„Демократична България“ даде заявка за сезиране на Конституционния съд за промените в Изборния кодекс. Според партията с измененията се нарушава принципът на правовата държава. Тъй като депутатите на ДБ са 20, формацията ще търси подкрепа от другите партии, за да събере необходимите 48 подписа за сезиране на КС.

От парламентарната трибуна Атанас Славов (ДБ) посочи, че няма равнопоставеност между двата вида гласуване с хартиени бюлетини. Той наложи размера на бюлетината от машината за гласуване, която е малка, защото такова ѝ е техническото устройство върху хартиената бюлетина, която е доста по-голяма. „Отрязъкът, който също ще е бюлетина, е десет пъти по-малък от традиционната хартиена бюлетина. Тази равнопоставеност е нарушена и това е елемент от противоконституионалността на приетото законодателство“, каза Славов.

След дебат, продължил близо три часа, Народното събрание отхвърли ветото, което президентът Румен Радев наложи на някои от текстовете в Изборния кодекс, с които се осакатява машинното гласуване. Държавният глава видя опасност за нарушаване на тайната на вота, създаване на правна несигурност и предпоставки за произвол (виж повече тук).

Ветото беше отхвърлено със 125 гласа на ГЕРБ, ДПС и БСП, а 101 народни представители от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „Възраждане“ и „Български възход“ го подкрепиха.

Упражненото от президента вето беше напълно очаквано и напълно логично. Нямаше как държавният глава да не реагира на острото погазване на демокрацията, на липсата на обществено обсъждане, обосновани мотиви и действия. То бе очаквано и от вносителите на промените в Изборния кодекс, които ги наложиха с диктата на мнозинството“, заяви Милен Матеев от ПП. Той допълни, че партията е съгласна с аргументите на държавния глава, защото това са и нейните мотиви. „На първо място това е практическата възможност за нарушаване на тайната на вота, която е застрашена при гласуване с два вида хартия. Изправени сме на поправителен изпит, апелирам към здравия ви разум и държавническо чувство“, каза Матеев.

Надежда Йорданова обвини мнозинството, стоящо зад промените, в политическо лицемерие и допълни: „Това, което направи Народното събрание е, че вие взривихте доверието в изборния процес. Взривихте доверието в изборния процес, защото приехте изменения, които влошават условията за упражняване на прозрачен и честен изборен процес. Същевременно го направихте с аргументи, които или липсваха, или бяха фактически неверни“.

Георг Георгиев от ГЕРБ ѝ отговори, че изборният процес е взривен от 45-ия парламент, когато силово било наложено само и единствено машинното гласуване. А сега се давало право на гражданите да избират как да упражнят правото си на вот.

Същевременно ГЕРБ критикува мотивите на презиздента като Радомир Чолаков заяви, че са най-слабите от 30 години насам. „Мотивите са слабички“, каза Чолаков.

Същата критика отправи и Кристиян Вигенин (БСП).

От името на „Български възход“ Александър Николов обяви, че партията ще подкрепи ветото, което по думите му е мотивирано и основателно. „Ветото на президента разбива основната ви теза, че по този начин давате право на избор“, каза още Николов.

Независимият Явор Божанков беше най-остър в изказването си: „Да отменяш изборни права, скрит на тъмно в правна комисия, е подло. Знаейки, че не се бориш за честни избори, а за нечестна победа, защото други избори не можеш да спечелиш“.

Той се обърна към групата на БСП, чиито член беше доскоро, със следните думи: „Не съм вярвал, че точно БСП ще реанимира ГЕРБ с промени в изборното законодателство и се надявам, че с тази последна възможност, която ни дава президентското вето, колегите няма да го причинят на себе си, на БСП и на България, защото това е всичко, срещу което се борихме 6 години. Изборните правила вещаят истинска катастрофа“.

46
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
30 декември 2022 23:05
Гост

„Дай България“ се интересуват само от грантове и да вдигат шум покрай себе си (за оправдание на грантовете).

СмъртенГражданин
СмъртенГражданин
30 декември 2022 11:28
Гост

Само дето на ДА България промяната в Изборния кодекс и нарушаването на принципът на правова държава са от значение само за КОРИСТНИ ЦЕЛИ и да се докопат до власт. НИЩО ПОВЕЧЕ! Във всеки случай няма нищо общо с правата на гражданите, а да не голословя, виж, поискай достъп до обществена информация за вх.номер РСТ21-ИЗ07-81/14.06.2021г и изх.номер РСТ21-ИЗ07-81-[1]/24.06.2021г по описа на р-н Студентски към СО, за да видите как кмет на ДА България (Петко „Над Закона“ Горанов) обяснява на гражданин че нямало да му позволи да гласува на парламентарни избори. И не му позволи и гражданина ЗА ВТОРИ ПОРЕДЕН ПЪТ в… Покажи целия коментар »

Съгласна
Съгласна
30 декември 2022 12:22
Гост

Ей, няма да се намери това пиянде корумпирано кой го завре в дупката му. Стабилни връзки има тоя, щом след всичките му изцепки все още е кмет.

Анонимен
Анонимен
25 декември 2022 11:34
Гост

Сладури.

Долу ДБ, да живеят тиквите и каскетите!
Долу ДБ, да живеят тиквите и каскетите!
24 декември 2022 15:22
Гост

Превръщането на прокуратурата в оръжие на организираната престъпност и корупцията сериозно заплашва стабилността на важен съюзник в НАТО

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/us-kongresmen-tryabvat-deystviya-sreshtu-geshev-zaradi-magnitski

Анонимен
Анонимен
24 декември 2022 15:39
Гост

Майко мила! Пак фейкове и фенове на Путин! Този конгресмен е як фен на Путин. Известен е. С това /този ли ще защитаваш тези? Това и ДС навремето го правеше по- добре. Толкоз ви и акъла и компетенциите.

Анонимен
Анонимен
25 декември 2022 22:04
Гост

Страх тресе кочината. Троловете на ГЕРБ и ДПС трескаво разпространяват набързо скалъпените опорни точки на ПИКльовците на Пеевски.

Анонимен
Анонимен
26 декември 2022 8:20
Гост

Определено си Огнян Стефанов. Фрог и ДС – едно добро начало!

Анонимен
Анонимен
24 декември 2022 14:53
Гост

Правосъдие за всеки, таз крупна световно известна организация, водена от адв. Величков, известен с неизвестността си, все още не са измучали нищо по въпроса. Даже тоз гугъл капацитет Лена общата мълчи.

Анонимен
Анонимен
24 декември 2022 15:31
Гост

Мен лично много ме кефят, говорят за прокуратурата, но нито един от тях си няма хабер от наказателно право и процес, удобно не коментират нищо свързано като гаф с ДБ и ПП, въртят едно и също гайле, дори не зачитат решения на КС, за тях специализираните структури били извънреден съд – справка КР/10 от 2011, но те не го зачитат, удобно не коментират, как МП иска изпълнителната власт да разследва съдебната, нито са били магистрати, нито са наказателни адвокати, супер са забавни. За мен не са нито независими и обективни, а субективни и пристрастни, няма как членовете ти да са… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
24 декември 2022 14:49
Гост

Професор Пламен Киров много ясно каза какво представляват мотивите на Решетников. Простотията сътворена от ДБ не отстъпва. Но от тая крава НЙ кво да очакваме.

Анонимен
Анонимен
24 декември 2022 14:36
Гост

Имам лошото чувство, че онзи агент на ДС Огнян Стефанов от Фрог е чест гост в този форум. Много са му нефелни опорките. Застинал е от 1991 година. По милиционерски.

Анонимен
Анонимен
24 декември 2022 10:47
Гост

Тези от ДБ са уникални. Никога нищо и все от сърце. Такава нищета и при Барни Ръбъл нямаше. Вече се питам нарочно ли го правят или толкова си могат?

Ентелегентен трол на ГРОБ
Ентелегентен трол на ГРОБ
24 декември 2022 13:25
Гост

Само за Барни и Простата кърджалийска пу*ка няма така да говорите! Защото те двамата заедно с Каскета са на светлинни години пред някакви некомпетентници, завършили я Хардвард, я Сорбоната.

Анонимен
Анонимен
24 декември 2022 14:28
Гост

Затова и винаги ДБ ще си останете в миманса. След такива опорки нищо друго не му остава на човек освен да ви зачеркне. Години наред подсмърчате след правото и събитията. Посредствено, глупаво и без никаква връзка. Пожелавам успех да прескочите 4%~ та на следващите избори. Нищо, че сте огромна, мощна и шармантна коалиция. От години ви гледам безпомощността и ще погледам още малко.

Анонимен
Анонимен
24 декември 2022 14:46
Гост

Викаш завършили ХарДвард. Доообре. Книжка кола не кара. Видяхме ги харДвардите- малко не им стигна да фалират държавата за 6 месеца. А изкопаемото завършило Сорбоната не впечатлява с нищо. И що цитираш само некои хора от герб, Делян Добрев къде е завършил бе хуй бляди

Анонимен
Анонимен
26 декември 2022 17:22
Гост

Тук от два дни ДБ – фенове и ПП-фенове са в екстаз, от изказването на някакъв политик от САЩ, за магнитски, че главния не бил изпълнил каквото пишело в този „закон“, ама чакай малко някакъв политик от САЩ ти казва за някакъв закон, който няма никакво действие на наша територия, че си корумпиран, алоооу това не е ли намеса в работата на съдебната система и националната сигурност. Този човек, е политик, може дори да не е юрист, какъв акъл даваш ти на магистрати от друга суверенна държава какво да прави и как да го прави, тука хептен изплискаха кофата, ДБ-ари,… Покажи целия коментар »

Смехурко
Смехурко
24 декември 2022 9:26
Гост

„Проф. Киров: Мотивите на ветото на президента срещу промените в Изборния кодекс са най-слабите, които съм виждал“

Подюмручните наколенкаджии от ДБ го изпреварват.

Анонимен
Анонимен
24 декември 2022 9:52
Гост

В никакъв случай не могат да се сравнят с проекта за нова конституция, която Барни Ръбъл написа за 7 дни под бурните аплаузи на тикво-троловете.

Дознател в МВР от много години
Дознател в МВР от много години
24 декември 2022 9:21
Гост

Синът ми искаше да влиза в ДБ. Получи и покана. Викам му – недей, ще ми развалиш дългогодишната кариера на дознател. И без това те търсят под вола теле.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2022 19:12
Гост

И въобще всички избори, провеждани в Европа през последните стотина години да се обявят за противоконституционни! Клета, клета Наде! Толкова ти беше силата и когато пледираше да отстранят главния прокурор! Жалка картинка.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2022 20:59
Гост

Ако през последните 100 години в Европа имаше партии като ГЕРБ, които печелеха изборите като ГЕРБ и крадяха като ГЕРБ, то Западна Европа щеше да изглежда като България. Клети, клети, тролове на ГЕРБ!

Анонимен
Анонимен
23 декември 2022 23:09
Гост

Да. И ти щеше да останеш без работа и без пукната стотинка, защото друго освен да тролиш и да обвиняваш другите за това не можеш. Не си интересен с тези лозунги. Партийните събрания и конгреси- само при Ицето Иванов – Малкия Маджо и в джипката на Бобокови!

123
123
24 декември 2022 9:01
Гост

Само във Венецуела и България изборите са демократични. Хартиените бюлетини докараха до този хал Европа и цял свят.
П ост народ, П ости, политици избира.

В Банкя обичаме хартията
В Банкя обичаме хартията
23 декември 2022 17:32
Гост

comment image

Анонимен
Анонимен
23 декември 2022 16:45
Гост

Мафията ГЕРБ+ДПС трябва да бъде победена. В съда или на улицата. За да станем най-сетне некорумпирана европейска държава.

Димитър
Димитър
23 декември 2022 17:37
Гост

Успех с което,веднага след като КС отхвърли Ристю като тиква и това ще стане…..

Анонимен
Анонимен
23 декември 2022 19:13
Гост

И крайцерът Аврора да гръмне за втори път!

Анонимен
Анонимен
24 декември 2022 15:46
Гост

За Христо Иванов може й да потрети. Пак не е в час.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2022 15:31
Гост

Интересно. Досега в БГ е имало хиляди избори. И все с хартиена бюлетина. Всички ли са били против Конституцията? Много тъпо и плитко. Типично за ДБ. Излагат се за пореден път.

Симо
Симо
23 декември 2022 14:24
Гост

Чакаме решението.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2022 14:11
Гост

Размерът, дори и на бюлетината има значение. Това всеки юрист и всяко ченге от ДС, извинете – от ДБ, го знае. По нелепи глупости отдавна не бяха сътворявали тези гении на закриването.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2022 13:48
Гост

ДБ и великите им юрист начело, с Шлявов топ конституционалист, който неведнъж гласува противоконституционни решения, но самия той сега ще внася такова. ДБ – главен прокурор и Русия, основно в София, в другите градове, да не говорим по-малки няма никой, коалиция от 3 партии с клизма 180К, но всячески се мъчат да определят дневния ред на НС, трагедия, НПО–тата покрай тях изобщо не са за коментиране. Това е тяхната характеристика, а колкото до промените, ами това е демокрацията, има мнозинство – приемат, да го пробват в КС, още един въпрос ще се изясни. Нали реват по паветата за демокрация, ето… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 декември 2022 13:40
Гост

Смешници, иначе поведението им показва, че започват бавно и славно да усвояват конституционните механизми за водене на политическа борба, което е за предпочитане пред протестите им ден през ден на жълтите павета. Парадоксално, но този им опит ще е „импотентен“ ( реториката на Василев), защото решението на КС няма да възстанови старото положение и ще се стигне до писане на Изборен кодекс в последния момент преди вота. Въобще, циркът е пълен, а дали има нарушаване на принципа на правовата държава нз оъде го изкопаха, да не е о мотивите на ветото на президента или просто някоя машина им е казала… Покажи целия коментар »

Огнянов
Огнянов
23 декември 2022 13:40
Гост

Да видим ще мине ли

Стани
Стани
23 декември 2022 13:40
Гост

Иванов пак се плюнчи. Нищо де, соевите комсомолци ще са във възторг

Анонимен
Анонимен
23 декември 2022 13:36
Гост

Ясно е каква е целта на ГЕРБ, БСП и ДПС да има хартиена бюлетина. Трябва това да се спре за да не заграбват още гласове

Nikopolov
Nikopolov
23 декември 2022 13:39
Гост

А да де. Както е ясно и че кражбите на гласове не са хубаво нещо, така е ясно и каква е идеята на ДБ. Че са толкова нефелни, че нямат шанс да привлекат гласоподаватели различни от богаташите на пъпа на София. От което им пречи ако партиите на статуквото трупат повече гласове чрез купен и корпоративен вот. Защото ДБ има ограничени избиратели и те няма да се увеличат по никакъв начин. Но и самото ДБ се рекламира предимно в центъра на София. В Лозенец, Център, около Попа, Дундуков и подобни. Няма да ги видиш дори в крайните квартали на София.… Покажи целия коментар »

Лидиева
Лидиева
23 декември 2022 13:36
Гост

Глупости на търкалета

Филип
Филип
23 декември 2022 14:26
Гост

Aма пълни!

Шамиронска
Шамиронска
23 декември 2022 13:35
Гост

С глупостите на Ицо Иванов не смятам да си ангажирам вниманието честно да ви кажа.

Кирилов
Кирилов
23 декември 2022 13:35
Гост

Поредният луд популизъм. Когато бяхате в управлението защо не задействахте процедура по смяна на ВСС? Да се излъчат квоти от НС? Защото направите опит да сменяте Гешев с това ВСС, което беше ясно, че няма да мине. Толкова са ви напъните за промени. Само да баламосате между 5 и 15% от жителите в центъра на София да ви дадат гласове и да влезете в НС. Предимно реституки, както и програмисти и млади хора, които заради жизнения си стандарт живеят в един балон, от който няма излизане. Те не са наясно с елементарните проблеми в град София, но инначе са много… Покажи целия коментар »

Mani
Mani
23 декември 2022 13:41
Гост

Нали точно от квотата на ДБ е скандалната кметица на Красно село. Дето като я слушаш на заседания на СОС и си личи, че това е човек с възможности, на който грам не му пука реално за проблемите на града и на малкия човек. Но е там за да се дуе каква кметица е и как ще прекъсне порочния кръг и практики на ГЕРБ – ВМРО – БСП. Глупостиии на корен квадратен!

Димитър
Димитър
23 декември 2022 13:34
Гост

Абе тия толкова ли са прости,да разберат че КС вече се произнесе по тоя въпрос когато каза машинното гласуване не противоконституционно,а сега имаме и машини и хартия както беше преди това.
Ристю, КС знаеш ли къде ще те прати?….Сети се….

Николов
Николов
23 декември 2022 13:32
Гост

Да, нали е важно да се вдига много шум преди избори. Иначе не вършат работа от ДБ и за 2 стотинки, а хем бяха в управлението

Mawrodiev
Mawrodiev
23 декември 2022 13:31
Гост

Ми да ги сезира бе