвора!

Невена
Невена
29 ноември 2022 15:06
Гост

Е те като са го следили ФБР дали са помогнали на родните специалисти или?

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2022 16:24
Гост

Най-вероятно те са подали към нашите служби информацията, а Сарафов обира лаврите в момента!

Лидия
Лидия
29 ноември 2022 15:06
Гост

Ясно е, че в днешния свят думите морал и чест, както и устои нямат значение. Ясно е, че има много фетиши и всеки иска просто да први секс за забавление. Но е ясно също така, че педофилията и примерно канибализма, дори те да са част от сексуалните щения, са наказуеми. Има много мисли и разсъждения, както и анализи на известни психолози по темата.

Албена
Албена
29 ноември 2022 15:04
Гост

Холандеца явно няма какво друго да каже и твърди, че само е съхранявал. Което обаче също е престъпление.

Росен
Росен
29 ноември 2022 15:23
Гост

Чуди се как да излъже.

Мария
Мария
29 ноември 2022 15:03
Гост

Радващо е, че сме го хванали

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2022 16:22
Гост

Ние?