Деканът на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев е избран за и.д. директор на Института по право, икономика и интелектуална собственост (ИПИИС) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщиха от висшето училище.

Решението е утвърдено от Управителния съвет на института, в който участват ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, деканът на Юридическия факултет проф. д-р Даниел Вълчев и деканът на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев.

Институтът беше създаден по инициатива на Юридическия и Стопанския факултет през 2019 г. Неговата основна дейност е свързана с научни изследвания в областите на правото, икономиката и интелектуалната собственост; управление на интелектуалната собственост на университета; подпомагане реализирането на технологичния трансфер и стопанската реализация на научните резултати и обектите на интелектуална собственост на университета.

ИПИИС работи активно за установяването на Софийския университет като водещ изследователски университет в страната и чужбина.

Досегашният директор на Института по право, икономика и интелектуална собственост проф. д-р Владя Борисова, преподавател в катедрата „Стопанско управление“ на Стопанския факултет и директор на магистърската програма на английски език Intellectual Property and Technology Transfer, в края на август 2024 г. зае поста на директор на Академията по интелектуална собственост на ЕС (EUIPO) в Аликанте, Испания.