Единодушно Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра Димитър Николов за административен ръководител на районната прокуратура в Козлодуй. Той бе и единствен кандидат за поста.

По време на изслушването си Николов заяви, че АЕЦ „Козлодуй“ оказва силно влияние на работата на местната прокуратура. И обясни, че много от хората работели в атомната централа и получавали добри доходи. Имаме жив район, в който битуват много млади хора, коментира Николов. Но добрите доходи влекат и проблеми с алкохола, наркотиците и управлението на превозни средства под тяхно влияние. А това води и до повече работа на местните органи.

Освен това, заради АЕЦ, местната прокуратура била натоварена и с друго – с издаване на удостоверения за наличието на висящи дела. Тези документи били необходими на хората, които искат да влязат на територията на атомната централа, която била под строга охрана.

За миналата година прокуратурата е издала 2200 такива удостоверения, обясни Николов.

Иначе проблемите на местно ниво били най-напред недостиг на прокурори, който бил решен през август миналата година, когато и последното свободно място било заето, а от друга страна – голямото текучество на разследващи полицаи. Идвали нови, обучавали се две-три години и били премествани в други структури на МВР. После отново пристигали нови, които отново трябвало да бъдат обучавани, след което те пак отивали на работа на друго място.

На въпрос какво мисли за унифицирания модел за реформа на прокуратурата, Димитър Николов заяви, че трябва да се подхожда внимателно и да се вземат предвид демографските, социално-икономическите характеристики на района, отдалечеността му, натоварването и др. При нас е АЕЦ, каза Николов и добави, че, за да не се допуска хаос в системата, трябва много внимателно да се подходи към осъществяването на унифицирания модел.

Единствено Йордан Стоев се изказа след изслушването на кандидата. Стоев заяви, че ще го подкрепи, защото го познава и знае, че Николов допринася за добрия микроклимат в РП-Козлодуй.

Така с 10 гласа Димитър Николов бе избран за шеф на районната прокуратура в Козлодуй.

Коментирайте

avatar