Процедура за уреждане на правните последици от решенията на Конституционния съд (КС), с които се за противоконституционни се обявяват закони или отделни техни разпоредби предлагат депутатите от ГЕРБ Анна Александрова и Христо Гаджев.

Двамата са внесли серия от предложения за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

В момента в правилника съдържа само, че „Ако Конституционният съд със свое решение обяви отделен закон или друг акт или част от него за противоконституционен, Народното събрание урежда възникналите правни последици в срок до два месеца от влизането в сила на решението“. Задачата да разглежда предложения за това беше възложена на Комисията по конституционни въпроси.

В 50-ия парламент обаче се предлага да няма такава самостоятелна комисия, а отново да има Комисия по конституционни и правни въпроси.

Александрова, която е председател на комисията за промени в правилника, предлага в него да се запише, че при постъпване на решение на КС „председателят на Народното събрание го съобщава на първото заседание след постъпването му и разпределя решението в тридневен срок между неговите комисии според техния предмет и определя водеща постоянна комисия“.

„Комисиите разглеждат и обсъждат решението и представят предложения по него, а водещата комисия предлага и проект на решение на Народното събрание относно уреждане на правните последици от прилагането на обявения за противоконституционен акт не по-късно от два месеца от влизането му в сила“, гласи разпоредба предложена от двамата депутати. Този проект се разглежда, след като парламентът изслуша становищата на комисиите, на които е разпределено решението на Конституционния съд.

„Целта е да се създаде ефективна и ясна процедура за уреждане на правните последици от решенията на Конституционния съд, с които се обявява отделен закон или друг акт, или част от него за противоконституционен“, обясняват вносителите.

Както е известно, чл. 22, ал. 4 от Закона за КС предвижда, че възникналите правни последици от обявяването на даден акт за противоконституционен, се уреждат от органа, който го е постановил.

Освен това през 2020 г. самият КС в едно от най-значимите си тълкувателни решения (№3/2020 г.) изрично задължи парламента да не бездейства след обявяването на закон за противоконституционен, като в диспозитива му записа: „Народното събрание урежда правните последици от прилагането на обявения за противоконституционен закон“.

Така на практика правилото се превърна в част от самия конституционен текст и задължението на Народното събрание да уреди последиците от това, че е приело противоконституционен закон, беше въздигнато на конституционно ниво.

Формулировката, използвана от конституционните съдии, показва и друго – ролята на Народното събрание след като КС „отмени“ даден закон не се изчерпва с това да приеме нова заместваща норма, а трябва то трябва да уреди последиците от прилагането на отменения закон, което включва всички правоотношения, включително и тези, довели до вреди от прилагането на противоконституционния закон. Това е отразено и в предложенията на Александрова и Гаджев.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Diana
Diana
28 юни 2024 11:02
Гост

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 юни 2024 19:32
Гост

Повече 4 години след постановяването на решението на КС се сетиха, че трябва да създадат механизъм за урежнс е на последиците от прилагането на разпоредби, обявени за противоконституционни.

alik
alik
27 юни 2024 16:53
Гост

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Иван Иванов
Иван Иванов
27 юни 2024 13:50
Гост

ГЕРБ ни задушават, то – все тая – ние си гледаме децата – те си приказват.

Не е приятно – ГЕРБ да се месят в политиката, показаха некадърност. Не мога да приема – партия – довела ни до пълна бедност – да се изказва.

Имат 30-40 години – толкова май беше – да се поправят – пустинята е България впрочем, не – Дубай.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2024 14:16
Гост

Ти кога ще почнеш да си пиеш пак хапчетата бе, Иванов?

Дроснев
Дроснев
27 юни 2024 13:40
Гост

Чак сега ли ще я откриваме тази топла вода… КС обявява нерядко закони и актове за неконституционни

Анонимен
Анонимен
27 юни 2024 13:41
Гост

По-добре късно отколкото никога

Анонимен
Анонимен
27 юни 2024 13:39
Гост

Рая Назарян да му мисли…

Иван Иванов
Иван Иванов
27 юни 2024 13:52
Гост

При енцефалограма, невролозите знаят какво е – мозъчният ток е – различим.

Съмнявам се госпожицата да има точно вълни от електричество.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2024 14:15
Гост

Рая НаДелян е тя

Кака Ви
Кака Ви
27 юни 2024 13:38
Гост

„Формулировката, използвана от конституционните съдии, показва и друго – ролята на Народното събрание след като КС „отмени“ даден закон не се изчерпва с това да приеме нова заместваща норма, а трябва да уреди последиците от прилагането на отменения закон, което включва всички правоотношения, включително и тези, довели до вреди от прилагането на противоконституционния закон.“

Ето това вече е да носиш отговорност… те ГЕРБ обаче не са по тази част, поради което вкарват ивотии от сорта на „споделена отговорност“

Миков
Миков
27 юни 2024 13:35
Гост

Дано и да се приеме и сработи предложената процедура, представлява един малък напредък.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2024 13:34
Гост

Естествено, че който е виновен за приемане на противоконституционен закон трябва да уреди последиците от това, казва се носене на отговорност

Елена
Елена
27 юни 2024 13:30
Гост

Не мисля, че 50-тия парламент ще просъществува достатъчно, че да задълбае в това, но инае нямам против, да се пробват

Анонимен
Анонимен
27 юни 2024 13:28
Гост

Щом гербаджии го предлагат значи не става

Аноним
Аноним
27 юни 2024 13:28
Гост

Нещо смислено най-после.

Александров
Александров
27 юни 2024 13:35
Гост

Смислено, но по всяка вероятност ще си остане такова само на теория

Kalin
Kalin
27 юни 2024 13:26
Гост

Браво, има си нужда!