Парламентът прие промени в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от „Възраждане“, с които се забраняват пропагандата и популяризирането на „нетрадиционна сексуална ориентация“ и „определяне на полова идентичност, различна от биологичната“ в училищата.

Става дума за проект, който беше предложен от „Възраждане“ и в предишния парламент, но беше отхвърлен, а днес набързо беше гласуван на две четения от депутатите.

На първо четене проектът беше подкрепен с огромно мнозинство от 171 гласа „за“, 8 – „против“ и 9 въздържали се. Депутатът от ГЕРБ Георги Георгиев предложи да се раздели дефиницията на „нетрадиционна сексуална ориентация“ и да се гласува против нея, тъй като нарушава чл. 6 на Конституцията, който предвижда, че всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права, като не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

Предложената редакция обаче беше отхвърлена и законът беше гласуван и на второ четене, предаде „Клуб ‘Z“. Тогава вече той беше подкрепен от 135 депутати, докато 57 бяха против (от ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ), а още 8 от ГЕРБ се въздържаха.

Гласуваните текстове предвиждат промени в чл. 11, ал. в от закона, която вече звучи така:

„(2) В системата на предучилищното и училищното образование се забраняват действия свързани с:

  1. Налагането на идеологически и/или религиозни доктрини;
  2. Осъществяването на политическа и партийна дейност;
  3. Извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност различна от биологичната.

В §1 от допълнителните разпоредби пък бяха направени изменения и допълнения, свързани с определението за нетрадиционна сексуална ориентация. За това беше създадена нова т. 16, която предвижда:

„Нетрадиционна сексуална ориентация“ е различно от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално или чувствено привличане между лица от противоположни полове.“

От „Възраждане“ се аргументираха с решението на Конституционния съд от 2021 г., когато съдът тълкува основния закон, за да отговори на въпроса в какъв смисъл Конституцията използва понятието „пол“. Тогава конституционните съдии стигнаха до извода, че в разбирането за понятието „пол“ конституционният законодател през 1991 г. не е вложил друго съдържание, освен традиционното, т.е. биологичното, основаващо се на половата бинарност, като върху тази полова бинарност правото надгражда допълнителни социални и граждански проекции, свързани с личния и семеен статус на лицата.

Тервел Георгиев от ГЕРБ подчерта, че решението на КС не се отнася до сексуалната ориентация и припомни, че пропаганда е всяко популяризиране и разпространяване на идеи, учения, знания с цел да се привлекат симпатизанти към тези учения, идеи, знания, а това няма как да бъде отнесено към сексуалната ориентация.

„Не може в този смисъл да бъде пропагандирана сексуална ориентация. Това е все едно да пропагандираш цвят на кожата, национална, етническа принадлежност, расова принадлежност. Не може да се популяризира нещо, с което човек се ражда, особеност, която той не може да промени. Не можеш да промениш в резултат от пропаганда сексуалната си ориентация“, каза Георгиев. Той подчерта още, че сексуалната ориентация е защитена характеристика в Европейската конвенция за правата на човека, ратифицирана от България.

В подкрепа на текстовете се изказаха много депутати от „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“, но зад промените застанаха и народни представители от ГЕРБ и ДПС. Йордан Цонев от движението каза, че който има различна сексуална ориентация, има и цялата толерантност на обществото. „Но децата – децата са друго, децата трябва да бъдат оставени да се развиват по божиите закони“, заяви зам.-председателят на ДПС.

„Аз защитавам традицията, християнските ценности, патриотизма, консерватизма, това е това, в което аз вярвам. Навсякъде се казва – не е нормалното да си хетеросексуален, нормално е различното. Има такава пропаганда, която се прави всеки божи ден, прави се в целия западен свят. Това е дебат, който се води в целия свят“, обяви Петър Николов от ГЕРБ. Той беше подкрепен и от бившия министър на образованието от ГЕРБ Красимир Вълчев.

Корнелия Нинова от БСП защити текстовете, като отново заговори за борба с „джендър идеологията“.

„Джендър идеологията се проповядва от много силни хора, от много богати хора, от много влиятелни хора. Тя пълзи и ще превземе българските училища. От години става това в Европа, за да се стигне до Евровизията и Олимпиадата, и това, което виждаме в съвременния свят“, каза Нинова. След това тя се позова и на брошура на фондация „Билитис“, която се разпространява безплатно от две години и е озаглавена „Сексуално здраве за лесбийки и бисексуални жени“.

„Та учат се българските деца на… орален секс, трибадизъм, фингъринг, фистинг. Сексуални практики между лесбийки в училищата“, прочете Нинова.

„Това е левичарското разбиране за подреждане в обществата – да разделя обществата на социални групи, предимно малцинствени, да твърди, че тези обществени групи са жертви. Те сами определят тези групи, определят ги за жертви, застават на правата на жертвата и по този начин се опитват да изграждат някакви утопични общества, които съществуват само в техните глави. Подобен тип идеологии са деструктивни и винаги са целели да рушат традиция, каквато и да е тя.“, включи и се Даниел Митов от ГЕРБ.

Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ определи законопроекта за „нормативно безсмислен“ и неприложим, тъй като няма адресат и не е ясно написан. Според нея дефиницията на „нетрадиционна сексуална ориентация“ била написана така, че хетеросексуалността също излиза нетрадиционна.

„В този законопроект няма един термин, който да не е спорен. Тези термини са неточни, ще породят повече спорове, отколкото ще намерят отговори. Това ще роди разделение в нашето общество. Нов повод за омраза преди избори. Истината е, че тук говорим за откровена хомофобия“, добави Явор Божанков от ПП-ДБ.

Гласовете срещу проекта обаче бяха заглушени, а най-крайни в изказванията си бяха вносителите.

„Да наричаме нещата с истинските им имена. Темата на днешния дебат в зала е с едно единствено име – извращение и извращения. Педерастия винаги е имало и винаги ще има. Това е още от римско време. Има два пола – мъж и жена, и природна грешка – хермафродит. Това са хората, които могат да си избират какъв пол да имат. Всичко останало е нещо грозно, които ние наблюдаваме на Прайдовете“, каза Звезделина Каравелова от „Възраждане“ и обясни, че не иска един ден синът ѝ да ѝ доведе зет, а такава опасност създавала пропагандата в училищата.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Александър
Александър
07 август 2024 20:10
Гост

Имам приятел, който е гей. Добър човек и се поддържа много външно. Все богати чичковци му се лепят. Сега излиза с един грък, който е и семеен, има строителна фирма в Атина, кола му купи нова, апартамент на морето в Гърция му взе. Е, това е!

Александър
Александър
07 август 2024 19:30
Гост

Моята дъщеря я възпитавам в толерантност към хората с различна сексуална ориентация, и че това е Божия воля.

Никодим Кръстев
Никодим Кръстев
07 август 2024 20:06
Регистриран

Tолерантност – да! Добротворство – да! И така трябва да бъде. И така трябва да възпитаваме децата си и смите ние.
Не ми пречат (имам и добри познати) „различните“, но не бих приел пропаганирането и насаждането на тези схващания… Така че, в този смисъл промените в закона, намирам за правилни…

kukinov
kukinov
07 август 2024 19:29
Гост

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Съдията людоед
Съдията людоед
07 август 2024 18:06
Гост

На някои отговорни таварищи само мъжки задници са им в главите.

Сексизъм а ла ЛГБТИ
Сексизъм а ла ЛГБТИ
07 август 2024 17:46
Гост

comment image

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
07 август 2024 17:28
Гост

ВЕЛИКОЛЕПНО! Забраняваме преподаването на факти в училище със закон. Абсолютно феноменално! Утре очаквам да се забрани теорията на еволюцията, защото противоречи на традиционните християнски ценности. Абсолютна кретенщина.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 август 2024 17:50
Гост

Надявам се правите разлика между популяризиране, подсрекаване и пропагандандуране на нетрадуционна ориентация, плод на лично убеждение и светоусещане, и преподаването на доказани теории и конкретни факти с научна стойност, но историята, че антисглобково мнозинство е прокарало този закон говори достатъчно за неговата легитимност. Не виждам проблем промените да бъдат оспорени пред компетентния орган, ако някой смята, че е накърнява свободата на словото или личността, все пак живеем в демократична правова държава – ред е на родолюбивите ни евроатлантически партии да подадат жалба до КС за обявяването и за противоконституционни, но се съмнявам това да стане преди изборите , те имат… Покажи целия коментар »

Смехурко
Смехурко
07 август 2024 18:09
Гост

Бухале, аз правя разлика между
„популяризиране, подсрекаване и пропагандандуране на нетрадуционна ориентация“
и
популяризиране, подсрекаване и пропагандандуране за възрастни на
“ антисглобково мнозинство“
„родолюбивите ни евроатлантически партии да подадат жалба до КС“
„лъжейки народа като с доставката на оръжия за Украйна“ и т.н.

Анонимен
Анонимен
07 август 2024 17:58
Гост

Фактите са, че има и сексуално сбъркани хора, така както има и сексуално сбъркани животни. Извън сексуалността такива хора могат да бъдат полезни за обществото, но като правило не могат да създават поколение. Това им е медицинския проблем, който би трябвало да подлежи на лечение. Това е и основанието такива хора да НЕ участват във възпитанието на децата на нормалните.

Би-сексуалните просто са свръх сексуални. Свръхсексуалността също не е за адмирации.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 август 2024 17:18
Гост

Браво, браво, браво, на тази лудост трябва да се сложи край!

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
07 август 2024 17:28
Гост

Що бе, ти да не би от пропагандата да започна да се съмняваш в себе си и да взе да се усешаш като сова?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 август 2024 17:36
Гост

Поне признавате, че става дума за (политическа) пропаганда, а не доказани безспорни факти, което ми е достатъчно, иначе спекулативното Ви съждение е ирелевантно, тъй като не изпълнява „състава“ на коментираното ограничение, защото не съм подрастващ.

1234567
1234567
07 август 2024 17:38
Гост

За малките бухалчета ли си се притеснил, да не мътиш?

анонимен
анонимен
07 август 2024 17:37
Гост

Хаха, добро попадение 🙂

анонимен
анонимен
07 август 2024 17:35
Гост

Бухале, не си лошо момче, ама не можеш със закон да спреш природата. Какво значи да се пропагандира нестандартна ориентация – да кажем на децата, че има педерасти – ми ей го Костадинов

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 август 2024 18:08
Гост

Не съм против природата, а това в училищата да не се допускат чисти социални идеологии, прикрити под покривалото на „културното многообразие и свободата на изразяване“ – за щастие живеем в съвременен свят, характеризиращ се интензивен обмен на информация по дигитален път, така че не трудно някой може да остане изолиран или ограничен, но е важно средата в началното и средното образование да останат в максимална степен фокусирани върху усвояването на полезни знания, умения и изграждане на личностни качества като дисциплинираност, съсредоточеност и трудолюбие а социалните интеракции да бъдат ориентирани около създаването на конкурентна среда и взаимно уважение на база конкретни… Покажи целия коментар »

бай Сорос Гейтс Ротшилдов
бай Сорос Гейтс Ротшилдов
07 август 2024 17:59
Гост

Чолаков изгоре…