Представители на Европейската прокуратура са влезли в държавната компания „Булгартрансгаз“ тази сутрин, съобщи бТВ.

Според МВР достъпът е осигурен за разследване, свързано с турската газова компания „Боташ“. Европейската комисия проверява дружеството от няколко седмици. За акцията потвърди в профила си във Фейсбук и депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Ивайло Мирчев.

Очаква се по-късно днес Европейската прокуратура да даде повече информация по случая.

България сключи сделка с „Боташ“ чрез „Булгаргаз“ при служебното правителство на Гълъб Донев през януари 2023 година. Тя е за достъп до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до България за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г.

Договорът задължава „Булгаргаз“ да резервира и заплати преносен капацитет на граничния пункт Странджа-Малкочлар, припомня „Сега“.

„Булгаргаз“ очаква да си осигури газ по турски тръбопроводи или терминали за втечнен природен газ, който турският оператор „Боташ“ ще доставя на границата с България по Трансбалканския маршрут. Половината от общия наличен капацитет, или 53,2 GWh/ден е резервиран от „Булгаргаз“. Останалата половина е запазена за „Боташ“, който може да я предоставя и на трети страни.

За срока на договора „Булгаргаз“ ще трябва да плати 2.34 млрд. долара, независимо дали ще получава газ, или не. Досега страната ни не е получавала газ по тази сделка, но изпълнява финансовите си задължения.

Анкетна комисия в Народното събрание разследва договора и стигна до заключение, че изпълнението му може да доведе до фалит на „Булгаргаз“. Становището на комисията е, че „Булгаргаз“ трябва да предоговори клаузите.

Европейската комисия също започна разследване заради съмнения, че сделката нарушава правилата на ЕС.

Преди седмица стана ясно, че представители на „Боташ“ пристигат у нас на 15 август за преговори за предоговаряне на условията в договора.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 август 2024 14:23
Гост

Пътни експерти хванаха депутатски автомобил да засича и избутва други коли от пътя https://news.bg/bulgaria/patni-eksperti-hvanaha-deputatski-avtomobil-da-zasicha-i-izbutva-drugi-koli-ot-patya.html

Анонимен
Анонимен
13 август 2024 13:39
Гост

А какъв газ преминава през България от запазения капацитет на Боташ за трети страни:
А. Турски (руски);
Б. Азербайджански (руски) и
В. Руски
Имаме участник, познал верния отговор: „Проскубания бухал“
Да поясна – България е в ЕС, а ЕС е наложил санкции на Руската Федерация. А третите страни са освен Северна Македония Унгария и Австрия.

Димитров
Димитров
13 август 2024 13:29
Гост

Дано предоговарянето на условията в договора а са в наша полза.

Кирил
Кирил
13 август 2024 13:28
Гост

Не е редно сделката да нарушава правилата на ЕС.

Геро
Геро
13 август 2024 13:27
Гост

А, иначе България изпълнява финансовите си задължения!

Бисер
Бисер
13 август 2024 13:27
Гост

Ама в замяна не получава нищо.

Птичка
Птичка
13 август 2024 13:26
Гост

Пиджън Донев е посгафил май

Калинов
Калинов
13 август 2024 13:26
Гост

Щом и турците са съгласни да се предоговаря договора, значи не е на добре работата

Моллов
Моллов
13 август 2024 13:25
Гост

Време е Кьовеши да се намеси

Съд
Съд
13 август 2024 13:24
Гост

Да става ясно кой прав и кой крив, че не се търпи това

Анонимен
Анонимен
13 август 2024 13:23
Гост

Да се разследва! Резултатите ще са обективни и ще се спре със спекулациите

Анонимен
Анонимен
13 август 2024 13:21
Гост

Пак среднощни полюции на румънката и бивши от РП.

Мики
Мики
13 август 2024 13:20
Гост

Ще чакаме повече информация по случая.

Лозан
Лозан
13 август 2024 13:21
Гост

Това надали ще промени нещата.

Аноним
Аноним
13 август 2024 13:10
Гост

Ами, като имат достатъчно данни, като са образували ДП, какво им пречи да правят претърсване и изземване, все пак да не правим предварителни заключения, етапа е ДП, до акт на съд има време, до оконачелен акт още повече. Сега разбира се ще се използва за политическа пропаганда, но то кое ли не се използва!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 август 2024 12:45
Гост

Няма лошо да се разследват потенциално порочни сделки или такива увреждащи сериозно националния интерес, така че намесата на Европейската прокуратура от една страна е добро за държавата като цяло, но от друга, отново изпадаме в незавидната ситуация да ангажираме (доносничейки срещи собствените си институции) външни фактори да решават собствените ни проблеми под претекст за наличие на трансграничен елемент, и после данните от разследването да се ползват главно за вътреполитическа консумация. П.С. Обстоятелството, че лицето И.М., което по настоящем е извън парламента е в състояние да потвърди данни, касаещи официални европейски органи е не само смущаващ, но и поражда обосновано предположение… Покажи целия коментар »

Проскубан ум
Проскубан ум
13 август 2024 12:55
Гост

България е член на ЕС от 17 години, но Европейската прокуратура, за създаването на която България е един от инициаторите, е „външен фактор“. Що не си пишете коментарите в Труп, Плиц и Блик, където хигиенните и интелектуалните качества на читателите ще са ви съптветни?

Анонимен
Анонимен
13 август 2024 13:04
Гост

Аз ще отговоря – защото трябва да се троли (по всяка тема „проскубани мисли“), т.е. да се говори винаги в „негативна конотация“ за Европа, Европейския съюз, за всичко, що е либерално или може да накърни „консервативните“ му възгледи и „проскубани мисли“. С едно изречение – „отново смислен коментар на Бухала, ама не го споделям“!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 август 2024 13:23
Гост

По принцип нямам навика да навлизам в излишни обяснения, но написаното от мене е юридически издържано в достатъчна степен, тъй като дори във от Вашия коментар става ясно, че понеже България е участвала в учредяването на тази по същество наднационална институция, двата правни субекта са обособени организационно, не се припокриват и властта на втория произтича от суверенната воля на първия, а за „капак“ е налице и строго определена материална и териториална компетентност на европейската прокуратура, явяваща се „външен фактор“ в конкретното облигационно отношение между частните компании, в контекста на свободата на договаряне между търговски дружества и в по-широк план на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 август 2024 13:31
Гост

Нищо правно не видях в нито един от двата поста – „доноснически“, „лицето, което е извън парламента“, „преди изборите у нас“. По политическо от това е само ако кажете, че изначално този проект е бил печеливш, макар и България да губи всеки ден по 500000 долара. А това е доказано – без да ползваме газ по тази тръба, България трябва да заплаща тази сума на турска (автономен частен правен субект, ама държавен) компания. А може би трябва да прочетете повече – напр. газът, който се купува от Гърция, е с около 40% по-евтин от този, който е договорен с Боташ.… Покажи целия коментар »