Един осъдените на 10 години затвор за бруталния грабеж на семейство Анчови в Чепинци, е открит и задържан в Гърция. Става дума за Петър Стоянов, който е сред шестимата  осъдени за нападението над семейството, извършено преди 20 години.

От прокуратурата съобщиха, че Стоянов е задържан днес в Гърция. Той ползвал чужда самоличност и направил неуспешен опит да премине в Италия. Предстои предаването му на българските власти, които го обявиха за издирване през април 2016 г., когато Върховният касационен съд (ВКС) реши окончателно делото и осъди всички подсъдими на по 10 години затвор.

Нападението над семейството е било извършено на 31 януари 1998 г. Мъжете нахлули в дома, пребили бащата Веско и майката Марина, задигнали вещи за 90 000 лева, а двете дъщери на съпрузите – тогава на 11 и на 16 години, са били изнасилени. Обвинен за изнасилването беше единствено Борис Маринов, но само за помагачество и давността за него изтече 3 години преди края на делото. Пред съда бяха изправени бившият полицай Димчо Димов, Борис Маринов, Петър Стоянов, Цветко Ненов, Димитър Николов и Божидар Методиев. Подсъдим с тях беше и Ивайло Рангелов, който според показанията на малката дъщеря на Анчови, я е изнасилил, но той беше убит още през 2005 г.

Делото стана един от примерите за бавно правосъдие. Близо 6 години минаха преди да бъде внесено в съда. Въпреки че на разследващите е било ясно, че един от обвиняемите е полицай, разследването не е водено от военни прокурори и делото не е внесено във военен, а в Софийския градски съд. Едва през 2006 г. след запитване на един от адвокатите, съдът изисква справка и става ясно, че Димов е полицай и делото е прекратено. Съдбата му пред военните съдилища премина през няколко оправдателни присъди, които ВКС отменяше, за да реши сам делото преди две години. Съдиите Павлина Панова – председател и докладчик, Ружена Керанова и Мая Цонева записаха в мотивите, че шестимата са щели да получат максимални присъди от по 20 години затвор, ако не са били мудните действия в досъдебното производство и упоритото нежелание на военните съдии да изпълнят указанията на ВКС, който 3 пъти връща делото и така то се превърна в един от най-срамните символи на забавено правосъдие. За да осъди шестимата, ВКС се позова на показанията на свидетеля Ангел Велков, в които той посочва, че при грабежа са били отнети ловджийска пушка и сгъваемо джобно ножче, като липсата не е била открита дотогава от семейството, а той ги назовал и по марки. Показанията му обаче били неглижирани от предходните инстанции.

След влизане в сила на присъдите пък се оказа, че само двама от извършителите – Димчо Димов и Борис Маринов, са влезли в затвора, защото останалите са неоткриваеми. Днес от прокуратурата съобщиха, че след задържането на Стоянов, за издирване остава само Димитър Николов, за когото имало информация, че е в Сърбия и са предприети действия по екстрадирането му.

Коментирайте

avatar