До три месеца в Народното събрание ще бъдат внесени промените, с които ще бъдат променени съставът и функциите на антикорупционната комисия. Този срок са си поставили партньорите в бъдещото управление, съобщи депутатът от „Продължаваме промяната“ Лена Бориславова пред „Нова телевизия“.

Попитана за решението на ПП да запази служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков на този пост и в редовното правителство, тя заяви: „Ние ще разчитаме на множество механизми – всички, които са възможни с мнозинството в Народното събрание и в изпълнителната власт, за да има нулева толерантност към корупцията и да прекратим порочните практики, на които сме свидетели през последните години“.

Бориславова заяви, че дейността на Рашков като вътрешен министър няма да е единственият начин за борба с корупцията, който залагат бъдещите управляващи.

„Ние се стремим да постигнем една ефективна антикорупционна комисия, която разследва абсолютно всички видни политически личности, независимо кой ги е излъчил. Ако престъпят принципите за законност и на правовата държава, ще бъдат разследвани“, каза Бориславова и допълни, че всички стари случаи, за които има съмнение, че са били „заметени“, също трябва да бъдат разследвани, ако не е изтекла давността.

Тя заяви, че в коалиционното споразумение е заложено промените в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество да бъдат внесени до три месеца от започването на работа на Народното събрание.

По отношение на главния прокурор Иван Гешев от думите ѝ стана ясно, че едно от първите действия, които ще предприемат новите управляващи, ще е да отправят обща декларация, с която да го призоват да подаде оставка. Те се разбраха за това по време на преговорите в областта на правосъдието (повече виж тук).

„Използваме целия спектър, цялата палитра от законодателни възможности, с които разполагаме. Една от тях е отправяне на политическа декларация за подаване на оставка. Другото, за което и в момента тече подготовка, е това, за което говори служебният министър на правосъдието – че има достатъчно основания, включително за повдигане на обвинение, на главния прокурор. Това минава през Висшия съдебен съвет и инспектората към него“, каза депутатката от най-голямата парламентарна група.

„Щеше да е притеснително, ако политиците ме хвалеха, а не ми искаха оставката“, отговори за първи път на призива за оставката му Иван Гешев в интервю за „24 часа“.

И допълни: „Явно ще трябва да извървим още дълъг път преди да станем истинска европейска правова държава, защото там, когато прокуратурата разследва канцлери, те си подават оставките, а тук е възможно да нарушиш конституцията и евентуално да станеш канцлер. Смяташ, че си напълно недосегаем, като законите важат за обикновените граждани, но не и за теб. И че сте каста богоизбрани като в Древния Рим, какъвто явно е техният идеал. Прокуратурата ще се старае България да е правова държава, а не древния Рим за шепа богоизбрани“.

Той каза, че винаги е проявявал уважение към Народното събрание и се е явявал, за да отговаря на въпроси или да участва в дискусия по законопроекти.

„Противоречи на базовите европейски стандарти да се правят конституционни промени „за“ или „против“ една институция или „за“ или „против“ отделна личност. За мен е странно как от една страна се говори за върховенство на закона, а от друга – се лансират идеи, които са в явно нарушение на задължителната практика на Конституционния съд, както и на основополагащи правни принципи“, заяви Гешев.

От думите на Бориславова стана ясно, че още следващата седмица очаква да бъде сформирана комисия, която да започне работа по избор на нов състав на ИВСС, чийто мандат изтече от повече от година и половина.

„За ВСС предлагаме, вече има готов законопроект, които беше внесен в предишното Народно събрание, промяна от постоянно действащ във временно действащ орган, което да е основание за нов състав. Ние ще натоварим членовете на ВСС и с нови изисквания – наистина вече да имат моралните и професионалните качества, така че успешно да се справят с корупцията в съдебната система“, каза Лена Бориславова.

54
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Коледата наближава, страх тресе кочината
Коледата наближава, страх тресе кочината
07 декември 2021 12:00
Гост

Уплашени за хонорарите си, троловете на Пеевски са в истерия, след като се оказа, че спонсорът им няма как да получава депутатската си заплата по банкова сметка. Остава сега да не му разрешат да си я взема в чувал – точно както изнасяха откраднатите от магистралите милиони преди да постъпят в офшорните му банкови сметки – и платените му тролове тотално ще изтрещят!

адвокат от САК
адвокат от САК
07 декември 2021 12:07
Гост

До “Коледата наближава, страх тресе кочината 07 декември 2021 12:00“ Смешно човече, съпругът ми е аполитичен експерт, и е ЕДИНСТВЕН в България с уникално сиви, което НАДВИШАВА В ПЪТИ “квалификациите“ на бориславова, най- малкото, защото има около 20 години професионален стаж. Да- от януари 2022 г. ще кандидатства в американски фирми с месечна заплата мин, 25К евро месечно нето, но тук говорим за съвсем друго нещо- за факта, че в България поведение като това на съпруга ми НЕ Е уважавано, защото той е НЕЗАВИСИМ от всяка политическа партия и с това е ТРЪН В ОЧИТЕ на всички платени партийни тролове.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 12:11
Гост

Платените политически тролове се заяждат за заплатите на всички, различни от ГЕРБ и ДПС.

адвокат от САК
адвокат от САК
07 декември 2021 12:17
Гост

До “Анонимен 07 декември 2021 12:11“ Троле, профитата като съпруга ми се броят на пръстите на едната ти ръка в ЕС, неслучайно излиза на световният пазар на висококвалифицирани специалисти. Въпросът е защо бориславова получава заплащане В ЕВРО от БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВНА БАНКА, на подчинение на БНБ, след като съществива НАРЕДБА, СЪГЛАСНО КОЯТО СЕ ФОРМИРАТ ЗАПЛАТИТЕ ВЪВ ВСИЧКИ БАНКИ И ТЕХНИТЕ ВЪНШНИ КОНСУЛТАНТИ….
https://www.lex.bg/bg/mobile/ldoc/2135711573

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 12:25
Гост

Платените политически тролове се възмущават как може заплатата на някой от партиите на промяната да е в евро, но се правят на приятно разсеяни, когато някой постави въпроса за изнасяните в чували крадени от ГЕРБ и ДПС милиони от магистралите и милиардите откраднати от всички нас, които спонсорът им Делян Пеевски къта в офшорки.

адвокат от САК
адвокат от САК
07 декември 2021 11:52
Гост

Интересно ми е и друго- какво правно основание е посочила бориславова, когато в банковата й сметка са постъпвали тези 8К евро месечно от ББР- хонорар по договор номер еди кой си, така ли;0 Не, че нещо, обаче нека има приемственост и всички колегаи- адвокати вече да изчисляваме в евро дължимият ни хонорар от нашите клиенти- така, де- щом за лена може, значи и за нас може, или казвате- което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола, а;D

адвокат от САК
адвокат от САК
07 декември 2021 11:56
Гост

19 Август, 2021 22:00“…Членът на Националния съвет на „Да, България“ Кирил Петков, който се представя за служебен министър на икономиката, чрез назначения от него нов надзорен съвет на Българската банка за развитие, наема члена на Националния съвет на „Да, България“ Лена Бориславова като външен юристконсулт на банката срещу 8000 евро на месец.Явно извън тези 100 души от Националния съвет на Да, България, няма нито един достоен юрист, който може да съветва ББР….“
https://fakti.bg/bulgaria/606087-kiril-petkov-nael-mlada-uristka-ot-db-sreshtu-8000-evro-zaplata

Гладен Прокурор
Гладен Прокурор
07 декември 2021 11:51
Гост

Специално за троловете на Америка за България с грантове от Козяк:

Не става за нищо продукцията ви. Храните се с Гешев, обаче дълбоко вътрешно за оцеляването си разбирате, че свалянето му от сцената е най-голямата ви трагедия. Щом и Лозан го разбра и ви трапоса … спукана ви е работата! Правителство няма да има, камо ли реформа … още по-малко съдебна. На този етап.

Но действително Данчев е прав – нищо конкретно за реформа не сте предложили.

Само с общи приказки няма нищо да се случи, най-много все пак напролет да успеете пак да прескочите бариерата поради ниска избирателна активност.

Младия адвокат
Младия адвокат
07 декември 2021 11:33
Гост

Най-любопитно от цялата статия ми беше да прочета изказването на Гешев. То хубаво европейска правова държава, ама ако справедливостта, качеството и усилията в дейността на държавното обвинение са само в полза на „нашите хора“ с цел да бъдат „опраскани“ останалите, то май не сме много правова държава. Иначе мантрата „щом си млад, значи си некадърен“ е любима на кадрите на партията-майка и креатурите на ДС, впили се в съответния държавен пост като добре угоени пиявици. Ок, момичето е младо, хубаво е, което явно дразни хората в заника на живота и кариерата им. Старите ни „оправихте“, дайте сега път на младите… Покажи целия коментар »

Новата ни Калинка от типа на Барни
Новата ни Калинка от типа на Барни
07 декември 2021 11:05
Гост

Още една „Калинка“ без биография. Та тя е на няколко години стаж ????? Смешно е и олеква. И защо реформата е само в наказателното право. И какво ли разбира Лена от наказателно право,че точно за него се захванал и какво ли разбира като няма никакъв опит никакъв. Хубаво млад човек , но да ходи някъде да се понаучи на нещо освен да рецитира клишета ! И тя е като Герберите- Калинка , която буди смях и недоумение тя ли ще ни поучава леллеееееее

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 11:14
Гост

Калинките са от котилото на ГЕРБ и ДПС – некомпетентни, неморални, но за сметка на това послушни и нагли – Иван Гешев, Данаил Кирилов и много други. Тази дама определено не е от тази категория. Но щом не играе по свирката на Доган сарай, нормално е троловете на Шиши да я плюят.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 9:33
Гост

Тая кака първом на оправи себе си, пък тогава да оправя държавата.
Щото като й гледам външния вид и полуделия поглед, е на път да стане поредната стара мома, която ще кука на стари години сама вкъщи. Оправяйте демографската катастрофа и раждай 5-6 деца, докато още ти е възможно. България ще я има и след теб и не си ти тази, която нещо ще промени и оправи.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 9:37
Гост

Напротив, адмирации за това, че е жертвала личния си живот за общото благо. В името на това децата ни да имат по-добър живот, а младите юристи да имат по-добро развитие, без туморите на ГЕРБ и ДПС в съдебната система, за които не е важна справедливостта, а подчинението на господаря.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 11:02
Гост

Ауууу, пуснах сълзъ от умилението и жертвоготовността. на госпожицата.
Особено като е съчетана с големи хонорари от ББР, подсигурени от Кирчу

адвокат от САК
адвокат от САК
07 декември 2021 11:48
Гост

До “Анонимен 07 декември 2021 11:02“ И аз пуснах две- три сълзици за нейната “жертвоготовност“, особено, като се има предвид хонорара й от 8К ЕВРО месечно като консултант към ББР, въпреки, че официалната парична единица в България е евро и че всички разплащания с държавни компании се извършват с нея… Интересно- защо от БНБ не посочиха такава заплата за съпруга ми, въпреки сиви-то му и въпреки, че за един човек може да се направи изключение от Наредбата – видно от казуса с един директор, чието назначение е подписано лично от управителя на БНБ, който пък после се оправдаваше по тв,… Покажи целия коментар »

истинската причина
истинската причина
07 декември 2021 11:54
Гост

В много държави по света, а и в България, висши мениджъри (че дори и пъпчиви ай ти-та на 18 години) вземат 8 хил. заплата. Но не навсякъде по света „магистрални“ милиони на мафията се изнасят в чували, а милиардите й се крият в офшорки. Затова тази госпожа е неудобна на мафията и налазилите този форум нейни тролове – не защото заплатата е 8 хил., а защото ще секне престъпления за милиони и милиарди, от които ДПС и ГЕРБ се облажаваха години наред.

адвокат от САК
адвокат от САК
07 декември 2021 12:01
Гост

До “В много държави по света, а и в България, висши мениджъри (че дори и пъпчиви ай ти-та на 18 години) вземат 8 хил. заплата. “ Да- така е, но не и в България. Съпругът ми е поне 2-3 пъти по-квалифициран от г-жата, обаче не получава заплатата си в евро, защото БЪЛГАРСКАТА парична единица все още, до 01.01.2024 г., е БЪЛГАРСКИ ЛЕВ, особено пък като външен консултант към българска ДЪРЖАВНА фирма….Не се правете на смешник- не пиша за герб или друга партия, а за съпруга ми, който няма нищо общо с която и да е политическа партия и е трън… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
07 декември 2021 12:05
Гост

Ако такива като тази, които не от герб и дпс, получават 8К заплата, съпругът ми който няма нищо общо с никоя партия трябва да получава поне 24К заплата.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 12:08
Гост

Нямащият нищо, ама нищичко общо с ГЕРБ и ДПС „адвокат“ от САК коментира заплатата от 8000 на въпросната дама, но не коментира 6-цифрените заплати на дълбоко некомпетентните калинки на ГЕРБ и ДПС, ощетили държавата с милиони и милиарди пред последните години. Платените политически тролове си личат отдалече!

Страх тресе кочината
Страх тресе кочината
06 декември 2021 23:40
Гост

Някои треперях от страх, че Коледата наближава и правосъдието може да застигне кочината, чекмеджетата, кюлчетата, къщите в Барселона и останалите безброй престъпления на хунтата. Но мандатът на Каскета на Тиквата рано или късно ще свърши, а и Кьовеши може да свърши каквото е необходимо още преди това.

Роко Сифреди
Роко Сифреди
06 декември 2021 20:18
Гост

Крайно време е да зацапаме стъклата.

Всеки ден ще е така – до победата!

Симо
Симо
06 декември 2021 17:59
Гост

Ленче, ти си Каскета на младини! Тротагелно некомпетентна, но за сметка на това самоуверен!

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 23:35
Гост

Всички каскетоподбни калинки са от люпилнята на ГЕРБ и ДПС.

ррр
ррр
06 декември 2021 14:59
Гост

Би било добре госпожата да посети козметик, за премахване на третата вежда над устните.
Все пак тепърва ще се прави на ЙОрист и ще ръси мъдрости от телевизионния екран, поне малко уважение към зрителите от мъжката част да прояви…

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 16:02
Гост

Лайнометите на Пеевски като изчерпат несериозните си аргументи от опорните им точки, започват обиди на лична основа.

Овчарчето Калитко
Овчарчето Калитко
06 декември 2021 14:25
Гост

Тук един колега ме помоли да пусна следния негов коментар, от който аз категорично се разграничавам: „Скъпа Леночка, харесва ми комсомолския плам в очите ти! Ти не само съдебната ни система ще „оправиш“, ами и цялото земно кълбо, ако ти го дадат! Не се съмняваме в това! Ай колко си ми сладка, като запърхаш с миглички и нацупиш устнички – красота ли е да я опишеш! Отпусни се малко – все пак не си на „диванен кастинг“ в кантората на „Сиела“. Ти вече си юридическото острие на ПППП, тяхната остра шпага, вече ти ще колиш, ти ще бесиш – карай… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
06 декември 2021 16:55
Гост

А аз одобрявам съдържанието на коментара, който сте публикували- в течение на 1 минута по време на дискусиите, предавани онлайн , г-жата изказа две противоречащи си становища и това направи впечатление дори на съпруга ми, който не е юрист. За него г-жата не знаеше нито къде се намира, нито предмета на дебата, нито пък разбира нещо от материята, която се дискутира. Моята оценка е още по-крайна и абсолютно кореспондира с изказаното мнение във Вашия коментар.

Овчарчето Калитко
Овчарчето Калитко
06 декември 2021 17:50
Гост

Сърдечно Ви благодаря от името на колегата!
Бъдете здрава!
Продължаваме борбата с продължаващите подмяната!
Няма да се предаваме!
Венсеремос!

Чочо
Чочо
06 декември 2021 13:37
Гост

Гешев пак се излага като кифладжия

Муки
Муки
06 декември 2021 13:38
Гост

Става смешен просто.

Кики
Кики
06 декември 2021 13:34
Гост

Дано и “ Продължаваме промяната“ да не ни разочароват.

Normal
Normal
06 декември 2021 15:01
Гост

Те вече се изложиха…

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 9:39
Гост

Ще, ще, само чакай наивнико.

Еee
Еee
06 декември 2021 13:09
Гост

Интимният приятел на тази госпожица – Мирослав Иванов, тихомълком беше избран за зам. председател на НС. Същият този Иванов разиграваше сценки за „радушно посрещане “ на Кирил Петков в Ямбол.
Да ви имам промяната – шуробаджанащина, калинки, интимни приятели, съофисници и сътрапезници на всички постове. ГЕРБ 2.

Бориславов
Бориславов
06 декември 2021 13:41
Гост

Старата песен на нов глас.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 декември 2021 12:32
Гост

Лена Бориславова не работеше ли в адвокатската кантора на брата на шефа на Сиела норма, която осигури машините за гласуването на изборите?

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 13:46
Гост

Много нескопосан опит за дискредитация. Само Барни Ръбъл липсва да обясни как белия хакер е подменил волята на суверена, иначе 2/3 щели да гласуват за ГЕРБ и Герджиков, а не обратното.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 декември 2021 21:53
Гост

Ясно е, че и Лена е креватна, но с малко по-изтънчено държание, но все пак аз задавам въпрос, а Вие твърдите, че се опитвам да дискредитирам. Боже, параноята Ви гони страхотно. Все ГЕРБ-аджии и Барни Ръбъл в главите на някои. Ще падна.
Кат онази министърката на икономиката-все заложени мини от хора на Борисов сънува, докато пламенно защитава Караганева – „Г-жа аз съм директор, за да подписвам без да чета“. Факт е, че се почнаха назначения на „нашите“ по високите етажи на властта. Това са хора без почти никакъв опит за позицията, която заемат. Млади умнокрасавци, само че „соц. либерално“ издание.

Христова
Христова
06 декември 2021 11:42
Гост

Успех!

Ananieva
Ananieva
06 декември 2021 11:42
Гост

Българина иска да се ликвидира корупцията, когато го ощетява, но ако може за него да си остане ще е най-доволен. Демек той ако може чрез корупция да се издига…

Заки
Заки
06 декември 2021 13:43
Гост

За съжаление е точно така.

Темелкова
Темелкова
06 декември 2021 11:41
Гост

Определено се надявам да се справят

Чочо
Чочо
06 декември 2021 13:44
Гост

И аз храня такива надежди.

Kosta
Kosta
06 декември 2021 11:40
Гост

Желая успех. Дано променят България към малко по-добро

Симеон
Симеон
06 декември 2021 13:45
Гост

Крайно време е някой да поеме тази отговорност.

Normal
Normal
06 декември 2021 15:02
Гост

Някой трябва да поеме политическата отговорност…

Каменов
Каменов
06 декември 2021 11:40
Гост

Ох дано, защото ние не сме бедна страна, но много се краде. Много. И това ни съсипва.

Hari
Hari
06 декември 2021 13:46
Гост

Страхотна страна. Скапана държава.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 11:39
Гост

Вижте какво, ние тая корупция няма как да я ограничим на 100%. НЕ забравяйте по какви ширини живеем. Хората нямат желание да се ограничават ако могат да чопнат едни бонусни дори и 100 лв. Но въпроса е да я намалим подобаващо.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 11:39
Гост

Рашков си е комуне, но се справя, така е.

Гъливер
Гъливер
06 декември 2021 11:38
Гост

Добра работа

Fernandinho
Fernandinho
06 декември 2021 11:37
Гост

Да се надяваме, че ще се случи

Димитър
Димитър
06 декември 2021 13:48
Гост

Би било много добре. Това ще е стъпка напред.

Ananieva
Ananieva
06 декември 2021 11:37
Гост

Супер