Конституционната реформа ограничи правомощията на главния прокурор и по този начин отговори на дългогодишни опасения. Тя напълно отговори и на препоръката за състава на Висшия съдебен съвет и ограничаване на влиянието на обвинител №1 в него.

Това заявява Европейската комисия в доклада си за върховенството на правото (пълния му текст виж тук). Той излиза, докато се очаква решението на Конституционния съд по измененията в основния закон, за което нарастват спекулациите в медийното пространство, че ще „отмени“ тези промени, тъй като ще приеме, че са в правомощията на Велико народно събрание.

„Винаги, когато препоръчваме конституционни промени, това се дължи на трайни проблеми в съответната страна“, заяви зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова и допълни, че държавите в ЕС сами определят какво да се промени в техните конституции. „В България наблюдаваме доста неустойчива обстановка, затова приканихме да се обмисли промяна в Конституцията“, заяви тя.

„Както беше споменато в предишни доклади за върховенството на закона, комбинацията от правомощията и позицията му позволяват на главния прокурор да упражнява значително влияние върху прокуратурата и съдебната власт като цяло. Конституционните промени отговарят на тези опасения“, пише ЕК в доклада си. И продължава: „Главният прокурор вече не е йерархичен началник на всички административни ръководители и прокурори. С конституционната реформа той е единствено началник на Върховната прокуратура и неин административен ръководител“.

Комисията отчита съдебния контрол над методическите указания към прокурорите, които се предвиди да се изготвят от Върховната прокуратура. „Това развитие се приветства от заинтересованите страни, които твърдяха, че методическото ръководство се използва за оказване на влияние върху прокурорите“, пише ЕК.

Тя отчита и ограничаването на надзора за законност и на правомощието на обвинител №1 да сезира Конституционния съд. „Всички тези разпоредби са допълнително уточнени и развити в проекта за нов Закон за съдебната власт“, констатира комисията.

В доклада се отбелязва, че КС още не се е произнесъл по механизма за разследване на главния прокурор и че той беше регламентиран на конституционно ниво.

В доклада се дават следните препоръки към България:

  • Предприемане на стъпки за адаптиране на съответната законодателна рамка, за да се избегне дългосрочното командироване на съдии за заемане на вакантни длъжности, така че да бъде съобразена с европейските стандарти за командироване на съдиите.
  • Придвижване на законопроекта с промени, насочени към подобряване на функционирането на Инспектората към Висшия съдебен съвет и избягване на риска от политическо влияние, по-специално чрез включване на съдебните органи в избора на неговите членове.
  • Да се продължат плановете за приемане на механизъм за въвеждане на предпазни мерки в процедура за избор от парламента на членове на Висшия прокурорски съвет, като се гарантира тяхната независимост и се вземат предвид европейските стандарти, особено с оглед на ролята на съвета при назначаването и освобождаването на главния прокурор.
  • Да се осигурят солидни резултати от разследвания и окончателни присъди по дела за корупция по високите етажи на властта и ефективна работа на Комисията за противодействие на корупцията.
  • Подобряване на почтеността на заемащите висши длъжности в изпълнителната власт и в правителството, чрез гарантиране на ясни стандарти за почтеност и подходящ механизъм за санкциониране.
  • Допълнителен напредък в работата по подобряване на прозрачността при разпределението на държавата реклама, по-специално по отношение на тази, договорена чрез посредници, като медийните агенции.

Както стана ясно, Брюксел приема, че препоръката му за състава на Висшия съдебен съвет е изпълнена изцяло. „На опасенията, повдигнати от предишната уредба, по отношение на потенциалното влияние на главния прокурор и факта, че съдиите, избрани от колегите си, не формират мнозинство във ВСС, беше отговорено с конституционната реформа от 20 декември 2023 г.“, заявява комисията. И отбелява създаването на два отделни съвета – за съдиите и за прокурорите и следователите, както и конкретното разпределение на магистратската и парламентарната квота в тях.

В доклада се посочва още, че в проекта за изцяло нов Закон за съдебната власт се предлагат нови по-сигурни варианти за гласуване при изборите за двата съвета.

Приветства се промяната председателите на двете върховни съдилища да бъдат избирани от ВСС с мнозинство от съдии, избрани от съдии и без участието на прокурорите, тъй като се гарантира по-голяма независимост.

„Изключителното правомощие на ВПС да предлага назначаване на главен прокурор (на президента – бел.ред.) обаче предизвика загриженост сред заинтересованите страни“, пише ЕК.

И сочи, че причината за това е по-големият брой на избраните от парламента членове на ВПС и че Народното събрание няма да може да избира прокурори и следователи. „Тези правила могат да позволят на парламента непряко да избира главния прокурор чрез своята квота във ВПС“, се посочва в доклада. В него се коментира предложението в проекта за нов ЗСВ номинации за членове на парламентарната квота да могат да правят Висшият адвокатски съвет, юридическите факултети и граждански организации, както и създаването на комитет по номинациите. Това се оценява като добра, но недостатъчна стъпка.

Като напредък в преодоляване на политическото влияние в Инспектората към ВСС се оценява идеята в проекта за нов ЗСВ номинации за инспектори да се правят от общото събрание на ВКС и ВАС, както и от общите събрания на прокурорите от Върховната прокуратура и на следователите на НСлС.

Според комисията законопроектът ще реши проблема с дългосрочното командироване чрез премахване на възможността за командироване на съдия на свободна длъжност за повече от 12 месеца, новите правила за атестирането и залагането на срокове за регулярно провеждане на конкурси за повишаване.

„Тази реформата ще отговори на повдигнатите опасения, но процесът все още продължава“, заключава ЕК.

50
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
24 юли 2024 18:00
Гост

Ами сега!? Ако конституционните съдии не четат Лекс, Де факто и Фейсовете на НПО тата, няма да знаят, че трябва да подкрепят конституционните промени. Трябва Янкулов да звъни на майка си да я убеждава да влезе в правия път!

съдия
съдия
24 юли 2024 17:51
Гост

От доклада: „Цялocтнo изпълнeниe нa пpeпopъĸaтa зa yвeличaвaнe нa ycилиятa зa aдaптиpaнe нa cъcтaвa нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт, ĸaтo ce взeмaт пpeдвид eвpoпeйcĸитe cтaндapти зa cъдeбнитe cъвeти.“

Това ако го напиша в мотиви по съдебно решение, ще накарам страните да си изповръщат червата от демонстрираната безмислена логорея!

Наблюдател 90
Наблюдател 90'
24 юли 2024 16:19
Гост

Ристю и компания могат да направят „рИформа“ само ако в България няма Конституция, защото всичките промени на ППДБ са в противоречие с КРБ!

КС ще ви затвори устите
КС ще ви затвори устите
24 юли 2024 15:36
Гост

Лекс, ставате жалки от известно време в пропагандирането на откровени манипулации. В доклада има най-общи и силно политически констатации и брюкселски локуми. Нищо общо с конкретиката, която е на вниманието на нашия КС.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2024 17:23
Гост

Е какви манипулации?! Никъде в статията не видях сравнение между този доклад и решението на КС. Посочени са единствено факти. И, да, оценката на ЕК е политическа, а на КС – съобразно КРБ. Факт е, че докладът стъпва изцяло на промените в КРБ, а се говори, че КС ще ги отмени.
Това, че нашите хубостници не знаят как се правят промени в Конституцията, не означава, че те не са необходими.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2024 14:41
Гост

Дози доклад освен като механизъм за натиск ИМА ли друго предназначение? Някой пита ли вече, на какво се базират тези „дългогодишни“ препоръки? На дългогодишните платени доноси на ССБ или на истинските интереси на българските граждани? СССР стана ЕС, а ние все сме си сателити и трябва да припадаме пред подобни документи, грубо нарушаващи държавния ни суверенитет.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2024 15:17
Гост

Вярвате ли си на глупостите, които повтаряте „от ден до пладне“, пък и след пладне и цяла нощ. Какъв СССР е ЕС – това е доброволна организация на свободни нации и държави. Много често се използва свободата на словото, за да бъде унищожено. Оксиморон?! В СССР и Путинова Русия е царяла демокрация и за изречена критика не се влиза в търмата – за поне 10-на години. Тези опорки вече са изключително досадни, не ли?!

Анонимен
Анонимен
24 юли 2024 16:08
Гост

На 30 декември 1922 г. представители на РСФСР, Украинската ССР, Белоруската ССР и Закавказката СФСР подписват Договор за създаване на СССР. Този договор учредява Съюза на съветските социалистически републики, обединявайки тези републики под едно централизирано правителство. През 1924 г. е приета първата конституция на СССР, която официално консолидира структурата на новата държава и установява основните принципи на управлението. И това е ДОБРОВОЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА СВОБОДНИ НАЦИИ И ДЪРЖАВИ, или бъркам? Путинова Русия не е СССР, защото комунистите, както и западните ЕС лидери смазаха (!!! за разлика от Путин) всички християнски ценности, които са част от нашата история, бит и култура,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
24 юли 2024 16:27
Гост

Да разбирам, че Вашата душа е погубена – защо ли?! А тази манипулация със Съветската конституция можеше да мине по-лесно чрез Димитровската конституция. То бива елементарни опорки, но това вече не се издържа. Слава на СССР и Путин („непобедимият мачо“). Венсеремос!!!

Анонимен
Анонимен
24 юли 2024 16:31
Гост

„всички християнски ценности, които са част от нашата история, бит и култура, които ние обичаме и в които искаме да възпитаваме децата си“ – и кои са тези християнски ценности, дето и Путин и полковникът Гундяев се кълнят („Третият Рим“ – стоп, благодаря!). „Не убивай“, „Не кради“ – тези християнски норми спазва ли „въждът и учителят“ Путин?! Вие го обичате?! Толкова елементарни опорки, че е досадно!!!

Анонимен
Анонимен
24 юли 2024 16:39
Гост

Без лични нападки явно не може да оборите исторически и фактически обоснована теза. Хората ме разбраха, Бог също вижда отвътре, а не фасадите на хората. Би ми било мъчно за Вас, защото сте объркан човек, но за съжаление подобни като Вас повличат със себе си и други объркани…А сега нещата са доста лукави, щом сме се докарали до там да е необходимо да се обяснява по форумите, какво е християнска ценност.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2024 16:45
Гост

Къде бяха личните нападки?! Когато питам за Путин и полковник Гундяев и техния „Трети Рим“, както и за Божиите заповеди: „Не убивай!“, „Не кради“ това лични нападки ли са?! Не знаех – съжалявам…

Анонимен
Анонимен
24 юли 2024 16:53
Гост

Мили човече, Божите заповеди са две: „Обичай Господа твоя Бог! Обичай го с цялото си сърце, с цялата си душа и с целия си разум!“ и „Обичай ближния си, както себе си“. Наистина ИМА, КАКВО ДА УЧИШ, но Бог е милостив.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2024 16:42
Гост

Жалко е, когато слугинажът към една империя е довел до сляпа омраза към друга империя и цялото това нещо до пълна забрава на националното съзнание и идентичност. Освен омраза тук друго съдържание няма.

адвокат
адвокат
24 юли 2024 14:37
Гост

Доклада е малоумен. Има и чисти лъжи, като например, че България била на едно от първите места в ЕС по разследване на дела за подкупи. България няма завършено дело за подкуп последните пет години!

Анонимен
Анонимен
24 юли 2024 14:02
Гост

Да се осигурят солидни резултати от разследвания и окончателни присъди по дела за корупция по високите етажи на властта…………………това, ако не е наглост и безпардонна намеса в работата на съда, не знам кое е………….

Анон
Анон
24 юли 2024 13:51
Гост

Аз преидлагам КС, ВСС , ВКС, ВАС и президент да преустановят дейност и всякакви национални въпроси веч еофициално да ги поднасяме за решаване в ЕК. Без друго суверенитет вече нямаме никакъв,поне да не харчим пари за издръжка на тези институции.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2024 14:45
Гост

Ааааа, негативите от тяхната дейност трябва да са изцяло следствие от действията на българите… Нали именно българските институции трябва да идиотизирани от българите, за да може под формата на добронамерени препоръки да се извършва геноцид на нацията ни.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2024 14:47
Гост

*да са идиотизирани от българите

анонимен
анонимен
24 юли 2024 13:49
Гост

Защо просто не дадете линк към доклада, че да видя доколко съответства на вашата интерпретация.

анонимен сръчко
анонимен сръчко
24 юли 2024 14:00
Гост

Въпрос на половин минута е намирането на доклада /на български език/. Дайте линк е призив на неможещите всезнойковци

Анонимен
Анонимен
24 юли 2024 14:28
Гост

Да намерих доклада и в него има откровени глупости.Пише, че след конституционната реформа главния прокурор вече не е ръководител на прокурорите. По- долу пише, че са притеснени от прокурорите в СГП, които са определени да разследват магистрати, които били определени по неясни критерии от ръководителя на СГП, който бил под контрола на главния прокурор!?

Асен
Асен
24 юли 2024 13:49
Гост

Трябваше да се ограничат правомощията на главния прокурор.

адвокат
адвокат
24 юли 2024 14:48
Гост

Е на теб струва ли ти се да са ограничени?! Конституционната реформа действа вече половин година.

Мурасков
Мурасков
24 юли 2024 13:44
Гост

Нищо ново и неочаквано

Стоил
Стоил
24 юли 2024 13:49
Гост

И аз не се изненадах особено.

Люнска
Люнска
24 юли 2024 13:44
Гост

Обивинител номер едно е под командването на тия дето трябва да обвинява. В Европа са малоумни и не схващат фактите и психологията по тия балкански ширини

Zaki
Zaki
24 юли 2024 13:50
Гост

Голата истина!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 юли 2024 13:42
Гост

Европейската комисия е международен чисто политически орган, плод на конкретна партийна конюнктура, на изпълнителната власт на наднационално правно образувание, така че ще е добре тезите, изхождащи от нея да не се кредитират като юридически издържани в дългосрочна перспектива и още по-малко ненавлизащи в сферата на запазената компетентност на държавите членки на съюза. П.С. Почитатели на ултралиберализма да си дават сметка, че вятърът на промяната може рязко да смени посоката си след изборите в САЩ, а и по дефиниция хлъзгавите, абстрактни постановки на брюкселките чиновници са нож с две остриета, чиято основна функция е да отправят намеци и послания с цел… Покажи целия коментар »

111
111
24 юли 2024 13:44
Гост

На място!

Проскубан ум
Проскубан ум
24 юли 2024 14:02
Гост

Недялко Проскубанов Блъсков пак се е изказал в стил „на всяка манджа…“

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 юли 2024 14:52
Гост

Само да отбележа, че с такива ad hominem аргументи, не си правите голяма услуга, да не говори, че коментарът Ви не съдържа никаква съществена, респективно обогатяваща аудиторията, информация, освен зле прикрито раздразнение, породено от незнайни причини, а по отношение на ангажираността ми, елегантно имплиkирана със етимологията на спекулативния антропоним, държа да Ви обърна внимание, че изпълнявам съвестно и своевременно отговорностите си в личен и професионален план, така че да не възпрепятствам зависещите от дейността ми лица, за което способства изградения полезен навик да не се поддавам на прокрастинация, т.е. да не „оставям днешната работа за утре“, щото е петък.

.....
.....
24 юли 2024 14:58
Гост

С тези наукообразни термини, съчетани на принципа „така ми е по-благозвучно“, можете само роднините на село да впечатлите.

Лекарска препоръка
Лекарска препоръка
24 юли 2024 15:59
Гост

Пийте си редовно хапчетата, защото като почнете едно изречение и забравяте да свършите… А логореята може да е признак, който да доведе до тежко диогностициране

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 юли 2024 16:09
Гост

Барем да бяхте потърсили някоя правописна или пунктуационна грешка, че да науча нещо ново, ама не, продължаваме с личните обиди, аман от докачливи празнословци.

Да се надявам, че така е по-разбираемо за господата/-ите, намерили за уместно да се изкажат (не) по темата. Мога да пиша и с прости изречения. Пълни с персонални обиди. Без грам фактология или логическа мисъл. В процеса обаче ще си загубя времето. Не вярвам да постигна нещо различно от нагнетяване на никому ненужно напрежение между активните потребители на сайта.

Ставрев
Ставрев
24 юли 2024 13:42
Гост

Нямам съмнения, че е така. Логично е

Доменска
Доменска
24 юли 2024 13:42
Гост

Поредна излагация пред нормалните държави

Срам
Срам
24 юли 2024 13:51
Гост

Те вече са свикнали с това ни реноме.

даже е ОК
даже е ОК
24 юли 2024 13:42
Гост

Командироването е по-добро от магистрат, който стои на едно и също място 20-25 години, повярвайте. И е по-добро не за командирования, а за системата, защото закостенялост, липса на всякакво желание за дори незначителна промяна и пълно нежелание да се научи нещо ново, това е страшното и пагубното за системата. Системата страда не от корупция, както масово народът смята, а от некомпетентност и закостенялост. А магистрат, който иска да е командирован, е готов за нещо ново, на по-трудно място дори, по-адаптивен е и не го е страх от промяна.

Въпрос
Въпрос
24 юли 2024 16:01
Гост

Светлине, ти ли си?

Тошев
Тошев
24 юли 2024 13:42
Гост

Ма те са много интересни. ГЕРБ управляват, а приятелката им Урсула какво иска да се случи в България, като е ясно, че нямаме напредък заради ГЕРБ – нейните приятели. Как едното не е свързано с другото? Никакви реформи, за които Европа ни се „кара“, но иначе Борисов в ЕНП и голям приятел с Урсула?

тъй се прай
тъй се прай
24 юли 2024 13:41
Гост

получаваме похвален доклад за измененията, след което ги обявяваме за противоконституционни… и вълкът сит, и агнето цяло…

Анонимен
Анонимен
24 юли 2024 13:40
Гост

Е много ясно

Анонимен
Анонимен
24 юли 2024 13:38
Гост

Късно е либе за китка. Мачът е свирен. Баце и любимата на Кой са се погрижили

Анонимен
Анонимен
24 юли 2024 13:40
Гост

Имаш предвид небременната предполагам

дъното
дъното
24 юли 2024 13:36
Гост

В най-голямо съответствие с разделението на властите и правовата държава е мнозинството на парламента във ВПС.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2024 13:31
Гост

ЕК удобно е пропуснала да отбележи, че промените в конституцията са приети от некомпетентен орган в нарушение на същата тази конституция. Обаче всичко е в името на върховенството на правото, така че няма проблем. Дори правото да е брутално и безпрецедентно погазено. Лицемерието, некомпетентността и политическата немощ на ЕС стават все по-болезнени за всички граждани на Европа. Настоящите политически лидери бяха рязко санкционирани от избирателите на последните избори и въпреки това погазиха всякакви псевдопринципи и политики, които “защитават”, само и само да се задържат още няколко години на власт. Положението става все по-нетърпимо…

Реципрочност
Реципрочност
24 юли 2024 13:24
Гост

Похвално за правилата за командироване. Все пак обаче и аз имам ПРЕПОРЪКИ и изисквания към ЕК: да не допуска прилагане и отглеждане на ГМО продукти, да наказва всяка насилствена идеология /включително тази за промяна на пола и химическо третиране на подрастващите в пубертета, да подпомага своите граждани от всяка държава – членка точно толкова, колкото и украинските, да спре да квалифицира различните мнения като „нарушаване на върховенството на правото“ и т.н. Защото в противен случай си отглеждат революционери и подготвят махалото в другата посока, което вече се случи на изборите за ЕП

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
24 юли 2024 13:37
Гост

Препоръчвам ти да си свалиш шапката от алуминиево фолио и да си отвориш учебниците по химия, биология и физика, защото дрънкаш такива брутални научно неграмотни небивалици, че всичките ти преподаватели се гърчат от мъка в момента. Бива-бива да си необразован, но това вече доближава границите на запрещение…

Реципрочност
Реципрочност
24 юли 2024 14:00
Гост

Ами добре, само преди това ти прочети какво се е случило с едно от децата на Илон Мъск и тогава пак да си поговорим за химическа кастрация, може ли…